Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Csupa hetes

2011.04.07. 06:00 - palack

Már megint megelőztek, így villámbeszámolót nem írok remek ausztriai kirándulásunkról. Talán majd, ha kicsit leülepednek a friss emlékek, de az is lehet hogy akkor sem. Nekem is van egy olyan érzésem, hogy nem sokakat érdekelnek a szomszéd borai, pedig lehetne tanulni tőlük és még olyan messzire sem kell menni ezért. Azért valamennyire mégis témánál maradok: két kékfrankos és egy blaufränkisch erejéig. Nem egészen így terveztem ezt a sort, egy nagyágyúnak szánt induló kiesett, ez a három bor azonban nélküle is bőven megér egy posztot.

Ráspi Kékfrankos 2007

A sima kékfrankos a fertőrákosi mágustól, a Kézműves Borok Házában vettem, 1980 Ft az ára. Nálam most sokkal jobban szerepelt, mint hét hónapja AM kollégánál, nem találgatok most az okokról. Közepesem intenzív, elsőre egyáltalán nem ráspis bemutatkozás az orrban. Feketecseresznye, szilva, rumosdió, sült hús. Idővel aztán csak felbukkan egy adag őszibarack és fehér csokoládé is, hogy elhiggyük, mi van a poharunkban. Érdekesen változó és vonzó illat. Kóstolva sima felszínű, egyensúlyos, izgalmasan gyümölcsös és sós a korty. Érdekes, hogy a kiváló savakon kívül észlelhető mennyiségű és jó minőségű tannin adja neki a tartást. Teste izmos és bár nem vastag, mégis koncentrált, sűrű, erős magja van. Nagyon finom, jóivású bor, minden a helyén van benne. A 7 pontot simán hozza és ezzel nálam óriási bestbuy.

Ráspi Kékfrankos Válogatás 2007

Az előző válogatás párja, ami valójában inkább területi különbséget jelent. A Kézműves Borok Házában 3980 Ft. Közepesen intenzív, a simához képest sokkal ráspisabb illattal indít. Őszibarack, kakaó, ibolya, meggyes gyümölcsjoghurt (de ne a szintetikus Danone illatra tessék gondolni.) Határozottan felbukkan benne egy sziklás, ásványos vonal is, mondhatnám: csillámpala és fűszerek, leginkább bors. Kóstolva közepesnél vastagabb, sűrű és kissé rakoncátlan a korty. Inkább a savak tartják, kicsit savanyítják is, végül is azért kékfrankost kóstolok. Az előzőhöz képest szigorúbb aromák, keményebb ásványosság és kevesebb kedvesség jellemzik. Cserébe viszont talán több benne a felfedezni való. Kékfrankos haladó rajongóknak. Megosztóbb, de a 7 pont itt is megvan.

Prieler Leithaberg Blaufränkisch 2007

Igazi hagyományos családi pincészet Burgenladból. Majd másfél éve is nagyon tetszett ez a bor, nemcsak nekem: a Falstaff tavalyi borkalauzában 93 pontot kapott. A weinshop24.at webshopjából rendeltem 25 euróért. Közepesnél kissé visszafogottabb, tiszta, izgalmas illat. Feketecseresznye, szilva, étcsokoládé, leveshús (marha), bors és egy cseppnyi füstösség. Érdekes módon hasonlít az első Ráspi-borra. Kóstolva sokkal intenzívebb az illatnál, savai rögtön magukhoz ragadják a kezdeményezést, de még határon belül maradnak, húzósnak semmiképp sem mondanám őket. Közepes teste feszes, nyilván magas, íze gyümölcsös, érintésnyit ásványos. Érett, finom gyümölcsei ellensúlyozzák, nem hagyják túlzottan megsavanyodni a kortyot, kékfrankos mivoltát azonban nem tagadhatná le. Ő is eléri a 7 pontot.

Címkék: kóstolás vörös best buy kékfrankos hétpontos ráspi sopron 2007 burgenland prieler

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr142805869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jenyei 2011.04.07. 09:48:00

Ha hal nincs benne, akkor inkább: ivású.

Daeril 2011.04.07. 09:59:04

A borokat nem kóstoltam, de jól értelmezem a leírás alapján, hogy a sima Ráspi közel ugyanazt az élményt nyújtja mint a Prieler csak harmadannyi pénzért?

huskyjoe 2011.04.07. 10:52:03

ráspi kékfrankos a borfaluban 1950 ft
tényleg fasza

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.04.07. 15:19:17

@palack: "Nekem is van egy olyan érzésem, hogy nem sokakat érdekelnek a szomszéd borai..."

nálam ez biztosan nem igaz, vagyis eggyel többen vagyunk "nemsokan".:-))

E1510 2011.04.07. 16:36:01

Harmadiknak a 07-es Gneisz KF-t kellett volna berakni a sorba, a cím maradhatna Csupa hetes, de csak akkor, ha az évjáratra utal :) Különben Két hetes meg egy kilencesnek kellene lennie, és az úgy sokkal kevésbé lenne frappáns.
süti beállítások módosítása