Nem volt szerencsém múltkorában az olasz borokkal, kétségek között hagytak a sztárjelölt Etna vörösei. Készséggel elhiszem, hogy komoly potenciál lapul a borvidékben és a helyi szőlőfajtában, bizonyára akad a hírnévre rászolgált bor is nem egy, a bepróbált néhány palack felől nézve azonban úgy tűnik, az általános megbízhatóságon lenne még mit javítani. Kevésbé aggódtam ezen a minap, mikor ismét olaszokkal próbálkoztunk, ezúttal Itália legelterjedtebb kékszőlőjéből, a sangioveséből készült három bort véve górcső alá. Persze nem is lett volna fair dolog aggódnom, mikor az egyetlen drágább bort már sikerült előtesztelni, méghozzá igen pozitív eredménnyel, legalábbis ami a szubjektív megítélését illeti.
La Carraia Sangiovese Umbria IGT 2009
IGT minősítésű bor a Toszkánától keletre-délkeletre található Umbriából. Feltehetően 100% sangiovese, bár ezt nem igazán érezni rajta. Modern stílusú bor, színe sötét bíbor, illata fiatalos, érett fekete ribizlivel, medvecukorral, csipetnyi menthollal. Közepes koncentráció, babéros-fűszeres jelleg. Kóstolva nem túl bonyolult, viszont lendületes, behízelgően kerek, remekül iható. Enyhén édeskés, vastagon gyümölcsös, a textúra lágyabb, nem is igazán emlékeztet a fajtára, cseressége is kifejezetten visszafogott. Populárisra hangolt, jól csúszó bor. 5+ (6,60 EUR superiore.de, Antonio Galloni 90 pont)
Sportoletti Assisi Rosso DOC 2008
Még mindig Umbriában járunk, ezen belül is az önálló eredetmegjelöléssel rendelkező Assisiben (Assisi DOC). Az Assisi Rosso előírás szerint alapvetően egy sangiovese-merlot blend, esetünkben előbbi ötven százalékot, utóbbi harmincat tesz ki, a maradék pedig cabernet. A kóstolás alapján akár tiszta sangiovese is lehetne. Közepesen sötét rubin, gránátos villanásokkal. Nem túl áradó, de annál izgalmasabb illat sajtos, bőrös animális jegyekkel, csipetnyi dióval, érett sötét bogyósokkal és egy kevés pikáns sárgadinnyével, a hangsúly azonban nem a gyümölcsökön van. Közepes test, száraz, szikárabb, kicsit sem hasonlít az előző borra. Nem extrahált, de tömör érzetű, savai kiválóak, tanninja határozott, finoman érdes. 6+ (7,90 EUR superiore.de)
Tenuta Oliveto Brunello di Montalcino 2006
Ez a bor rendszeresen megosztja a kóstolókat, ami önmagában még nem szokatlan, de hogy milyen mértékben, az mindig meglep. A 2004-es Riserva sem jöt be mindenkinek, akárcsak ez a 2006-os sima. Tény, hogy a modernebb irányzatot képviseli, de az én tapasztalatlan számnak ez még mindig határozottan brunello, méghozzá nem is akármilyen. Sötétebb szín, a magnál már átlátszatlan. Intenzív illata csak úgy árad a pohárból: liliomba átcsapó bőrös animalitás, fekete meggy, fekete olívabogyó, dió, földesség. Nagyboros, karakteres, összetett és mély. Szájban erőteljes, nagy, de arányos testtel, határozott struktúrával. Ebben a korai fázisban még kissé rakoncátlan, jó savakkal és markáns tanninnal. Meggyes, bőrös, diós íze alapján egészen fejlettnek tűnik, noha a szerkezetéből kiindulva csikó még. Utóíze hosszú, meggyes, finoman cseres. Ahogy bármely hasonlóan fiatal Brunellóval, úgy ezzel is érdemes még várni. Eléri a 8 pontot (14.700 Ft montalcino.hu)
Utolsó kommentek