Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Brunello habzsolás

2010.06.24. 06:00 - Octopus

Tucatnyi brunello szerepel a kezembe vett listán, a nevek némelyike ugyan ismeretlen, ettől a borsortól izgalmasabb dolog mégsem ugrik be hirtelen. A borok dekanterekbe öntve várják a bevetést, a szellőztetés részleteiről érdeklődve felvillanyozódok, amint kiderül, hogy a házigazda Suhayda László az az ember, akit nem tudnék kiakasztani gyakran fárasztó levegőztetési mániámmal: a borok már előző nap ki lettek nyitva és kaptak egy kis leöntést, majd órákkal a kóstoló előtt még dekanterekbe is átkerültek. Persze a brunello hosszan eltartható bor (akinek ismeretlenül cseng a név, íme egy bevezető), meglepő lenne, ha ez az előkészítés megviselné. Igazság szerint a megkívánt jónéhány évnyi palackérlelést így sem lehet helyettesíteni, az aktuális borok ráadásul fiatalok, egyik felük sima, másik Riserva, mindkét kategória a legfrissebben piacra került évjáratot képviseli, ez 2005 előbbieknél és 2004 utóbbiaknál. A hamarabb fogyaszthatókkal is éveket érdemes várni, az izmosabb példányokkal pedig még többet.

A borok némelyike hónapok óta elérhető a Montalcino szaküzletben, Vörös és Fehér kolléga már randevúzott is többükkel. Elképzelhető, hogy a borok változtak nem kis mértékben azóta, vagy csupán a biodinamikus vetési naptár osztott le eltérő típusú napot számunkra, mindenesetre néhány átfedést adó bort másképp ítéltünk meg. Nekem egy meleg nyári napot sikerült kifognom - talán emlékeznek, már volt ilyen is idén -, kóstolásra ideális gyümölcsnap volt-e, vagy sem, nem tudom, a borok tetszettek, kettő egyenesen elvarázsolt.

Bemelegítésnek Prosecco-t (Ca'Vittoria) kaptunk, friss, üde, aromás, a melegben rendkívül jólesik. Szemérmetlenül ivásra ösztökél, ami kivételesen nem előny, nagy brunellók előtt ki akarná tisztán látását csökkenteni (illetve annak elmúlását siettetni, mivel a jobb borokat úgysem fogja kiköpni)? Ez után még egy vörös felvezető következett, majd a várva várt brunellók. Tájékoztatás végett a Wine Spectator által kiosztott pontokat is megkaptuk, már ahol ismert, ezeket én is közlöm a leírások végén zárójelben, számosakkal egyetértek, másokat másként látok/láttam.

Tenuta Oliveto, Rosso di Toscana 2005

100% sangiovese, sötét bogyós, fekete meggyes gyümölcsösség, fűszerek, meleg, délies karakter. A bőrös illatjegy már itt is megjelenik, kellemesen koncentrált, tanninja kissé érdes, alkoholja melegít, összességében viszont nagyon is rendben van. 6 pont.

Ferrero, Brunello di Montalcino 2005

Egészen más jellegű illat, mint az előző Rosso-nál, elég fiatalnak tűnik. Kávés csoki, meggy és cseresznye, fűszerek, szájban kerek, finoman élénk savú, gazdag és mégis könnyedebb hatású, a cserek sem agresszívak. Már most is jól iható. 6 pont.

Gorelli, Brunello di Montalcino 2005

Színe közepesen mély, orrban gyümölcsei sötétebb tónusúak, elsősorban meggy árad a pohárból, bőrösséggel kiegészülve. A savakra itt sem lehet panasz, brunellósan élénkek, tanninja és alkoholja is markánsabb, de ő sem az a nehéz bor még. 6 pont (WS 91).

Podere La Vigna, Brunello di Montalcino 2005

Koncentrációban feljebb lépünk, szilvás, fekete meggyes gyümölcseinek van egy halvány erjedt beütése, de ez nem zavaró. Finom szerecsendiós, bőrös jegyek színesítik, talán egy kis csoki is akad. Nagy testű, tömény anyag aszalt meggyes ízzel, enyhén tapadó tanninnal, nyers még, kívánja az érlelést. Modernebb stílusú, savai is kevésbé hangsúlyosak, de még messze nem atipikus. Hosszú távra készült. Erős 7 pont (WS 91).

Uccelliera, Brunello di Montalcino 2005

Illatában sötét bogyósok, főként fekete meggy, a kötelező bőrös jegy, rumosdió. Utóbbi túlzó direktséget is adhatna, de ilyen arányok mellett ennek esélye sincs. Kidolgozott, nagyon "egyben van", mélysége is komoly. Modernebb iskola, ez az arányaiban is érezhető: sava enyhén visszafogottabb, alkoholja magasabb, persze nem jelentős differenciákról van szó. Koncentrált, de nem túlextrahált, vagy talán csak az évjárat adta könnyedség érhető tetten itt is. Erős 7 pont (WS 92).

Talenti, Brunello di Montalcino 2005

Egyedi illata kevésbé intenzív, ám lehengerlően szép, még inkább egységes, a mélység és tisztaság ritka ötvözete. Vörös áfonya, cseresznye és meggy kivételes minőségben, egyszerűen nagyon természetesnek hat. A korty hihetetlenül csiszolt, friss, a bor könnyed és mégis testes, élénk, de teljesen integrálódott sava kiváló lendületet biztosít, az alkohol is tökéletesen beépülve. Klasszikus szépség, 8 pont.

Villa I Cipressi, Brunello di Montalcino 2005

Újvilágias, argentín malbec-et idéz orrban, a Wine Spectator talán ezért szeretett bele. Kicsit zárkózottnak tűnik, de vonzó cseresznyés, dinnyés, meggyes illatokra azért telik az erejéből, egy kis gyurma is akad. Koncentrált, nagy testű, markáns tanninja enyhén szárít, savai élénkek. Tartogassuk még. Erős 7 pont (WS 94).

Fattoi, Brunello di Montalcino Riserva 2004

Árad a pohárból gazdag illata, már érett, kinyílt, komplex, avar és dohány csatlakozik a bőrös jegyek mellé, gyümölcsei halványodóban. Délies, meleg karakterű, valami frissesség mégis van benne. Szájban kisebb visszalépés, savai hangsúlyosak a tartalmas korty ellenére is, az érett ízekkel megtá- mogatva ez kissé burgundis hatást kölcsönöz a bornak. 7 pont, illatát szerettem jobban.

Gorelli, Brunello di Montalcino Riserva 2004

Visszafogottan kezd, fejlettségben sem tart még ott, ahol az előző bor. Finom animalitással kísért cseresznyés-meggyes illat, mediterrán melegség, klasszikus stílus, nem nélkülözi az eleganciát sem. Nagyon tömör, koncentrált anyag, erőteljes sav és nem kevésbé erőteljes tannin, mindene sok. Hosszú érlelésre hivatott, most még rendezetlen. 7 pont teteje (WS 92).

Talenti, Brunello di Montalcino Riserva 2004

Érdekes módon nem tudott felnőni kevesebbre tartott évjáratból származó kisöccséhez. Meleg, délies illatú, a jellemző meggyes-cseresznyés gyümöl- csösség újabb árnyalatát produkálja, a brunellós jelleg mellett valamiféle egyediséget is hordoz. Eltéveszthetetlenül óvilági, bőr és fűszerek gazdagítják, a korty határozott savú, sima, mégsem áll még készen. Erős hetes (WS 90).

Tenuta Oliveto, Brunello di Montalcino Riserva 2004

A társaságot megosztotta ez a modernre hangolt, ám tökéletesen kivitelezett bor. Mély és nagyon koncentrált illatában sötét bogyósok, kávé, pikáns felhangként egzotikus gyümölcsök. Hatalmas teste tökéletesen arányos, telt, szuperétt sötét gyümölcsökkel tölti ki a szájat, a lendület sem hiányzik, talán az alkohol több kicsit a kelleténél. 8 pont (WS 94).

Podere La Vigna, Brunello di Montalcino Riserva 2004

Az első szippantástól leesik az állam, az eddigi magas szintről is nagyot lépünk felfelé. Döbbenetes gazdagság és mélység, sós sonka, bőr, fekete meggy, áfonya, levendula és mediterrán fűszerek, fekete olíva, kátrány, a hihetetlen komplexitás mellett is nemes, elegáns. Egyszerűen nem lehet betelni vele, percről percre új dolgokat mutat. Szájban tökéletes csiszoltság, hatalmas, de cseppet sem nehézkes, minden a helyén. Gazdag, kifinomult, lenyűgöző. Talán az utóíze lehetne intenzívebb, csak hogy valamibe belekössek. 9 pont (WS 96).

Uccelliera, Brunello di Montalcino Riserva 2004

Nagyon-nagyon fiatal még, és minden eddigi bornál koncentráltabb. Orrban szeder, cassis, meggy és mindenféle sötét bogyós, kávé, finom animalitás, egy csipetnyi egzotikus gyümölccsel színesítve. Arányaiban és aromáiban is modern, sűrű, teste hatalmas, egyensúlya mégis kifogástalan, a magas alkohol sem gyűri le. Érettséget még nem igazán mutat, hosszú élet áll előtte, azonban olyan kerekre szabták, hogy ebben az állapotban is élvezetes. 9 pont (WS 98).

A társaság összesített sorrendje:
1. Uccelliera, Brunello di Montalcino Riserva 2004
2. Podere La Vigna, Brunello di Montalcino Riserva 2004
3-4: Gorelli, Brunello di Montalcino Riserva 2004 WS92
3-4: Talenti, Brunello di Montalcino 2005
5: Talenti, Brunello di Montalcino Riserva 2004 WS90

Saját preferenciám:
1. Podere La Vigna, Brunello di Montalcino Riserva 2004
2. Uccelliera, Brunello di Montalcino Riserva 2004
3: Tenuta Oliveto, Brunello di Montalcino Riserva 2004
4. Talenti, Brunello di Montalcino 2005
5. Gorelli, Brunello di Montalcino Riserva 2004 WS92

 

Címkék: 2005 hatpontos 2004 hétpontos nyolcpontos kilencpontos brunello gorelli tenuta oliveto uccelliera ferrero talenti fattoi podere la vigna villa i cipressi brunello riserva

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr292104888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.06.24. 09:12:29

pazar sor, irigyellek. :) terveztük mi is Nórával, hogy ott legyünk, de végül nem úgy alakult.
süti beállítások módosítása