Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Gizella Pince Szil-völgy Furmint 2009

2011.07.18. 06:00 - Octopus

Nem győztem csodálkozni az idei Furmint Februáron, mennyi színvonalas tételbe sikerült belefutni egy röpke délután alatt – a meglepetés akkora volt, hogy még így öt hónap távlatából is gyakran felrémlik, mennyire kellemes szájízzel távoztam a bemutatóról. A borokat kóstolva olybá tűnt, manapság már nem csak néhány kitüntetett termelő képes nagyobb magaslatokat elérni, a száraz furmint versenyszámban eddig kevésbé elismert vagy befutott versenyzők is egyre-másra belekapnak a pannon klasszis kategóriába. Nyilvánvaló módon egy kóstoló nem kóstoló, így el is határoztam, hogy beszerzek egyet-kettőt a szubjektíve legérdekesebbnek ítélt palackok közül, és tüzetesebben szemügyre veszem tartalmukat.

Elsőként a Dereszla Telekijét szemeltem ki, de mint megtudtam, eleve kevés készült belőle, és nem hogy kereskedelmi forgalomba nem került, de a borászatnál sem kapható, szőrén-szálán eltűnt az összes. Bizonyára másnak is ízlett akkor, ez azért megnyugtató. A listámon következőként a Gizella Pince Szil-völgy 2009 szerepelt, ez is kis tétel, viszont ezúttal szerencsém volt, sikerült elcsípni a 626 palack egyikét.

Bakművelésű szőlő termése a 2009-ben szerzett területről. Világos citromsárga. Az illat tekergetés nélkül is árad a pohárból, nagyon tiszta és friss, szinte primőr hatású. Bájos és behízelgő elsőre, mint egy hárslevelű, majd szellőzve komolyodik és mélyül, de még akkor is virágos, szőlős marad. Traubisoda, citrom és fehér húsú őszibarack, finom édesség, leheletnyi fűszeresség, a februárban még érezhető hordó mára maradéktalanul beépült. Teste közepes, vagy kicsit méretesebb, de van benne valami könnyedség és lendület, amitől nem tűnik fel a súlya. Savai nem hangsúlyosak, inkább érdekes édes-fanyar vonalon egyensúlyoz: lágyan-virágosan nyit, majd fokozatosan szikárabbra vált. Szájban grépfrút és őszibarack, száraz, tiszta lecsengés. 7 pont. Első évjáratként nem egy rossz bemutatkozás. (4400 Ft, Radovin, pincészet)

Címkék: tokaj furmint hétpontos tokaji gizella pince

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr893075757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2011.07.18. 17:33:43

Szeretem a boraikat, legalábbis amihez eddig szerencsém volt, nem okozott csalódást.
Több figyelmet érdemelnének (a blogon is).
süti beállítások módosítása