Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Mély álom

2011.07.21. 11:00 - palack

Azt álmodtam, hogy készülök kiruccanni Hévízre két napra egy kicsit pihenni a feleségemmel. Nem a fürdők miatt, hanem csak megnézni a várost, sétálni, kirándulni és esténként egy jót vacsorázni, esetleg borozni. Megnéztem a város honlapját, ahol találtam bor menüpontot is, pedig ez nem is igazán híres boros város. Itt ajánlják a város két vinotékáját, sőt van egy rendesen frissített naptár is arról, hogy adott időpontban melyik pince borkertjébe lehet betérni. Azt csinálják ugyanis ezek az élelmes hévizi borászok, hogy évente néhány hétig – ki mennyit bír: nyolc, tíz, tizenkét hetet – a pince mellett nyitva tartanak valami egyszerű, de hangulatos borozót, jó időben borkerttel, ahol kimérik folyóboraikat fröccsnek vagy tisztán, palackos boraikat pedig poharazva.

Hogy a vendég a boroktól megsavasodva ne vágyjon el máshová, a hűtőpultban tartanak jóféle sonkát, kolbászt és sajtot, hideg sertéssültet, tartalmas salátákat, egyszerű, de finom kenőket, mint pecsenyezsírok, sajtkrémek vagy fűszeres túrók. A friss péksütemény alap mindenütt, a bátrabb vendéglátók még bevállalnak néhány bonyolítatlan meleg fogást, mint mondjuk rántott szelet és sült krumpli. Így már a feleségem, aki finoman szólva nem igazán boros, sem mondhatja, hogy nem vittem vacsorázni. Én meg csak lelkesedem, hogy milyen jó ez mindenkinek, aki itt van. A vendégek jól érzik magukat, mert korrekt áron jó borokat isznak, akiknek van rá igénye válogathatnak a pince szinte teljes választékából. Mellé házias ételt kaphatnak, nem kell előre bejelentkezni, szervezkedni a borkóstolóhoz.

A gazda is jól jár, hiszen szépen fogy a bora, és bár ezen az értékesítési csatornán lényegesen több munkája van vele, mintha eladná nagykereskedőnek, cserébe viszont megkapja a forgalmazó és a vendéglátós árrésének nagy részét is. Lehet persze vinni ilyenkor bort elvitelre is, ami természetesen jóval olcsóbb, mint kimérve, de ennél a konstrukciónál is jól jár vevő és eladó egyaránt. Arról már nem is beszélek, hogy ezek a hévizi borászok saját pezsgőt és pálinkát sem átallanak kimérni a borkertjeikben, így aztán mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő itókát. Ahhoz, hogy ez így mehessen kellenek persze a környékbeli hatóságok, akik nem keserítik meg a vállalkozó szellemű borászok életét feleslegesen agyonbonyolított adminisztrációval, életszerűtlen, elmebeteg szabályokkal, rosszindulatú basztatással. 

Az önkormányzat és a hegyközség sem ilyenben éli ki magát, helyette inkább informatív honlapot üzemeltetnek, sőt az offline érdeklődők számára a helyi piac mellett fenntartanak egy pofás, jól áttekinthető térképes táblát az éppen aktuálisan nyitva tartó borkertekről. Nem működne ez az egész álom persze a jóízlésű hévizi közönség nélkül, ami helyiekből és turistákból áll össze vegyesen, akiknek van pénzük és igényük a jó borokra és ételekre. Nem csúcsgasztronómiáról és csúcsborokról beszélünk most, hanem korrekt minőségről korrekt áron. Hogy a nyugdíjas, diák, könyvelő vagy autószerelő akarja és megengedhesse magának az ilyesmit. Hát, ilyen szépet sikerült álmodnom, még a nyálam is kifolyt a párnára, olyan mélyen aludtam. Aztán bizony Badenben ébredtem, ahol tényleg könnyen meg lehet találni az éppen nyitva tartó heurigereket, ahová járnak fiatalok és öregek, párok és családok gyerekekkel vagy nélkülük, a gazdák pedig barátságosan, jókedvűen, közvetlenül fogadják őket a vendéglátás régi klasszikus értelmében. Jó lenne hinni, hogy egyszer ez itthon sem álom lesz.

Az első képet és az éppen most kortyolt simán ötpontos (de még talán hat is megvan) rotgipflert tőlük vettem.

Címkék: álom borturizmus borértékesítés gondolatmenetek

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr933078673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.07.21. 11:44:42

Nagyjából ugyanez megy Wachauban, ott is minden pincének van heurigere, néhánynak még étterme is, általában a szintén helyi különlegességnek számító sárgabarackkal, lekvárral, likőrrel kiegészítve a termékpalettát.

Gondolom a közvetlen értékesítéssel jobban is keresnek, mint a közvetettel.

Tényleg nem tűnik olyan messzinek a hazai lehetőségektől, nem volt sehol nagyberuházás.

borpancsoló 2011.07.21. 12:01:26

Ha belegondolok a mostani helyzetünkbe, ehhez tényleg nem kellene nagy beruházás, hogy ilyen kis borkertet alakítsak ki. Szívesen adnék házi ételeket a vendégnek, borpárlatot és pezsgőt is tudnék készíteni...

Csak még a fülemben cseng az ÁNTSZ szava: "Ez nem egy étterem kedves Tamás, hanem helybeni borkimérés; ide bejön a vendég, vegye meg gyorsan a bort aztán húzzon onnan, amilyen gyorsan csak lehet."

:)

Pedig egyébként nagyon kedves és segítőkész volt velem mindenki, csakhát a szabályozás ugye. :)

borpancsoló 2011.07.21. 12:02:01

Különben szuper írás, jó ötletadó és gondolatébresztő!

pithew 2011.07.21. 12:33:56

szép álom, de jó lenne, ha valóra válna itthon

Metál Marci 2011.07.21. 14:58:39

Vagy 10 evvel ezelött a Zalakaros feletti dombokon több ilyen egyseg volt egymas mellett - imadtuk.

Félédes Zweigelt 2011.07.21. 16:09:30

Előző lakhelyemen minden évben megvolt a Heurigenkalender, de a zöld lámpák és a kirakott fenyőágak amúgy is jelezték, hogy a szomszédunk szomszédja van-e nyitva, vagy éppen még öt házzal arrébb kell sétálni egy fröccsért.

Szerintem a fő ok, amiért ez az osztrákoknál működik, nálunk pedig nem, az - a szabályozáson kívül - az, hogy náluk sűrűn lakott területeken is megmaradt a bortermelés.
- Szekszárdon mondjuk elég sokat kéne a turizmusba fektetni, hogy ne csak borász legyen, hanem vendég is
- a Tabánban, Sasadon, Budafokon, Budaörsön lehetne, mert taxizásnyi távolságra lenne elég vendég, csak éppen szőlő, meg borászok nincsenek
- Egerben a Szépasszonyvölgy lehetne Heurigenvölgy, csak ahhoz az elmúlt húsz/hetven évben nagyon máshogy kellett volna fejlődnie.
- A villányi pincesor szerintem már majdnem ott van...

Nem reménytelen a helyzet, de legalább olyan nehéz a feladat, mint az én álmom: hogy Magyarországon bárhol lehessen korrekt fröccsöt kapni (Ausztriában lehet).

fiatalborivo 2011.07.21. 20:05:02

ha valaki felénk jár Bölcskén, ott tuti talál a 3 pincesor mindegyikén nyitva pincét és ha megkérdezi hogy hol ihat 1 pohár bort, biztosan az lesz a válasz hogy hát itt, jöjjön be és kóstolja meg. az már más kérdés hogy ezért pénzt nem kérünk, merthogy azért már rendelkezni kell adóraktári engedéllyel meg mittomén mivel. Így 1-1 pohárra be lehet térni sok helyre mert mindig van valaki a pincesorokon, főleg hétvégenként, de ahhoz hogy kaja és vásárolható bor, esetleg egy több órás borozás elérhető legyen ahhoz azért kell befektetni, na meg meg kell hogy érje, mert azért annyi turista és átutazó nincs egész nyáron hogy megérje egy rotációs rendszerű nyitvatartást létrehozni. ahhoz még fejlődni kell. de 1-1 pohár bort mindenhol kaphat az átutazó.

zoli 2011.07.22. 09:35:49

Hévíz találó negatív példa. Ott van az egregyi szőlőhegy, amit beképzelten Grinzingnek is hívnak, van néhány etetős-itatós, ide érkeznek kisvonattal a kelet-német gyógyfürdőzők és fogmegcsináltatók. A kaptatón népies-házias jellegű tárgyak, étkek kisebb vagyonért, a kiméréseknél a szőlő csupán díszfunkciót tölt be, még annak is örülni kell, ha egyáltalán balatoni bort mérnek, egyetlen jóval nem találkoztam, nekünk ezt sikerült kihoznunk a helyből...

starless 2011.07.22. 13:16:32

A cím sajnos találó. Sajnos, pedig lenne rá igény.
Bormarketingben is fényévekkel előbbre járnak. Kb. 3 éve Rust városkában sétálva betértünk egy helyi pincébe bort vásárolni, majd egy másik Fertő-tavi településen még egy másikba. Mindkét helyen ugyanolyan csomagolásban (szatyorban) kaptuk meg a vásárolt borokat, melyen egy lógó és egy webcím állt: winesfromaustria.com. A honlap önmagáért beszél, azóta is, ha Auszriába utazunk fontos támpont, hogy hol találunk pincét, borboltot stb. A Bormarketing Kht-nak tudtommal még erre sem futotta. Pedig szerintem nagyon nem mindegy.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.07.23. 09:05:46

és megint ugyanoda érkeztünk. egyetlen értelmes és döntéshozó embernek meg kéne néznie, hogy Ausztriában hogy csinálják. például:
- mekkora az osztrákok egy főre eső borfogyasztása vs magyarok?
- milyen adók és egyéb szabályozások terhelik őket és mennyire?
- mennyi EU-s pénzt kaptak a felvirágoztatáshoz annak idején?
- milyen szövetségeket kötöttek a borászok EGYMÁSSAL (akár az EU-s pénz elnyeréséért)?
- miért éri meg mondjuk Deutschkreutzban egy boltban, a nemcsak helyi, hanem a környékbeli összes borász borát kóstoltatni és árusítani és miért nem éri meg ez Egerben/Szekszárdon/Sopronban/Villányban/Tokajban - hogy csak a legnagyobbakat említsem?
- milyen turizmusban jártas szakember ötletei alapján hozták össze a különböző wachaui pincefesztiválok időpontjait? a boron kívül milyen egyéb kedvezményeket, ötleteket, szolgáltatásokat találtak ki mellé?

de leginkább:
- milyen minőségvédelmet és/vagy klasszifikációt vezettek be az egyes területeken és országosan? és mennyiben járult ehhez hozzá a korábbi pancsolt bor botrány?
- milyen lépéseket tesznek ezen minőségvédelem ellenőrzéséért?

vagy el kéne gondolkozni azon, hogy az osztrák vs magyar keresetek között SOKKAL NAGYOBB különbség van, mint az osztrák vs magyar átlagköltségek között és hagyni az egészet a fenébe, csak akkor nem kéne erre állami pénzt fordítani!

ceterum censeo: volt már olyan magyar borújságíró, aki megkérdezte Tiffán Zsoltot, hogy a parlamentben üldögélve mit sikerült a magyar borászatért tennie az elmúlt szűk másfél évben?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.07.23. 10:41:26

@szenvedély S.: rövid volt az idő és vannak még tapintatos újságírók...

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.07.23. 12:23:00

@Hepci: azokban az országokban, ahol valóban létezik profi újságírás, nem léteznek tapintatos újságírók, mert ez a tulajdonság összeegyeztethetetlen az oknyomozó újságírással!

másrészt ha ez lenne az egyetlen olyan terület, ahol az állam az idő rövidsége miatt még nem tudott jelentőset alkotni, még akár egyet is érthetnék veled!

fordítsuk meg azonban a dolgot: melyek azok a tények, amelyek a jól kiszámítható állami segítségnek köszönhetik jó működésüket a magyar borászatban???

szerintem lesz elég helyed a felsoroláshoz - természetesen csak azért, mert nálunk az idő mindenkor mindenre rövid...

Madass 2011.07.23. 14:49:46

@szenvedély S.: Ezek is fontos kérdések, de hogy rájöjjünk, miért nem működne ez a jelenlegi Magyarországon, a következő kérdések talán még fontosabbak:
-Egy szezon alatt a helyi ÁNTSZ hányszor ellenőrzi ezekben a pincékben, hogy a nem romlandó élelmiszerek tárolására szolgáló polc minimum az előírt 22,7 cm-re van a padlótól/ hányszor tenné ezt a magyar hatóság?
- büntetne-e egyáltalán a helyi ÁNTSZ Ausztriában, ha csak 21,5 cm / hányszor büntetne a magyar hatóság egy szezon alatt?
- Hányszor ellenőrzi ezeket a pincéket az osztrák adóhatóság / naponta hányszor ellenőrizné ezeket a pincéket a magyar?
- Kell-e az osztrák gazdának az önkormányzatnak, vagy hegyközségnek benyújtott regisztrációs adatlapon kívül bármilyen adminisztrációval foglalkozni / miután a magyar gazda megszerezte a következő engedélyeket: ÁNTSZ,apeh, önkormányzat, cégbíróság (hisz új tevékenység), vpop, munkaügyi felügyelet, stb., hány évig kell őriznie a 118 oldalas dokumentációt?
+ ha valamelyik borász belevágna a dologba, akkor percre pontosan kell a pincekönyvet vezetni a továbbiakban, vagy elég lesz óránként felvezetni a fogyást?
- Ki fogja gyártani a zárjeggyel lezárható műanyag poharakat?
süti beállítások módosítása