Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Két jó franc

2011.08.05. 06:00 - palack

Mondják, hogy a cabernet franc hazájára talált Villányban, vannak erre utaló jelek kétségtelenül, azonban én még nem vagyok igazán meggyőzve, kell még idő és van is. Közben más régióinkban is próbálkoznak bátran a fajtával, a Balaton környéke sem marad ki a jóból, persze hogy. Két innen származó, kézműves rajongó körökben igen népszerű pince egy-egy franc-ját bontottam ki a héten és meglehetősen jól éreztem magam velük.

2HA Cabernet 2008

Török Csaba vörösborai valahogy nagyon bejönnek nekem: a szintén 2008-as Tabunello rendkívüli élményem volt, most ez a bor is jó nagyot szólt. A Szent György-hegyről származik és van benne egy kis petit verdot és sangiovese. Én a Kézműves Borok Házában vettem annak idején, ott már a 2009-es kapható, viszont a honlap szerint az utolsó palackokra még a Radovinben lehet lecsapni 4990 Ft-ért.

Közepesnél intenzívebb, nagyon komplex, izgalmas illat érkezik a pohárból. Egy kis bőrösség, füst, édes keleti fűszerek és erdei gyümölcsök a tenger, sós, hűs ásványosságával vegyítve. Tiszta, elegáns és van benne valami titokzatosan hódító. A szárazpróbából árad a friss szeder, de ehhez előbb meg is kell kóstolni. Szerencsére nem kell csalódnom: a korty is intenzív, fűszeres és izgalmas. Nem vastag, de tele van húsos, érett gyümölcsösséggel mégsem édes, köszönhetően a nyelvet csiklandozó karakteresen, játékosan sós jellegének. Ritka az ilyen vörösborban, de nagyon jól áll neki, az biztos. Struktúrája kiváló: jó savai vannak, épp elegen, tanninja, bár nem sok, de puha és érett. Hogy valami rosszat is mondjak, de tényleg: a korty vége felé mintha elvékonyodna egy pillanatra, elbizonytalanodik, elveszti a fókuszt. Aztán korrigál: lecsengése szép hosszú, intenzív és finom. Erős hét pont, lelkesebb pillanataimban nyolcas villanásokat is éreztem. Másod-, harmadnapra sem változott semmilyen irányba, tartotta magát szilajul.

Légli Géza Válogatás Franc 2009

Először tavaly nyár végén Szőlőskislakon kóstoltam ezt a bort, amikor is sikerült olyat mondanom róla, hogy Géza kijelentette: "Na, most megrángattad az oroszlán bajuszát!" Ezután felpattant az asztaltól és eltűnt néhány percre, mint végül megkönnyebbülésemre kiderült csupán azért, hogy előbányásszon egyet a 2008-as kiadásból. Így egy év múlva, be kell látnom, neki volt igaza: tényleg élénkebb, gerincesebb lett idővel a 2009-es is. Szintén a KBH-ban vettem: 3900 Ft az ára.

Közepesen intenzív, vonzó és nem éppen bonyolult illattal mutatkozik be. Leginkább édes hangulatú: feketecseresznye lekvárral, étcsokoládéval, mézzel és natúr meggylével. Orrban sűrű de mégsem túl sok. Kóstolva ezután intenzíven, fűszeresen, édesen indul, meg is marad így végig, de szerencsére soha nem fordul át gejlbe. Erről leginkább két dolog gondoskodik: egyrészt savai, akik szinte észrevétlenek, ám nagyon hiányoznának, ha nem volnának, másrészt egy markáns kesernye, aki nélkül viszont elég jól el tudnám képzelni a kortyot. Nem egy struktúrabajnok, savai moderáltak, tanninja szinte csak érintésnyi, inkább kirobbanó ízvilága, édes/keserű fűszeres gyümölcsössége viszi előre, és ez hosszú, közepesnél intenzívebb lecsengésére is igaz. Bontás után úgy éreztem eléri a hat pontot, másnapi, harmadnapi visszakóstoláskor mintha még több teret nyert volna benne a kesernye, ekkor óvatosan visszaléptem erős öt pontig.

Az első képet a talán legismertebb hazai franc guru honlapjáról vettem.

Címkék: balaton kóstolás vörös hatpontos ötpontos hétpontos cabernet franc 2008 2009 légli géza 2ha

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr683126814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fugu 2011.08.05. 07:18:10

Nekem is nagy élmény volt a 2HA franc. Talán a petit verdot teszi igazán izgalmassá.
Légli Géza francja más karakterű, de nagyon szerethető bor. Irány a Balaton!

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2011.08.05. 11:35:21

Légli-é tényleg jó, 2HA ajánlását köszönöm, majd bepótolom.

tunderninja 2011.08.05. 12:41:32

Kár hogy nincsen önállóan palackozva a Petite Verdot.:)
Jól veszem akkor ki,hogy a 2HA ledönti a tabut,hogy van jó és szép veres ott is ahol fehér volt jó is.

hegyaljai 2011.08.05. 20:23:09

Ezek a vörös fajták a francon kívül természetesen nincsenek engedélyezve Badacsonyi OEM készítéséhez. :)
süti beállítások módosítása