Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Három badacsonyi kéknyelű

2011.08.17. 06:15 - palack

A múlt heti kékfrankosozás után megirigyelve a mesebeli okos lányt váltottam is színt meg nem is, ezért kéknyelűzésbe vágtam dugóhúzómat. Így persze képzeletben Badacsonyból ki sem kellett mozdulnom úgy, hogy három bort tettem egymás mellé: egy számomra (és nemcsak) jól ismert, egy kevésbé ismert és egy nekem legalább is teljesen új pince 2009-es kéknyelűjét. Szászi Endrét nálunk már biztos nem kell bemutatni. Bakó Ambrus Laposáéknál dolgozik, sőt újabban egy másik ígéretes badacsonyi svéd rajnai rizling projekt kapcsán is hallottam nevét, miközben saját pincéjében is munkálkodik, mint azt majd lentebb láthatjuk. Málik Zoltánt és borait pedig néhány hete a Badacsonyi Borheteken tett villámlátogatásom során ismertem meg.

Szászi Badacsonyi Kéknyelű 2009

Közepesen intenzív édes karakterű illat fogadja a pohárba szagolót. Mézes körte, tea, érett zöldalma, vaníliás jégkrém és egy morzsányi szikla. Fura egy mix, de működik. Szájban először visszafogott, aztán cseppet játszani kezdenek savai, de nincs meg benne az a kristálytiszta szerkezet, amit Albert Gazda is dicsért egy éve és én is nagyon szerettem akkor benne. Tompultak a savak, az áttetsző szerkezet kissé opálossá vált. Ez most egy közepesen vastag testű, széles, ízgazdag, kerek bor. Nekem már túlzottan is kikerekedett. A korty végén jön egy kis mentő kesernye, közben viszont az alkohol kaján vigyorral ellibben a testtől. Lecsengése hosszú, finoman édes és kesernyés egyszerre. Ez most nem több mint 5 pont. Másnapra sajnos nagyon ellaposodott, bontás után meg kell inni, nem lehet napokig húzni. Már a következő évjárat kapható, 2790 Ft volt.

Bakó Badacsonyi Kéknyelű 2009

Intenzív, gazdag, gyümölcsös, virágos illattal fogad. Édes őszibarack konzerv, mézes gyümölcstea, mandarin, réti virágok, franciakrémes. Tiszta és vonzó bemutatkozás. Szájban krémesen, gazdagon indul: édes, érett gyümölcsössége igazán kedvessé teszi. Jönnek aztán cseppnyi grépfrútos kesernyével fűszerezett savai, akik nem hagyják ellágyulni, szépen délcegen tartják a kortyot. Az igazán nagy durranáshoz azért még szükség lenne karakteresebb, vibrálóbb savakra, ezért aztán várom ennek a bornak a 2010-es évjáratát, ami a borász szerint nála nem volt rosszabb évjárat ennél. Kíváncsi vagyok abban milyenek lettek a savak, hiány ugye nem szokott lenni a tízes borokban ilyen téren. Visszatérve a kilencesre: lecsengése közepesen hosszú, finom, újabb kortyra csábító. Megvan a 6 pont, amit másnap is szépen hozott. Kézműves Borok Háza, 2400 Ft.

Málik Zoltán Badacsonyi Kéknyelű 2009

Inkább visszafogott intenzitású, nem zavaróan, túlzóan de egyértelműen hordóvezérelt illattal mutatkozik be. Mögötte azonban érdemes felfedezni a virágos, gyümölcsös és picit vegetális jegyeket is: finoman pörkölt mogyoró és dió, rózsavíz, zöld körte és villanásnyi fehérrépa tűnik fel. Nem lehengerlő, de meglehetősen érdekes. Kóstolva inkább karcsú, nem is egy édesen hízelgő gyümölcsbomba, viszont karakteres savakkal és ennek köszönhetően stabilan induló szerkezettel van megáldva. Citrusos gyümölcsei és hordó tisztességesen összedolgoznak. A korty közepe után viszont hirtelen elbizonytalanodnak, elveszítik a fókuszt egy pillanatra. A közepesen hosszú lecsengésre aztán összeszedik magukat, így aztán még elcsípik az 5 pontot. Másnap is hozta formáját. A termelőtől vettem 2800 Ft-ért.

A képeket innen és innen vettem.

Címkék: kóstolás fehér hatpontos ötpontos badacsony kéknyelű 2009 szászi bakó málik zoltán

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr303161203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dagatt 2011.08.18. 22:19:56

Tavaly nyáron kóstoltam Málik Zoltán borait, tetszettek, főleg a szürkebarát, de a kéknyelű is jó volt.
Idén sajnos lemaradtam a Badacsonyi Borhetekről.
süti beállítások módosítása