Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Traubisoda Grande Cuvée

2011.12.05. 06:00 - Octopus

Ezt a bort aztán tényleg nem szükséges bemutatni. A reduktív fehérek egyik iskolapéldáját tisztelhetjük benne, amely technológia ide vagy oda, az évjáratok hatásait éppúgy magán viseli, miként teszik azt az úgynevezett kézműves borok (habár a honlap idézete szerint a pincészet is ebbe a nehezen definiálható kategóriába sorolja önnönmagát, ha jól értem). Ahogy a 2010-es az irsai olivér rideg és szigorú arcát tárta elénk, úgy villantja fel most a 2011-es a fajta legmegnyerőbb mosolyát – talán egy korábbi kiadás sem sikerült még ilyen jól.

Nyakas Irsai Olivér 2011

Palackba zárt, nagy adag gondtalan élvezet. Röviden ennyi. Hosszabban: halovány szín, pohárból kiugró illat, makulátlan tisztaság és ropogós frissesség. Szőlő, muskotályos szőlő, citrom, és ott van a bodzavirágos, tuttifruttis techno vonal is. Ez így olyan sauvignon blanc-osan hangzik, de higgyük el, nem az; a sauvignon blanc nem ilyen. A háttérben vonzó fanyarság, zöld fűszerek (zöldveltelini?), talán borsmenta is feltűnik. Friss és lendületes kóstolva is, íze nem kevésbé intenzív, mint az illata: citrusos, szőlős, Traubisodás. A csontszáraz és szikár 2010-essel ellentétben kerek és behízelgő, ám a könnyedség ellenére cseppet sem vékony. Határozottan rendelkezik némi kortyközépi sűrűséggel. Finom kesernye csempész bele egy kis izgalmat, a szőlős-muskotályos íz pedig még percekkel a lenyelés után is a szánkban marad. 5+ (86/100), 1300 forint körüli árával (Veritas, Bortársaság, hiperek) pedig kétségtelenül best buy.

Habár alapvetően önfeledt, nyakló nélküli vedelésre ösztönöz a bor, engem speciel gondolkodóba ejtett: ha ez hozható ki bőséges tőketerheléssel, fajélesztővel (felteszem, hogy azzal készül) a szőlőből, vajon mit tudna ugyanez az alapanyag hozamkorlátozással, vadélesztőkkel (satöbbi) kivitelezve? Lelki szemeim előtt egy kissé neutrálisabb, viszont feszesebb, strukturáltabb bor jelent meg, mely megőrizné ezt a frissességet és a moderált alkoholt, de mégis kicsit "komoly" lenne. Vagy hogy nézne ki egy Prosecco stílusú habzó (zéró élesztősség, viszont saját, erjedési szénsav) az etyeki mészköves terroirról? A jövőben a buborékosok térnyerése várható, érdemes lenne ezzel kísérletezni (a Hungaria már készít valami hasonlót, bár az pezsgő és édes, én viszont szárazat akarok, és talán nem vagyok ezzel egyedül). Hogy klasszikus pezsgőben is sokra képes a fajta, az pedig a 2007-es Taschner után már nem is lehet kérdéses. Azóta vágyok egy újabb pannon klasszis irsaira.

Címkék: nyakas etyek irsai olivér 2011

12 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr753437673

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Két Nyakas-bor is aranyat kapott a Vinalies-n 2012.03.11. 13:42:02

Két magyar bor, a Nyakas 2011-es Aligvárom cuvée-je és irsai olivérje is aranyérmet kapott 2012 első komolyabb nemzetközi borversenyén, a párizsi Vinalies-n. A két arany mellett a magyar borászok hét ezüstérmet is hazahoztak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jonasinlove 2011.12.05. 08:55:52

Elnézést, megkérdezhetném, hogy a Frittmann Irsai Olivér hány pontot ér, ha ez a Nyakas egy ötöst?

hegyaljai 2011.12.05. 09:09:46

Én a 2009-est kóstoltam legutóbb, vagy egy éve. A citrusosság valóban ott volt.
A terroir megjelenítése mindig megkérdőjeleződik bennem az ilyen illatos fajtánál. Azt a neutrálisabb fajták jobban hozzák. Attól is félek, hogy kisebb terheléssel, magasabb extrakttal egy Irsait, vagy egy Cserszegit nem tartanánk olyan jónak.

Octopus 2011.12.05. 09:47:00

@Jonasinlove: nem kóstoltam sajnos. Még jobb lenne?

@hegyaljai: a 2009-es is jó volt, de ez szerintem még rátesz egy lapáttal.
A savak összetételét, a bor szerkezetét én mindenképpen a terroirhoz kötném (a fajtán túl), ilyen értelemben illatos szőlő is tükrözheti a termőhelyet, véleményem szerint

McKinney 2011.12.06. 09:50:05

Nem értek a borokhoz, de amilyen kegyetlen dögszag van tök és perbál között egész évben, hát nyakast soha nem innék.

vidékitapló 2011.12.06. 10:49:22

Egy időben én sok Irsait végigkóstoltam, ez volt köztük a legparfümösebb. A kicsi tőketerheléses nem éppen illatos Irsait a Varga (hehe) Aranymetszésnél megtalálod. Ott nincs parfüm, viszont van nagy test.

szellemkor 2011.12.06. 12:23:20

Font Irsai 2011? Szerintem nagyon rendben van az is!

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.12.06. 12:43:47

@McKinney: Nem járok arra, szerinted lehet valami nyilvánvaló oka a szagnak? Fehérjefeldolgozó, hasonló?

FL 2011.12.06. 13:06:00

@vidékitapló: Én is sokfélét kipróbáltam már, lévén az egyik kedvenc fajtám. A legérdekesebb az volt, amikor a 2006-os évjáratból összekóstoltuk a Nyakast a Garamvárival. Orrhosszal nyert a Garamvári, mert akkor épp az volt a parfümösebb...

McKinney 2011.12.06. 13:25:43

Hát nem a bor szaga, annyi szent. Dögkút lehet, vagy ahogy szebben fogalmaztál, "fehérjefeldolgozó". Nem tudom. De az ájer szerves része a "terroir" -nak, erről bárki meggyőződhet ha arra utazik.

A Leander-tölgyi M-Bear 2011.12.06. 14:19:41

@vidékitapló:
jó is az a Varga!!!
amúgy ez a Nyakas is teljesen rendben van, korrekt borok ezek.

papp_schubert 2011.12.10. 20:30:09

@Szomjas Gödény: @McKinney: Gombatermesztő telep! Megdöbbentő, de tényleg az. Hogy annak miért kell ilyen büdösnek lenni, nem tudom. Én nem szeretem a Nyakas borokat, de "szagügyben" a védelmükre kelnék: A pincészettől kb. 2 km-re már nincs szag, úgyhogy, aki szereti, ez ne ijessze el.
süti beállítások módosítása