Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A sauvignon blanc íze

2011.09.26. 06:00 - Octopus

Lehet-e a sauvignon blanc valaha is tényleg komoly? Ezt Jamie Goode kérdezte még két éve, az új-zélandiak ikonikus sauvignon témájában folytatott kutatása kapcsán. A szigetország borarculata döntően erre az egy fajtára épül, amely világszerte továbbra is igen népszerű, a kiwik viszont – talán attól való félelmükben, hogy ez már nem tart soká – azon törik a fejüket, lehetséges-e újabb szintre emelni a fajtát. Ami azt illeti, a kutakodásnak már akkor létezett kóstolható eredménye, például a cikkben szereplő Te Koko, a Cloudy Bay hordós verziója, ami az elmélkedéshez alapul szolgáló, gyakorlatilag referencia értékű kóstolón még nem bizonyult igazán sikeresnek. Ami ott kiemelkedett, az bizony Európából származott, a két sikeres régió Sancerre/Pouilly-Fume és igen, Bordeaux volt.

Előbbi vidék már alaposabban is ki lett vesézve az alkeszen, A. Móri Leányka és Albert gazda jóvoltából, tudjuk, hogy sokat tud, és lehet komoly. De mi is kíváncsiak voltunk erre, így beszereztük Didier Dagueneau méregdrága Silex nevű alkotását (amit 2008-ban már fia készített, apja halála miatt), ez elvileg a legjobb bor, ami arrafelé készül, és kerestünk mellé egy Bordeaux Blanc-t, ami már elismert, de még nem kerül annyiba, mint egy jobb Liebherr borhűtő. Új-Zélandról maradtunk a standard Cloudy Baynél, illetve a szintén itthon is kapható Villa Mariánál. A sort további franciákkal és egyebekkel egészítettük ki, majd nekiálltunk a vakozásnak. És csak néztünk, hogy mennyire különböznek a borok, két hasonló se nagyon akadt. (Mr. Riesling szemszögéből itt olvasható az este.)

[Nagy képért katt a kicsire]

Clos Floridene Blanc Graves A.O.C. 2008

57% Sauvignon, 41% Sémillon és 2% Muscadelle házasítása, a híres francia önológus, Denis Dubourdieu kezei alól, Bordeuax-ból. Parker szerint alulértékelt bor, kis híján a borvidéki elit szintjét hozza, lényegesebben olcsóbban (elit például a Chateau Haut-Brion, a 2008-as Blanc €450-ról startol). Intenzív illattal nyit, elsőre kissé fás, füstös, pörkölt magvas, drága hordóval. Szépen nyílik, sokat változik, egyre inkább fajtajelleges. Nem a zöld, éretlen irányzat, illatában édes egres, citrusok, egy kevés trópusi gyümölcs. Már egészen komplex. Szájban alig közepes test, pont olyan az íze, mint az illata. Viszont a savai éretlenek, húzósak, kellemetlenek, ennyin múlott a jó szereplés. Markáns hordó, alatta sarkos savak, a kettő között meg nem sok minden. (19,95 euro www.wein-bastion.de)
dagadtos: 5 pont
octopus: 5+
palack: erős 4

Etyek Kúria Sauvignon Blanc 2009

A hazai kínálatnak ez nem egy gyenge pontja, de ebben a sorban bántóan közhelyesnek és érdektelennek hatott. Egyszerű, tuttifruttis, bár kétségtelenül tiszta illat. Szájban egy fokkal jobb, arányosabb, nem túlzó savakkal, fanyar, enyhén paprikás (sárga húsú t.v.) ízzel. (cca. 2400 forint)
dagadtos: 4-
octopus: 4+
palack: 3-4

Larry Cherubino "The Yard" Pedestal Semillon Sauvignon Blanc 2008

Nyugat-Ausztrália, Margaret River, Willyabrup, 67% semillon, 33% sauvignon, a felkapott termelő dűlős sorozatának darabja. Zéró cukor, 13-as alkohol, 7,56 g/l sav. Ez valamelyik óvilági lesz, írom a papírra. Majdnem. Zöldnek és fűnek itt sincs nyoma, elegánsabb, neutrálisabb illat érett egressel, grépfrúttal. Kóstolva teljesen száraz, közepes testű, íze viszont intenzívebb, határozott fajtajelleggel, egressel, t.v. paprikával. Élénkebb, de érett és integrált savak, jó hossz. Szép és profi. (£16.39, www.nywines.co.uk)
dagadtos: 6
octopus: 6+
palack: eléri a 6 pontot

Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2010

Letagadhatatlanul újvilági, egészen más stílus, mint az eddigi borok. Őrülten intenzív, orrba ver. Elképesztő, hogy fahordó nélkül is mit ki lehet hozni egy borból. Harsogó fekete ribizli, bodzavirág, maracuja, talán egy leheletnyi benzin is, élénkség, frissesség. Szájban lendületes, közepestől testesebb, perfekt, ragyogó savakra felfűzött intenzív ízekkel. Citrusok, fekete ribizli, minden, ami sauvignon blanc. Szerkezet tökéletes arányban az aromákkal, vibráló, gazdag és jól iható, egyszerűen pazar. Hogy megér-e 5900 forintot? Meg. (Bortársaságnál kapható)
dagadtos: 6+
octopus: 7
palack: 6-7

Domaine Henri Bourgeois Sancerre Les Bonnes Bouches 2009

Jegyzett termelő széles portfólióval, ez itt még nem a csúcsbor. Visszafogottabb, kimért illat, nem fás, nem direkt, de azért fajtajelleges. A korty is elsősorban elegáns, nem tolakodó ízekkel, közepes testtel, mégis valamiféle tömör maggal. Remek, élénkebb, de integrált savak, jó arányok, szép bor. (14 euro, www.wein-bastion.de; megjegyzendő, hogy olcsón szállítanak)
dagadtos: 6
octopus: 6
palack: 6

Pascal Jolivet Pouilly Fumé Les Griottes 2009

Érleltebb, fejlettebb illat, talán érettebb volt az alapanyag is. Izgalmas, csipetnyi birsalmás beütéssel, mandarinnal, citrusokkal, inkább koncentrált, mint igazán összetett. Teltebb, testesebb a korty is, lágyabb, olajosabb, meglehetősen sűrű. Grépfrútos, birses íz, alkoholos melegség és édesség, talán enyhe késői szüret jelleg. (5650 Ft, Bortársaság, már a 2010-es fut)
dagadtos: 6+
octopus: 6
palack: eléri a 7 pontot

Didier Dagueneau Pouilly Fumé Silex 2008

“The idea is to have a balance with high acidity, not a confiture,” szól Benjamin Dagueneau megjegyzése. “Chateau d’Yquem is very good, but heavy. These wines aim at something a little more Germanic in style.” Ha ezt még a kóstoló előtt olvassuk, a társaság nagy része nem az előző bort tippelte volna vakon a nagyágyúnak. Intenzív, karakteres, a maga saját útját járja. Nehezen szálazható, ugyanakkor komplex és végtelenül koncentrált illat mandarinnal, vibráló citrusossággal, éppen csak érezhető hordós pörkölési jegyeikkel. Nagyon töménynek hat, de nem túlérett, még szellőzve is megőrzi frissességet, nem fordul birsalmásba. Hatalmas test, komoly tömörséggel, glicerines-olajos nyúlósság nélkül, erőteljesen hangsúlyos, bár teljesen érett savakkal. Rendkívüli sűrűség birkózik rendkívül sok savval, amolyan erődemonstráció jelleggel. Hatalmas anyag, hosszú, de nem éppen kedves, inkább próbára tesz, mint kényeztet. A sauvignon blanc-ok Barolója. Engem így is meggyőzött, de ezzel szinte egyedül maradtam. Újra kéne kóstolni. Ha el tudok képzelni fehérbort, ami évtizedekig érhet, ez az. Parker 93 pont, Jancis Robinson 17,5, Bettane and Desseauve 19,5, La Revue du Vin de France 19. (89 euro, www.weinart.de)
dagadtos: 7
octopus: 8-9
palack: 7-8

Château Smith-Haut-Lafitte Blanc Cru Classé Pessac-Leognan 2007

Top név a kategóriában, egyfajta fehér szupermásodik bordeaux-i, dagadtos tavalyi bécsi kedvence. Intenzív illatú, még nagyon fiatalnak hat, erősen fás. Drága az a fa és finom, de kicsit hivalkodó, pedig van mögöttes tartalom, egres, sauvignonos gyümölcsök, ilyesmi. Kóstolva egészen más arányokat mutat, mint a többi bor, testes, krémes, telt, kevésbé hangsúlyos, kerek savakkal, stabil maggal. Feszes, tömör, finoman sós, hosszú. Szájban is fás, de kit érdekel. Ez is hosszú életű lesz. (67 euro, www.wein-bastion.de)
dagadtos: 7
octopus: eléri a 8 pontot
palack: 7-8

Villa Maria Cellar Selection Sauvignon Blanc 2007

Újvilág ismét, intenzív, lehengerlő, és érdekesen növényi jellegű az illat. Spárga, tavaszi zöldségek, mellettük citrusok, csipetnyi benzin. Meglepő módon kóstolva elegánsabb, könnyedebb, mint amit az illat után várnánk, selymes, ugyanakkor vibráló, lendületes savakkal. Gazdag az íze, bodzás, paprikás, fajtajelleges, a végén finom kesernyével. Négy éves sauvignon blanc létére fel sem merül, hogy már túl lenne a csúcson. (5300 Ft, radovin.hu)
dagadtos: 5-6
octopus: 7-
palack: 6 pont

Címkék: négypontos hatpontos ötpontos hétpontos nyolcpontos sauvignon blanc kilencpontos etyeki kúria sancerre cloudy bay új zéland pascal jolivet pouilly fume bordeuax dider dagueneau henry bourgeois

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr623256129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2011.09.26. 07:32:02

Nagy kedvencem a sauvignon. Helyzetemből kifolyólag, szebbnél szebb tételekkel találkozhatom hétről hétre. Úgyvélem, érdemes a fajtára figyelmet fordítani.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.09.26. 10:53:11

Nekem az volt a kóstoló alapján a benyomásom, hogy igazán jót nem könnyű készíteni belőle. Nálam a Silex erős 7p, a Lafitte csak sima 7p. Az új zélandiak iskolapéldák, áradóak, buják, jól összerakottak.

fugu 2011.09.26. 20:49:10

@akov: Én meg mostantól az irigyed vagyok! (én talán több hazait tettem volna be a sorba. Tudom, a mi spontán erjesztett sb-ink nem is hasonlítanak az általatok kóstolt tételekre, de mégis!)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.09.27. 12:14:51

@fugu: Mit tettünk volna be? Az Etyek Kúriát egy jó SB-nek tarják itthon, ezért került be. Takács Lajost nem akartunk, annyira elütő bármitől is. Mit lehetett volna szerinted?

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2011.09.27. 19:51:10

Németh Attilának volt (van?) egy gyönyörű sauvignon blanc-ja (Barnatanya), átlagtól messze eső stílusban, nekem itthonról eddig ez adott legtöbbet a fajtából.

Octopus 2011.09.27. 20:43:29

@pinotnoir_777: sajnos nem ismerem, pedig jól jött volna valami nagymenő hazai. Bár vannak kétségeim, hogy akad-e magyar sauvignon, ami itt jól szerepelt volna (de legyek túlzottan borúlátó, és tévedjek nagyot)

fugu 2011.09.28. 07:21:25

@akov: Amint azt alant is írják a fiúk. Én a Rókusfalvyra gondoltam. Azt is leírtam, hogy nem feltétlenül azért, hogy meglepetést okozzon, hanem, hogy a helyünkre kerüljünk sb-ügyben. Takács Lajoséval teljesen egyet értek. Erre is céloztam.@Octopus: Nem lett volna.

Kusuma 2011.09.28. 08:32:34

@Octopus: Talán szóba jöhet még Légli Géza 2009-es Dávidja is.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.09.28. 14:46:50

@töppedt: Hát, igaz, ott van Kaló Imre. Nincs sok ebből a SavBlanc-ból, én úgy tudom. Másrészt Imre későn szüretel, sokat tart héjon, sokszor van botrytis is. Nem hiszem, hogy ez nyitotta volna meg az elménket a kóstoló alatt... én pl. nem igazán bírom a héjon áztatott fehéreket. Egyébként is egy késői szüret eléggé felülírja, uniformizálja a fajtát.

töppedt 2011.09.28. 15:13:29

@akov: Neked AG posztjából az jött le, hogy ez héjon áztatott, késői szüretes, és még botrytises is?
Vagy esetleg kóstoltad?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.09.28. 15:34:04

@töppedt: nem, nem kóstoltam, de voltam 2x is Kalónál és szinte minden fehérbora ilyen volt. A lényeg, nem forgalmi tétel, nem beszerezhető, emiatt eszünkbe sem jutott. Persze, szivesen megkóstolnám!
süti beállítások módosítása