Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Egy hét oportó VI.

2012.02.11. 10:00 - Az Alkoholisták

Attól tartok lassan elfelejtünk mindent. Mármint mi, ez a folytonosan futkosó, vásárló és a csillogó szabad akarattal megáldott földönfutó generáció. Tisztán emlékszem még léha fiatalságomban a teljesség felé megtett apró lépesekre. Mikor már majdnem kulminált az egervines-debrőis időszak, mikor már majdnem elhittük az ipari bor meséjét, egy barátom elénk tett egy sűrű, koncentrált, húsos-zamatos délvidéki vörösbort. Nevenincs termelő, villányi oportó, mondta kedvesen. Emlékszem ma is, ahogy leblokkolva ültünk a konyhaasztalnál és bután bámultunk a fehér csempére: ó, te jó ég, mi a francot ittunk eddig?

Erőszak sem tarthatott volna vissza attól, hogy elinduljak délre és megismerjem ezeket a „villányiaknak” nevezett marslakókat. Hamar valami kistermelői pincében találtam magam, ahol a büszke gazdával méregettük az oportókat. Rendre nem találtattak könnyűnek. Több évjárat is előkerült, szürcsölgettünk, öblögettünk és hálát adunk az égnek, hogy Villányt megáldotta ezzel a fajtával.

Hát pontosan ez az, amire én emlékezni akarok. Vajon a múlt revelációját vetítem kényszeresen a jelenre és olyasmit keresek, ami sohasem létezett? Lehet, de igyekszem szerény maradni és egyszerűen csak örülni a portugieser koncentrált gyümölcsösségének, finom struktúrával játszó tanninjainak és frissítő savtartalmának. Tud-e, akar-e üzenni nekem a portugieser az évtizedes sűrű ködön keresztül? Ez foglalkoztatott, amikor beszálltam ebbe a kis játékba.

Az első üzenetre nem is kellett nagyon várni. A Művelt Alkoholista maroknyi szerzőjének sikerült az országban fellelhető összes 2011-es portugiesert allokálnia! Magyarra fordítva 2012. február elején tíznél alig több új portugieser érhető el a polcokon. A friss bor eleve korábbra várt öröme – úgy tűnik – gazdasági érdekkel íratott felül: elsőbbséget kaptak a két korábbi évjárat beragadt palackjai. Végül csak nagy szűköléssel sikerült két tételhez hozzájutnom.

Wunderlich Márton Napi Villányi Portugieser 2011

Az utóbbi években a Távol-keleti piacra kacsingató pince teljesen kiszorult a borszaküzletekből és alig látható a magyar piacon. Pedig nincs borkedvelő, aki ne meleg szívvel emlékezne mindenki Lojzijára. Ritka kiváltság a bádogcsatorna és a kézműves kispince mellől a nagy borászatig tartó íveket befutni. A görbék azonban néha letörnek, a pince és az immár névvesztetté vált villányi legenda útjai csendben elváltak. Az újrakezdéshez minden eddiginél több erő kell majd, ismét tüzek gyúlhatnak holmi vágyott kakaspörköltek alatt. Szüksége lehet rá Villánynak.

Borunk közép rubin színnel, enyhe bíbor széllel kerül a pohárba. A közepesnél intenzívebb illat furcsán sült húsos hangulatú, majd enyhe gyógyszerességgel fullad bele a cukorkás pacsuliba. A közepes testhez egyaránt érkeznek a piros és fekete bogyósok, de a várt öröm, a robbanás elmarad. A zamatmentes anyag vékonyka lecsengése csak egy savanykás nyomot hagy maga után. A lapos kis sav, a jócskán érzékelhető, de helyét nem lelő tannin és alkohol csak értelmetlenül próbálnak borrá összeállni. Maga a légies semmitmondás. 3 pont. (Metro, 1500Ft)

Janus Borház Villányi Portugieser 2011

A 12 hektáron gazdálkodó kisbirtok bora a Tenkes-hegy lankáiról. A közép rubin szín rejthetne akár pinot noirt is. Elsősorban a málnás és érett piros bogyós jegyek vezetik az illatot, kis földesség társul be aláfestésnek. Komplex mélységekről szó sem lehet, de nincs murci, nincsenek állatok, nincs kén. Némiképp megnyugszom. És milyen szerencse, hogy kóstolásra sincsenek nagy kilengések. Piros bogyós gyümölcsök málnás körítésben, nincsenek túlérett jegyek, a tannin világosan megjelenik és megteremt valamiféle szerkezetet. A bíztató tartalom azonban hamar kiszalad a pillérek közül és zamatmentes, savanykás-kesernyés lecsengéssel kedvetlenít. Nagyon hiányzik a koncentráció, a tisztaságnak és tisztán definiáltságnak azonban már örülni kell. A „mindennapok ivóbora” mondja a címke, és valóban, nincs Janus-arcú megtévesztés. Eléri a 4 pontot, lecsúszik a vacsorához. (Decanter Borszaküzlet, 1200Ft).

Tényleg a fellegekben járunk? Ennyit szabad várni a Villányban referencia-évjáratként emlegetett 2011-től? Az íztelenség, a savanyúság és a strukturálatlanság volnának egy kiváló évjárat velejárói? Vagy el kellene végre hinnünk, hogy az oportóban ez az Everest és egy évtizeddel ezelőtt tényleg mindannyian ennyire hülye lúzerek voltunk!?

[akov, alias Kovács András]

Címkék: négypontos hárompontos villány wunderlich portugieser 2011

26 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr684092260

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A mi oportónk 2012.02.13. 09:15:05

Kivágni nem kell, sokkal inkább a helyén kezelni. Nemcsak örömet okoz, de nem egy borászat sorsa múlik rajta, és egy Fordot nem kell versenyeztetni egy Audival. Még akkor sem, ha magától beparkol. Nem vagyok valami nagy Villány fanatikus, nem titok (...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2012.02.11. 11:15:27

Úgy emlékszem, sok évvel ezelőtt az oportók édesebbek voltak, az elkendőzte a hiányosságokat. Tavaly én is ittam egy nevesebb villányit otthon, azóta nem keresem ezt a fajtát.

PK 2012.02.11. 11:17:08

Kedves Alkoholista!
Mi a JANUS-nál nagyon örünk, hogy az összes kóstolt oportó közül a miénk a három legjobb között van.
Szeretném elmondani, hogy bár versenyfutás bontakozott ki a mielöbbi palackozással kapcsolatban, de még a portugieser is igényli az érlelést. Tiszta élö lelkét és értékeit csak kellö idö után mutatja meg. Kérem Önöket, hogy adjanak egy esélyt a JANUS Portugiesernek május-június táján,és meg fognak lepödni.
Páldi Katalin

frankia 2012.02.11. 12:50:48

Szemes Portugieser valakinél? Korábbi években egészen jó volt, a 2011-est még nem próbáltam. Olvasva a sorozatot egész héten, már abban se merek bízni...

Daeril 2012.02.11. 14:11:36

@PK: Minőséget, nevet és arcot romboló versenybe beszállni mennyire éri meg? Amit rövidtávon megnyernek a réven, nem vesztik el hosszútávon a vámon?

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.02.11. 15:09:56

miért, kiért is érdemes most lemenni Villányba?

bár ezek tényleg újborok, de felmerül az a kérdés is, hogyha egy alapborból nem képes senki sem kiemelkedőt készíteni, akkor mennyire jók lehetnek a bonyolultabbak...

Kenszei · http://www.pecsiborozo.hu/ 2012.02.11. 15:41:35

@frankia: Jó anyag a Szemes, szerdám megvolt az is.

j001 2012.02.11. 18:19:14

nem emlékszem, hogy az oportót cukrozták volna valaha is villányban, csak egy észrevétel

fugu 2012.02.11. 19:39:08

@szenvedély S.: Jó kérdés!
Így elsőre nem ugrik be a válasz.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.11. 19:52:01

az oportó nálam továbbra is a helyén marad: hónap végi ivóbor. olcsó, egyszerű, és nyomokban borélményt tartogat.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.11. 19:53:26

@frankia: a Szemest kóstoltam egy hónapja, kb. egyszerű, de korrekt, olyan négypontos kábé(nem elemeztem ki, csak megittam, majd lehet bepótolom, aztán írok róla..)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.02.11. 23:19:15

Akov: miért írod, hogy Wunderlich elvesztette a nevét? Pár hete azt hallottam egy interjúban, hogy megegyeztek, a saját nevén fog kijönni a borokkal (W. Családi Pince).

Gasztroszex - Tony D'Amato · http://gasztroszex.blog.hu/ 2012.02.12. 12:33:53

"A Művelt Alkoholista maroknyi szerzőjének sikerült az országban fellelhető összes 2011-es portugiesert allokálnia! Magyarra fordítva 2012. február elején tíznél alig több új portugieser érhető el a polcokon."

Azért ez elég nagy hülyeség, ja, és nem is helytálló.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.12. 12:54:54

@Gasztroszex - Tony D'Amato: pedig ez a helyzet Budapesten. Hipermarketektol a borszakuzletekig korbeneztunk, ennyi volt.

@Hepci: talan mert nem olvastam azt az interjut. :) Koszi a kiigazitast. Az egesz korul borzalmas nagy a csend. Legutobb meg azt hallottam, hogy a nev marad a nagypincenel.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.02.12. 15:07:11

@akov: azt hallottam (nem olvastam) Wunderlich Alajos szájából (az InfoRádióban beszélgetett vele egy volt osztálytársam), hogy mindketten használják majd a nevet.
Vagyis a nagy cég marad Wunderlich Kft., ő maga pedig Wunderlich Családi Pince néven fog tevékenykedni.
Meglehet, van még újabb fejlemény, én ennyit tudok.

loading 2012.02.12. 16:06:47

"Az utóbbi években a Távol-keleti piacra kacsingató pince teljesen kiszorult a borszaküzletekből és alig látható a magyar piacon." Ezzel csak részben értek egyet: az elmúlt 2 évben teletöltötték a hipereket és a diszkontokat a boraikkal. Jellemzően és gyakorta diszkontáron adva azokat. Mondjuk én a boraik jobb minőségével is győzködtem volna a fogyasztókat, mint csak az olcsóbb árakkal.
Korábban Maczkó Róbertnek is volt jó oportó/portugiesere (2006/2007). De valahogy ő is kiesett nekem.

Kölpény 2012.02.12. 19:05:56

Mi itt a probléma?
A fogyasztó novemberben újbort szeretne inni, és az az elvárása, hogy a bor kész legyen max. 2 hónapos korára? Aztán meg nyarvog, mert savanyú, meg kusza az illata, és vékony, stb.
Legyen testes, de ne kerüljön 1500-nál többe? Legyen palackban egy testes, koncentrált bor a primőrökkel egy időben, és tűnjön még hozzá késznek is?
Mit szeretne a kedves fogyasztó, és milyen hülyeségeket hajlandó érte megtenni a borászat?
A cikkben arról is írnak, hogy valaha Villányban csodás oportókat ittak, több éveseket is. Akkor most nem a 10-eseket, és a korábbiakat kéne tesztelni. Sok helyen kereshető a hiba, de egy biztos, az oportó mint fajta, nem gagyi.

Szegediszomelijé 2012.02.12. 21:50:42

Köplényborbarát sztem fején találta a szöget: nagy itt a zűrzavar a Primőr és a Portugizer körül. A kettő (szerintem) nem ugyanaz. Egy újbor zömmel üres, mint a csóró főiskolás hűtője hó végén. Franciaországban is, nálunk is. A gamay-ből sem a primőrök közt találjuk az értékesebbeket, és a franciák (egy része legalábbis) éppúgy leírja az újborukat, mint itt mi/ti. A portugiziből is jócskán van jobb, tartalmasabb, a nem primőr tételekből (ha nem is felsőház). Talán Mauléknál kóstolhattam egyet, az nem is került ki a hordóból, csak vmikor következő év derekán. De mások is készítenek érettebb Portugiziket. Így P Katival is egyet kell értenem. Újbor=híglé. Érve szépülhet bizony. Csak ne keverjük már össze, és ne állítsunk hamis elvárásokat.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.13. 11:28:51

@Kölpény: Pont azt próbáltam meg leírni, hogy az oportó nagyszerű fajta, vagy legalábbis volt/annak tűnt.

@loading: Budapest/Pest megye konstellációban gondolkodva (ez ugye 3 millió embert jelent). Nincsenek Wunderlich borok a Bortársaságnál, a Radovinben, a Terroir Clubnál, a Veritasnál vagy a Monarchiánál. Nem találok a Teszkóban sem, az Auchanban sem, csak néha egyet-egyet a Metroban (most csak a Márton-napi volt), van néha a Reál élelmiszerben (de csak régi, polcon érlelt cabsav évjáratok) és az Intersparban fordul elő, de csak alaborok (siller, sokszor 4-5 éves palackok, illetve a Blue Bird vörös alapházasítás). Erről nekem nem az jut eszembe, hogy nagyon előtérbe lenne a pince. Ma, ha akarok venni Wunderlich csúcsbort, nem tudom megtenni!

Gasztroszex - Tony D'Amato · http://gasztroszex.blog.hu/ 2012.02.13. 12:01:42

@akov:
Bortársaságnál van Szemes is.

Veritasnal van Vylyan, Tiffán, Matias, Teleki. Itt több évjárat is fellelhető, lehetett volna picit hasonlítgatni, bár tudom, hogy nem ez volt a cél, hanem a 2011-es évjárat.

Hiperekbe még nem volt időm körbenézni.

tunderninja 2012.02.13. 12:19:42

@Kölpény: A fogyasztó ebben az árkategóriában hidd el a 800.-Ft-os Chilei szupertechnológiát fogja vásárolni.
S mikor otthon kinyitja megzsaglássza majd megkóstolja akkor egy óriási nagy mosoly lesz az arcán.Milyen finom ez és milyen jó és csak ennyibe kerül?Hihetetlen.

@szenvedély S.: A kacsalábon forgó tejben vajban fürösztő sok csillagos hotelekbe,az édes Pinot Noir,meg a jó ár/érték arány véget:D
Nem?:)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.02.13. 15:40:17

@Gasztroszex - Tony D'Amato: Ugye az volt a baj, hogy két hete még a Bortársaságnál, Veritasnál, Radovinnél, Borfaluban, tescometroauchan rovatban nem voltak kaphatóak a 2011-es borok, még akkor sem, ha fent voltak a honlapon. Általában az volt a válasz az érdeklődésre, hogy először a 2010-es évjáratot futtatják ki, így amíg abból van, a 2011-es nem kapható.

A vidéken lakó/megforduló arcok megnézték mi kapható a saját környezetükben, de természetesen 100%-os lefedettséget ez sem biztosít.

loading 2012.02.13. 22:48:36

@akov: Nekem úgy tűnik nagyon vitatkozhatnékod volt ma délelőtt. Sem te, sem én nem említettük a csúcsborokat. Csak úgy a Wunderlich borokat.
Ahol biztosan kaphatóak: Cora, Auchan, Lidl. Az elmúlt időszakban már a középkategória is megjelent ezeken a helyeken.
Azért azt sem állítanám, hogy a Bortársaság, a Radovin, a Terroir Club, a Veritas vagy a Monarchia csak csúcsborokat árul. :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.13. 22:57:32

@loading: Nem, tényleg a vita miatt, de érdekesnek találnám, ha valakinek masszívan olyan érzete lenne, hogy a Wunderlich borok széles körben kaphatóak Magyarországon. Hasonlítsd össze Gerével, Bockkal, Sauskával vagy Tiffánnal (plusz sorolhatnám).

Itt azért sok-sok bor van, amit soha nem láttam polcon:

wunderlich.hu/borok/#

És valóban említettem a csúcsborokat, de a középkategóriából sem nagyon kapni, pedig szivesen megkóstolnám őket. Tudsz olyan helyet ahol pl. a Cassiopeia sorozat kapható? Vagy az anno kedvelt Viktória? Bennem összességében az a kérdés marad, hogy egy magas minőséget megcélzó pince hogyan szorulhat ki az összes borszaküzletből (Budapestről van jó képem, ezt elismerem, azonban ez a legnagyobb "piac" az országban).

loading 2012.02.14. 13:57:16

@akov: Maradjunk az eredeti felvetésednél. A pince borai ma Budapesten biztosan elérhetőek, főként a hipermarketekben, az élelmiszerláncokban, de a kisebb abc-kben is. Hogy nem a teljes szortiment? Valóban, de borászok sokaságát lehetne sorolni, akiknek csak egy-két borát tartják a borkereskedések vagy az élelmiszerláncok.

Miért került ki a borszaküzletekből? Talán kérdezz rá pl. a BT-ben vagy a Radovinben, amikor ott jársz. Nekem lehetnek ötleteim, de nem vagyok borkereskedő.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.04.01. 13:54:30

999-ért szórja most a Tesco a Janus oportót, legalábbis itt nálunk Győrben mindenképpen. annyiért szerintem most jó vétel :)
süti beállítások módosítása