Édes és nem tokaji. Bevallom, nem sok reményt fűztem hozzá, inkább a barátok közt osztogatott szárazra fogadtam volna. Alig több mint egy éve vörös és fehér is így volt vele, én sem vagyok igazán édesszájú. Történt ugyanis, hogy megkeresett Bácsi Zoltán azzal, hogy kóstoljam meg 2009-es borait: egy száraz és édes rajnai rizlinget Nadapról a Csúcsos-hegyről. Az alapanyag ugyanaz volt, négy 225 literes hordó megállt az erjedésben 52 gramm cukornál, a maradék 200 liter egy műanyag tartályban majdnem teljesen szárazra (8,7 gramm cukor) erjedt.
A borok készítéséről részletesen olvashatnak a Variszkusz honlapon. Érdekes kiemelni, hogy szemben a vásárolt szőlőt feldolgozom a saját pincémben modellel a Variszkusz ennek épp az ellenkezőjéről szól. Legalábbis egyelőre. Ők a szőlőtermesztésre koncentrálnak, a borok pedig Szentesi Jószef budafoki pincéjében az ő irányítása mellett készülnek minimális beavatkozással.
A száraz tétel közepesnél intenzívebben, karakteresen mutatkozik be. Illatában szőlőcukor, meleg ásványos, krétás jegyek, liliom és hamvas, fehér húsú őszibarack fedezhető fel. Mindez stabilan, változatlanul érkezik a pohárból, szellőzéssel és napokig tartó darabon tartással sem csendesedik semmi. Kóstolva közepes testű, először sima felszínű majd idővel a savak, némi cseresség és az alkohol csipkelődése teszi fikarcnyit érdesebbé az élményt. Erőteljes, gazdag, tiszta ízű bor, határozottan érezhető maradékcukorral, ami az alkoholédességgel párban kissé nehézzé teszi a kortyot. Jól áll neki, ha kissé hűvösebben kóstoljuk: zamataiból mit sem veszít, az előbb említett második félideji darabosságából annál inkább. Lecsengése nagyon hosszú, intenzív, az édesség mellett pici grépfrútos kesernyével keretezett. Eléri az 5 pontot.
Az édes bor illata érdekes módon szinte teljesen megegyezik száraz testvéréével. Erőteljes, édes és meleg hangulatú: szőlővel, krétával, virágokkal és érett őszibarackkal. Ő is tartósan hozza a formáját. Kóstolva közepesnél nagyobb testű, krémes felszínű, édes, jóízű ugyanakkor savainak köszönhetően mégsem válik farnehézzé. Ha ezek a savak rajnaisan rétegzettebbek vagy legalább játékosabbak lennének, akkor még kiválóbb élményben lehetne részünk. Panaszra azért nincs okunk: tiszta, természetes, erőlködésmentes kedvessége így is jól iható, kellemes borrá teszi. Csak nem véletlen azért, hogy négy hordóban is itt állt meg az erjedés, érezni az egyensúlyt a kortyban. Lecsengése nagyon hosszú, intenzív, finom. Minden preferenciám mellett ő tetszik jobban, biztos 5 pontot érdemel. A legjobb helyekre sikerült bejutnia: 2500 Ft körül kapható a Decanter, a DropShop, a Kézműves Borok Háza, a Pinceáron és a Radovin üzleteiben.
Utolsó kommentek