A Haraszthy Vallejo borászatot valahogy mindig is az etyeki borszcéna jelentősebb szereplőjének gondoltam, bevallom azonban, hogy nem igazán ismertem a boraikat. Eme hiányosságot sikerült a közelmúltban pótolnom, mikor is a pincészet invitálására etyeki túrára adtam a fejem. A létesítmény egy kisebb komplexum az Öreghegy tetején, étteremmel, medencével, látványos kóstolóteremmel; avagy nem pusztán borokat kínálnak, legalább ekkora hangsúlyt fektetnek a gasztronómiára is. Én persze a borok miatt érkeztem, és azokból igyekeztek is minél többet megmutatni. Elsőként néhány 2011-es tartály- és hordómintát néztünk meg, majd következtek a palackozott tételek, itt-ott több évjáratot is lefedve.
A paletta elő látásra zavarba ejtően széles, azonban tisztán elhatárolható borcsaládokba rendeződik. Ha csak a hazai kínálatra szorítkozunk (tudniillik argentin területekkel is rendelkeznek, sőt, immár a kaliforniai Santa Ynezben is van szőlőjük), ahogy mi is tettük ez alkalommal, három kategóriát találunk: a könnyed, reduktív fehéreket és egy rozét rejtő HVP családot, a (legalább részben) hordót látott Virtuosót és a súlyos üvegekbe zárt Fantásticót. Személy szerint az utóbbi sorozat kevésbé győzött meg (leszámítva a mendózai cserejátékost), erősségnek pedig főképpen a sauvignon blanc-t és a pinot noirt éreztem, a kínálat legérdekesebb darabjait szerintem ez a két fajta szolgáltatja.
Sir Irsai 2011
Irsai olivér, királyleányka és chardonnay házasítása, a pincészet legnagyobb volumenben készülő bora. Friss, ropogós, harsogóan szőlős, muskotályos aromákkal, tuttifruttis aláfestéssel. Karcsú és száraz, lendületes savakkal, parfümös intenzitással. Tiszta és arányos.
Sauvignon Blanc 2011
A Sir Irsai után szinte visszafogottnak hat. Citrusos, maracujás illata után szájban jobban érezni a fajta növényi ízeit, csalános és bodzás. Remek savak, mélyebb zamat. Best buy gyanús tétel.
Sauvignon Blanc 2010
Míg utódja kicsattanóan primőr, ehhez képest a 2010-es szinte már palackbukét mutat – a kontraszthoz azonban az évjárat is hozzáteszi a magáét. A savak itt sem durvák, de a vékonyka test mellett élesebbnek hatnak, a bor mindössze halványabb változata a friss évjáratnak.
Chardonnay 2011
Előtérben a fajtajelleg: aromáiban visszafogottabb, neutrálisabb, teste gömbölyűbb, húsosabb. Elegáns zamat, savhangsúly helyett kerekség. 2011 remek évnek ígérkezik Etyeken (azért nem mindenhol az).
Chardonnay 2009
Csak hogy lássuk, hogyan dacol az idővel egy reduktív bor. Színe mélyebb, illata intenzívebb, gazdagabb, főképp sárga csonthéjasokkal zsúfolt. Szájban enyhe mogyorós aroma, szélesebb test. Érezni némi érettséget, de kétségtelenül bírja még.
Virtuoso Terroir 2010
Amolyan birtokbor, a középső borcsaládban. Öreghegyi, a pince körüli terület, egybeszüretelt chardonnay, szürkebarát, királyleányka és zenit, ő már fahordót is látott. Borosabb, ambiciózusabb anyag, izmos testtel, azonban kissé szikár. Egy enyhe gyógyszeres-vegetális vonal is érezhető benne, amit én az évjárat számlájára írnék.
Virtuoso Sauvignon Blanc 2009
Nem egy mainstream műfaj kis hazánkban a hordós sauvignon, de itt az élő példa, hogy működőképes lehet a dolog. Számomra a teljes kínálat egyik legjobb és legérdekesebb darabja. Illatban érett egres, grépfrút, továbbá egy kevés mogyoró és füst. Szájban élénk sav, ugyanakkor szélesebb, izmosabb test, mély zamat. Strukturált, érlelésre is alkalmasnak látszó (sőt, talán azt igénylő) bor, mely a fehér bordóik irányába mutat. Szép.
Virtuoso Chradonnay 2009
Etyek meets Kalifornia. Újvilági stílusra hangolt, gazdag, direkt és behízelgő. Orrban tömény, szájban testes. Vajas popcorn és tölgy, sárgadinnye és sárga csonthéjasok; az édesfűszerek intenzívvé teszik és még a lecsengést is megnyújtják, a hordó viszont nagyon ráül. Nem az én műfajom.
Quixotic Chardonnay 2007
Újabb potenciál vizsgálat. Ötévesen a remekül dacol az idővel. Jellegzetes chardonnay aromák, összesimult alkotók: az előző bor arányosabb, elegánsabb változata. Hanyatlásnak a leghalványabb jelét sem mutatja.
Fantastico Chardonnay 2007
A bor nem egy szokványos sárdoné, és bár nem tudnám azt mondani rá, hogy nem jó, nehezen barátkozok vele; ennek az oka a nyolc grammnyi cukor. Nem mintha az édesség dominálna benne (7-es sav mellett), de a fajtát én csak csontszárazon tudom elképzelni. Szélesebb, testes bor, koncentrált, ugyanakkor mégis laza szövésű. Gazdag de szokatlan.
Virtuoso Pinot Noir Öreghegy 2009
Az est fénypontja, és egy újabb biztató jel, hogy Etyeken helye lehet a pinot noirnak. Világos szín, földes, avaros, hecsedlis, meggyes, fűszeres illat, nem kevés izgalommal. Elegáns, fanyar pinós íz, érett savakkal. A tannin visszafogott, én egy kicsit többet is elviselnék, de igazán nem akarnék panaszkodni: 3000 forint alatt egyetlen pinot kihívót sem tudnék hirtelen megemlíteni. Szép.
Virtuoso Pinot Noir Village 2008
Hecsedlis-cseresznyés ízvilág, finom fűszerek, egy kevés füst. Szép kerek test, remek egyensúly, jól iható, a 2009-estől viszont egy fokkal egyszerűbb és visszafogottabb.
Fantastico Pinot Noir 2007
Brutál nehéz üveg, feltűnő címke. Az alapanyag itt nem etyeki, hanem tolnai, és ez nem válik előnyére. Nehezen tudnám véka alá rejteni csalódottságomat: az illat ugyan érdekes, bár nem valami bonyolult, kóstolva viszont vékony, íze visszafogott, tanninja ellenben nyers és kilóg. A 2009-es Virtuoso köröket ver rá.
Fantastico Malbec Assamblage 2007, Mendoza
Az argentin birtok gyümölcse, 65% malbec, 25% cabernet sauvignon, a maradék merlot. A kabernét kiérezni, finom paprikás árnyalattal gazdagítja a bor szilvás, fekete ribizlis dohányos világát. Sötét, testes, jó a savakkal, markáns cserekkel. Kellően lendületes, cseppet sem édes, nem egy újvilági klisé.
Utolsó kommentek