Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Bármibe is fognak

2005.11.22. 05:06 - Albert gazda

Megkapó történet: két egészen fiatal ember ötszáz kilométerrel odébbról Tokaj-Hegyaljára érkezik, és azonnal olyan dolgokkal hozakodik elő, amelyek egy-két év alatt a világ legfontosabb borvidékének élvonalába lökik a pincét. Ehhez persze kellett egy grófnő, egy dél-tiroli gróf és egy báró – mind borközeliek – pénze is, imaginárius kalapunkat mégis Bott Judit és Bodó József előtt emeljük magasra.

Nemrég azt mondtam, ezentúl minden alkalmat kihasználok, hogy közöljem az olvasók tömkelegének millióival: reduktív aszú nincs. Márpedig amikor Tokajról írunk, az mindig alkalom, úgyhogy – lásd, mint fent. Semmi hagyományos kontra új stílus. Minden tisztességes aszú fahordóban érik a törvényben meghatározott ideig – minimum két év, és nem puttonyszám plusz kettő –, aztán palackban ráadásnak, azok is, amelyektől ezt ilyen-olyan okokból elvitatják. Lényegre törő megállapításom értelemszerűen a Füleky Pince megfelelő boraira is tökéletesen érvényes.

Térek a tárgyra.

A Füleky-kúria fantasztikus. Egyelőre csak kicsit van felújítva, annyira, hogy dolgozni lehessen benne. Itt-ott mállik és porlik még, mint maroknyi székely, viszont lenyűgözőek a méteres falak, az öreg ajtók, a több száz éves mozaikpadló, s a dettó 18-19. század környéki festés, amelyet több réteg borzalom alól sikerült előkaparni és foltokban megőrizni. Rendben van a pince is – legalább az egyik ága, mert a másikat előző életében túlbetonozták, emiatt nem tud lélegezni szegény –, fekete penésszel, csodás illatokkal.

A lényeg a rengeteg munka, ami a Füleky Pincében benne van. Továbbá a munka eredménye. A borászatot 1998-ban hozták össze a fent említett nemes személyek – nevezzük őket nevükön: Grafin Isabelle Walderdorff, Graf Franz Pfeil, Baron Sigmund Kripp –, akik közös szerencsénkre úgy gondolták, a pincészet vezetésére a csallóközi Bott Judit lesz a legalkalmasabb személy. Ő akkortájt túl volt a főiskolán és különböző gyümölcsök közt dolgozott osztrák-olaszéknál, innét az ismeretség. Judit jött, hozta magával Bodó Józsefet – aki a hét hónapos Bendegúz atyja is azóta –, nekilátott és győzött. Először is határozottan megcélozta a legmagasabb magaslatokat, és üstöllést fel is caplatott rájuk. Mást ne mondjunk, hamar csatlakozhattak a nagyokat tartalmazó Tokaj Renaissance Egyesülethez és elkezdték gyűjtögetni a pannon mustrákon a csúcsbormatricákat.

hogy megtudja, mely finomságokra célszerű a közelebbi és távolabbi jövőben felkészülnie

Tehát, van a Fülekynek egy remek épülete, tizennyolc hektárja – perpillanatnyilag tízről lehet szüretelni –, honlapja és mintaszerűen letisztult termékpiramisa. Nagy mennyisége nincs, de nem is kell, amennyiben így is talpon lehet maradni. Lehet, úgy néz ki. A piramis alapja a száraz furmint, aztán jön a késői szüretelésű Pallas, a tetejére a 6 puttonyos aszú. Utóbbiból ezer-háromezer palack van évente, maximum, igaz, a teljes termelést sem sok tízezrekben kell mérni. Az első évjárat az 1999-es volt, az első mérföldkövek pedig szerintem így néznek ki: 6 puttonyos aszú 1999, Pallas furmint 2001, száraz furmint 2003. Ez azt jelenti, bármibe is fogtak, az első évjárattal máris robbantottak.

Helybe az ember nyilván azért megy – ha mehet –, hogy jól szétnézzen és vígan érezze magát, mert borászokkal találkozni jó. Meg hogy megbizonyosodjon felőle, a dolgok úgy vannak, amint azt a borok minősége alapján eleve elképzelte – szinte mindig úgy vannak –, na meg, hogy megtudja, mely finomságokra célszerű a közelebbi és távolabbi jövőben felkészülnie. Már ha megkínálják ilyesmivel.

Bott Judit, Bodó József és Bendegúz – utóbbi a dugók rágcsálával hasította ki a maga részét a programból – olyan sorral volt kedves meglepni engemet és a díszes társaságomban tartózkodó V. profot, amelyben jelen volt a jelen és a jövő is. Megyünk sorjában, és nem pontozunk, mert helyszíni szemlén, borász jelenlétében nincs verseny.

Palandor furmint 2004
A Palandor dűlőben alig van termőréteg, minden csupa kő. Ebből következően a bor is előbb ásványos, csak utóbb gyümölcsös, szerkezete magas, erős, de játékos savakkal, rengeteg dinamizmussal, komoly érési esélyekkel. Ez utóbbira sok sansz még sincs, 180 palack készült belőle az idei tokaji őszre, és szinte mind elfogyott. Nagyon szép, pedig.

Furmint 2004
Most még az átütő sikerű 2003-as van a piacon, de előbb-utóbb muszáj lesz váltani, mert fogy. A 2004-es blend rétegzettebb, mint a dűlőszelektált, és dinamizmusa is alig kevesebb. Gyümölcsös-minerális illatú, határozott karakterű, zamatgazdag, jó savval, gyümölcsös lecsengéssel. Alkotói azt mondják, van hová fejlődnie, én meg azt teszem hozzá – V. proffal karöltve –, hogy már most igen élvezetes. Odáig vagyunk az ilyenekért, nincs mese.

Furmint 2003
Az első Füleky-száraz, karrierje csúcsán. Ez a bor kezdetben nekem kevésbé tetszett – noha egy VG-teszten kóstolótársaim a legjobb háromba szavazták –, azóta viszont egyre inkább. Olyan tiszta és gyümölcsös volt anno, hogy azt hittem, reduktív. Ahhoz képest, hogy barrique-ban járt, ugye. Ma már nem hiszek ilyet. Maradt a tisztaság is, és jött hozzá komplexitás. Nem a legnagyobb, amit ebben a műfajban Hegyalján valaha csináltak, de széles és gömbölyű, a tartásával sincs gond, egy ideig bátran lehet őrizgetni még.

Pallas furmint 2003
A késői szüret a 2001-es évjáratban nyitott, árkategóriájában – szűken háromezer magyar forint alatt a Bortársaságnál – nehezen überelhető minőségben. Pláne, hogy 2001 nem volt észbontóan jó esztendő – erről lentebb még egyszer. A 2003-as ugyanaz: hömpölygő illatok és áradó ízek, mindenekelőtt a gyümölcsös-barackos-tropikális vonalon, éppen elég savval ahhoz, hogy ne legyen lomha.

6 puttonyos aszú 2000
Pannon csúcsbor. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, 2000-ben nem volt nagy kunszt krémes aszúkat készíteni. Ehhez képest azért az 1999-eseket gondoljuk referenciának, és túl sok 2000-est még nem helyeztünk az örökranglista élére. A következtetéseket jobb lesz később levonni – amikor már látszik, mire megy a két nagy évjárat egymással hosszabb távon –, de az biztos, hogy a Füleky 6 puttonyosa a legharmonikusabbak egyike. Gazdag illat, nagy test, harapni lehet, egyben van. Kifinomult és szofisztált és hódító.

6 puttonyos aszú 2001
Lehet, hogy testben kevesebb, mint évvel öregebb elődje, de – ahogyan nálunk avatottabb szakírók mondanák – fineszben sokkal több. Nem kertelek: az eddig általam elejtett 2001-esek közül ez a legérdekesebb. Valami nehezen meghatározható – még ügyes-bajosabban megnevezhető – izgalmasság viszi végig. Más, mint minden más, azzal együtt is, hogy az obligát gyümölcsöknek, a csipetnyi mineralitásnak és a botritisz finoman-határozottan visszafogott jelenlétének sincs híján. Készen van, ám csak később érkezik a polcokra. Várni kell rá keveset.

Muskotály 2003
Bomba. Aszúeszenciányi beltartalom, sárgamuskotályból, késői szüretben. Kétdecis palackokba lesz letöltve, valamikor 2006-ban, ínyencségnek. Az ínyencek bolondulni fognak érte. Virágos-gyümölcsösen árad az illata, a muskotály parfümösségének perfekt mellőzésével. Szájban elképesztően széles, hatalmas anyag, sok, de az acidok révén határozottan kiegyensúlyozott édességgel. Finom. Nagyon az. Már egzotikum, de még bor. Nem ragad. Jólesik.

Címkék: helyszíni szemle

44 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr7912979

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tf1 2005.11.22. 07:43:33

Hja, a gróf úr pénzével a háta mögött könnyű borászkodni, pláne Tokajban.

Shiraz 2005.11.22. 08:04:35

Savanyú a sz?l??

bor_kedvelő 2005.11.22. 08:06:52

Komolyan gondolod, hogy ez pénzkérdés...???

igazmondó 2005.11.22. 08:07:05

Mivan Albert, megint ingyenpiát kaptál valahol?

Pumalyos 2005.11.22. 08:15:19

Apró javítás, tudtommal az első Füleky aszú egy 1998-as 4 puttonyos volt, amit azonban még nem Judit követett el. Amúgy tényleg le a kalappal előttük, mert világcsúcs, amit művelnek. Igazmondó, ha egyszer jártál volna ott, akkor tudnád, hogy náluk nincs ingyen pia.

tf1 2005.11.22. 08:31:18

Kedves shiraz, neked KÉNE tudnod, hogy a hazai borászatban sokkal összetettebb a probléma, minthogy egy ilyen egyszerű kérdéssel le lehetne tudni. És nem, valóban nem CSAK pénzkérdés, de így sokkal-sokkal könnyebb.

bor_kedvel? 2005.11.22. 09:44:42

Sok helyen megvan a pénz, mégsem olyan alázattal készítik kézm?ves boraikat mint Juditék. Menj le hozzájuk, nézz körül, kérdezz, és utána nem fogsz így beszéni...

várható volt 2005.11.22. 10:21:41

Egyböl megy a kutyapicsázás. Turáni átok.

ATR 2005.11.22. 10:48:25

Aki járt már lent az tudja, hogy ott sok minden dominálhat, de a pénz az nem. Lehet hogy a gróféknak sok van, de ide igencsak mértékkel tettek. Szerény körülmények között kemény és elszánt munkával készít a páros (trió) olyan borokat, ami a csúcsra emeli őket.

pittman 2005.11.22. 10:54:27

Kedves Gazdám! Szereti ezt a szót, hogy "reduktív", mi? Olyan szakmai...

Feri 2005.11.22. 10:56:07

AG, nagyon jo volt a cikk, tenyleg le a kalappal Juditek elott. Az meg valoban elegge idegesito, hogy az elso hozzaszolassal maris a fikazas kezdodik. Egyebkent kivancsi lennek, hogy az anyagi hatter tekinteteben hanyadik helyen allnak a listan. Biztos nincsenek az elso tizben, a boraik viszont igen.

Ag 2005.11.22. 11:26:54

Hú, kedves Pittman, azért arra nagyon kíváncsi lennék, hogy ez a beszólás tényleg öntől jött-e, vagy valaki visszaél a nevével. Ha öntől, akkor méltatlan és szánalmas.

demeterfan 2005.11.22. 11:46:16

A 99-es sem csak az ? kezük munkája még. Aki azt gondolja könnyedén értek el oda ahol vannak, az csak a saját tudatlanságának tudható be.

borkedvelő 2005.11.22. 15:10:09

A cikkel teljes mértékben egyetértek, le a kalappal Juditék előtt. Hasonlóan kellemes élményben lehet részetek a Fülekytől pár száz méterre, a Tokaj Nobilis családi pincénél, amit Bárdos Sarolta (Civilben: Béres Furmint 2003) és férje Molnár Péter (Patrícius) jegyeznek...

shiraz 2005.11.22. 17:30:49

tf1, Shiraz | 2005.11.22. 08:04 Savanyú a sz?l?? ez nem en voltam, nem az en stilusom. De nagy megtiszteltetes ha utanoznak vagy parodizalnak. A regisztracio hianya miatt amugy sem szolok hozza e forumon.

logikus 2005.11.22. 18:33:27

Shiraz, ha nem szólsz hozzá ezen a fórumon, akkor az előbbi hsz ki volt?

Lucas_Corso 2005.11.22. 20:42:56

borkedvelő | 2005.11.22. 15:10 És az a birtok miért Nobilis? Nyugtassatok meg, hogy csupán "nemes" auf latein, és ehhez semmi köze Nobilis Kristófnak...! ??

ATR 2005.11.22. 21:40:34

Lucas én rákérdeztem, és egyértelmű nem volt a válasz. Ennek ellenére már láttam őket együtt. Hmm... a feldolgozót és a házat nézve elgondolkodtató. Mindenesetre nem ez a lényeg, hanem a bor és Saci+Péter akik nagyszerűek és drukkolok nekik

muskotály küvé 2005.11.23. 00:41:28

Lucas_Corso, és mi van akkor, ha NK benne van? Műtanninozza az aszút, vagy belevizel a hordóba a köcsög brókere?

Lucas_Corso 2005.11.23. 02:57:31

Ha valamelyest figyelemmel követted a pályafutását... Sajnos nem vagyok meggyőződve arról, 1. hogy vállalható üzletpolitikát diktál egy birtoknak, ha az az övé; 2. hogy nem vonja ki egyik napról a másikra a tőkét egy hirtelen gondolattól, ill. egy jobbnak ígérkező befektetési lehetőségtől vezérelve. Tán csak már ne az legyen a baj, hogy jó és "elkötelezett" (ismét: értsd, ahogy gondolod) mecénást szeretnék Bárdos Saroltának?

borkedvel? 2005.11.23. 09:18:44

N.K-val rossz nyomon jártok, ez nem az a történet...

ekmont 2005.11.23. 10:05:57

Aki Juditékról bármi negatívat/szkeptikusat mond, az magát minősíti, de nagyon csúnyán!

muskotály küvé 2005.11.23. 11:18:28

Lucas_corso, a veszélyek fennállhatnak, ebben igazad van, de szerintem ezek az urak inkább azért vesznek birtokot, mert a "haverjuknak" is van. Mindegy, reméljük a legjobbakat.

heart broker 2005.11.23. 12:10:35

Nobilis Kristofnak nincs köze a Nobilis nevű tokaji céghez, mint ahogy a Nobilis nevű almasziromhoz sem, meg a többi - van legalább egy tucatnyi - Nobilis nevű élelmiszeripari termékhez. Malatinszky Csabához van köze, de nem szokta nagy dobra verni. (A Malatinszky-területek közül sok hektár az ő tulajdonában van.)

karcsai 2005.11.23. 13:01:36

Ha valamit sokszor mondanak, egy idő után igaz lesz? Nem hiszem, hogy Pittman nevével visszaéltek, egyetértek a megállapításával.

valaki 2005.11.23. 15:29:30

Mondjuk nem tudom kiknek a szájából szokott elhangzani a reduktív aszú meg reduktív tokaji elnevezés tömérdekszer?! Szerintem A.G. csak ironikusan erre a balf@szságra reagált. De ez biztos nem így van és én vagyok a hülye!

neménvoltam! 2005.11.23. 15:31:37

Ezt a sort nem én írom és a legmesszemenőbbekig visszautasítok minden olyan gyanúsítgatást hogy esetleg jelen sorok szerzőjének személye megegyezne saját magammal!

2005.11.23. 17:17:56

ejha, nyugszik a beteg!

elzee 2005.11.23. 20:22:09

BARNABORT | 2005.11.23. 15:24 "Barna bor még úgysincs a világban" ...de van... kóstolj egyszer Oloroso-t, vagy Pedro Ximenez-t...

kételkedő 2005.11.23. 23:01:47

Reduktív!! Minden új stílusú aszú modern reduktív technológiával készül. Tehát, reduktív erjesztésű! Mégegyszer mondom!!! Reduktív erjesztésű! A szépségért, az illatért mérgezzük az aszúkat. Az E 224, kálium-metabilsulfit gyenge méreg. Milyen mennyiséget tartalmaznak ezek az aszúk? 400 mg/litert? Ez nagyon sok! Tudja-e, hogy mennyi lehetne ebből az USA-ban. Kérem írják le! Tudják, hogy milyen szerekkel, vegyszerekkel kezelik az aszúnkat. Mennyi marad ebből a borba? Lehet, hogy az ászkolt aszú agyonoxidált, de jóval kevesebb vegyszert tartalmaz, így az egészségre nem káros! Ilyen alapom miért nem hasonlítják össze az aszúkat? Félnek tőle? Ez a cikk lehetne egy fizetett reklám is! Akkor mennyit ér? (Egyébbként nem rosszak a Füleky borok.)

Lucas_Corso 2005.11.23. 23:53:04

Csak csendesen merem mondani: én import borok esetében 350mg/l-ről hallottam... Rosszul tudom?

Pálkuti 2005.11.24. 06:53:38

A szent profit és a tömrgtermelés vegyészekké tette a borászokat és a bortermelőket, már a bikavért sem tudják elkésziteni minőségben évtizedek óta, Tokaj a multban a uralkodóházak szolgálóinak, ajtónálloknak kocsisoknak katonáknak termelt.Messze van az igazság a médiasztikus regéktől.

egyborász 2005.11.24. 09:49:52

Kedves kételkedő! Szerintem el kellene mélyülnöd a témában! Tudod, mit jelent a modern reduktív technológiai? Te mit értesz alatta? Készítettél már esetleg bort? Aki nem hiszi el, hogy hordóban erjed például a Füleky borok többsége is "anyagok" hozzáadása nélkül, az sürgősen bővítse ismereteit pince látogatásokkal. Erjedés után valóban van kénezés. De ennyi, semmi több. Az én olvasatomban akkor reduktív egy bor, ha tartályban erjed, és fejlődik, mondjuk még zártan is fejtik, ilyesmi. Persze ki,mit ért a szó alatt.

Kis icce 2005.11.24. 09:59:51

Lassan a kannás bozasztóságokig lemegy a magyar bortermelés, borászat nem az igénytelenség ,a mives mesterségbeli tudásról kellene szóljon, a történelmi borvidékeinket meg nincs aki megvédje a pancsoloktól.Teleki pince villányi vöröse ,folt nélkül szárad fehér ingen?A Polya pince meg a kistermelők meg tönkre vannak téve?Élvezzétek az uj dolgokat!!Ki tudja ezt meginni,józanon?Hej Rapaics Rajmund, hol a tudományosság az élvezetes jövő?Részemről Vivát Polya picegazda asszony, ott még bort is kapsz, ha beköszönsz.

soroksári sokszorjó 2005.11.24. 10:08:34

A minőség és az ár ,legalább hatvanféleképpen kötődik egymáshoz, mert kötik, de semmi közűk egymáshoz UFF!Az egyik a termékről a másik a bevételről szól.Kábuljatok testvéreink, csak tudjátok mitől?

kisiccének 2005.11.24. 10:20:56

Kedves kis icce! Szerintem az új dolgok néha lehetnek pozitívak is, mert a változás bizony nem mindig negatív.
A tokaijak esetében az új stílus nem annyira újkeletű, és mindenképpen a minőséget szolgálja, valamint nem csak nagy pincészetek követik, hanem kicsi, kézműves borászatok is.
És hidd el, nincsen fekete meg fehér, és a határok sem átjárhatatlanok.
Igazságtalan az, aki a nem oxidált ízvilágú aszúkat méreggel telinek tartja, manipuláltnak. Ez egy alap nélküli általánosítás és nem túl szép rágalom, mint ahogy talán a "régi stílusú" aszúk kivétel nélküli borhibássága is. (A bor világában a barnaság, eloxidáltság ugyanis egyes kivételektől eltekintve, általában borhiba)
A reduktív szó alatt, mieg sokan, sokmindent értenek, és ezért elbeszélnek egymás mellett.

barnaság 2005.11.24. 11:20:16

Nem egy hordóban erjesztett és érlelt, de abszolút "régi-új" (vagyis nem túloxidált) stílusú aszú van ám...

BARNABORT 2005.11.24. 11:25:23

Méreghez: Nem tudom, én tokaji aszúból max 1-2 dl-t szoktam meginni egy nap és nem hiszem hogyha dúsgazdag lennék akkor másképp tennék, ugyanis szerintem ez a koncentráltsági kategória nem arra való hogy literszámra igyuk. Az így bevitt kénmennyiség megfelel max 4-5 dl "normál" szárazbor által bevittnek. Ennek fényében döntse el ki-ki maga hogy mennyire veszélyes méreg 1-1 pohár aszú!!! Viszont azt se mondja senki hogy a barna színű borok jelentős része nincsen tele karamellel, színanyagokkal, szorbáttal!

haver 2005.11.24. 14:30:44

kisicce, reggel is sokat iszol?

Szepsy I. 2005.11.24. 15:03:26

Az agyatok a reduktív, kedveseim!

BARNABORT 2005.11.24. 16:20:37

karcsai és társai! A meglehetősen durvára fogalmazott első hsz e név alatt egy ironikus tükörkép akart lenni hogy érzékeltessem, az előző éra borstílusához ragaszkodó tábor milyen demagóg és gúnyos szokott lenni. Én elhiszem hogy vannak amúgy értékes barna tokajik is és nem mind gonosztevők akik készítik...

kételkedő 2005.11.24. 17:10:55

Az országban készített borok legalább 80%-a reduktív erjesztésű. Az új stilusú aszúk szintén koracél tartályban, irányított körülmények között erjednek. Ez reduktív erjesztés. Az érlelés már hordóban történik, ezért nincs reduktív aszú. Készül reduktív technológiával aszú, vagy annál is jobb minőségű bor, de ezek nem aszú néven kerülnek forgalomba. Sokan szeretik őket. Véleményük szerint jobbak mint az aszúk. Ezért van kialakulóban az az irányzat, hogy felesleges a hordós érlelés. A bortörvényt kellene módosítani. Ezek, a hordós érlelés nélküli aszúk, reduktív aszúk lennének. A bortörvény módosításáig reduktív aszút nem ihatunk, csak cuvéet, késői szüretelésűt,stb

rmiklos 2005.11.25. 21:50:01

2004 szeptemberebem Kifli javaslatara ittam eloszor Fuleky bort: a 2000-es 6 puttonyos aszut. Szinte elallt a lelegzetem mivel addig meg nem ittam meg megkozelitoleg sem ilyen kivalo bort Tokajbol. Ez meg a tokaji utunk elott volt, ahol aztan sikerult nehant hasonlo minoseget kostolnunk. Fuleky szaraz borai szinten nagyon tetszettek es azota is ugy gondolok rajuk mint a tokaji legjobb pinceszetek egyik legjobbikara. Egy new yorki vakkostolan magasan vertek a legjobb francia desszert borokat a 2000-es 6 puttonyos aszujukkal, amelybol szerencsemre meg van harom uveggel a pincemben. Csak gratulalni lehet Bott Juditnak es a tulajdonosoknak. A vilag egyik legjobb kezmuves borpinceje a Fuleky Pince!
süti beállítások módosítása