Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Életrevaló aggastyán

2006.04.05. 06:44 - Albert gazda

Az Ostorossal a 90-es évek közepe táján barátkozni próbáltam, volt egy-két iható és olcsó bikavérük, cuvée-jük. De aztán került néhány ihatatlan vacak is, és kiábrándultam. Most viszont kaptam – nem a cégtől, nem a forgalmazótól; azt sem tudom, utóbbi kicsoda – egy 1995-ös cabernet sauvignon–merlot-t, és el vagyok ragadtatva.

Az Ostoros–Novaj furcsa módon Ostoros és Novaj községek határában gazdálkodik, az Egri borvidéken. Legjobb területeik saját bevallásuk szerint az Eged-hegy mellett találhatóak – Kis-Eged? Nagy-Eged?, és ha mellette, hol? –, egyébként összesen 40 hektárjuk van, és még négyszázat integrálnak, ahonnét szerény 50 ezer mázsa szőlőt vásárolnak fel. Miáltal évente 30-35 ezer hektoliter bort készíthetnek. Szép számok, szó se róla, pláne, hogy a tőkeszám e területeken aligha haladja meg a háromezret hektáronként. De hát nem dolgozhat mindenki kizárólag az ínyencek kedvére.

Kellőképp pozitív élmények híján egy időre lemondtam a cégről

A ma már erté, nemrég még szövetkezet főborásza bizonyos Patai István – nem ismerem őt –, aki a címkéken garantálni szokta a palackba rejtett tartalom minőségét. Olykor valószínűleg nem tudja, mit ír alá. Pár hónapja elhatároztam, a Borok a hiperből rovatban írok a Nagyvölgy nevezetű cuvée-ről, de olyan pocsék volt a 2000-es és a 2003-as is – forrás: Spar –, hogy egy mondat nem sok, annyi nem jutott eszembe róluk. Pedig korábban találkoztam több brutálisan olcsó, mégis abszolút iható bikavérjükkel, na meg ennek a Nagyvölgynek a 99-es évjáratával is, amely kifejezetten jólesett. Még finomabbnak találtam a 92-es kiemelt bikavért, amely emlékeim szerint egy Borbarát-teszten is pompásan szerepelt. Ám aztán megnéztem még néhány fehér címkést – egyebek közt a kutyahegyi zweigeltet –, és kellőképp pozitív élmények híján egy időre lemondtam a cégről.

Utóbb mindazonáltal a Tonella jólelkű főszerkesztője jóvoltából lett egy 1995-ös cabernet sauvignon–merlot-m. Ez a különleges minőségűként OBI-ztatott bor egyes források szerint már 1999-ben kapott egy aranyat az országos borversenyen, majd 2003-ban még egyet, ami önmagában nem sokat jelent. Az már annál inkább mond valamit, hogy ha minden igaz, kint mer lenni a piacon – sajnos nem bukkantam rá, mely cég forgalmazza, aki tudja, szóljon hozzá.

Nem minden idők legkomplexebb bora, de tele van élettel és harmóniával

Több mint tízéves magyar vörösborokhoz újabban nem sok bizodalmunk szokott lenni. Eger persze más történet, ittam már ősi Thummerereket, amelyek vélhetően a hozamkorlátozás mellőzésével készültek, és ehhez képest éltek, mint a vöcsök. Maguk az egriek általában azt mondják, az a savszerkezet, amit náluk össze tud hozni egy jó bor, Magyarországon nem múlható felül, és simán ad egy-két évtizednyi potenciált. Előbb-utóbb tán lesz annyi tapasztalatunk, hogy erről is gondoljunk valami hiteleset.

Az Ostoros cabernet–merlot-ja mindenesetre élénk rubinnal indít, nagyon-nagyon távol a gránáttól vagy a feketétől, és sehol semmi barna, már a színéből sejthető, hogy minimum tartja magát. Az illata is vitális: animalitás nulla, főként gyümölcsök, az egri epresség-ribizlisség annyiban más, mint egy ifjú és bohó változat esetében, hogy mélyebb, sűrűbb és kifinomultabb. A hátcímke arról regél, hogy túlérett szőlőnek köszönhetőek az aszalt meggyes zamatok, és a hároméves fahordós érlelésnek a bársonyos cserek. Nos, a meggy stimmel, de többet is kapunk annál, remek tannint és szép savakat, ebből adódóan kitűnő szerkezetet, elég magas struktúrát, közepes testet. Kissé édes a bor, az acidok középhosszan, gyümölcsösen, rokonszenvesen csengetik le. Nem minden idők legkomplexebb darabja, de tele van élettel és harmóniával. Vonzó és jó inni. Telitalálat: erős 6 pont.

Címkék: kóstolás

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr4912849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prés 2006.04.05. 08:26:59

Végre egy korrekt, nem önmutogató, nem azt bizonygató, hogy mennyire értek a borokhoz írás. Hiteles, sallangmentes. Már csak tényleg azt szeretném tudni, hogy hol lehet prószából egy ilyet beszerezni?

Prés 2006.04.05. 14:42:09

Olvassa még valaki a MA-t egyáltalán, egésznap eltelt egy komment nélkül!ez válság jel vagy mi a szösz? Hahó-ahó-ahó-ahó-hó-hó-hó-ó-ó-ó

Borocska 2006.04.05. 15:41:49

Szerintem mindenki olvassa, csak most nem tudják fikázni Albert gazda írását.

Szegedi Béla 2006.04.05. 17:02:31

Én személy szerint szeretem az Ostoros Kutyahegyi Zweigeltjét, szerintem semmi hibája, jól iható bor, ínyemnek kedves ászkolt ízekkel. Tény, hogy nem kimagasló bor, de mindennapi borokra is szükség van. Egyébként azt vettem észre, hogy az egyes palackok között is elég nagyok lehetnek a különbségek. Nyilván jó nagy tételben készül.

Krisztina 2006.04.05. 17:38:46

Szerintem az egri borok meltanytalanul mellozve vannak (talan sznobizmusbol?-mert az egri bort szeretni, plane, ha bikaver, az nem eleg "meno"?), pedig igen szepeket lehet koztuk talalni. Igaz, elfogult vagyok, de ami jo, az jo. Lehet, hogy ujra fel kellene fedezni azt a borvideket a kivalo boraszaival egyutt es feledni vegre a rendszervaltasi elotti egri bikaverek javareszet, amivel olyan sokat artottak ezen borvidek megitelesenek. A cikkben emlitett pinceszet merlot-javal en is talalkoztam (igaz, nem ezzel az evjarattal) es nekem is tetszett, az en izlesemnek egy kicsit edes volt, de ezen kivul mas hibajat nem nagyon tudnek emliteni.

M 2006.04.05. 18:42:21

Egyetértek Szegedi úrral, jómagam is fogyasztom a Zweigeltet és hasonlókat tapasztalok! Örülök hogy egy szép '95ös tétel került terítékre, mert én jegyeztem meg talán pár hete hogy a régi tételeket (99 előtti) érdemes már bontogatni, meg hogy szerintem egy magyar bor 5 évre szól (kiv. Tokaji bork.). Az állításomat óvatos ember lévén tartom, és továbbra sem emelnék le a polcról egy 97-es tételt (tárolási anomáliák stb miatt), de a napokban kóstoltam az unokatestvérem pincéjéből (!) egy 99es (Vylyan Selection, Villány) és egy 2000es (Németh Attila, Mátraalja) Cabernet Sauvignont és kiváló egészségnek örvendtek! (mellesleg Attiláé jobban ízlett mint a Vili pedig attól sokat vártam) Van remény, van fejlődés, éljen a magyar bor :)

M 2006.04.05. 18:44:25

Ja és ne aggódj Prés az MA nem hal meg mert én napi 1x tuti benézek, úh legfeljebb dumálunk 2en :D

Zöldfül 2006.04.06. 14:41:08

A 92-es Ostoros bikavért ajándékba kaptam pár éve, akkor egyébként 2700 Ft volt az ára a Sparban. Megversenyeztettük amatőr társaságunkban 2003-ban és nagyon-nagyon jó volt! Tóth István 1997, Thummerer és Vincze 1999-ek előtt végzett az élen pl., szerintem 6 pálcikát simán megért.

Merlot 2006.04.09. 13:30:00

Még egy szavazat a Ostoros Kutyahegyi Zweigeltjének! (Szegedi Béla után) Évekig mellőztem ennek a fajtának a borát, mint számomra (ízlésemnek) nem megfelelőt. Az első nagy meglepetés még 2003-ban ért, a Vylyan 2000-es Zweigeltje által, ami után képletesen elnézést kértem a Zweigelttől a lenézése miatt. De annak az évjáratnak már lőttek, hiába keresem. A 2003-as talán megközelíti. Ám a mindennapok Zweigeltje nálam a kutyahegyi lett. Azért az árért (bevásárló központi ár!) best buy.

Horog László 2006.04.09. 15:39:33

Az ostorosi bikavért rendszeresen fogyasztom. Ha jól emlékszem kb 8 éve. Közben Pestről Dunakeszire költöztem, itt jelentősen megnőtt a Penni bolt ez irányú forgalma. A bor hatására egészségügyi labor paramétereim, a vérnyomásomat is beleértve jelentősen javultak. Jelenleg 63 éves vagyok,legalább még 20 évig szeretném inni a borukat. Nem tartom jónak a palackok címke váltását, az új cimke kommersz jellegű.

ha jól tudom, nálam legalábbis bevált 2006.04.10. 22:21:12

Tisztelt Horog Úr! Az egészséges mértékű (2-2,5 dl, 5-ször egy héten), rendszeres borfogyasztás, valóban az ideális szintre állítja be a vérnyomást! A kedvező eredmény kb. fél év után mutatkozik!
süti beállítások módosítása