Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Régi vágás

2006.04.30. 06:00 - Albert gazda

Németh Attila gyorsan közismert lett, de a lendületes bevezetést nem követte dinamikus tárgyalás. Pedig a módszerek kézművesek, a borok jók. Igaz, maga Németh is úgy tartja, útjai elején jár.

A Bortársaságnál lehetett a napokban megkóstolni – a borász jelenlétében – néhány érdekes Németh Attila-tételt, 2004-eseket és 2005-ösöket, egyik sincs még a piacon. Némethet régóta kedvelem, őt magát is, a borait is, egyszer írtam róla eddig, tavalyi borfesztivál-tudósításomban. Régi vágású, tartalmas, tiszta fehérborokat készít, kilenc hektáron gazdálkodik. 2000-ben kezdte, dűlőszelektál, terméskorlátoz, radikálisan, hordóban erjeszt, érlel, és nem használ fajélesztőt, szóval, kézműves módszereket alkalmaz. 2004-ben 25-50, 2005-ben 25-30 hektoliter bort készített hektáronként.

Németh azt szereti, ha a bor olyan, amilyennek a természet akarja, nemigen avatkozik be a folyamatokba, ebből időnként nagyszerű eredmények következnek, időnként kudarcok, így megy ez. Komoly dilemma számára, mennyire szabad beleszólni az erjedésbe, különösen azóta, hogy bátyjával és annak családjával létrehozták az Alana Tokaj birtokot Hegyalján. Arrafelé talán kevés lesz vadélesztőzni, mert így a borok akkor is édesek maradnak, ha alkotói másképp akarnák. Nyitott ügy, majd kiderül, hogyan jó.

A borász ügyesen indult, gyorsan megtalálta a forgalmazót, vagy fordítva, a fővárosi borbarátok szeme elé került hamar, mégsem sikerült berobbannia. Mátraalja eleve nincs a topon, kívül van az érdeklődés úgynevezett homlokterén. A 90-es évek közepén Szőke Mátyás szép karriert csinált, pörög ma is, úgy, ahogy, meg a nagyrédei Szőlőskertet is kedvelni szoktuk, de ezzel be is zárul az amúgy szűk kör. A borvidék rajongói nyilván fel tudnának sorolni még egy-két nevet – nekem is menne –, de országosan nagyhírűt nemigen. Pedig az adottságok megvannak, pont, mint Egerben, különösen szép fehérek teremhetnek a Gyöngyöstarjánhoz vagy Nagyrédéhez közeli dűlőkben, és jobb évjáratokban a kékszőlők is beérhetnek.

Cserepesi Olaszrizling 2005

Halványsárga, tükrös, tiszta, illatos, kicsit cukorkás, virágmézes, friss. Szájban közepesen testes, édeskés-savanykás, hosszú, a lecsengésében az édeske kesernyével párban egyensúlyoz, az utóbbi kissé elbillenti. A francia barrique hatása, amelyben tartózkodott, jegyként nem érzékelhető. A cukor jól áll neki, a szárazpróbája rendben van. Erős 4 pont.

Veresföldi Chardonnay 2004

Zöldessárga szín, már mozgása is tartalmasabb bort ígér, illatai vastagabbak, sűrűbbek, kis animális disszonanciával. Menet közben mélyül, tisztul. Jó testű, rétegzett, finom bor, szintén némi kesernyével, gyümölcsökkel. Sokat megy előre, egyre zamatosabb, és úgy tűnik, vannak tartalékai. 5 pont.

Cserepesi Tramini 2005

Tükrös aranysárga, éppcsak árnyalatnyit parfümös, sokkal inkább rózsás, virágos. Nagyon üde, élénk, dinamikus. Bár tüzes, magas szeszekkel, és ehhez képest karcsú, mégsem aránytalan. A kesernye ennek a végéről sem hiányzik, de még belefér. 5 pont, simán.

Concubina 2004

Mély szín, szép ablakokat rajzol, viszont bizonytalan az illata. Lustább, messze nem annyira szép, mint az előtte kóstolt tételek. Nehézkes, szétlóg. Hatvan százalékban chardonnay, a többi tramini, hárslevelű, sárgamuskotály. 3 pont mindössze.

Diósi Sárgamuskotály 2004

Frenetikusan mély és sűrű sárgabarackos illat, friss és aszalt változatban egyaránt, árnyalatnyi füstös beütéssel. Eddig nagy. Ízben hihetetlenül nyers, életemben nem kóstoltam hasonlót. Kőkemény és savanyú. December 21-én szüretelték, száraz. Tíz hónapon át, októberig erjedt. Horribilis, 47-es a cukormentes extraktja, 12-es a sava. Az illat és az íz közötti ellentmondás miatt nem értékelhető. Ha azt mondom, különleges bor, még nem mondtam semmit.

Diósi Sárgamuskotály 2005

Világos szín, tökéletesen tiszta, friss, barackos illat. Sehol semmi parfüm. Picit kevesebb cukorral és árnyalattal több savval talán karakteresebb lenne. Szép így is, vonzó, finom és elegáns. November második hetében szüretelték, 75 gramm maradékcukor van benne literenként. 5 pont.

Cserepesi Sárgamuskotály 2004

Aranyszínű, tömény. Töppedt szőlőből származó, sűrű illatok, gyümölcsös, mézes, minerális. Komplex, gazdag, nagyon jó. Széles, komoly bor, 150 grammnyi cukra és visszafogottabb savai ellenére dinamikus is. Összességében harmonikus, kifejezetten vonzó, benyomásom szerint simán oda lehet tenni egy hasonló kvalitású késői tokaji, sőt akár egy 5 puttonyos aszú mellé. A 8 pont megvan.

Címkék: kóstolás

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr9112827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Művelődő 2006.04.30. 18:55:40

Hallottam már Németh Attiláról és a borairól.Van,aki "kis Szepsy"-ként emlegeti,becézi... (nem én,mert nem ismerem,és még a borait sem kóstoltam és egyébként is/sem).Állítólag -és a cikk is utal erre- komolyan és kompromisszumok nélkül végzi a dolgát a szőlőtől a borig,de úgy hallottam,az édes borai -talán,csak most tűnik még így- túl drágák.Mindenesetre egyre kíváncsibb vagyok!Hol lehet beszerezni a borait -a pincészeten és Bp-en kívül...?

gazda 2006.04.30. 21:00:21

Kedves Gazdaalbert ! Hihetetlen ez a csöpögős sznobság ami az írásból árad...Mit szólnál ahhoz a boromhoz, amit kecsketömlőben erjesztettem, de nem derítettem le, mert ez nem volt még száz éve...Biztos hátast vágnál a boldogságtól...mert ez olyan egyedi , meg néhány palackkal van belőle... Egyébként nem a borásszal és boraival van a gond..

2006.04.30. 21:22:14

Hanem veled... Tanulj meg olvasni.

Borbarát 2006.04.30. 21:33:21

Attila tényleg szép borokat készít, nekem különösen a sárgamuskotályból készült borai tetszenek. De egyszer kóstoltam kékfrankosát is, ami szintén nagyon jó. A kézművesség és a precíz részletek jellemzik borait és egész építkezését.

előre 2006.04.30. 22:31:53

Az ország egyik legszorgalmasabb szeglete, szépen művelt szőlőkkel. De a borokban-egyet értek, hogy Szőke Matyit viszi a korai lendülete-különös, felejthetetlen élmények nincsenek. Nem tudok arról, hogy pl. most vagy korábban külföldi eredmények lettek volna...Tudjátok, hogy most a bordói chellenge du vin-en két soproni kékfrankos is aranyérmes lett/Lőver pince és Werninger/ Valami ilyen visszajelzések is kellenek ahhoz, hogy a középszerűségből egy borvidék előtörjön...

Lokálispatrióta 2006.04.30. 22:38:29

Valami más mentalitás van itt, nem úgy mint Sopronban. Itt a piac nem keresi még az extrát, ezért az ritkán van jelen. Egyébként hihetetlenül jön Sopron, ebben egyetértek.

Bloggfüggő 2006.05.01. 16:09:07

....és Eger hány érmet hozott?

lackó 2006.05.01. 17:09:37

Németh Attila egy csodás ember, szerény, aki csak annyit tesz hozzá a borhoz, amennyit nagyon muszály és ez így szép. Mint a borai. A Concubina értékelésével viszont nem értek egyet, ennél szebb bor.

HSZ 2006.05.01. 19:34:26

Kedves lackó! Egyetértek. Tegnap (is) voltam Attilánál, és elfogult vagyok. De ezt úgyis tudja, aki ismer. :-) A fehér Concubina talán tényleg szétáll még egy kicsit (pár hete lett palackozva), de már most is bőven kellemes. A Tramini is szép, az édesborok meg egy külön fejezet. A fentebb megénekelt 2004-es Diósi Sárgamuskotály meg... Az illata fantasztikus, és most még valóban vad és savanyú az íze. De ha „mögékóstolunk”, hihetetlen vastagságot találunk. Hagyni kell, hadd csillapodjék. Én megvárom... :-)

Objektive 2006.05.01. 21:05:47

Birom ezt a mögékóstolást.Egy bort mindig akkor kell megitélned, amikor kóstolod.Ha a gazda úgyitéli hogy várvni kell, ne mutassa be.

HSZ 2006.05.01. 23:08:12

Kedves Objektive! Szó sincs arról, hogy ez egy kész bor lenne. A borász azért mutatta meg, mert tudja, hogy vannak olyan érdeklődők, akik szeretik látni a folyamatot is. Egy kialakult nagy bor is tud pocsék lenni egyes megelőző időszakokban. Attiláról meg egyébként sem lehet azt mondani, hogy ne hallgatná meg az építő jellegű kritikát. És azt is el szokta fogadni, ha egy borban valami hibát találunk.

bloggfüggőnek 2006.05.02. 09:19:31

Eger hozott 3 aranyat, 6 ezüstöt és 8 bronzérmet. http://www.challengeduvin.fr/

egy másik elfogult 2006.05.02. 09:36:59

Lehet, hogy még nem robbant be Németh Attila a köztudatba, de be fog, ebben biztos vagyok, és abban is, hogy még nagyon sok meglepetést tartogatnak a borai. Ő egy nem mindennapi ember, és ez egyszerre lehet áldás és csapás is.

egy Németh-rajongó 2006.05.03. 09:20:54

"Pedig az adottságok megvannak, pont, mint Egerben..." írja Albert gazda. Hát ez sajnos nem igaz. Maga Attila is elmondta már nem egyszer,hogy az éghajlati hasonlóságok/azonosságok ellenére a döntő különbség az alapkőzetben van-Egerben túlnyomórészt vulkáni tufák (főként riolittufa), (a Nagy-Eged mészkő!) és a tufa mállásával keletkezett agyag amely lösszel keveredik. Mátraalján a kemény lávakőzetre lösz települt, amely nem "ad" annyit a bornak mint a riolittufa és málladékai!

egy Németh és Mátra rajongó 2006.05.03. 11:10:06

Részben van igazad, vannak kemény lávakőzetre települt löszös területek is a Mátrában, de ezenkívül a legértékesebb részeken rengeteg minden más is van. Például: Agyag, azonbelül vörösagyag. Riolit, ami elég jól mállik (Gyöngyössolymos, Lilabánya feletti Kis-hegy), dácittufa, andazittufa, ami szintén teljesen aprózódik és szemmel láthatóan keveredik az agyagba. Ezenkívül nagyon sok helyen a felszínhez közel (20-100 cm) mészréteg is árnyalja a színességet. Szóval igenis vannak a Mátrában különleges talaj illetve kőzetadottságok! A klíma pedig hűvösebb, mint Egerben, ez előny és hátrány is lehet, de mindenképp segít az aromákat és savakat megtartani, csak nagyon alacsonyan kell terhelni!

Bulvárpesti 2006.05.03. 22:32:11

Lehet hogy ez egy bulvárosodás. de nem tudom, hogy miért kell a mátraaljára mennem, Bikavér, Hárslevelű, Kékfrankos, Aszú,Cabernet? Tessék forradalmat csinálni, kitalélni a borvidéket!

HSZ 2006.05.03. 23:45:30

Kedves Bulvárpesti! Kifejtenéd, hogy mire gondoltál?

bala 2006.05.04. 09:56:07

Na,kérem lehet, hogy itten egyedül leszek a véleményemmel, de szerintem Németh Attila gábor egy elég nehéz és nehezen kezelhető ember. Nagyon furcsa a hozzáállása a világhoz. Én számtalanszor találkoztam már vele. Nekem sammi bajom a boraival, mindössze az embert bírálom. Szerintem egyáltalán nem hiteles, sőt, ne is egyenes. A vilgánézetéről, emberi vonásairól pedig nem nyilatkoznék. Szerintem a fellegekben jár, s pettyet szereti lenézni az embereket is a maga módján. Azt, pedig hogy van aki egyenesen a Szepsy-hez hasonlítja......... Ugye ezt mégsem gontoltátok komolyan.

Bulvárpestinek 2006.05.04. 13:31:54

ne fajtákban gondolkodj! Ha mindenképpen abban akarsz, véleményem szerint ha majd a dolgok jól alakulnak akkor egy idő múlva legbiztosabban szép szürkebarátokkal és olaszrizlingekkel találkozhatsz a Mátrából, meg üde illatos fajtákkal (tramini, muscat ottonel, királyleányka). Vörösből cabernet-t ne válassz, kiemelkedőt talán majd leginkább a kékfrankosok adhtnak, de csak kiló alatti tőketerhelésnél. De a fajtáknál sokkal fontosabb a Mátra esetében, hogy üde, virágos, és a legtöbb dűlőben jó savú borokkal találkozhatsz majd. A jelenleg országosan ismert kínálatból viszont egyedül Németh Attila borait javaslom, a többi maximum korrekt, de egyszerű reduktív bor. És nagyon fontos, hogy a Mátra alapvetően két részből áll. Nagyobbik, déli része gyakorlatilag félig-meddig szőlészeti adottságok alapján inkább az Alföldhöz lenne sorolható, míg a hegyek oldalában lévő dűlők különlegesen jó adottságokkal rendelkeznek, az innen kikerülő borokkal lesz érdemes próbálkozni.

2006.05.04. 14:12:14

egy Németh és Mátra rajongónak: köszönöm a kőzettani informácókat! Bevallom, itt a szakirodalom általános megfogalmazásira és Attila infomációira támaszkodtam. Azt viszont nem hiszem, hogy a hőmérsékleti viszonyok lényegesen eltérnének Egertől, hiszen a földrajzi viszonyok azt nem indokolják. Ha érdekel, megnézem az otthoni adatsorokat és legközelebb itt közlöm az összehasolító adatokat.

egy Németh és Mátra rajongó 2006.05.04. 15:59:52

Nincs mit. Egy javaslat: pl most is nézd meg a www.met.hu hőtérképét, vagy a www.idokep.hu oldalon a félóránként frissülő hőtérképet. Per pillanat Egerben 19 fok van, míg Gyöngyösön 10!!! Ekkora különbség persze nem szokott lenni, de átlagban 4-5 fok viszont mindig van. Eger környéke a hőtérképek alapján egy meleg katlan, míg a Mátra jelentősen "klimatizálja" a környezetét is. Mondom, nézd meg bármikor az említett hőtérképeket és magad meglátod a különbséget Ennek sok különbség a következménye, de az bizonyos, hogy a Mátrában még egy amúgy forró évben sincsenek igazán hőségnapok, így harmonikusabb akkor az érés.

LECSÓ 2006.05.05. 21:10:34

Aranytőke szép volt.

balának 2006.05.09. 13:09:08

Érdekelne bővebben is a jellemrajzod, kedves bala, van benne valami és szerintem nem lehet könnyű Németh A.-nak lenni, de erről inkább egy pszicho fórumon értekezzünk. a borait mindenesetre nagyra értékelem!

Steff 2006.12.24. 13:06:57

Most bontottam vörös Concubinát, és nagyon elégedett vagyok vele! S amilyen jó, olyan méltányos az ára: 1200 Ft körül. Próbáljátok ki.
süti beállítások módosítása