Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kopár és Nagyszamár

2006.05.05. 06:31 - alföldi merlot

Nagylelkű és dupla borhűtős barátunknál jártunk, aki eredetileg néhány ’99-es magyar klasszikusát akarta próbára tenni. A vendégek teljesen véletlenszerű, de minőségi borfelhozatalából ütős kontroll csoport állt össze. A délutánt azonban nem egy „Kopár”, hanem a ráadásban felszolgált „Nagyszamár” aranyozta be.

Házigazdánk a közelmúltban Gere Attila bemutatón járt, ahol föltette a mesternek azt az erősen hedonisztikus kérdést, hogy „Melyik Kopár a legszebb?”. GA nem bújt ki a válaszadás alól; elárulta, hogy szerinte a ’99-es a nyerő, ahogyan azt egy közelmúltbéli vakteszten is megtapasztalták. A mi kóstolónk résztvevőinek sejtelme sem volt róla, hogy a fenti állítás igazolásához leszünk kísérleti nyulak. Bobbal a balomon, szigorúan vakon és mélységesen tudatlanul vágtunk neki a mezőnynek.
(Hatan pontoztunk a Művelt Alkoholista pontrendszerét használva. A kóstolási jegyzetek Bob és a saját észrevételeimet tükrözik.)

Gere Kopár 1999:
Rögtön látszott, hogy senior: barnás, ugyanakkor nagyon sötét szín. Az illatban kellemes és kellemetlen jegyek kavalkádja. A kellemesek: gyógynövény, avar és bőr, a kellemetlenek: paprika, zöldesség, erős fa. Ízben szilvalekvár, némi bors. Sav alig, a tannin viszont erőteljes és szárító. Testes bor, egyértelműen lejtmenetben. Nem sok örömünk volt benne (viszont mekkora meglepetést okozott, főleg a bőkezű házigazdának).
3.7 pont, azaz OK

Szent-Gaál Obsessio 2003 (merlot):
Majd kiugrik a pohárból. Nagy, intenzív bor, szuperérett anyagból. Illatában Bob egy egész gyümölcsös kertet talált, úgy mint eper, málna, cigánymeggy, ribizli, továbbá erőteljes újhordós jegyeket, úgy mint vanília és dió. (Én 2003-as egrinek gondoltam; megvezetett a ribizli.) Szájban élénk, nugátos, eszpresszós. A tannin enyhén szárító, a lecsengést elrontja a magas alkohol. Nagy, de faragatlan bor. Idővel talán kisimul.
4.6 pont, azaz tehetség.

Mayer Kopár 1999:
A kor ezen is látszott, de szebben viselte, mint az első tétel. Erősen kapros, zelleres illattal nyitott, amihez idővel ribizli, vanília és némi tinta társult. Kóstolva meglepően szép és kerek cseresznyés, cseresznyemagos jegyekkel, ill. a palackos érlelés aromáival. Nyugdíjasnak agilis, arányos bor.
5.5 pont, a tehetség és a szépség között félúton

Vesztergombi Cabernet Sauvignon 1997:
Színre korelnök: téglavörös barna peremmel. Az illat meglepően élénk, de nem fiatalos. Istálló, avar, eper, menta, grafit és kólaszörp szerintem. Bob szerint alapvetően feketeszeder, amit bazsalikom, ázott papír, fűszerpaprika és grafit egészít ki. Idővel füstös, fás és fűszerpaprikás jegyek kerülnek az előtérbe. Kóstolva félsiker: a kortynak ugyan van tartása, de íze alig. A lecsengés viszont újra szép. Az egész boron érződik, hogy nagyon komoly anyagból készült.
6 pont, azaz szép.

DeLille Cellars "D2" 2001:
Sötéten hömpölygő, parfümös „álombor”. Legnagyobb meglepetésemre a társaságból senki nem akart ábrándozni.
Magas alkohol, rumos dió, bejgli, mazsola, szilvalekvár. Szájban ánizs, diós bejgli, közepesen édes. Magas alkohol, sűrű, szirupos bor savgerinc nélkül. A lecsengés kusza – a tanninok, az alkohol, az édesség és a keserűség hadakoznak egymással.
4.25 pont, azaz OK

Château Maucamps 1997 (Haut-Médoc)
Mellbevágóan vegetális illat. Egészen pontosan leveszöldség minden mennyiségben. Bob kátrányt és ibolyát is talált benne. Nagy jóindulattal: érdekes. Szájban szigorú, szikár, némi ribizlivel. Ugyanakkor tagadhatatlanul arányos. Magas, de nem kétdimenziós, van szélessége is. Lecsengése közepes. Mint egy ászokhordóban érlelt egri bor. Viszont minden bájat nélkülöz.
4.75 pont, azaz tehetség

Château Anthonie 1999 (Moulis Médoc)
Első szippantásra merő animalitás. Aztán eper, ribizli, meggy. Ízében fás, vaníliás némi kesernyével. Enyhe alkohol túlsúly. A gyümölcs lehetne több. Magas, szép savú, harmonikus bor jó tanninokkal (végre). Azért egy 2000-es Tóth István Kékfrankos lenyomná.
5 pont, azaz tehetség

A leleplezés után különös hangsúlyt kapott házigazdánk második Gere idézete. A fent említett bemutatón egy nyeretlen yuppie arcátlanul megkérdezte, hogy a Mayer Kopár miért kerül fele annyiba, mint a Gere. A válasz: „Kóstolja meg, és azonnal rájön!” Nos, mi nem jöttünk rá. Ebből a két palackból legalábbis. Ilyenkor mindig eszembe jut egy külföldi maestro aranyköpése: „Soha ne mondd, hogy nagy bort ittál. Csak annyit mondhatsz, hogy ittál egy palack nagy bort.” Ez negatív előjellel is igaz lehet. Tehát ne vonjuk le messze menő következtetéseket két ’99-es Kopárból! Annyit viszont engedjünk meg, hogy a „kis mesterek” igenis képesek lehetnek a „nagyok” bajszát megcibálni.

Miután ilyen filozófiai távlatokba helyeztem (az egyébként bizonyára horribilis árú) Gere Kopár lebőgését, jöhet egy heves szerelmi vallomás: imádom a toszkán borokat. A három ráadás – vérző szívvel állapítottuk meg – állva hagyta az előző etapot. Hogy a franciákat meg a kaliforniait, ez kevésbé lep meg, de sajnos a mi áldott anyaterroirunk termését is. Nagyon.

Toszkán jutalomjáték:

Poliziano "Asinone" Vino Nobile di Montepulciano Selezione DOCG 2001:
A nyakamat tettem volna rá, hogy Brunello. Abból is a legjobb fajta. Sötét, enyhén lilás szín. Illatában meggy, fa és bőr. Bob szerint plusz még egy virágos mező. Áradó, magával ragadó, gyönyörű illat. Ízben gyümölcsös, virágos, a fás jegyek tökéletesen integráltak, lecsengése hosszú, kerek. Az eszményinél mindenből egy kicsit több jutott neki, de így is harmonikus bor. Csiszolt, tiszta, nemes és elegáns. Az ilyen kaliberű borok azonnal más dimenzióba emelik a társaságot: sírtunk, nevettünk, meg voltunk hatódva.
8 pont, azaz nemzetközi klasszis

Geografico "Cerraia" Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2002:
Amennyire egységes volt az előző, ez annyira sokszínű. Gazdag, mély illat ibolyával, fenyővel, kovakővel, gyógyszeres-gyógynövényes, földes jegyekkel, pirosbogyós gyümölcsökkel. Ízében is összetett: virágos, kávés, tölgyes, pörköltmogyorós, szépen integrált fával. Az előző nemességével és erejével, ez élénkségével és ezernyi részletével bűvölt el.
7.8 pont, azaz nemzetközi klasszis

Silvio Nardi Brunello di Montalcino DOCG 1999:
Elsőre bántóan animális illat (ázott kutya), melyet idővel grafit, bőr és ibolya vált fel. Szájban kissé édes. Bob szerint hatalmas test, direkt ízvilág. Szerintem karcsúbb, szeszélyesebb és esendőbb, mint az „Asinone”. A lecsengése hosszú némi kesernyével. A kornak semmi jele. Valószínűleg tartogatott volna még érdekességeket, ha több időt kap, és nem azon versenyzünk, hogy az udvariasság látszatát megőrízve, ki tud többet einstandolni az Asinonéból.
Kialakult némi vita arról, hogy az előző sor legjobb bora megállta volna-e a helyét a leggyengébb toszkán mellett. A pontszámok végül is egyértelmű választ adtak.
7 pont.

Hazaérkezvén utánanéztem a Poliziano „Asinone”-nak. A Poliziano Montepulciano egyik vezető pincészete, és ez a dűlőszelektált csúcsboruk (80% sangiovese). Az „Asinone” „nagy szamarat” jelent és a dűlő alakjára utal. A link tanúsága szerint szinte minden lehetséges elismerést besöpört már. Talán hülyén hangzik, de 30 euróért alkalmi vétel. (Időközben kiderült, hogy itthon is kapható, nagyjából 9 rugó.) És ne feledkezzünk meg a Monarchia által forgalmazott Cerraiáról sem, ami olcsóbb!

Utóirat: Megírtam Tullio barátomnak esetünket a toszkán borokkal élükön a hódító „Nagyszamárral”. Erre küldött egy listát, és sajátos angolsággal arra buzdított, hogy próbáljunk meg egy vakteszt keretében különbséget találni a borok között, ne adj’ isten valamiféle „terroirt” azonosítani. Ha sikerül, akkor nekünk ajándékozza a borkereskedését! Sajnos, az általa felsorolt borok közül éppen egy sincs a kamrában, így nehéz volna a szaván fogni. A lista: Poliziano Vigna Asinone, Brunello Casanuova di Neri Tenuta Nuova, La Massa Giorgio Primo, Castello di Fonterutoli, Brunello Talenti, Castello di Brolio Casalferro, Brunello Cupano. Ám Tullio mondandójának a lényege az volt, hogy ezeket a borokat mind ugyanaz a sztárborász készíti: Carlo Ferrini és persze mindegyik kitűnő, csak éppen egyforma. Bármikor szívesen kipróbálom, hogy igaza van-e. Utánanézve Carlo Ferrininek kiderült, hogy talán ő ma a szakma által leginkább elismert olasz borász, és tavaly már kóstoltam – és örökre megjegyeztem magamnak – az egyik remekbeszabott pályaművét: Terriccio Tassinaia.)

Címkék: kóstolás

38 komment · 17 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr5212822

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: test tube baby India 2019.05.03. 20:28:15

Comcast norton antivirus 2011 - luuqohs

Trackback: professional development 2019.05.01. 00:14:47

A 7 képe - it's not me it's the E talking

Trackback: babies with tongue tie 2019.04.29. 19:04:11

Napi Cukiság..Ennyi kell 2011.06.25. - My Dolce Vita

Trackback: bedwetting products 2019.04.12. 07:21:54

A Biblia menedzsereknek írt 10-parancsolata (Brain Storming: HEPILEPSZIA, 1998) - BS - vallásról, istenről, hitről, hívőkről

Trackback: Health website 2019.04.06. 08:51:21

Cukorbeteg diéta - Cukorbetegség kezelése, diétás ötletek

Trackback: Bubba blue 2019.04.05. 04:17:51

Jilat pantatku ramas tetek ku - Oxycontin 30 mil

Trackback: diabetes supply 2019.04.03. 07:10:12

Az immunrendszer sokkolóan új szerepét fedezték fel: kontrollálja a társas érintkezést - Focus On

Trackback: bone development 2019.04.01. 20:07:18

Új év -új blog. Globális Boldogság Index = 5 - rózsaszín szemüveg

Trackback: Noni liquid 2019.02.24. 22:40:52

Empátia, Bizalom - thesecretmonkey

Trackback: online organic food stores 2019.02.20. 13:52:53

Csíha, Kuu-chan ~ - 私の毎日 (雪のブログ)

Trackback: vitamins for growth 2019.02.20. 11:26:40

Azt a kis aljas hazug ... - Koppány mondja

Trackback: Preschool Pasir Ris 2019.02.17. 00:56:31

#0 Bemutatkozás - Töltőtoll Blog

Trackback: health and fitness 2019.02.14. 22:19:19

Hogyan? Miért repül? - Papírrepülők

Trackback: Sucking on the breast 2019.02.14. 09:43:29

Hogyan lesz császári porcelánból kádári nipp? - régi kerámiák

Trackback: child awareness wristbands 2019.02.04. 19:49:27

Láttam az Ördögöt (Akmareul boatda, I Saw the Devil, 2010) - Gond és unaloműző

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Roberto 2006.05.05. 09:40:12

Tök ciki má' megin' magamat ismételni, magyar borászok ébresztő! Kevés, hogy bort csináltok szőlőből, ha a szőlőre nem figyeltek eléggé... Lehet akármit mondani, de egy bizonyos borászati méret felett elveszik a kontroll, átlagos érettségi állapot, átlagos savtartalom és egyéb átlagértékek alapján döntik el azt, hogy mi történjen, mikor legyen a szüret, mennyi legyen a rozé a vörös rovására, mennyi cukor kerüljön még bele.... nincs igazi esély arra, hogy az éghajlati adottságokkal sokkal kedvezőbb helyzetben levő déli országokat megszorongassák... Szerintem kissé sarkitott, hogy ilyen helyzetben alázzátok a magyar borászokat, de némelyik még meg is érdemli, mert a "dicsőség" beleszállt a fejébe, és már csak a pézzel törődik, a bor meg olyan lesz amilyen....

Ferraiolo 2006.05.05. 10:37:46

Azért a Delille D2 nálam egy kicsit több pontot söpört be anno;-) A Delille Cellars borai közül nem egy nemzetközi klasszis, ráadásul erős Wine Spectator besorolással. Azért egy kicsit irigykedem most rátok....:-)

2006.05.05. 10:41:38

úgy látszik divat lesz ba**tatnni Gere Attilát

by the way 2006.05.05. 10:42:58

Poliziano Asinone 2000-es van a Monarchiánál

Roló 2006.05.05. 10:49:37

Érdekes eddig azt hittem, hogy ezen az oldalon csak nagy borászaink új borait gyalázzák, de mivel nem volt vevő a közönség, már a régi emlékeket is el kell taposni. Az "agyonművelt alkoholisták" inkább igyanak sört vagy ne a magyar negatívumokat hangsúlyozzák.

Radiszadi 2006.05.05. 11:03:42

Nocsak, egy borász :-))

Árulók! 2006.05.05. 12:11:03

Folytatódik a hazaárulók ámokfutása...

WvV 2006.05.05. 13:02:31

Mi a fasz bajotok van? Egy 97-es szerszárdi CS 6 pont az kiváló! Az meg, hogy Gere borai finganak ki és aránytalanul drágák az újdonság?

hazaárulók hazaárulók 2006.05.05. 14:28:46

nemjo 2006.05.05. 20:35:01

Na én sem hívlak meg borozni az már biztos ! Igyátok az Alföldi Ezerjó-Olaszrizling -et a Kiss és Társai pincészet Nagy Mihály dűlőből származó borát (150 Ft - Tesco) , az való nektek nem a Kopár ! I : nem divat lesz , hanem már az !

könyörgöm akasszuk fel 2006.05.05. 20:59:21

LECSÓ 2006.05.05. 21:00:06

Aranytőke szép volt.

2006.05.05. 21:20:37

lecsó, bekaptál egy lecsót?

2006.05.05. 23:45:25

Kinek az aranytöke volt szép lecsó?

Eperjes Károly 2006.05.05. 23:59:58

Amikor ugyanezen az oldalon az egekbe dícsérték a Solust, akkor azon pattogott egy rakás hozzászóló, hogy bedőlnek a divatnak, hogy megvette őket a Gere meg ilyenek. Aki meg egy ilyen témán képes hazaárulózni, az tényleg reménytelen idióta vagy Tiffán Zsolt. (A Gere 99-es Kopár tényleg döglött, ennyit a "nagy potenciáról", a 2002-es viszont kurva jó még.)

sznobölő 2006.05.06. 08:02:35

Nem kell hasraesni a nagy nevek előtt, gyerekek! Az ilyen hazaárulózó félnótás meg vegye már észre, hogy véget értek a választások, és a csurkapista a fasorban sem volt. Lehet menni pihenni.

2006.05.06. 10:49:45

Kurva szar ez az oldal.

morc 2006.05.06. 11:01:05

Nem azzal teszünk jót a magyar boroknak és borászoknak, hogy egekbe dícsérjük (szeretem, mert magor alapon :), függetlenül attól, hogy tetszik-e, vagy sem. Számomra természetes, hogy nagyjából 90%-ban magyar bort iszok, és valószínűleg a szerzők és olvasók nagy része is igy tesz. Ugyanakkor, ha a maradék 10%-ban nem ihatnánk külföldi bort, ami mindig nagyon szépen megmutatja, hogy hol is tartunk valójában, akkor a magyar borászat még mindig abban a helyzetben volna, ahol 15 éve volt.

Robeto 2006.05.06. 13:05:01

Az hogy véletlenül egy ilyen Kopárt kaptatok ki.....Ez van! Lehet hogy egy másik már jobb lett volna. Nekem még 2 üveg van belöle ( 99 ) és a többi évjáratból 3 üveg/ év. Ha a sort nézed akkor bizony a 99 szép.. Nem vagyok az a tipus aki megengedhet magának egy üveg Ch. Margaux-t de egy 95- t sikerült nekem is porig aláznom és kiönteni. - Bocsi attól akitől szülinapra kaptam :) ! Visszatérve, azért Gere Bácsi már csinált olyan " dolgokat " amitől mindenki hidal. No meg 99 ázért még is csak 99 és nem 2003 Obsessio. Ha már teszteltek akkor legalább u.a. az évjáratott vagy területet vizsgálnátok.

Miklós 2006.05.06. 14:04:39

Ha valakinek nem tetszik ez az oldal akkor ne olvassa! Elegem van az idióta bekiabálókból!

Grenache 2006.05.06. 18:24:51

Azert annyit hozzatennek a nagy hazaarulozashoz, hogy a kostolas vakon folyt, ergo a tesztelok nem tudtak, hogy epp a Kopar 99 van a poharban. Ennyit tudott a bor es kesz.

mona 2006.05.06. 18:55:41

Minden fanyalgonak ajanlom a tavaly marciusi Wine Spectator egyik cikket, ott egy vak kostolason Gere Koparja elég jol szerepelt nemzetkozi nagyagyu borok kozott, lekorozve egy Petrust is, nos akkor en buszke voltam, ott kint Amerikaban, hogy magyar vagyok es nekunk is vannak jo boraink..plane, hogy errol a borrol ott kint alig vagy senki nem hallott..

tudom 2006.05.06. 20:35:00

Néhány borászunk bizonyította már, hogy Magyarországon olyan borok készülhetnek, amelyeknek nincs párja széles e világon!!!

LECSÓ 2006.05.06. 20:47:36

Sok aranytökű van szerte e hazában! De ARANYTŐKE egy majd megismeritek.

noakkor 2006.05.06. 22:07:11

Nyomassad az infót! :)

Én 2006.05.07. 11:06:53

Kiss Gábor Merum 2003? Félelmetes és még ujonc! Vannak itt borászok és lehetőségek.

Bloggfüggő 2006.05.07. 16:31:52

Kösz Mona. Szerintem a hiba ott van ,hogy minden magyar bort villányihoz mérünk, elfelejtve hogy máshol is készítenek szép borokat.Csak Hegyalján, Egerben,Sopronban, vagy Mátraalján több tucat borász keze alól kerül ki hasonló mínőségű bor mint a fent említettek, csak meg kellene találni.Ráadásul töredék áron. De hát a sznobság leegyszerűsít mindent.Igaz ezt keményen meg kell fizetni.

Defter 2006.05.08. 10:37:30

Többször volt már szó arról, hogy a mostani trend nem kedvez Villánynak. Nem muszáj követni, de kicsit tényleg vonatkoztassunk már el attól, hogy mit nyomnak a köztudatba és mik a saját tapasztalataink. Nincs azzal semmi baj, ha valakinek más borvidék a kedvence. Sőt. Inkább támogassuk meg azokat a borászokat, akik más stílust követnek. A közízlés vegyesebb, mint a nyilvánosan hangoztatott vélemények. Tarthatjuk továbbra is Villányt etalonnak, csak lassan elcsúszik a világ mellettünk.

borkritikus 2006.05.08. 17:41:29

Az a baj, hogy azt sem tudjátok mit akakartok a bortól! Én kétnapja olvastam a KOPÁR kritikát de csak most van időm megkóstolni. Az első kortyok után rögtön kiderül, hogy a szerző és bíráló valamiért haragszik Gere Attilára. A BOR egyszerüen fantasztikus. Nem értem miértelme van állandóan szembe állítani borvidékeinket. Mindegyiknek megvannak a jó borászai.

let it be 2006.05.10. 01:47:54

Nos, igen. Valszeg a 2000-es Kopár is kész van, már 1 éve is egyértelműen lefelé tartott. A feltehetőleg hosszabb életű '99-est 2004-ban ittam utoljára, akkor még nagyon szép volt. Aki teheti, nézzen meg viszont egy 2002-est, ezt a tételt mindenki fikázta; amikor kijött a 2003-as, akkor azzal összevetve pláne orrba-szájba ócsárolták, holott a '03-as főleg a büntető tanninjaival támad egyelőre. Szóval a '02-est érdemes megkóstolni: AZ eszményi vörösbor, tökéletes egyensúly, semmi durvaság, most gyönyörű!

Művelődő 2006.05.10. 14:48:18

Majdnem teljesen egyetértek,pontosabban hasonlókat érzek,mint "let it be":a 02-es Gere Kopár gyönyörű,de nem érzem "tökéletesnek".Amúgy meg Villány etalonságát nem tudom mire értik:marketing,vagy minőség?Szerintem előbbiben valóban jó volt,de ez egyre kevesebbet ér keveseknek már (és majd),mivel utóbbiban nem csak,hogy nincs már egyedül (vörösben szerintem főleg Eger és talán,majd Sopron miatt),hanem le is hagyja Eger...persze,valóban minőségi borokról beszélek.Eger egyreinkább jelenné válik szüretről szüretre,termelőről termelőre,palackról palackra.Villány?Ki akar ma villányit inni?Tudom,ez baromság,mert a jó bor "mindegy" honnan van,ha hozza a termőhelyet és érzed,hogy neked jó,de akkoris van egy borfogyasztási trend,amit ez az oldal is sokszor sugall sokaknak... De én pl. nem ettől szeretem az egri borokat.Csak így tovább egri termelők és sok-sok köszönet az eddigiekért is!

m 2006.05.11. 08:39:47

Gere beadja a nagy szöveget minden évben a borok előjegyzésénél, hogy legjobb, legnagyobb évjárat. Utána kiderül, hogy a 2003-as Kopár (60. 000 palack) nem is olyan óriási. A Kopár áráért ott a 2003-as Csaba Cuvee, ami hülyére veri.

Csabesz 2006.05.13. 15:06:21

Az nem kifejezés, hogy hülyére veri, mellesleg érdemes megkóstolni a Mayer Kopárt - közel feleáron

/me 2006.05.14. 22:10:20

na, fiúk-lányok, ha jól látom, itt csak két alapvető dolog fölött siklottak el páran:

1.) ízléseink különböznek - egyiknek az tetszik, másiknak másik, harmadiknak meg semmi sem...
2.) ahogy a szerző is szerzi, olyan van, hogy egy palack szép bort iszunk, de olyan nincs, hogy egy szép bort iszunk - ui. azon kívül is, hogy hol, mikor és milyen állapotban/hangulatban kóstoljuk, az is rengeteget számít, melyik palackot nyitottuk meg uabból az évjáratból

...akkor meg?! :-P

/me-nek 2006.05.19. 15:23:19

Hát igen, végülis ne is tegyünk állításokat a világról, mert akkor nem vetünk számot azzal, hogy a másik - szociokulturális közege, biológiai adottságai, neveltetése, aktuális pszichés és fizikai állapota függvényében - minden bizonnyal teljesen máshogy érzékeli az úgynevezett "valóságot".

Amatőr 2006.05.24. 17:43:24

Ejnye-bejnye "Nemjo"! Én még csak 1x ittam Gere Kopárt, 2002 -t, nagyon jóóóóó volt! Viszont vannak az Alföldön olyan jó borok, hogy talán a korlátold elméd fel sem tudná dolgozni a helyzetet :-) persze, más a jelleg, mint a Kopárnál, de remélem, ezt nem kell kifejteni. Mayert 2x kóstoltam, egy 99 -t -fantasztikus!!!, és egy 02 -vagy 03-t - modortalan faíz, legalábbis az előző keltette elvárásokhoz képest. Ettől függetlenül nagyon tisztelem!

ninja 2006.06.05. 11:46:30

Szerintem valamit nagyon elrontottatok a 99 kopár kóstolásakor. A fenti sor 80 % -át kóstoltam és ezeket magasan veri a 99 Kopár.(megjegyzem a 2000 Solus is). A probléma szerintem az, hogy maga a Kopár higul fel.Mára már eljutottunk a néhány ezres darabszámtól a 60.000db -hoz ami nem a termék exkluzivitását sugallja.Ráadásul, nem is lehet ennyi csúcs bort előállítani.Kóstolva a 2003 as és 2004 es Kopárt és Solust ( az utóbbiak csak hordóminták)egyre inkább az erősödött bennem , hogy a termelő ki akarja használni a név adta mítoszt. Ez azonban a 99-es csúcsbor érdeméből nem von le semmit.
süti beállítások módosítása