Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Mászterek órája

Kékfrankoskörkép

2006.10.08. 19:03 - alföldi merlot

Amit a kékfrankosról tudtam és a kisokosokból összekanalazhattam, azt leírtam nagyjából egy éve. A véleményem azóta nem változott, továbbra is a kékfrankost tartom a „Great Red Hope”-nak. A számomra fölöttébb tanulságos Rizlingodisszea után már gyúrok a Kékfrankosmaratonra, és menet közben talán kiderül, kik azok a termelők, akik reményüket tényleg ebbe a fajtába vetik, és kik azok, akik híg levű, olcsó léként kezelik. Mielőtt azonban erősen szubjektív pályám futását megkezdtem volna, a hajdani kadarkafórumhoz hasonlóan néhány kérdést szétküldtem a kékfrankisták élcsapatának. Remélem, a válaszok mindannyiunk épülésére szolgálnak.

1. Lehet-e a kékfrankos „a nagy magyar vörösbor”?

Horváth József Ráspi (Sopron): Röviden: természetesen lehet. Maga a kékfrankos fajta képes mindenféle csodákra, nem csak egy dűlőn belül, de 10-20-30 méterenként, a talaj változásától függően. Persze a tőkék kora, egészségi állapota és a tőkék terhelése is jelentősen befolyásolja ezt. Még abban különbözik a világfajtáktól, hogy azokból szinte magától bor lesz, míg a kékfrankoshoz sokkal nagyobb odafigyelés szükséges. Nem hinném, hogy Magyarországnak az volna az esélye, hogy kijönnénk a százezredik legjobb cabernet-vel vagy merlot-val. Mindenképpen magunkat kell képviselnünk, és egyedi arculattal megjelennünk a világban, kékfrankossal, kadarkával, furminttal, csókaszőlővel, de még a zweigelt is közelebb áll osztrák szőlőfajta lévén a lelkemhez.
Takler Ferenc (Szekszárd): Igen.
Tóth István (Eger): Igen.
Vesztergombi Ferenc és Csaba (Szekszárd): Igen.
Franz Weninger (Sopron): A kékfrankos a „nagy magyar vörösbor”! Pillanatnyilag egyetlen más magyar autochton kékszőlőfajta sem mutat ilyen potenciált.

2. Mekkora területen termeszt kékfrankost, mennyi idősek a tőkék?

Horváth József Ráspi (Sopron): 12 hektáron termesztünk kékfrankost, ebből 1,2 ha 80 éves, a többi pedig 30 éves telepítésű.
Takler Ferenc (Szekszárd): 2,5 hektár 30 éves, 3 hektár 3 éves, 3,5 hektár 2 éves.
Tóth István (Eger): 0,8 hektár saját, 1,2 hektár bérelt. A koruk: 22-26 év.
Vesztergombi Ferenc és Csaba (Szekszárd): 6 hektár, a tőkék 28-35 évesek.
Franz Weninger (Sopron): 9 hektár. 1964-es telepítés.

3. Az eszményi kékfrankos kóstolási jegyei

Horváth József Ráspi (Sopron): Ha most fix dolgokat mondanék, egyben egy határvonalat is húznék a kreativítás, a lehetőségek és a fejlődés elé. Inkább az elmúlt egy-két év ízjegyeit felsorolásképpen mondanám: csokoládé, kókusz, cseresznye.
Takler Ferenc (Szekszárd): Aszalt szilva, cseresznye, meggy, ibolya.
Tóth István (Eger): Markáns, de kellően „lekerekedett” savak, közepes színintenzitás, piros gyümölcsös íz- és illatjegyek, a termőhelyre jellemző minerális karakter.
Vesztergombi Ferenc és Csaba (Szekszárd): Színe mély, sötétlila. A sav határozott, de lesimult. A tannin sima. Illat és íz: ibolya, szilvalekvár, meggy.
Franz Weninger (Sopron): „Ha csak egyetlen igazság volna, akkor nem lehetne százféle változatot készíteni ugyanarra a témára.” (Pablo Picasso)

4. A birtok eddigi legszebb kékfrankosa

Horváth József Ráspi (Sopron): A 2003-as Kékfrankos Selectionunk.
Takler Ferenc (Szekszárd): A 2003-as.
Tóth István (Eger): Egedhegyi Kékfrankos 2000.
Vesztergombi Ferenc és Csaba (Szekszárd): 2003 (nemzetközi kékfrankosverseny, Champion-díj) és 2002.
Franz Weninger (Sopron): 2004 (intenzíven gyümölcsös, nagy és hosszú struktúra).

5. A magyar mezőnyben kinek a kékfrankosát találja példaértékűnek?

Horváth József Ráspi (Sopron): Természetesen a borász barátaim kékfrankosait tartom példaértékűnek. Lehet, hogy ez kissé elfogultan hangzik, de a legkevésbé sem az, a barátság egymás borainak megismerésekor kezdődött, mindenfajta irigység, rosszindulat nélkül. Képesek voltunk egymás hullámhosszára hangolódni. Ezek közül néhány: Weninger, Gangl Kékfrankos 2003.
Takler Ferenc (Szekszárd): Franz Weninger.
Tóth István (Eger): Takler, Weninger.
Vesztergombi Ferenc és Csaba (Szekszárd): Takler
Franz Weninger (Sopron): Magyarországon sok jó borászat van, de még csak hat éve élek itt, ezért nem tudok ebben a kérdésben véleményt nyilvánítani. De becsülök mindenkit, aki ezt a szép szőlőfajtát szeretettel műveli.

6. Milyen fajtákkal házasítható jól a kékfrankos?

Horváth József Ráspi (Sopron): A 2004-es Máté Cuvée-nkben 70% Kf. Selection, 15% zweigelt és 15% cabernet sauvignon van. A 2005-ös Máté Cuvée-nkben 60% Kékfr. Sel., 10% zweigelt, 10% merlot, 10% cabernet s. és 10% pinot noir van. A bort jelenlegi érettségi állapotában nagyon szépnek találtuk.
Takler Ferenc (Szekszárd): merlot, portugieser.
Tóth István (Eger): kékoportó, kadarka, merlot, zweigelt, cabernet-k stb.
Vesztergombi Ferenc és Csaba (Szekszárd): kadarka és pinot, de jó alap cabernet-hez és merlot-hoz is.
Franz Weninger (Sopron): Lásd a következő kérdésre adott választ!

7. Lát esélyt egy világfajták nélküli „magyar cuvée”-re, amely a kékfrankosra épülne (kadarkával, zweigelttel stb. házasítva)?

Horváth József Ráspi (Sopron): Törekszem, és abszolút látok esélyt csókaszőlő, kékfrankos, zweigelt és kadarka borok házasítására, de sajnos még néhány év, amíg termőre fordulnak ezek a fajták.
Takler Ferenc (Szekszárd): Csúcsszinten nem.
Tóth István (Eger): Igen.
Vesztergombi Ferenc és Csaba (Szekszárd): Meg lehetne próbálni.
Franz Weninger (Sopron): Szerintem nem szükséges házasítani. A kékfrankosban megvan minden, amire szükség van. Az a lényeg, hogy jó kékfrankosokat készítsünk (mint a DAC Weinviertel és a zöldveltelini), és akkor a hazai és a küföldi piacokon egyaránt sikeresek lehetünk.

P. S.: Köszönet azoknak a borászoknak, akik vették a fáradságot és válaszoltak.

Címkék: takler kékfrankos vesztergombi körkérdés ráspi tóth istván weninger

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr7115786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Steff 2006.10.08. 21:07:43

A Tóth István kékfrankosa is nagyon jó.

froccsos 2006.10.08. 22:17:22

Sárosdi is nagyon király!

py 2006.10.09. 09:33:10

Ha az újabb nevek bedobásánál tartunk: már korábban is emlegettem ezen az oldalon Vida Péter 2003-as KF válogatását, ami végre a nyilvánosság elé is került, a Borfesztiválon már lehetett kóstolni. Anno hordómintaként kóstolva nagyon izgalmas volt, remélem, a palackos érlelés csak hozzátesz. Az egyetlen teszteredménye, amit láttam, a Noir Golddal emeli egy sorba; hozzá kell tennem, a stílus egészen más, az ár valamivel (jóval?!) barátságosabb.

Octopus 2006.10.09. 09:43:26

A Sebestény 2004-ese is nagyon finom. Csak többeknek és komolyabban kéne vele (és a többi hazai fajtával) foglalkozni. 100%-ig egyetértek Ráspival: "Nem hinném, hogy Magyarországnak az volna az esélye, hogy kijönnénk a százezredik legjobb cabernet-vel vagy merlot-val. Mindenképpen magunkat kell képviselnünk, és egyedi arculattal megjelennünk a világban, kékfrankossal, kadarkával, furminttal, csókaszőlővel, de még a zweigelt is közelebb áll osztrák szőlőfajta lévén a lelkemhez."
Miért nyomják még legtöbben mindig a kabernét meg merlót? Miért jó ez nekünk? Mitől jobbak azok, könnyebb fogzománcmaró bort csinálni belőlük, amit könnyebb eladni (itthon)?

zoli 2006.10.09. 09:50:17

Furcsállom, hogy kóstolási jegyeknél senki nem említi a fajtára sztem olyannyira jellemző málnát, és hogy a cuvée-kérdésben nem a merlot, ami elsőre beugrik... A magyar vörös cuvée sztem azért nem túl jó ötlet, mert egy cuvée elkészítésekor kerekítjük a bort, és a felemlegetett 2-4 fajta e szempontból nekem nem tűnik jó házastársnak, legideálisabbnak talán egy hagyományos kf-oportó cuvée tűnik...

Művelődő 2006.10.09. 11:11:44

Ha van ilyen,akkor nekem a kékfrankos az "egyik" elsőszámú kedvencem.Csak úgy mondom,azaz leírom,mert nem bírom ki:a Noir Gold szvsz csodaszép,komoly,de nem KÉKFRANKOS;a Weninger,Dula (Gőzmalmosi 2000,2002) és néhány néha bele-belenyúló borász melett az etalon -nálam!,tehát ez nem sokat jelent,de így van- nálam a Tóth István által is említett 2000-es Eged-hegyi!Az A KÉKFRANKOS!Sok ilyet,ehhez hasonlót,vagy,ha nagyon kreatívak,kitartók a kékfrankos-ihletésű borászaink,akkor sok-sok ennél "jobbat" kívánok magunknak -nekik pedig,kitartást és sok sikert,hogy ne csak Great Hope maradjon ez is...!!!

Spicc 2006.10.09. 18:23:28

Lehet hogy én vagyok elfogult, de ha a borászok válaszait olvasod akkor egyedül Ráspi tünt úgy, hogy megpróbált a marketing tipusú válaszokon túlmenően is a kérdés mögé menni (lásd kérdés 1,5,6,7). Abban Ráspinak teljesen igaza van, hogy nagyon nehéz egy egységes ízvilágot definiálni a KF körül. Aki kóstolt már Noir goldot vagy Ráspi KF válogatást az talán vissza tudja idézni, mennyire köze nem volt egymáshoz a 2 ízvilágnak. Én ebben látom a KF nagy potenciálját!

Pincesor 2006.10.10. 09:19:48

Szerintem Vincze Béla 2002-es kékfrankosa (a forgalmi tételre gondolok)is az élmezőnybe tartozik, kerek, gyümölcsös, markáns bor. 4 éves boroccska, de nyoma sincs a fáradságnak! Ajánlom mindenkinek!

Octopus 2006.10.10. 10:30:12

Hát még az 1999-es Vincze kékfrankos, a sima, occsó (még régi cimkével, talán Gesztenyési?). Azt nagyon szerettük. Tavasszal még volt belőle. 7 éves körül járt, és bár elég érett volt, semmi baja nem volt. Zamatos, füszeres, hibátlan bor. Nagyon jó tud lenni a kékfrankos, és tényleg önmagában is megállja a helyét, nem szorul házasitásra. De mással vegyitve is lehet szép. A Chateau Teleki sorozatnak van (volt?) egy kékfrankos-kékopi küvéje, az valamelyik évben nagyon finom volt.
A legfinomabb tannint eddig kékfrankosban éreztem...

HPali 2006.10.18. 19:11:04

Teljesen műveletlen alkoholistának érzem magam, mert fogalmam sincs milyen szőlő a csókaszőlő és milyen bort ad...
süti beállítások módosítása