Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Aki legyőzte Lőrincz Györgyöt

Garamvári Vencel az év bortermelője

2006.12.15. 17:56 - Albert gazda

Most már nem kell többet aludni egyet sem, ma kihirdették ügyesen, hogy a 2006. év bortermelője Garamvári Vencel. A Balaton déli partján és budafoki pezsgőgyárában nyomuló mester négy másik jelölt fölé kerekedett diadalmasan: az egri Lőrincz György, a szintén balatoni Légli Ottó, az alföldi Frittmann János és a neszmélyi Szöllősi Mihály búslakodhat a vert mezőnyben.

Garamvári Vencel évtizedeken át készített pezsgőt a Törley-előd (és végül is utód) Hungarovinnél, mígnem a rendszerváltáskor kitették a szűrét. Azért, mert nem nagyon örült a Henkell–Söhnlein közeledésének. Ekkor hozta létre többedmagával borkereskedő cégét, a Vinariumot, amely kezdetben fontos szerepet játszott a piacon, ám később perifériára szorult. A 90-es évek első felében Garamvári közreműködésével alakult meg a Szent Donatus Pince Lelle mellett. A Donatust némelyek olcsó és jó borok készítőjének tartották, míg mások bár olcsónak, de rossznak találták termékeit. Az biztos, hogy e cégnél ívelt fel Konyári János csillaga is – gondoljunk csak a tényleg jó sínai cabernet sauvignonra –, aki immár saját borászatában vitézkedik.

A leginkább mindazonáltal a Chateau Vincent pezsgőmárka megalkotójaként becsülhetjük az újdonsült évborászát. Hiszen ez volt az első magyar szpárkling, amely komoly alternatívát jelentett és jelent a piacvezető Törley prémium tételeihez képest. A Vincent-ok most egy kicsit jobban fognak fogyni, bizonyára.

Egyébként Garamvári az idén megkapta az év pincészete díjat is, így a második duplázó lett. Előtte Kamocsay Ákosnak sikerült ugyanez, fordítva: ő előbb év bortermelője volt, aztán utóbb a Hilltop–Neszmélyt díjazták a másik kategóriában.

Címkék: híradó st. andrea légli frittmann szöllősi garamvári év bortermelője

45 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3922764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hegyaljai 2006.12.15. 18:38:57

Az Év Bortermelője valójában nem egy objektív értékrend, hanem egy lobby és marketing katyvasz eredménye. Én sem a cím értékét leszólni, sem odaitélésének módját megváltoztatni nem javaslom. Ezt indokolja, hogy a cím hatása a magyar nemzeti bor imázs növelése szempontjából elhanyagolható, a fogyasztók befolyásolására vonatkozó felmérésről sem tudok. Akkor meg a következő 200 évben csak megkapja minden olyan borászat ezt az ingyen reklám lehetőséget, amelyik iható borokat állít elő. Ami kiverné a biztosítékot nálam, ha a címet másodszor is odaitélnék valakinek. Na akkor tényleg kéne az odaítélés módjával valamit csinálni.

py 2006.12.15. 20:14:01

Ha valaki visszanézi, egész jó jósnak bizonyultam. A korábbi találgatásoknál azt írtam, hogy Légli lesz, borvidéki alapon. Biztos voltam benne, hogy már újra érik a díj a Balatonnak, de ha már Balaton, akkor Dél-Balaton lesz. Csak arra nem számítottam, hogy ha Dél-Balaton, akkor nem Légli... Szerintem marketing ide vagy oda, elég szomorú ez a dolog. Nem értem, miért kell egy évben kétszer is megszórni Garamvárit, függetlenül attól, hogy milyen a pincészet teljesítménye (bevallom, nincs sok tapasztalatom e téren). Ha a cím odaítélésénél a "borvidékiség" számít, tehát fix, hogy pl. Vincze Béla után az amúgy általam is nagyra becsült Lőrincz Gyuri eleve nem nyerhet, mert egri az istenadta, akkor annak is számítania kellene, hogy az illető nemrég rangos elismerésben részesült. Így viszont G.V. két díjat is bezsebelt az idén, Légli pedig várhat újabb hat-nyolc évet, mire a Balaton újra szóba jöhet egyáltalán. Így még inkább kezd kérdésessé válni számomra, miről is szól ez az egész.

bloeger (törölt) 2006.12.15. 21:27:14

Mi magyarok profi módon értünk a jó dolgok elszabásához.Nem értem mi alapján választották öltönyöstornacipős
kollégánkat idei legjobbnak.!?Az utcánk végén egy autószerelő műhely működik a kereszteződésben.Szó szerint:
kerülgetjük az autók alól kilógó lábakat.Amikor egy utcabeli megunta és
bejelentette a közterületeseknek hogy a lakásába sem autóval sem gyalogosan nem tud bejutni az ott sorakozó járművektől!Na mi történt?
Ha nem itt élnék nem hinném el.
Levették a sarkon lévő megállni tilos
táblát!!Az utcasarkon még gondolkodnak
hogy tolják odébb mert nincs meg a 6m..
Hiába na,vannak dolgok amiket el lehet
intézni.
Apósom dörzsöli a kezét,megnőtt az esélye.Még Makkoshotyka Szabadság u.-ból sem választottak meg senkit évborászává.Pedig neki kevés bora van,
de legalább sz.r.
Na fel a fejjel: jó egészséget a nyertesnek ,kitartó munkát és szép borokat a várományosoknak.

franki 2006.12.15. 22:26:13

bloger! Jókat írtál,valóban vargabetűk tömege a név mögött, de nekem mint pezsgőimádónak ez az oldal bejön...a többi kevésbé...Ez ilyen életmű- példamutatásdij féle...Ha a német befektetőket vizsgáljuk, valóban nem csak neki kellett volna köpködnie/ most már látja mindenki/.

Ebben igaza volt...Később kereste a helyét a szakmában, sok dolog nem jött be ... de a pezsgő azért ok !Valóban nem egyértelmű,de ez az átmeneti korunk...

Művelődő 2006.12.16. 09:19:08

Ez több mint felháborító,ahogy az előttem szólók többségének véleménye is jelzi... Egyszerűen a fogyasztó,aki ezt a "díjat" eligazodási pontnak tekinti -egyébként az legyen az ő baja...- egy idő után -mondjuk mostanra- egyáltalán nem érti,hogy ez az "elismerés" miért is járhat valakinek:mit kell ehhez letenni az asztalra,hány éven át,miből,hányféléből,azaz miről is szól az egész!!!

Egy Garamvári kapja,akit személyszerint nem ismerek,így nem is szeretném megbántani és a hozzáfűződő belőlem kibuggyanó stílus se biztos,hogy neki szól,mert nem (csak ?) ő tehet arról,hogy ezt az elismerést kapja,de,ha ő kapja,akinek a borairól baromi keveset hallani:egyetlen boráról se hallani,hogy mekkorát szólt,de arról se,hogy nem szólnak nagyot,de mind kiegyensúlyozottan hozzná,amit tudnia kellene alsó/közép/csúcs kategóriás boroknak;kevés helyen lehet beszerezni (legalábbis nálunk,"vidéki parasztoknál"...nem tudom,az ilyen téren eleresztett pesti kollégák ott hogy érzik),szóval,ha nem hallanánk innen-onnan erről a névről,akkor azt se tudnánk,borfogyasztók,hogy létezik!

Ez nem lenne baj,de miért van az,hogy a másik négy jelöltet baromira ismerhetjük,a boraikról nem is beszélve,azaz a boraikon keresztül!!!!

Mikor azt hiszem,valahol metzger,vagy m4rc1 azt írta,hogy tudja,ki lett,de nem Lőrincz,azzal vígasztaltam magam,hogy végülis a többiek (főleg Frittmannék és Légli,de ez az én véleményem) is odaférhetnek ehhez a tortához,csak egyedül a Garamvárival nem tudtam mit kezdeni a fenti okokból....persze,tudtam ki ő,de nem a borain keresztül ismertem meg a nevet!!!!Akkor meg hogyan lehet az Év bortermelője???

A sínai az egy csoda,de azt meg -már bocsánat uraim,de- nehogy már neki tulajdonítsuk!!!!

Százszónak is egy kérdés a vége:mit ér ez az "elismerés"???És nem neki,az "elismertnek",mert azt az értéket nem lehet pénzben kifejezni,amit ez neki ér.Csak a tavalyi "győztesre" gondolva is kijelenthető,hogy olyan sajtóorgánumokból és egyéb médiumokból is ő folyt egy éven át és ki tudja meddig és kinek mélyen beivódva az agyába,hogy azt se tudja az ember,hogy abba a szférába hogyan kerül az év bortermelője,miért foglalkozik vele az a magazin,vagy bármi,és mégis megteszi...

És lehet imádni a pezsgőt -még jó:)- el is lehet ismerni,talán,élesen szét sem lehet választani a bortól -és ezzel nagyon tapintatos voltam a borász-pezsgős alkotók felé- de akkor most mivel is érte el az idei év bajnoka az év BORtermelője elismerést???

Hihetetlen.Mint az a megállni tilos tábla levétel... Úgy fest,nincs megállás.

(Bocs!)

Bor Béla 2006.12.16. 13:50:13

Ennek a díjnak a szakmai értéke egyenlő a nullával.

STB 2006.12.16. 16:27:50

Borbarát társak! Elég a fikázásból! Csak pozitívan. Alapítsunk egy új dijat, hitelesebben a minőséghez kötött odaitelesi mechanizmussal.
Ha jo, es mukodik, meg penz se kell.
Ki? Hogyan?

Bor Béla 2006.12.16. 18:05:35

Igen, STB ! Jó ötlet. Fel lehetne tenni itt a MŰvelt Alkoholistán egy szavazatszámlálót, hogy az olvasók szerint ki is lenne az Év Borásza ...
(Egy regisztrált felhasználó csak egyszer szavazhat ... ) Hmmmm ?

lacibor 2006.12.16. 18:38:30

-Akinek meg nincs internetje, vagy nem olvassa, az vessen magára. Hmmmm?

[by poros] 2006.12.16. 18:59:31

A probléma nem az általánosan elfogadott mechanizmusból adódik, hanem annak alkalmazásából. Felmerül egy nagyon egyszerű kérdés. "Miért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis! Miért ne legyek tisztességes? Kiterítenek úgy is!" Erre a kérdésre több válasz is megfogalmazható. Ez az egyetlen ésszerű magatartás – mármint a tisztességes. Ésszerűen cselekszem, hogy ne kerüljek szembe önmagammal. Elkötelezhetjük magunkat a feltétlen jó mellet. Feltétlen jó pedig csak akkor lehet egy cselekedet, ha teljesen szabadon tehetem azt, amit teszem. Tehát lehet bármilyen az odaítélési mechanizmus, ha kölcsönös érdekek és függőségek mentén, konkrét anyagi haszon reményében történik a döntés, nem várható tisztességes eredmény.

bloeger (törölt) 2006.12.16. 21:47:30

Az előttem szóló nagyon körmönföntan
fogalmaz ,de nekem bejön.
Legyen egy MA. díj,mely" csak" erkölcsi
(Ti meg többet isztok,így egy kicsit
anyagi)elismerés ,de tiszta.Esetleg a végén összedobnánk egy kis lét(jelképes
összeg)melyen készítettnénk egy pofás
díjat s azt nagy média pufogtatás
közepette elküldenénk a győztesnek.
A viner akár önköltségi áron csinálna
egy jó kis borbemutatót az előre lefixált (Bp.- MA. vagy vidék-pince)
helyen a szavazóknak.
Szavazás:12 kategoria(ezt előtte még
idén megszavaznánk)pl.:fehér Hungari-
cum,ugyanez vörösben,küvék minden szín-
ben,rozék, borok1000-ig, borok1-3000ig,
stb.,külföldi borok,külön Hegyalja,stb.
Mindenki szavazhatna 1X,alegmagasabb
illetve a legalacsonyabb pontszámok
10-10%-át levonva=eredmény.!Év végén
a legtöbb pontot elérő versenyző a
champi.Albert Gazda meg megadminisztrálná és leközölné jól az egészet.Az értékelés persze nem csak
pontokból állna,de szöveg is kellene
szépen.UFF
Na csiszoljátok,ha érdekes.
Albert Gazdáék meg ne csodálkozzanak,
ha ez lessz az Eu. leglátogatottabb
blogja.Esetleg néha eleresztenek egy
kis englis szöveget a megfelelő helyre,
és már meg is nyerik a nyerhetőt.
Na jóéccakát.

Bacchus 2006.12.17. 01:51:50

Ez így jól hangzik!!!

Pincesor 2006.12.17. 14:08:38

Ez az! legyen MA Év borásza díj is! Ha egy 2003-as vörös cuvée megjelenik 2005-ben, akkor az nem a 2005-ös év teljesítményéhez tartozik, szerintem. Ezért mindig az adott évben piacra került bor(ok) alapján kerüljön értékelésre az illető! Lenne legrosszabb borász díj is? Mondjuk a leggyalázatosabb bikavér készítője? stb.

Finomítsuk még ezeket!

kifli 2006.12.17. 20:34:35

és legyen a kenyér megint háromhatvan, de nem euróban!!!:)

bloeger (törölt) 2006.12.17. 20:49:27

PINCESOR
ez már diszkrimináció ,egyrészt ,másrészt
nem a sz.rt keressük.Az terem magától!
Ebben az országban még furcsa,de a jó-
ról kell írni, és a még élőt kell dí-
csérni.Krisztina ! hol vagy?

STB 2006.12.18. 00:44:25

bloeger! Nekem tetszik. Azt kellene kitalálni, hogy hogy nem fognak a nagy cégek zombikkal szavaztatni, és hogy nem lesz az egeszbol egy chuck norris hid szeru szétesés. A Wikin pl. van olyan, hogy csak késleltetéssel lehet szavazni: csak olyan szavazhat, aki legalább két hónapja regisztrált, vagy ilyesmi. A másik, hogy nehogy az Indexen keresztül jöjjön be az érdek. Szerintem, ha a MA-rendszergazdája meg a kolumnisták rászánnak egy kis időt. Nyugodtan megcsinálhatnának egy ilyet.
Én készenállok a szavazásra :-)

py 2006.12.18. 11:06:21

Én eddig azt hittem, hogy az MA pont nem arról szól, hogy valamiféle orákulumként/autortásként kívánna fellépni, díjakat osztogatni stb. Érdekes, hogy a hozzászólók részéről ez az igény ilyen erős. És persze értem is ezt az igényt, miért is ne szavazhatnának az olvasói/alakítói, csak azt nem hiszem, hogy ezt az MA-nak kell valamiféle hivatalos formában felvállalnia/egyengetnie. Felületet eddig is biztosított a vélemények kinyilvánításához (sőt ütköztetéséhez is), ami amúgy is jelzi, kik állnak az olvasói figyelem homlokterében. Lőrincz Gyuri például ez alapján már "díjaztatott" is (lásd a pozitív említések számát); ha pedig olyan nagy a konszenzus azzal kapcsolatban, hogy egy hivatalos díj csak marketingcélokat szolgál, akkor miért lenne szükség egy újabbra? Amúgy legjobb ha mindenki a pénztárcájával szavaz, s az általa kedvelt termelő felszínen maradását segíti a vásárlásai révén.

Sárfehér 2006.12.18. 11:08:45

Azzal, hogy jó lenne egy MA-s szavazás, és díj, ami jobban tükrözi a borisszák ítéletét, teljesen egyetértek. Ugyanakkor nem tudom teljesen elítélni egy ilyen, elsösorban marketing célokat szolgáló cím létét. Igenis szükség van arra, hogy a borhoz kevéssé értö nagyközönség figyelmét is felhívják kevésbé divatos borvidékeinkre. Ezért én inkább azt sajnálom, hogy nem Frittmannék kapták a címet. Persze, az (érdemtelenül) mellözött, vagy megelözött bortermelök teljesen jogosan háborognak. Mindenképpen kell olyan elismerés, ami tényleg szakmai, és meg kell tudni különböztetni a két címet.

Türkménbasi 2006.12.18. 12:36:29

Díjat kapni jó. De adni is. Úgyhogy maximálisan támogatnék egy MA díjat mert máshol úgyse kiváncsiak rá, hogy szerintem ki érdemli meg.
Az MA díja is szubjektív elismerés lenne, de legalább mentes a lobby-k befolyásaitól.
Egyébként meg a 2006-os év Türkménbasi Bor Díjat ezennel sok szeretettel Lőrincz Györgynek adományozom, akutyafáját!

Sárfehér 2006.12.18. 13:32:44

Az enyén pedig a köveskáli Pálffy pincéé, a 04-es traminijükért. Kóstoljátok meg, és csodálkozzatok.

Spicc 2006.12.18. 14:40:39

Nagyon fontos dolgot boncolgat py szerintem. A blognak illetve az internetes fórumoknak pont nem az a szerepük hogy az abszolút igazat kinyilvánítsák. Amiért szépek ezek az új beszélgetős lehetőségek, mert kutatják az igazsághoz (vagy inkább bizonyos értékekhez) vezető utat, infót nyújtanak hogy táguljon a horizont és befogadnak ha te is az útra léptél.
Korábban az MA kommentjeinél is a viták akkor fajultak el, amikor félreértették és abszolút igazságnak vélték mondjuk valamely bor pontozását vagy annak magyarázatát. Ez a veszély fennálhatna egy ilyen szavazás esetében is.

Krisztina (törölt) 2006.12.18. 17:23:10

Uraim, ki az a Garamvari?

STB, Te egy langesz van, legyen dij. Szavazhatok Lorinczre minden kategoriaban? A kulfoldi borok kategoriajaban is :)?
Spicc, ez a "veszely" szerintem vallalhato. De szerintem nem kell ennyi kategoria, arak szerint ne osszuk fel. Az ar-ertek arany annelkul is szempont lehet. (voros, feher, rose, desszert, kulhoni?)

hegyaljai 2006.12.18. 18:45:45

Kedves Krisztina! Nem értem hogy mi az az ár-érték arány? Az árat még csak-csak, bár azt is manipulálják, de az, hogy érték, megfoghatatlan. Én az érték szót akkor szoktam használni, ha valaminek nincs ára. No most a bornak van. Akkor ki határozza meg az értéket? Hány % lesz benne a cimke dizájn, az egy hektár szőlőföld ára ahol termett, és az élvezeti értéket hogyan kívánod mérni. Ez utóbbi összehasonlítására egyébként a borversenyeket, összekóstolásokat szokták használni. De ennek eredménye nem igazán egy objektív érték, hanem a kóstolt borok sorrendje.

bloeger (törölt) 2006.12.18. 22:05:15

Sok itt az okos.Én má látom ebbű se lössz sömmi.

Albert gazda 2006.12.19. 07:12:35

Lesz, lesz. Gondolkodunk, morfondírozunk, dolgozunk rajta. Pillanatok kérdése.

Sárfehér 2006.12.19. 10:04:48

Hegyaljai: Ez az! Küzdjünk együtt az "ár-érték" ellen. Engem is mindig kiráz töle a hideg, ugyanis - a borral ellentétben - nem tudom meginni. Ez egy tipikus kereskedelmi kifejezés, számukra valóban van jelentése, hiszen ök a borból pénzt csinálnak (ami egyébként helyes, különben nem jutnék hozzá a borhoz).
Az MA díjjal kapcsolatban: nyilván ez is egy szubjektív mérce lenne. Én például biztos vagyok benne, hogy hirtelen felindulásból, és a legutoljára kóstolt, kellemes meglepetést okozó borra szavaznék. Ellenben ha két fordulós lenne a dolog, mindenki több, de limitált számú (mondjuk 5) borra szavazhatna, netán még pontozhatná is, akkor azért elég reális eredmények jöhetnének ki. A másik persze az, hogy sovány pénztárcájú borisszaként az igazán nagyoknak a közelébe sem tudok kerülni. Akkor meg hogy szavazzak rájuk?

py 2006.12.19. 15:05:12

Szerintem az ár-érték arány nem olyan bonyolult dolog: oké, hogy nagyon "kereskedelmiesen" hangzik, meg nehéz pontosan belőni, de mindenkinek lehet fogalma róla, aki vett drágán kimondottan gyenge, vagy barátságos áron meglepően szép bort... Úgy vélem, ez sem mellékes kérdés a bornál, mint ahogy az sem egy termelőnél, hogy az alsóbb (ár!)kategóriában milyenek a borai (főként, hogy nem mindenkinek van lehetősége rögötn a termékpiramis csúcsát ostormolni). Ha pedig lesz MA díj, ám legyen; de titokban remélem, csak lesz benne valami kis csavar.

HPali 2006.12.19. 16:19:43

1. Ár-érték:
Szerintem ha ezt nagyon mérni akarja valaki, Spicc kollégánk kezdoszolesz.blogspot.com/2006/10/borkstols-ala-spicc.html oldalán található módszerrel egész korrekt eredményre juthat.

2. Díjazás:
Nem igazán vagyok híve a borok és borászok sorrendbe állításának - persze biztos szavaznék, de csak félig venném komolyan, hisz rengeteg borász van, akiket szinte egyenrangúnak tekintek. Nem beszélve arról, hogy egy ilyen közönségszavazósdi az ismertségről (marketingről, a megtermelt bor mennyiségéről) is szól, nem feltétlenül a borász képességeiről.

[by poros] 2006.12.19. 16:43:12

Bloeger, köszönöm a figyelmed, bár tudom egy picit késve. A többieknek,köszönöm a sok érdeklődést utánam a google-on. Ez pozitív visszacsatolás!? Metzger, jelentkezem, hiszen "a mámor a köznapi észnél határtalanul magasabb rendű állapot és a tulajdonképpeni éberség kezdete".

STB 2006.12.19. 17:31:55

Még MA-díj-ügyben, ha lesz.

1 Nehogy akik a későbbi győztesre szavaztak, nyerjenek belőle, vagy bármit is! Az ilyen szabályok üzembiztosan oda vezetnek, hogy az emberek nem arról szavaznak, szerintük mi a legjobb, hanem arról, mit gondolnak arról, mit gondolnak legjobbnak sokan. Szavazzunk csak önzetlenül, hogy ami jó, győzzön.

2 Ár-érték: szerintem ezt kezeli bloeger javaslata. Legyen freestyle (ott is nyerhet olcsóbb borÖ, és legyen valahányezernél olcsóbb kategória külön.

hegyaljai 2006.12.19. 19:09:03

Kedves py!
Látod Te magad is belegabalyodtál ebbe az ár-érték dologba. Én továbbra sem értem!!!

Metzger 2006.12.19. 19:34:17

"Meg szeretném honosítani a borversenyt.Az egyik verseny az lenne,természetesen,hogy ki mennyit tudna inni.Ennél azonban sokkalta fontosabb lenne a rejtvényverseny.Ezt nagyobb társaságokban is gyakorolni kellene.Százféle bor állna üvegekben,s a bíráló bizottság tudná egyedül,melyik üvegben milyen bor,milyen vidékről,hány éves.Aki a legtöbb borról eltalálja,hová való,hány éves,milyen fajta,az babérkoszorút kap.Még szigorúbb feltételek között ugyanezt sötétben kell megtartani,ahol a versenyző még a bor színét sem látja.Aki itt nyer,azt haláláig gond nélküli ellátásban kellene részesíteni valanely nevezetes borvidéken." H.B.
Meg szavazhatna.M.

HPali 2006.12.19. 21:03:59

hegyaljai:
Az előző hozzászólásomban van egy link, pont azért tettem oda, hogy az ár/érték meghatározásra mutassak egy korrekt gyakorlati megoldást. Nem kell vele foglalkozni, de azt sem érdemes hajtogatni, hogy ez egy teljesen meghatározhatatlan, értékelhetetlen dolog...

hegyaljai 2006.12.19. 21:46:59

Kedves HPali!
Az általadidézett linken a következőt olvashatjuk:

"Ezt most lehet hogy egy kicsit túlszofisztikáltnak tűnik, de én nem találtam jobbat. Ha vkinek ötletei vannak szivesen fogadom."

Akkor most mi az ár/érték arány? Ugyanis ez alapján akarnak valakit pajzsra emelni, vagy anyagilag tönkretenni. Végig gondoltad?

Krisztina (törölt) 2006.12.19. 22:11:48

Ha tudtam volna,hogy ekkora vihart kavarok az ar-ertek arannyal...Szerintem egeszen egyszeruen arrol van szo: neked meger-e annyit az adott bor (izlik-e annyira), amennyiert adja a borasz/kereskedo. Nem szivesen hoznek boros peldat (ezert nem is teszem) de mondjuk nekem a Szamosnal megerne egy szelet Sacher egy ezrest de az X altal keszitett nem olyan jo, hogy tobbet adjak erte ennek a felenel. Lasd "repikeret" post, utolso bekezdes. Akkor most lezarhato ez a parttalan vita?

Spicc 2006.12.19. 22:20:29

Csak a link hivatkozás miatt is. Nem mindegy hogy a 2000 Ft-os bor a 4 pontos, vagy a 6000 Ft-os a 4 pontos. Úgy értem mint fogyasztónak nem mindegy. Minden más szempontból elméleti. Fogyasztó szempontból gyakorlati. Bocs Krisztina, nem akartam tovább hullámoztatni.

py 2006.12.19. 22:42:08

Kedves Hegyaljai!

Nem tudom, belegabalyodtam-e bármibe is. A kérdés csak az, hogyan használunk egy kifejezést, és mennyire feszítjük túl a dolgot. Algoritmus ugyanis biztosan nem adható rá, de általában tisztában van vele az ember, ha belefut egy jó ár-érték arányú borba. Pl. (hasraütés-szerűen) jó ár-érték arányra vall: Vylyan CabSauv 2004-es 1899 Ft-ért a madaras hiperben; Tamás 2003-as olaszrizling 1300-ért a fővárosi borétteremben; Feind CabFranc jóval 3000 alatt a füredi borok házában, Vida kékfrankos szelekció előjegyezve, a legtöbb Szentandi vörös barátságosabb forgalmazóknál, és még sorolhatnám. Valakit tönkretenni nem megfelelő ár-érték arányra hivatkozva pedig nem szép dolog, de általában nem szép dolog tönkretenni valakit, legyen bármi az eszköze. A jó ár-érték arányú borokat viszont miért ne emeljük pajzsra? Amúgy valószínűleg Krisztinának van igaza, tényleg parttalan a vita.

szarospalacsinta 2006.12.20. 00:21:28

ÁR-ÉRTÉK???
1. 2000 HUF környéki áron, jó bort szaküzletben vásárolni a hülye is tud.
2. 1500 HUF értékben jó minőségű óbort találni (nem hiperben nem félre árazva) már izgalmas feledat
3. 1000 HUF alatti áron kifejezetten jó minőségű bort vásárolni az igazi kihívás, komoly műgonddal megtervezett kutatómunka, kitartás, nyitottság az olcsó ismeretlenre és nem utolsó sorban egy levél kvalerin.

py 2006.12.20. 09:16:47

Annyit azért tegyünk hozzá, hogy más a helyzet vörössel és fehérrel. Igazán jó fehéret tényleg könnyű 2000 alatt találni (sőt ezer alatt is), e lélektani határ fölé általában csak Hegyalja esetében kapaszkodom. Itt a kihívást a feltűnően jól árazott kiemelkedő borok meglelése jelenti, ilyen szerintem pl. a Tamás rizling. A vörös esetében sokkal nagyobb a szórás, 2000 alatt ritkán találok olyat, ami ne okozna kisebb csalódást, vagy legalábbis ne a "nem rossz, de..." kategóriába tartozna (ami nálam bevált: Weninger 2002-es kékfrankos - még hozzáférhető! -, Szentandi Merlot, Tóth István bika, Vylyan vörös 2003, 2005 stb. mint nem véletlenül elárazottak). De 2000 felett sem automatikus az elégedettség, sőt itt lesz igazán érdekes az ár-érték arány: minél többet ad ki az ember egy borért, annál nagyobbat hajlamos csalódni. Az ezer alatti vörösöket nem említettem, de ott már tényleg ritkán talál élvezeteset az ember.

boletus 2006.12.21. 12:01:59

Üdv mindenkinek!

Régóta olvaslak titeket de talán most hozzá tudnék én is tenni valamit a megéri -nemérimeg vitához.Úgy is lehetne versenyeztetni a borászokat, hogy kinek van a legigényesebb nempalackozott bora.Kb 1000HUF/liter környékén már nagyon csinos jószágokat lehet vadászni.Szerintem sokunknak volt már olyan élménye ,amikor örült hogy ezt a bort üveg nélkül tudta megvenni.Vagy magát komolynak gondoló borász még a mosóvizet is csak palackban hajlandó kiengedni a pincéjéből?

BOB 2006.12.23. 20:17:58

Hat a mosovizet azt nem, de az eredetvedelmi rendszerunk abba az iranyba mutat, hogy egyre inkabb csak palackozott borokkal fogunk talalkozni bizonyos kategoriakban.

nemjo 2006.12.27. 22:28:39

Kb 2 órája kóstoltam az év bortermelőjétől egy 2003as vöröset ( talán merlot-t?)
elkeserítő...ezek alapján azt kell mondanom , hogy a magyar bor ott tart , ahol a magyar foci ...

Metzger 2006.12.29. 20:57:05

Kedves Nenjo,Te is tudod hogy leszarni ki az év főfingja,igyunk bárhol,bármikol,minél jobbatt,tudjuk mit,nehogy már mások, megvett nimandok diktáljanak!
Boldog új évet!
süti beállítások módosítása