Véget ért a szüret Tokaj-Hegyalján is, sőt az erjedés is sok helyen lezajlott már. Semmi sem tántorított el bennünket attól, hogy megnézzük, mire jutottak a termelők a kínkeserves 2006-os évvel. Többször voltam lent az ősz folyamán, volt szerencsém a Tokaji Bormíves Egyesület révén végigjárni rengeteg dűlőt, napokon keresztül kóstoltam a szőlőt. Általánosságot nehéz lenne mondani az évjáratról, az biztos, hogy a hárslevelű érettebbnek tűnt, a furmint mindig kicsit késésben volt, a savak meg minden logikát felrúgva viselkedtek a szüretig. Az aszúszemképződés nehezen indult a száraz idő miatt, persze itt is felülírják a szetenderdeket a mikroklimatikus viszonyok. Október vége felé azért megjelent a botritisz, és nagyon jó minőségben képződött aszúszem.
Szepsy
Urbán: A kereskedelemben aktuálisan jelen lévő borokkal hangoltunk a hordómintákra. Mielőtt az Urbánhoz jutottunk volna, éppen a 2002-es aszú kényeztette érzékszerveinket. Aztán a szánkba vettünk egy picit ebből, hogy kiöblítsük. Már akkor szinte robbant. Érződött, hogy nem tisztel semmit. Másodjára aztán teljesen levert a lábamról. Elképesztő gyümölcsösség illatban is, minerális felütéssel. Íze zamatos, sava magas, de kerek, és tökéletes. Emellett olyan életteli, hogy szinte kirúgja az ember arcát. Tökéletesen kitölti a szájat, feszes, ropogós, mégis kedves, és közben acélos is. Leginkább a 2000-es Úrágya és a 2003-as Szent Tamás tökéletes ötvözetéhez tudnám hasonlítani. Talán még nem született ekkora kaliberű száraz fehérbor itthon.Sarkad: Acélos illat, hűvösség. Ízében is merev, rideg, kicsit nyerses érzetű. István szíve csücske, de a bizonyítás még várat magára.
Király: Kedves, édeskés illat, gyümölcsösséggel. Ízében zamatos, puha, jó tartású.
Úrágya 2.: Citruszos, rideg illat. Kemény szerkezet, feszesség, érett íz. Nagyon szép.
Szent Tamás: Minerális, gyümölcsös illat, porózus érzetű, széles szerkezetű. Finom, gyümölcsös íz, téveszthetetlen terroirjelleg, hosszú lecsengés. Remek.
Újhegy-Szepsy: Gazdag gyümölcsösség illatban, bájosság. Íze egyszerű, zamatos, jó savval, nem sok izgalommal.
Szepsy-felső: Érdekes, hogy nyoma sincs a területre jellemző kedves gyümölcsösségnek, ehelyett rideg, citrusos, pici nyersesség illatban. Ízben sok gyümölcs, de nem tökéletes érettségben.
Beüzemelték a birtok saját feldolgozóját, amely segítségével sikerült kinyerni egy-két igazi, különleges minőségű levet. Az aszúszemek mennyiségével, minőségével is jól áll a birtok, így biztosan remek aszúk születhetnek az alapanyagokból. A sok területre támaszkodás nagy lehetőséget biztosít arra, hogy minden évben csak a legjobban érett gyümölcsből kerülhessen ki bor Szepsy névvel. Persze mindez rengeteg munkával, sok energiával és megalkuvásmentes szemlélettel jár. Talán így jobban megérhető, mitől és miért tart ott a birtok, ahol.
Homonna
Határi (tsz-kordon): Acélos illat, alkohollal. Íze még kialakulóban, szerkezete tömör és nagy. Ígéretes.
Határi (karós 1.): Gyümölcsös, finom ásványosság illatban. Íze sima, kerek. Jó savszerkezet, gyümölcsös lecsengés.Határi (karós 2.): Még gazdagabb illat, több ásvánnyal. A szájat teljesen kitölti, finom, bársonyos érzettel, mindezt magas szerkezettel, feszes struktúrával és sok gyümölccsel teszi. Pazar.
Meszes: Visszafogott illat, magas sav, szikár alkat, egyszerűbb tétel.
A bényei mágus ismét megmutatta, odafigyeléssel, nagyon gondos szőlőmunkával egy kis ember is képes nagy dolgokra. A borok önmagukért beszélnek, a koros tőkék – sokuk önszabályozza saját termését – minden évben megbízható, magas minőségre képesek. A remek fekvésű Határi-dűlő igazi csodák szülőhelye.
Demeter Zoltán
Kakas (Bodrogkeresztúr): Meleg, érett illat, brutális kőporossággal (aki a 2005-öst kóstolta már tapasztalhatta ezt), ízében is mintha kőbányában dolgozna az ember, és a szája porral telne meg, mindezt húsos gyümölcsösség teszi színessé, jó szerkezettel.Lapis: Gyümölcsös, édes, érett illat, a szokásos terroirjegyekkel. Az acélosságot, a kemény savmagot most sok díszítő elem veszi körül, zamatos gyümölcsösség, finom ásványosság. Talán az első olyan száraz bor lehet a dűlőből, amely önmagában is megállja a helyét, és nemcsak a kimagaslóan magas, kerek savról szól, hanem nagyon sok a dísze is.
Szerelmi: Finom, gyümölcsös, gyógynövényes illat, ízében kifinomult sav, elegáns szerkezet, szép érettség.
Szerelmi: Töppedt szőlőből. Buja gyümölcsösség, nagyon szép savval. Adott állapotában 302 gramm maradékcukorral bíró must volt, és nagyon finom.
A Kakas még egy szintet lépett feljebb a 2005-höz képest, és rengeteg potenciál van benne. A Szerelmi ismét megmutatta, hogy lehet életteli borokat készíteni löszös talajon is (persze ott a kérdés: a Hétszőlő hogyan tud lapos, lusta borokkal előrukkolni?). Az igazi nagy durranás a Lapis száraz borától várható.
Utolsó kommentek