Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Áldás, nyerges, édesség

Bormustra-eredmények, privát megjegyzésekkel

2007.06.06. 17:00 - Albert gazda

Az úgy volt, hogy a szervezők meghívtak engem bírálni a Pannon Bormustrára. Ennek örülök, mert sok finom bort megkóstolhattam és mindenféle tapasztalatokat szerezhettem. Alább egyrészt beszámoló következik azokról a dolgokról, amelyek tetszettek nekem, másrészt közreadom a csúcsborok hivatalos listáit.

Elöljáróban annyit még, tizennégy tagú zsűrit verbuváltak, a tagok közt nyolcan kül-, hatan belföldiek voltak. Két bizottságot alakítottak ki, egyikben is, másikban is a határon onnaniak domináltak 4:3 arányban. A viszonylag szerény pezsgőmezőny minden mintájával megismerkedhetett mindkét bizottság, a fehéreket, a vörösöket és az édeseket ellenben megfelezték, így ezek közül csak száz-egynéhánnyal randevúzhattam összesen. Elég is volt, bőven. A Gál Tibor-díjas bikavérek és a csempionok kiválasztása június 2-án, szombaton zajlott, akkor már nem bírtam jelen lenni. Az első nap a pezsgőké és a vörösöké, a második a száraz fehéreké és az édeseké volt, ebben a sorrendben következnek az elkövetkezendők.

Éljen Garamvári Vencel!

Most szerepeltek először pezsgők a mustrán, hála egyebek közt annak, hogy 125 éves a Törley. 2004-es Francois nyerspezsgőjük összesítésben nem szerepelt fényesen, ám nekem bejött, és el is csípte a holtversenyes harmadik helyet, párban a Helibor – lánykori nevén Hungasekt, egyik vonzóbb és romantikusabb, mint a másik – 2004-es extra dry chardonnay-jával. A másodikom is Helibor lett, a 2004-es száraz arany sárfehér. Jó sok mintát küldött a burgenlandi származású Szigeti: ezek magyar szőlőből készültek – leánykából, sauvignon blanc-ból, traminiből, muscat ottonelből –, de inkább érdekesnek, mint meggyőzőnek találtam őket. Nagyon is meggyőző volt viszont a tömegből egyértelműen és toronymagasan kiragyogó Garamvári Chateau Vincent Extra Dry 2001. Finom érleltség, autolízis, gyümölcsök, frissesség, dinamizmus. Mindenkinek ajánlom, okvetlenül.

Csúcspezsgők

Garamvári Chateau Vincent Extra Dry 2001
Helibor Chardonnay Extra Dry Biopezsgő 2004
Szigeti Leányka Brut 2005

Éljen Wunderlich Alajos!

Úgy alakult, hogy azoknak a boroknak a kétharmadát, amelyek felkerültek a toplistára, nem a mi bizottságunk mérte meg, hanem a másik. Ettől függetlenül nekünk sem kellett kardunkba dőlnünk, akadtak szépek. Annyit mégis muszáj megjegyeznem – régen is berzenkedtem már ilyen miatt egyszer-másszor –: én még ennyi édes vörösbort soha nem kóstoltam egyszerre. És nemcsak a tényleg extrém időjárás mellett termelt 2003-asok, hanem a sokkal hűvösebb esztendőben szüretelt 2004-esek csapatában is hemzsegtek. Azt hiszem, nem jó irányba kanyarodik a vörösborászat, ha sok ezer forintos nyalósakat szeretne zászlajára tűzni.

Tartalmasak és sűrűek ezek, de nem rokonszenvesek, és lassan semmiben sem különböznek például a dél-amerikai konkurenciától. Persze igaz: ez is egy szint.

A dicséretesek következnek. Ízben gazdag – Thummerer Vilmos Evoé 2003. Mély, zamatos, de édes – Szent Gaál 2004-es Passionata Cabernet Franc. Kaliforniai shiraz – ez a soproni Lővér Pince 2003-as shiraz–cabernet sauvignon házasítása. Nagy, édes bor – Sike Egri Bikavér Selection 2003. Nagy formátumú, hömpölygős, gyümölcsös, állatos, minerális is – Bock Cabernet Franc Fekete-hegy 2004. Szépséges, de lágy a vége – Szende Cuvée 2003. Nagyon zamatos, komplex, édes – Takler Regnum 2003. Minerális, édes – Wunderlich Viktória 2004.

Igazából két olyan bort találtam, amelyeket kompromisszumok nélkül tudtam szeretni. Az egyik Wunderlich Alajos 2003-as Viktóriája, finom, főtt húsossága, gyümölcsei, mentás és ásványos karaktere révén. A másik a Szent Andrea 2005-ös Áldása, amely kísértetiesen emlékeztetett előbbire, a kétévnyi, illetve 400 kilométernyi távolságtól függetlenül. Valamivel tán karcsúbb és lendületesebb, komoly, intelligens, elegáns bor. Mint az alábbi listán látszik, a többieket kevésbé nyűgözte le.

Vörös csúcsborok

Bock Cabernet Sauvignon Jammertal Selection 2004
Bock Merlot Fekete-hegy Selection 2004
Bock Cabernet Franc Fekete-hegy Selection 2004
Csányi Villányi Prestige Cuvée 2003
Feind Borház Shiraz 2006
Gere Attila Kopár 2004
Juhász Testvérek Egri Bikavér 2003
Molnár Lajos Kopár Cabernet Sauvignon 2003
Sebestyén Grádus 2004
Sike Egri Bikavér Selection 2003
Szekszárd Zrt. Domaine Gróf Zichy Bikavér 2003
Szekszárd Zrt. Domaine Gróf Zichy Merlot 2003
Szende Cuvée 2003
Takler Szekszárdi Cabernet Franc Reserve 2004
Takler Szekszárdi Regnum Cuvée 2003
Vida La Vida Cabernet Sauvignon 2003
Vida La Vida Merlot 2003
Vylyan Duennium 2003
Weninger Merlot–Cabernet Franc 2004
Wunderlich Viktória Cuvée 2003

Éljen Figula Mihály!

Úgy gondolom, a 2006-os tényleg jó évjárat volt fehérben. Éppen kivételessége miatt rengetegen küldtek be nem egészen egyéves, tehát kiskorú tételeket, amelyek jó részének biztosan jót tenne, azaz jót tesz majd az érlelés. Most még néhányukat egyvonalúnak és zárkózottnak sejtettem. Más kérdés, a tizenötödik 2006-os után nagyon vártam már egy öregebbet – hogy rögvest csalódjak, mert tisztaságban, egészségességben a legkevésbé sem vehették fel a versenyt a kiskorúakkal.

Tehát a kedvencek. Szép lesz, de még nem állt össze – Jásdi Csopaki Rizling 2006. Egzotikus, zamatos – Csutorás Egerszóláti Délidő Olaszrizling 2006. Somlóiasan minerális, széles, ízletes, kis animállal – Rókusfalvy Etyeki Sauvignon Blanc 2006. Kellemes és hosszú – Nyakas Budai Chardonnay 2006. Sok, de finom fa, kissé rátakar a gyümölcsösségre – Degenfeld Furmint 2005. Nagyon finom – Disznókő Hárslevelű 2006. Szép fa, gyümölcsös, hosszú lecsengés – Gál Tibor Viognier 2005. Áttértünk a furmintokra? Minerális, dinamikus – Jásdi Lőczedombi Szürkebarát 2006. Elsőre parfümös, aztán zamatos, olajos, komoly – St. Andrea Napbor 2006. Karakteres, izgalmas – Béres Furmint 2005. Nagyon szép – Oremus Mandolás Furmint 2005. Lendületes, kiegyensúlyozott – Patricius Furmint 2006. Likőrös, ásványos, tiszta – Demeter Zoltán Veres Furmint 2005. Karakteres, nagyon fiatal – Bussay Tramini 2006. Vastag, sűrű – Monarchia Chardonnay Battonage 2005.

Mint látszik, sok-sok fehérbort ítéltem említésre méltónak. A képzeletbeli dobogó legfelső fokára ugyanakkor vitán felül ifjabb és idősebb Figula Mihály 2006-os Nyergesét emeltem. Nem tett neki jót, hogy első borként érkezett a két menet közti szünet után, de így is befért a top 20-ba. Én megkóstoltam, csodálkoztam, megittam, majd kértem még egy pohárral. Ha jól tudom, dűlőszelektált szürkebarát ez. Illathegyek, gazdagság, gyümölcsök, szikla. Szájban nagy és kerek, betölt minden szegletet, minden porcikájában vonzó és erőteljes. Hibátlan, kitűnő. Mintha a legjobb német rizlinget hozták volna össze a legjobb magyar furminttal – hogy valami teljesen abszurdat mondjak. Sok ilyet kívánok Figuláéknak is, magamnak is.

Fehér csúcsborok

Árvay Zempléni Sauvignon Blanc 2006
Bujdosó Szürkebarát 2006
Bussay Tramini 2006
Bussay Szürkebarát 2006
Degenfeld Tokaji Furmint Barrique 2005
Feind Chardonnay 2006
Figula Nyerges 2006
Garamvári Sauvignon Blanc 2006
Györgykovács Olaszrizling 2005
Hilltop Neszmélyi Zöldveltelini 2006
Jásdi Ranolder 2005
Karádi és Berger Tokaji Furmint 2004
Konyári Loliense 2006
Lenkei és Társa Tokaji Furmint 2004
Lesence Chardonnay DH 2006
Megyer Tokaji Furmint Selection 2006
Pannonhalmi Borház Fűszeres Tramini 2006
St. Andrea Napbor 2006
Tokaj–Oremus Mandolás Furmint 2005
Tornai Somlói Furmint 2006

Éljen a Disznókő!

Édesileg egy megjegyzésem van: ebben a sorban most többnyire tetszettek az idősebb, oxidáltabb tételek. Tiszták voltak és kellemesek, és az a lendület- és frissességhiány, amit máskor szemükre szoktam vetni, most egyáltalán nem jelentkezett. Aligha azért, mert vakon kóstoltunk: színükből azért látszott, miről van szó.

Jöjjenek a jók. Birses, krémes, minerális, szép, kicsivel több savat szeretnék – Béres 5 Puttonyos Aszú 2003. Barackos világ, jó sok krémesség – Patricius 5 Puttonyos Aszú 2002. Szép birs, komplexitás, sűrűség, listámon a mezőny legjobbja – Disznókő 5 Puttonyos Aszú 2002. Kis gombásság, ásványok, aszalt gyümölcs, dinamizmus – Pauleczki Muscat Lunel Aszúesszencia 1994.

Édes csúcsborok

Béres Szőlőbirtok Cuvée 2004
Chateau Pajzos Tokaji Aszú 5 Putt. 2002
Szeremley Badacsonyi Zeusz 2005
Hudácskó Tokaji Aszúeszencia 1999
Királyudvar Tokaji Aszú 6 Putt. Lapis 2002
Orosz Gábor Tokaji Aszú 6 Putt. 2003
Pauleczki Tokaji Muscat Lunel Aszúeszencia 1994
Pauleczki Tokaji Muscat Lunel Aszú 6 Putt. 1994
Pendits Tokaji Aszúeszencia 2000
Puklus Tokaji Aszúeszencia 2003

Csúcsbikavérek

Juhász Testvérek Egri Bikavér 2003
Sike Egri Bikavér Selection 2003
Szekszárd Zrt. Domaine Gróf Zichy Bikavér 2003
Takler Szekszárdi Bikavér Reserve 2004

Nagydíjasok

Grand Prix: Királyudvar Tokaji Aszú 6 Puttonyos Lapis 2002
Vörös kategóriagyőztes: Vylyan Duennium 2003
Fehér kategóriagyőztes: Bussay Tramini 2006
Édes kategóriagyőztes: Királyudvar Tokaji Aszú 6 Puttonyos Lapis 2002
Pezsgő kategóriagyőztes: Garamvári Chateau Vincent Extra Dry 2001
Bikavér kategóriagyőztes: Juhász Testvérek Egri Bikavér 2003

Címkék: kóstolás híradó helyszíni szemle bormustra

71 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2193145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dalton1 2007.06.06. 17:33:56

A Pauleczki '94-es 6 puttonyos aszúban nagyon erősen éreztem a tárkony ízét aminek folyományaként zöldes jelleggel bírt kicsit de így csak még erdekesebb volt.
Semmiképp nem mondanám hogy zavart csak meglepett.

dalton1 2007.06.06. 17:35:05

A Zichy Merlot pedig az árához képest igen jó!

secko jedno 2007.06.06. 18:34:03

télleg, Zichyhez hol lehet hozzájutni? Én a bikavérét kóstoltam, és nagyon meggyőző volt.

dalton1 2007.06.06. 19:06:44

www.wineandarts.hu

A Decanter honlapján van pár boruk, és az is ott van hogy hol található a bolt.

Borok menüpont alatt: Termelő: Liszt p.

bsutyi 2007.06.06. 19:23:24

www.borudvar.hu

Az új Napbor is kapható!

Gratulálok a győzteseknek!

Kotyogó 2007.06.06. 21:48:40

Aminek én örülök, mert rágtam itt a számat, hogy a Feind jó borokat készít. A Chardonnay-ja pont nem a legjobb, de beválasztották a csúcsborok közé. Gratulálok neki, de emlékeztetném, hogy mind a Cserszegije, mind az Irsai Olivérje jobb bor. A 2006-os Shiraz borát nem kóstoltam, de ezt majd megteszem a hétvégén, mert ezután biztos meglátogatom. Korábban küldtem egy-két alkoholista testvérnek emailben árlistát a Feind borairól. Azok között nem volt Shiraz, már alig várom a szombatot, mert biztos veszek belőle egy-két üveget. A mocsok eddig nem mondta, hogy van ilyen jó bora is! Arra azért kíváncsi vagyok, hogy a két győztes bor után megemeli-e az árakat, mert eddig szerintem ár-érték arányban a legjobb borokat szálította. Ráadásul Budapestre, házhoz, ha 15 000 forintért rendeltem. Ja, majd elfelejtettem: Gratula Lajosnak! A következő hétévégém, meg Lellére, pontosabban a Kishegyre vezet majd, mert érdekel, hogy milyen az új fehér Lonliense. A tavalyi nekem nem jött be, de azért hajrá Dani! Az ideit majd megkóstolom. Györgykovács előtt is le a kalappal. Ami pedig Garamvári Vencelt illeti. Tiszteletem neki! El tudta intézni, hogy a pezsgő is külön kategória legyen. Erre mondják: ügyes! A borai azóta kissé karcsúak, mióta Konyári kilépett a pincészetből. Bocs, de Konyári ízélésben és tudásban is több, mint Garamvári. Elég megnézni kívülről a két pincét! Ehhez npedig nem kell más, mint egy jó kis kóstoló a Kihegy előtt és a Kishegyen. Persze kedves Konyári család! - azért nem kell olykor elszállni! A 2004-es vörös Sigillum Lonlienséjért 3500 forintot elkérni pofátlanság. A 2003-asért pedig többet is kérhettek volna, mert az valóban csúcsbor volt. Oszt jónapot!

py 2007.06.06. 22:19:52

Kotyogó, arról azért lehetett hallani, hogy Feindék is próbálkoznak a shirazzal, sőt a honlapjukon is szerepel ez az infó (mármint hogy vannak telepítéseik). Gondolom, ez szűztermés lehet, ezért nem kínál(hat)ták eddig; egyébként most jelentkezett a Balaton északi partján syrah-val Szeremley is, és a Tamás pince is (azt hiszem, elsőként ők). Ha van infód, tapasztalatod a borról (van-e, hogyér', és főként milyen), oszd meg!

shiraz 2007.06.06. 22:38:38

Kedves AG,
Érdekes lenne beírni azt is kik bíráltak.
kösz

PS: szolgálati közlemény baráti kérésre:
Kifli kérdezi, mikor vonjátok vissza az MA-ról történő kitiltását?

ultimusz 2007.06.07. 06:43:50

Tényleg érdekes lenne a bíráló grémium összetétele.

A pezsgőnek én is nagyon örülök, Garamvárinak gratula. Egyébként Konyári ide vagy oda, Garamvári is szép vörösöket csinál (mutasson vki 2000 HUF-ért a Sinaihoz hasonló CS-t, vagy 1300 HUF-ért olyan korrekt kis küvét mint a Merlot-CS küvéje).

Azért pár tételt nem értek hogy került bele (pl. Sebestyén Csaba 2004-es Grádusa, amit a 2003-as nagy borai után kár volt a beomlott pincéjéből kiásni...). Aztán van a listákon jó pár garázsbor. Ezekhez a kistételben készült borokhoz földi halandó nem jut egyszerűen hozzá. Nem egészen értem, hogy egy országos megmérettetésbe hogy engednek be ilyen tételeket. Nincs előírás, hogy pl. "legalább 10.000 palackos készlet legyen egy tételből"? Vagy senki nem ellenőrzi ezt?

Más: tudja valaki ki most a Wundelich borásza? Egyre korrektebbek a borai.

Albert gazda 2007.06.07. 07:00:40

Kedves Shiraz, Ultimusz, nyilván nem titok, kik bíráltak, bár azt sem gondoltam, hogy az olvasók millióinak mondjuk éppen Mario Schauermann, René Rostaing, David Copp, Paul Op Ten Berg vagy Wojciech Bonkowski neve hiányzik. Magyar vonalon rajtam kívül Kovács András István, a Rohály-Mészáros páros, Kalocsay Zoltán és Fabók Mihály játszott. Az elnök Kalla Kálmán volt.

Kotyogó 2007.06.07. 08:06:31

Kedves Ultimusz, azt valóban el kell ismernem, hogy olcsóbb Garamvári, dehogy jobb bort készít, mint Konyári, az enyhe túlzás! Tegyél egy kis kitérőt Kishegyre és rögvest rájösz Te is.Egyébként meg kár lenne kitíltani a bormustráról Györgykovácsot azzal, hogy palackszámban korlátozzák a nevezést. Tudtommal két hektáron gazdálkodik) Ezzel az intézkedéssel Magyarország egyik legjobb borászát zárnák ki a megmérettetésből.

Kotyogó 2007.06.07. 08:15:32

Kedves py!
Felhívtam Feindet, hogy hétvégén megyek kóstolni. Azt mesélte, hogy a győztes Chardonnay még nincs palckban, de kóstolni lehet belőle. Állítólag ez nem az a bor amit kiszállítással venni szoktam tőle 840 Ft/ palack áron, hanem egy barrique Chardonnay. Így vissza kell vonnom az előző hozzászólásomban említett Chardonnay-s megjegyzésemet. Egyébként lehet, hogy hülye voltam, mert amikor tavasszal lent voltam Feindnél, tényleg emlegette, hogy lesz Shiraz boruk is. Akkor nem én vezettem ezért kicsit többet ittam és kiment a fejemből.

megjegyzés 2007.06.07. 08:48:38

kedves ultimusz, Wunderlich borásza Wunderlich Alajos ( legalábbis pünkösdi látogatásunkkor még ő volt ). nyilván nem ártottak tevékenységének a láthatóan kitűnő körülmények, melyek között mostanában dolgozik.

csite 2007.06.07. 08:53:41

minden évben elszomorít a lista, pár kivételtől eltekintve

de hát itt tartunk :(

szulfit 2007.06.07. 09:02:33

Egyetértek Csitével,tragikus a lista, főleg a vörösboroké. Egyébként a győztes vörösök végigkóstolásakor a média egyik jeles képviselője állítólag azt hitte, hogy kandikamerás tréfának vetették alá. Ennyit a színvonalról.

Kusuma 2007.06.07. 09:13:13

Kedves Kotyogó!

Györgykovács Imre 0,9 saját hektáron gazdálkodik.

ultimusz 2007.06.07. 09:23:48

Kedves Kotyogó!

Nem azt írtam, hogy Konyári jobb vagy rosszabb, mint Garamvári, csak azt, hogy Garamvári borai nagyon korrektek ár/teljesítményben.

Abban teljesen egyetértek Veled, hogy ne zárjuk ki Györgykovácsot és a hasonló kis termelőket a borversenyekről (egyébként én is rajongok Györgykovács boraiért).

A "Pannon Csúcsbor" azonban - mint most már névszerint is láttuk a zsűritagokat - egy országosan mérvadó, szakértő csoport által alkotott minőségi preferenciaosztály, de semmiképpen sem egy mértékadó borverseny.
A "Pannon Csúcsbor" fogalomnak ezen túlmenően nem kicsi a (jól felfogott) marketingértéke. Pont ezért fontos lenne, hogy még hónapokig beszerezhető borokat jelöljön és ne csak borárverésen, spéci vinotékában vagy a termelő pincéjében kóstolhassuk ezeket meg.

ultimusz 2007.06.07. 09:25:02

Kedves Megjegyzés!

Wunderlich Lojzit (személyesen is) ismerem sok éve... de az utóbbi 2-3 évben már NEM ő csinálja a borait, hanem van borásza... csak a neve nem jutott eszembe...

csite 2007.06.07. 09:25:55

most olvasom csak, hogy Feind "győztes" sárdonéja még nincs palackban

akkor mi a lószart küldött a mustrára?
vette egy jó burgundit, aztán azt!?
klasszikus eset :(

bocs, a sok pesszimizmusért!

t f 1 (törölt) 2007.06.07. 09:59:30

Ennyire le vagyok maradva? Mi probléma a listával?

Kotyogó 2007.06.07. 10:34:50

Csite! Gyere le és kóstold meg a hétvégén! Azt mondta az öreg, amikor reggel felhívtam, hogy hamarosan palackozzák és forgalomba hozzák. De a bormustrára lepalakoztak néhány üveget. Szerintem volt már ilyen a világtörténelemben. Hogy milyen a minősége arról majd a hétvégén beszámolok. Szerintem azért annyire nem hülye, hogy egy nemlétező borral jelenjen meg a mustrán. Albert gazda biztosan többet tudna írni arról, hogy milyen a Feind csúcsbor Chardonnay-ja. Ő állítólag kóstolta!

Kotyogó 2007.06.07. 10:37:48

Kedves Kusuma!
Bocs a tévedésért, csak annyira emlékeztem - nem lévén profi borász, csak borkedvelő -, hogy ölég kis területen van szőlője.
Kedves ultimusz!
Egyetértünk, de akkor mi a megoldás? Szegény Györgykovács már alig várja a válaszodat, feltéve, ha van neki internetelérése. Szerintem nincs, de bocs, ha tévedek. Úgy képzelem, hogy ő naphoszat a szőlőben van a családjával egyetemben.

dalton1 2007.06.07. 11:26:54

Abszolút nem ide tartozik de érdekelne hogy kóstolta-e valaki Németh Veresföldi chardonnay-ját /2004/, és ha igen milyennek találta?

Egyébként az ő borait sem nagyon láttam a mezőnyben...

piel 2007.06.07. 11:31:23

Tisztelet minden borkedvelőnek!
Engem már csak az aggaszt a borlista közzététele után,hogy az eddig elérhető áron beszerezhető csúcsborok (kóstolójegy)árai mennyire szaladnak az egekbe,amint azt sajnos már tavaly tapasztalhattuk..Ha információim nem csalnak létezik olyan bormustra(ha jól emlékszem Németországban)ahol kifejezetten megtiltják a jutalmazott borok árváltoztatását a díjazás utáni bizonyos időszakra.Nem lenne rossz megszívlelni.
A másik dolog:Hová tűnt Fekete Béla?Tudtommal nevezett a bormustrára legalább egy újabb zseniális tétellel.A jelek szerint mégsem,mert az bármelyik bortudornak feltűnt volna!
Mindenesetre a hétvégén megpróbálom letesztelni az általunk is csúcsboroknak minősített tételeket és az ismeretleneket is és erre buzdítok mindenkit!

csite 2007.06.07. 11:37:57

nem vitatom lehet jó a Feind bor, de palackozott borokat érdemes megmérettetni

Németh A. Ch-ja(és minden bora) szerintem nagyon jó

Kotyogó 2007.06.07. 12:02:03

Csite! Mondom, hogy idővel a boltokban is találkozhatsz vele. Ne legyél már értetlen. Számos olyan bort visznek versenyre, ami csak később kerül a polcokra. Ez szerintem logikus!

Kotyogó 2007.06.07. 12:22:23

Fekete Bélát nem ismerem, csak a fekete elánykát. Erdélyi szőlő. Ebből készült állítólag az első aszú... :-)

dalton1 2007.06.07. 12:37:01

Csite köszönöm, felbátorodván meg fogom kóstolni!

Kadarnet 2007.06.07. 13:00:30

Lojzi bácsi borászának neve:Troszt András...

A Németh Ch04 tényleg nagyon szép,tartalmas bor,a Ch05 meg méginkább...A címkén pedig fel van tüntetve a sav,és a cukortartalma is.Nem sok helyen látni ilyet,az ajánlott fogy árról nem is beszélve..

Amúgy nem a Bormustra volt az a verseny,ahol anno csak forgalmi tételekkel lehetett indulni,és közzétették az induló és az aktuális készletet is??Aztán lehet,hogy tévedek..:)

Angmar-i 2007.06.07. 13:04:46

Pielnek!Akinek egyébként igaza van...nos az osztrákoknál van ilyen korlátozás, ha jól tudom:a Falstaff (nem'tom, hogy jól írom-e?)magazin által kiválasztott csúcsborok esetében a termelőknek vállalniuk kell, hogy egy éven keresztül befagyasztják az árakat...Ha valaki pontosan tudja a részleteket, az kérem helyesbítsen!

solush 2007.06.07. 13:06:50

Kedves Kotyogó!
Én úgy tudom, hogy ennek a borversenynek a specialitása, hogy nem lehet hordó mintával nevezni,kifejezetten az a cél, hogy a kereskedelmi forgalomba kapható borok versenyezzenek.A nevezési lapon szerepeltetni kell, hogy jelenleg a tétel hol kapható.Tehát ez esetben nem kielégítő, hogy majd kapható lesz!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2007.06.07. 13:09:35

Csite, szerintem nem rossz mezőny ez.

Gratulálok a Juhász tesóknak, szerintem nagyon érett már egy bikavér elismerés nekik.

Számomra a Figula Nyergesének ilyen mérvű méltatása meglepetés, hétvégén átmegyek venni tőle, hogy megkóstolhassam.

BOB 2007.06.07. 13:17:06

dalton1: Németh Attila 2004-es veresföldi chardonnay-ja szép bor szerintem is. Nekem sokkal jobban tetszett, mint a vele együtt kóstolt 2005-ös.

BOB 2007.06.07. 13:20:22

solush: hogy hol kapható, azt nem tudom, fel kell-e írni a nevezési lapra, de hogy az eredeti palacszámot és a nevezéskor még meglévő palackszámot igen, azt az eredménytáblázatok is tartalmazzák.

Kotyogó 2007.06.07. 13:23:03

Kedves Solush!
Nem tudok mit válaszolni erre. Csak a hétévégi turné után. Most már megkérdezem a Feindtől. Annyira nem vagyok jóban a borásszal, hogy most újra felhívjam. Kedves Feind Lajos, akkor most vannak palackozott tételeid a Chardonnayból vagy nincsenek. Bocs, de ennyire nem merültem bele a dolgokba. lehet, hogy igazad van. A lényeg azonban nem az, hogy a Feind féle barrikolt Chardonnay megkata a Pannon bormustra csúcsbora címet. Gyerekek, menjetek már le azt kérdezzétek meg! Kóstoljátok meg, döntsétek el, hogy hogy a Feind megérdemelte-e ezt a kintűntetést. Nem látok be minden pincészet és bormustra életébe. Köszi a megértést! És ha már ennyire kételkedtek, akkor csak azt tudom mondani így látatlanban, hogy van annyi jó bor, hogy az egyik lehet kiváló!

dalton1 2007.06.07. 13:23:44

Mégegyszer mindenkinek kössz az infokat!

csite 2007.06.07. 13:35:20

Kotyogó: na pont ez a baj, hogy hordómintákkal "vetélkednek", ha érted ...
meg ha már hallottad azt a szót, hogy versenybor, akkor tudod miről beszélek

Kotyogó 2007.06.07. 13:43:58

Csite! Itt egy nyomdafestéket nem tűrő szó következne... A hordómintából palackozott bor lesz. Hogy egy bor jó vagy sem, azt a vásárló dönti el, nem te. Vagy te is, de te csak egy vagy a többezer közül. Mi az, hogy versenybor. Jó bor van, meg rossz bor. Már bocs, de teszek arra, hogy versenybor vagy hordóminta. Ezúttal jónak találták. Ha az üvegben ugyanaz van, mint amit a versenyen jónak találtak, akkor Feind megérdemli az elismerést. Azt meg nem gondolom, hogy egy 50-70 hetktáron - bocs, de pontosan nem tudom mekkora területen gazdálkodik, ahogyan Györgykovács esetében is tévedtem - gazdálkodó borász megengedi-e magának, hogy átverje a fél országot. Előfordulhat. Annyira nem ismerem Feindet, de ezt nem feltételezem róla. Van egy-két ócsójános borász, akiről ilyet gondolok, de az nem a balatonfőkajári Feind. Én örülök a sikerének és értetlenül állok a kekeckedésed előtt. Ez Magyarország, a másik sikerének itt senki nem tud örülni.

Kotyogó 2007.06.07. 13:47:00

Kedves Albert Gazda, a mi Mátyás királyunk!
Áruld el már, hogy ízlett-é a Feind Chardonnay-ja? Állítólag te kóstoltad?

dalton1 2007.06.07. 13:56:57

Én semmiképp sem akarok kekeckedni és mindenki sikerének örülök! Bár ha egy bort elismernek annak nálunk felmegy az ára, mint arról már szó is esett.

De el kell dönteni hogy hordómintákkal vagy palackozott borokkal versenyezünk ha már versenyzésre adtuk a fejünket. Ugyanis nem lehet összehasonlítani egy bort ami palackban van egy olyannal ami még hordóban fejlődik és ki tudja mikor kerül lepalackozásra. Ugyanis hordóban a bor sokkal gyorsabban változik, érik mint, ha le van palackozva, mellesleg vagy forgalmi tételek versenyeznek vagy hordóminták.

Én jelen helyzetben nem tudom mik a Pannon Bormustra szabályai sem hogy Feind-nek milyen bora vett részt a versenyen. Csak leírtam én hogyan gondolom, semmibe bele kötni nem állt szándékomban, a borait amúgy kedvelem, lényegesen olcsóbbak mint amilyen jók.

muskotály küvé 2007.06.07. 13:59:29

Szerintem annyiban igaza van Csitének, hogy a pannon bormustra pont arról kéne szóljon, hogy a kereskedelemben tényleg kapható borok versenyezzenek. Nem is a termelőtől kéne beszerezni a borokat, hanem boltban vásároltakat kéne tesztelni. A konkrét eredményeket tekintve, a jelentős részben külföldi zsűri nyilvánvalóan másként ítéli meg a borokat, mint a magyar szakma, és ez nem is baj, sőt, emiatt én kimondottan jó kezdeményezésnek tartom ezt a versenyt; a borokra ragasztott plecsnik közül ebben bízom a legjobban. (Kicsit olyan, mint fociban az országos kupa, nem csak az elsőligásoknak van esélye.)

muskotály küvé 2007.06.07. 14:02:02

Én hétvégén kimegyek a Ligetbe, és azután alakítom ki a véleményemet...
Ezt javaslom mindenkinek

shiraz 2007.06.07. 14:03:23

Kedves Ag,
Nyugodtan beírhatod a neveket, én kiváncsi vagyok rá, ha más nem is. Közszolgálatilag.
A leírt nevekből az látszik, hogy nem sikerül egyelőre megújítani ezt a versenyt (sem). Pedig volt rá törekvés. Nem tudom hol bukott meg. Biztos mindenki szereti az állóvizet.

Hordómintát pedig nem illik versenyre küldeni. Persze úgyis küldenek.

PS: szolgálati közlemény baráti kérésre:
Kifli kérdezi, mikor vonjátok vissza az MA-ról történő kitiltását?

Kotyogó 2007.06.07. 14:11:04

Dalton!
Igazad van! A hordóban a bor másként érik.(tudjuk: a kisebb hordó hamarabb érleli a bort, a nagyobb kevésbé) Jásdinál voltam, aki azt mondta, hogy hordós borok esetén nem játszik azzal, hogy kiveszi a hordóból, majd saváló acéltartálbyan érleli, emelyben kevésbé változik a bor, aztán esetleg újra vissza fejti. Vannak borászok, akik esetleg így alakítják a bort. De azért mégis a végeredmény a lényeg. Nemde? Feind meg Chardonnayt barrikolt, a jelek szerint jót. De szívesen olvasnám már a zsűrítag véleményét is!

Kotyogó 2007.06.07. 14:13:34

"A lényegeseb olcsóbbak, mint amilyen jók" - azt jelentik, hogy ár-érték arányban jók. Mert akkor ez valóban helytálló megállapítás.

Albert gazda 2007.06.07. 14:16:22

Kedves Shiraz, kicsit azért megújult, hiszen én most voltam ott először. :)
Komolyra fordítva: úgy tudom, jövőrére meghívták például Jancis Robinsont.

Miután olybá tűnik, mindenáron választ vársz szolgálati kérdésedre, hát legyen: Who the fuck is kifli?
Érdemibben: ha rajtam múlik, nem vonjuk vissza a kitiltását, ott van neki játszótérnek a boristenfórum. A továbbiakban nem kívánok sehány szót se vesztegetni erre az emberre.

Kedves Kotyogó, a Feind-chardonnay-t a másik bizottság kóstolta, nem tudom, milyen volt.

Kotyogó 2007.06.07. 14:21:42

Kedves Albert Gazda!
Akkor tegyétek már meg, hogy lementek, megkóstoljátok és megírjátok, hogy milyen volt. Látod, itt van egy csomó kételkedő m. alkoholista. Hordómintástúl meg egyébként is. Ja, és hordómintát lehet nevezni? Ezt azért csak kell tudnia egy zsűritagnak...

dalton1 2007.06.07. 14:40:29

Kotyogó: "A lényegesen olcsóbbak, mint amilyen jók" azt jelenti valóban hogy jó az ár-érték arányuk!

Elhiszem hogy jó Feind Chardonnay-ja főleg hogy a barrique chardonnay-k az egyik kedvenceim, és helyeslem hogy hordóban érleli a borát. Mert bár kevésbé változik az acéltartályban de szerintem a bornak jót tesz sok esetben a változás, kivétel ha másfél év után egy Tesco polcon következik be...:)
A felvetés csak az volt hogy helytálló-e ha egy frissen a hordóból kikerült tételt egy már korábban lepalackozottal hasonlítunk össze. A többiek sem kritizálták Feind-et csak ezen ment/megy a töprengés.
Viszont most már egyre jobban érdekel a bor...jó kis marketinget csináltunk itt Feind-nek...:)

KóBor 2007.06.07. 15:28:34

Wunderlich borásza Wunderlich mellett Troszt András is és kiváló borokat készít...
Bussay-t megértem a helyezés miatt :)

Albert gazda 2007.06.07. 15:34:34

Kedves Kotyogó, amint kapható lesz, megkóstoljuk.

A nevezési szabályokat nem ismerem, sajnos.

Angmar-i 2007.06.07. 18:34:05

Kedves Albert Gazda!
Ha mi, mint Művelt Alkesz társadalom,testületileg kérnénk tőled egy VIP listát(összes induló, nevezett tételek, pontok stb.), akkor latba vetnéd tekintélyedet a szervezőknél?(mégis csak bíráló voltál!)Vagy ez nem lehetséges?
Igazából ez lenne a legérdekesebb számunkra, hasonlóan mikor a svéd guruk itt voltak Mo-n bort kóstolni!
Köszönettel

Fekete Leányka 2007.06.07. 18:37:56

Kár volt ennyire erőlködnie Kotyogónak. Bennem ellenérzéseket szül. Egyébként ültem már olyan zsűriben, ahol a győztesnek gratuláltunk a standján, aki lesütött szemmel kóstoltatta a "Champion" versenyborához semmiben sem hasonlító borát. Azóta sem köszön vissza.

Pénz beszél!
Éljen Garamvári! Éljen Wunderlich!

És hányszor indulnak még harcba a 2003-as borok. Lehet, hogy 2010-ig mindig újraindulnak?

Kotyogó 2007.06.07. 19:04:25

Fekete Leányka!
Elhiszem, hogy igazad van! Én nem ültem zsűriben. Én a számmal zsűrizek, ha ez nem baj, meg a pénztárcámmal. Azt is elhiszem, hogy létezik olyan, hogy a pénz beszél, a kutya meg ugat. Garamvári és Wunderlich esetében is igaz lehet! Azt hiszem nem a legszegényebbek közé tartoznak, ahogy pl a Garamvári hobbijairól olvasok borász magazinokban. Csak annyit mondtam, hogy Feindről nem tudom elképzelni azt, amire te utalsz. Anélkül ítélkezel, hogy megkóstoltad volna a borát. Én sem írok számos tokai borról, mert bár korábban kóstoltam, többnyire nem szeretem őket. Ez az én bajom. De nem is húzom le őket, és nem próbálok semmit sem sejtetni, mert az nem korrekt! Erőlködni szerintem te erölködsz. Lásd a cikket írót, ő annyit tett hozzá, hogy majd megkóstolja a Feind Chardonnayt. Ez így van rendjén. Utána ítélhet és akár el is küldheti melegebb éghajlatra. És még valami: a két Feind bor 2006-os, már megint mellé lőttél. Egyébként általában egyetértek veled, hogy a 2003-as borokat már nem kellene nevezni, de Magyarországon olyan az idő, hogy sajnos nem mindegyik évjárat érik be rendesen. Ezt Te is tudhatod, ha már zsűri tag is voltál.

Kotyogó 2007.06.07. 19:05:46

Egyébként Angmar-i kérése jogos. Lássuk kik közül választották ki a legjobbnak vélt borok alkotóit.

megjegyzés 2007.06.07. 19:19:26

kedves ultimusz, Troszt András úr ( már ahogy elővezették nekem ) Wunderlich Alajos pincemestere. ergo ő koordinálja a napi munkát és végzi el a napi feladatokat ( szerintem ). a borász a műveleteket, időrendet és borkészítési folyamatokat határozza meg ( szerintem ). meg talán a szőlészeti oldalát is a dolgoknak. meg a borok stílusát. de szerintem ahelyett, hogy a fejünket törnénk, akit tényleg érdekel, kérdezze meg a borászt. a honlapján az alábbi elérhetőséget találtam : wunderlich.alajos@wunderlich.hu

py 2007.06.07. 19:41:22

Szerintem ez így vihar lett egy pohár vízben. Mármint a hirtelen felduzzadt félszáz komment.

A Feind-borral kapcsolatos polémia egyetlen áttételes infón alakul, amit a lelkesedésében a részletek felett néha elsikló Kotyogó kotyogott el (ld. pl. fent a shirazt). Lehet, hogy félreértés van a dologban, pl. palackozták már, csak hagyják még pihenni a palackban. Vagy hátha ehhez végre új címke készül, és az késik :) Szóval jobb lenne többet tudni a dologról, mielőtt ilyen mélységű polémia indul róla (bocs, Kotyogó! A balatoni borok iránti hevületed szimpatikus, de az ilyen hosszadalmas apológia könnyen kontraproduktív lehet).

Amúgy persze lehet, hogy tényleg hordóminta volt (az már problémásabb lenne, de egyelőre jár az ártatlanság vélelme). De olyan is fordult elő, hogy kisebb szériás, a szaküzletekből gyorsan elkapkodott bor koronáztatott később csúcsborrá. A probléma csak az volt, hogyan lesz így belőle forgalmi tétel? Gyorsan előkerült még egy tucat palack, ami kikerült a polcokra a forgalmazónál, és így újra "forgalmi tétel" lett, jogossá (?) vált a jó reklámértékkel bíró titulus. Hogy etikus-e, az más kérdés; csak azért nem nevesítek, mert nem hiszem, hogy csupán ennél az egy pincészetnél/forgalmazónál fordult elő a dolog, mért ők legyenek kipécézve. És ez is csak szóbeszéd, most éppen tőlem...

Amúgy meg Csite, azt írod az első kommentedben, hogy "itt tartunk". Mégis hol? Ott, hogy Albert Gazda is ott ül a zsűriben? :) Ha már az MA egyik oszlopos tagja is zsűritag, akkor az MA másik oszloposától kicsit furcsán és sarkosan hangzik ez. Melyek azok a borok, amelyekkel kóstolási tapasztalataid alapján komolyabb problémák vetődtek fel, és mely nevezett tételek szorultak ki érdemtelenül szerinted? (Ezt komolyan kérdezem, sosem szoktam kritizálni az MA-s szerzők stílusát, megnyilatkozásait, csak tényleg építőbb, vagy legalábbis érdekesebb lenne konkrétabb gondolatokat olvasni erről, főleg AG cikkének kontextusában, kevésbé fellengzősen: az alatt.)

Kotyogó 2007.06.07. 19:47:44

Py, igazad van. Majd megírom mi a helyzet, ha vissza jöttem a Balcsiról.

Borboszi 2007.06.07. 19:51:20

Albert Gazda, lehet, nem logikus a kérdésem, de véletlenül nem Kozma a fent említett Kálmán? Merthogy nekem az ő nevéhez inkább kötődnek borok, mindazonáltal továbbra is nagyra értékelem Kalla úr hatalmas művészetét.

Albert gazda 2007.06.07. 22:15:32

Borboszi, dehogy nem, dehogy nem, köszönöm. Minden érintettől elnézést kérek. Hülye vagyok, és figyelmetlen.

csite 2007.06.08. 10:00:32

py: ott, hogy elindult egy ígéretes dolog, aminek tényleg rangja lehetett volna, de érezhetően pénzszagúvá vált a dolog
az igaz, hogy csak abból lehet választani ami van, de nem kéne csúcsborként csúfolni olyan borokat, amiket itt kihoztak
sok, egyszerű, tisztességes (és sajnos rossz is) bor lett itt magasra emelve, "becsapva" ezzel a plecsniivó borisszát

Kadarnet 2007.06.08. 11:39:49

Elqrvult ez a dolog..tényleg kár érte..:)

Jenyei 2007.06.08. 12:07:32

csite,
van annak valami akadálya, hogy ezeket a (szerintetek) rossz borokat felsoroljátok? Én nem járok kóstolókra, nincs pénzem sokféle bort megvásárolni és magam kipróbálni. Valami támpontot jelenthetne a listátok a vásárláshoz.

Albert gazda 2007.06.08. 12:14:07

Kedves Jenyei, nincs listánk. Többes számban semmiképp sincs. Lehet, hogy Csitének van, de az az övé, ha van neki.

py 2007.06.08. 12:26:00

Csite,
oké, azt elfogadom, hogy eléggé felemás ez az egész. De a "plecsniivó" inkább önmagát csapja be... Amúgy meg ha valaki tájékozódni kezd bor-kérdésben, előbb-utóbb a helyükre tudja rakni ezeket a díjakat, aki meg nem tájékozódik, annak az esetében szerintem vannak nagyobb becsapások is, pl. a szinte kivétel nélkül minden boron ott díszelgő "minőségi" jelző. De azt aláírom, hogy a minél szigorúbb mérce csak jót tenne egy ilyen, rangosnak szánt eseménynek.

solush 2007.06.08. 13:56:36

Csite,
Azért nem hiszem ,hogy valaki 20 ezret fizet azért, hogy egy szart benevezzen egy borversenyre.Én mint nevező fel tudom mérni, hogy mi az amivel labdába lehet rúgni egy ilyen versenyen.Olyannal semmi képpen nem neveznék amivel kiröhögtetném magam.Lehet, hogy nem jól érzem? Van aki máshogy csinálja?Egyébként ahogy hallottam elég népes volt a bizonyos kategóriákon belül a tételszám és abból a legjobb 20 már annyira nem lehet rossz.A fehéreket mind megkóstoltam, nekem vagy kettő sántikált, a vöröseket viszont már nem volt erőm végignyalni.

csite 2007.06.08. 14:58:15

akiket kóstoltam már:
Pauleczki, Puklus - oxidált(hibás) stílű borok, nyers savak, nem integrálódott cukor
Takler BV - öléggé gyönge eresztés, erős évjárathatás a nem saját gyümölcsön
Zichy BV - mint a főt lekváros vér
Vylyan Duennium - mint mindig, örök ígéret, soha be nem simuló tanninok

természetesen ez szvsz, az MA egy felület, egymástól független véleményekkel

secko jedno 2007.06.08. 15:37:37

én kérek elnézést! a Zichy bikavér így másodjára (a Rotschildból) már közel sem tűnik olyan meggyőzőnek. orrban aceton, torokban égető alkohol, gyümölcs nyista. nem tom, valami lehetett velem, amikor kóstolam, mert egy házi páleszt is benéztem.:)

secko jedno 2007.06.08. 15:40:36

vagy csak szellőztetnem kéne?

Borboszi 2007.06.08. 20:31:49

Albert Gazda, nem vagy hülye, csak lehet éppen éhes voltál, mikor írtad :-)))

Invincible. 2007.06.13. 19:34:07

A Feindnek nagyon jó a Chardonnay-ja!Meg lehet már nála kostólni! PALACKBÓL!

Norman24 2008.06.05. 14:00:01

Ne feledkezzünk meg Tornaiék remek borairól sem! Éljen a Somló!
süti beállítások módosítása