Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Minden benne van, amit keresünk

Szeremley, Bussay, Tolnay

2007.08.21. 13:46 - alföldi merlot

A két legismertebb rajnai-olasz házasítás kurrens kiadását csupán bűvészinasnak, frakkos-bikinis asszisztensnek szántam, aztán ők fűrészelték ketté a nagy mágust. Pedig Hörömpő cirkusz, világszámra számítottam. A Borbarát szerint a Bandériumban ugyanis minden benne van, amit keresünk. Utólag persze rájöttem, hogy ez a kijelentés szándékolatlanul, de egyértelműen kétértelmű. Én mindenesetre a Szeremleyben és az Esküvében jóval többet találtam anélkül, hogy tudtam volna, mit keresek.

Szeremley Rizling 2006

Valamilyen OBI generálta vita miatt a Szemelt mostantól Szeremley. Szép név a Szeremley, de a Szemelt Rizling a modern magyar bortörténelem része (volt). A régi névvel együtt az a Fölföldi Béla is vette a kalapját, aki a pince szakmai munkáját kezdettől fogva irányította. A rossz hírek sorában az utolsó, hogy az ár is ugrott vagy két rőföt.

A Szemelt Rizling gyakorlatilag megjelenése óta a rizling-alapellátás oszlopa, a művelt alkoholisták fehér origója. Az illat most sem okoz csalódást. Virágos rét, szőlő, agyag és sárgadinnye. Elegáns, vonzó és sajátosan magyar. Kóstolva tiszta, sima felszínű, selymes, de kissé tompa. A savak néha eltűnnek, máskor viszont bosszantóan virgoncak. A lecsengés virágos, fehér húsú barackkal és citrusos savakkal. Nem először volt olyan érzésem, hogy egy nagy (nagyobb) rizlinget áldoztak föl a mennyiség oltárán. Ha kissé feszesebb, csiszoltabb volna, igazi klasszis lehetne. Talán az idő elvégzi a munka egy részét: a Szemelt Rizlingek szépen öregednek.
5 pont (kb. 1500 Ft)

Bussay Esküvé 2005

A 2006-os még nincs piacon. A 2005-öset több mint egy éve kóstoltam utoljára. Az emlékeimben metszően tiszta, ám merészen savhangsúlyos borként élt. A 2004-esből elraktároztam egy kis kartonnyit, ebből nem.

Az illat most is kristálytiszta, jól definiált és intenzív. Elsősorban gyümölcsös (mangó, grapefruit, maracuja), amihez némi széna társul. Kóstolva ma már könnyebb a savakon túlra látni. Ami korábban metszett, az mostanra nagyrészt lekerekedett, beépült. Persze továbbra is inkább sudár, mint terebélyes. Nem a komplexitás, hanem a tisztaság, a fókuszáltság, a hibáktól mentesség viszi előre. Talán csak két húron játszik, de annál virtuózabban.

Egy év alatt óriásit fejlődött. Kerekebb, gazdagabb, harmonikusabb lett. Akik annak idején visszahőköltek, most tehetnek egy újabb próbát. Vagy még jobb, ha elteszik jövőre.
6 pont (kb. 1800 Ft)

Villa Tolnay Bandérium Cuvée 2005

Szép, deáknyelvű név. Később jöhetne a regiment, a kapitány, az óbester és a többiek. Philipp Oser borai közül eddig csak a 2004-es cabernet sauvignont kóstoltam. Nem volt kellemetlen élmény, de reveláció sem. A Bandérium három rongy - a Fekete Hárslevelű és a Légli Rajnai árkategóriája -, vagyis komolyan veszi magát. Olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát, zöldveltelini és chardonnay házasítása; az arányokról nem találtam információt.

Számomra kapitális csalódás ez a bor, ezért ellensúlyként idézem a Borbarát értékelését: "Minden benne van a borban, amit keresünk. Ízében gyönyörű a mineralitás, de mégis friss, gyümölcsös. Szép kerek savak, remek egyensúly." Négy és fél csillag. (Csak viszonyítási alapként: Szepsy István 2002-es 6 puttonyos aszúja négy csillag.)

Amilyen tükrös az Esküvé, olyan opálos a Bandérium. Illatban hamisítatlan multiplexfíling: színtiszta vajas pattogatott kukorica. Amikor a vérengző popcorn megpihen, a háttérben földereng valami virágos, őszibarackos motívum. "Ez a bor nem a fajtákról, hanem a Csobáncról szól, gyönyörűen mutatja meg a termőhelyet, a talajt, a klímát…", írja a Borbarát. Az én készülékemben valami hiba lehet, mert nálam a pörkölt tölgyfát mutatta gyönyörűen. Az, ami Roznik Ferenc poharában szálka sem volt, az enyémben gerenda. Kóstolva selymes, kerek, mint egy barrikágyban szendergő sardoné. Folyamatosan az volt az érzésem, hogy egy üvegbúra választ el tőle. Semmi nem lóg ki belőle (a gerendát leszámítva), de valahogy megfoghatatlan. Próbáltam meglátni benne a szépet, de aztán jött a drága oldalbordám, és közölte, hogy ez savanyú és sovány. Nem volt elég munícióm, hogy visszalőjek.

A hét végén a Balatonnál jártunk, és a Kistücsökben ebédeltünk (oázis az az étterem). A szomelié, meghallgatván balesetemet a Bandériummal, mini vaktesztet rögtönzött. Az első féldeci 2004-es Taposó-kút volt, a második 2005-ös Bandérium, a harmadik 2005-ös Napbor. A Napbor gyönyörű, olajos, gazdag borrá érett (6-7 pont), a Taposó-kút vonzó, érdekes, sokszínű maradt, de még mindig hordóvezérelt (6 pont). A Bandérium búval bélelt 4 pont. Néhány kulcsszó a jegyzeteimből: "pörkölt mogyoró, fehér húsú barack, szalma, kóstolva agyagos, közepes test, savanykás, erjedt egres, kissé húz a vége". Középszerű bor, végzetes hibák és üdvözítő erények nélkül.
4 pont  (kb. 3000 Ft)

Kíváncsian várom, mások milyennek találták.

Címkék: kóstolás olaszrizling bussay rajnai rizling szeremley napbor taposó kút villa tolnay szemelt esküvé bandérium

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr37140386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palack · http://palack.blog.hu/ 2007.08.21. 14:41:03

Én már több palack Bandériumot is kóstoltam, érdekes módon előszörre ízlett a legjobban. Ám legrosszabb formájában is jobb arcát mutatta, mint AM-nak. Tényleg tud tompa is lenni, de eddig én sosem hagytam nyugton, vagy éppen azt, és végül mindig kinyílt többé kevésbé. Legutóbb ilyennek láttam: palack.blog.hu/2007/08/02/balatoni_nyar_1

vörös_és_fehér · borvirag.blogspot.com 2007.08.21. 15:23:31

én februárban kóstoltam bandériumot, ha jól emlékszem egy újság előfizetéshez kaptam ajándékban, és nem találtam izgalmasnak, olyan semmilyen borként maradt meg bennem, 4 pontot jegyeztem fel neki, meg rossz ár/érték arányt.

Chab 2007.08.21. 16:07:26

Általában nekem soha nem tetszenek azok a borászok által túl gyakran használt kifejezések, hogy eza bor az, de nem arról szól, hanem... és itt jön a magyarázkodás! Ugyanakkor a Bandériumot többször kóstoltam, soha nem úgy, hogy könnyednek, lágynak akartam látni, hanem valaminek, ami fajsúlyos. És szerintem az. Hozzá tezsem a fát én is kissé kilógónak tartom, de azért nem beszélnék még gerendáról..., de szerintem bele fog símulni. Viszont amit még gasztróban sem tudnak nekem eladni az a Szeremley Szemelt Rizling, ami szerintem egy abszolút jellegtelen bor. lehet, hogy AM-nek sikerült egy pont jó hőmérsékleten egy pont nem hibás palackot kifognia, hogy ilyen sokat adott neki. Nekem ez soha nem sikerült. Bár lehet, hogy inkább Wachau felé húzok, ott is az érettebbek fel!
A propos: mi az a sardoné??? Nem kellene ennyire magyarkodni! Ha valaminek van tisztességesen elfogadott neve, akkor kik vagyunk mi ahhoz, hogy azt most felülírjuk alig tízmillióan? Aztán majd jön a szovinyon, meg a pinot (erősen kimondott tével), a merló és a többi! Kazinczy és a nyelújítás kora elmúlt, véget ért. Maradjunk talán a chardonnay-nál, a sauvignonnál és így tovább. Oly nehéz ez?

pelotepincsi 2007.08.21. 18:07:11

nyelújítás... én csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy az Esküvére valóban a "hibátlan" a legmegfelelőbb jelző...

dalton1 2007.08.21. 20:13:52

Nem ide illik ezért elnézést kérek! Ha valaki tud Etyek környékén eladó egészséges, minőségi fehér borszőlőt /chardonnay, rizling, királyleányka, tramini stb...kb. 2-3 mázsa) azt kérem a dalton1@freemail.hu címre jelezze! Köszönöm!

Cserszegi Óvszeres 2007.08.22. 10:24:41

Bussay a No.1!!!
Más téma: Valaki mondja meg már nekem, hogy egy nagy borfesztiválon(múltkor voltam Bogláron)miért állíthat ki annyi csapnivaló termelő? Olyan ocsmány borokat mértek ott, hogy az tragédia. A Bujdosón kívül nem nagyon volt valamirevaló pincészet, na jó, egy-kettő még. Olyan rizlinget is adtak az egyik helyen, hogy több volt benne a noha, mint a rizling és olyan sötétsárgán világított mint egy életúnt tungsram égő. Miért kell az egyébként szerintem kiváló magyar borok hírnevét így lealázni? Szóval kellene valami limit-rendszer, mert ez így nagyon antireklám volt.

Defter 2007.08.22. 11:41:08

Nem értem teljesen, mi az oka, de engem sem érintett meg a Szemelt Rizlingben az a plusz, amit mások éreznek. Valahogy nem találom. Biztosan többször kellene próbálkoznom vele, más-más körülmények között.
A Villa Tolnaytól viszont eddig még minden bejött, főleg a Rajnai Rizlingjük, a sima és a késői is. Kevés RR élményeim közül a legjobbak. A Bandériumot még nem próbáltam, de azt hiszem, sort kerítek rá hamarost.

Cserszegi Óvszeres 2007.08.22. 15:12:20

Az előbbieket Lellére értettem, bocs az elírásért.

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2007.08.23. 10:12:55

Nem a hipereket reklámoznám, de Bussayt mindenképpen: az egyikben (segítek: a
cs betűsben) most 1170 forint körüli áron lehet kapni a 2005-ös Esküvét. A költővel szólva: fusson, akinek nincs bora...

zoldful 2007.08.23. 12:25:38

Januárban kóstoltuk együtt az említett Esküvét és Bandériumot. Az Esküvé csalódás volt nem harmonikus savakkal és nekem nem tetsző kesernyével. A Bandérium megtetszett viszont elegáns illatával, jó savaival, bár lecsengése kicsit rövidnek tűnt - akkor adtam rá egy 5-öst. Másnap aztán újból megkóstolva darált dió, mogyoró és mellette az ásványos jelleg tűnt ki. Összhatásában igen szép borrá vált, nekem megért 6-7 pontot.

vulcanus 2007.08.23. 13:20:39

Azt nem tudja véletlenül valaki, hogy a Fölföldi Béla miért hagyta ott a Szeremley pincészetét és hogy ki vette át a helyét?

elzee 2007.08.23. 18:45:22

A Bandériumnak kell egy kis levegő, hogy életre keljen...

MirrMurr 2007.09.02. 10:48:01

Bandériumot decemberben kóstoltam, a Borbarát 4/5*-ag hatására lettem kíváncsi. Nálam is csak 3*-ot kapott. Az 1 napos visszadugózás jót tesz neki. Ezt írtam:
"Ez a tétel is fában erjedt, majd érlelődött, s bizony én az illatában az ízlésemnél több fát érzek most. Mögötte felsejlik vmi méhviaszos, virágos illat, de sajnos nem elég intenzíven. Fajtákat nehezen tudnék azonosítani, ízében is érzem a fát, de igen kellemes, harmonikus bort forgatok a számban. Bevallom illata alaján nagyobb testet vártam, de az évjárat nem volt egy bajnok arrafelé sem. Utóízében érzek egy pici nyersességet, egyfajta keserű-fanyarságot, ami hosszabb mint a minerális érzet."

MirrMurr 2007.09.02. 10:52:32

Az Esküvé 2003 és 04-es évjárata után a 05-ös csalódás volt, de tavaly nyáron kóstoltam. Azóta lehet, hogy szépen érett palackban és az ára is korrekt. Majd kifigyelem :)

Egy előttem szólóhoz csatlakozva Villa Tolnay rajnai rizlingjeit érdemes kóstolni, talán a legszebbek itthon.

Rizling fronton ha valaki talál még Szeremley 2004 Szirén-t, megnyerő rizling-szürkebarát páros, mostanság tökéletes állapotban.

MCock 2007.09.03. 00:27:58

Apropó, az apropó az nem "á propos".

Kazinczy forog a sírjában miattad, te hiperkorrektek gyöngye!

süti beállítások módosítása