Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A borász is okosodik

Szőlő- és franc-kóstolgatás a Malatinszky-birtokon

2007.09.06. 08:57 - Albert gazda

Malatinszky Csaba életével és munkásságával számtalanszor foglalkoztunk már, palackjainak tartalmán keresztül, a minap viszont a helyszínen figyelhettük meg, mi hogyan történik a Siklós és Kisharsány környéki szőlőkben meg a villányi pincében. Ráadásul megkóstolhattunk egy szűretlen cabernet franc-sort, a 2002-estől napjainkig. Olvassanak kisebbfajta riportot, nézegessenek rengeteg fényképet.

Malatinszky Csabáról sok mindent szoknak gondolni az emberek. Meg én is. Önéletrajzi elemekben bővelkedve elmesélem – úgyis rég tettem ilyet –, hogy az ő fővárosi boltja volt az első vinotéka, amellyel megismerkedtem, a 90-es évek közepén. Már akkor is ott dolgozott H. Ferenc, aki egyebek közt arra biztatott, mondjuk 1996-ban, hogy könnyed fehérborokat ne Villány, inkább a Balaton környékén keressek, és eladott nekem két palack Öregbaglast. Ízlettek. De vettem ott Le Sommelier-címkés kékfrankosokat, kékoportókat és egyebeket is, amelyeket akkor még nem Malatinszky készített, hanem Bakonyi Antal, Neuperger Balázs, Jekl Béla és Bock József.

Később, amikor megszületett a Malatinszky-birtok, evidens volt, hogy saját boraival is próbálkozzam. És akadt, ami ízlett, akadt, ami nem ízlett. Az olcsóbbja szinte sosem. A drágábbja majdnem mindig. Igaz, utóbbiaknak is kellett rendszerint néhány év, hogy kibontakozzanak. Előbbieken általában semmi sem segített. Aztán jött az áttörés, a 2003-as szűretlen cabernet franc.

A Malatinszky-birtok most sem kicsi, sőt nagyobb lesz. Egyrészt a jelenlegi mintegy harminc hektár nemsokára negyvenre nő. Másrészt-főként már megvannak az új, Siklós-Máriagyűdhöz közeli birtokközpont és szálloda építési tervei. Már csak pályázni kell és nyerni, hogy bekövetkezhessen az első kapavágás. A start 2008-ban lesz. Hogy a finis mikor, még nem tudni. Jó lenne, ha a jövő évi szüretre már állna a komplexum, ábrándozott Malatinszky, ám kapkodni nem fog, okulva az 1997-es sajnálatos eseményekből, amikor a jelenlegi borászat épphogy elkészült – talán nem is egészen, csak nagyjából –, mire szedni-válogatni-préselni kellett a beérkező szőlőt. A rajzokat láttuk: impozáns lesz az új kúria.

Malatinszky területei három helyen találhatók, rettenetesen szétaprózva tehát nincsenek. Plusz van még egy parasztháza is Kisharsányban, ahol rengetegféle paradicsom teremget. Gazdájuk megkapóan büszke rájuk, és igaza van: zamatosak, fűszeresek, élvezetesek, akár aprók, akár hatalmasak.

Hallani olyanokat, hogy Malatinszky szőlei nem a borvidék legkitűnőbb dűlőiben teremnek, és nincsenek elég magasan. A borász-sommelier-kereskedő erről azt mondja, a máriagyűdi Köveshez hasonló adottságú hely – kitettség, talaj, napsütéses órák száma – nagyjából egy van még közel és távol. Mi több, az is fontos, hogy a tőkék kapjanak elég vizet, kell az egyensúlyhoz. Ehhez nem tudok hozzászólni: az biztos, hogy mintaszerűen művelt, életteli sorokat láttunk, és finom cabernet franc-t, sauvignont, merlot-t, kadarkát, chardonnay-t kóstolgattunk kilószám. Édeseket, tartalmasakat, jó savúakat, egészséges magokkal, szinte szüretre készen. Persze voltak punnyadtak, kesernyések, hősokkosak is, lesz-van mit szelektálni. Azóta a chardonnay már erjed, és a későbbi érésű kékeknek sem kell soká kint maradniuk – ha miszlikbe nem aprítja őket a tartós eső, jut eszembe így utólag.

Malatinszky szerint a terroir – mint olyan – három dologból rakódik össze, egyenlő arányban. Úgymint: szőlő, mikroklíma, ember. Vagyis amit a szőlő ad, ahhoz igenis hozzá tud tenni ezt-azt a borász, hiszen tisztulnak az elképzelései, mind többet tud, tapasztal, okosodik. Mást ne mondjunk: a kezdetekkor megfogalmazott prekoncepció alaposat változott menet közben. Malatinszkynak az elejétől meggyőződése volt, hogy kadarkával és portugieserrel nem lehet nyulat lőni, de biztos volt abban is, hogy a cabernet sauvignonnal vághat neki a világhódításnak.

Azóta másban bízik. Miszerint a cabernet franc-ban. Arra Malatinszky sem tud konkrét magyarázatot adni, miért a glóbusz más nagyboros tájain háttérben szerénykedő fajta találta-találja megfele igazi hazáját a magyar mediterráneumban – túl azon, hogy fixen beérik, szemben a párjával –, de nem is kell filozofálni, beszélnek a fejlemények. 2002 óta nem volt évjárat, hogy ne sikerült volna kihozni a franc-ból a maximumot. A cabernet sauvignon és a merlot nem bírta tartani a lépést, 2003 után csak 2006-ból kerülnek a Kúria-kategóriába.

Malatinszky két dolgon töpreng ezen a vonalon. Az egyik, legyen-e presztízsküvé, és ha igen, hová pozicionálja. Én azt mondtam, ne legyen, mert érdekesebb a franc-nal villogni, mint a latin szótárt lapozgatni. A másik, hogy ha a CS és a merlot nem elég jó minden évben, legyen-e belőle nagy bor a kivételesekben. Erre azt mondtam, semmiképp, hadd menjen a java is a Noblesse-be, olyankor olcsóbban iszunk igen jót. De nem én döntök.

Dűlőközi kalandtúránk után pillanatásokat vetettünk a borászatra, kívülről és belülről, majd inni kezdtünk. Az öt franc előtt szemügyre vettük még a 2006-os chardonnay-t is, amelynek előállítási módja dettó átalakult. A totális almasavbontás kora lejárt, döbbent rá Malatinszky egy-két éve. Immár nem olyan chardokat kell készíteni, amelyekben a hülye is felismeri a barrique-ot. Inkább élénkebbeket, minerálisabbakat, dinamikusabbakat. Az ásványosság jön is a hatosból szépen. Tannin kolléga néhány hete megírta, milyen, beleszőtt engem is a textusba; most is síkra szállok a 6 pontért.

És akkor a franc-ok. Nem jegyzeteltem, úgyhogy nagy vonalakban. Az elsőrendű szándék az lenne, hogy ne súlyos, sűrű, alkoholhangsúlyos monstrumok, hanem tartalmas és sokrétű, mégis elegáns borok kerüljenek szűretlenül a palackokba. Innen nézvést Malatinszky ma már úgy érzi, a nagy sikerű 2003-as nehezebb a kelleténél. Nekem még mindig bejön. Sorrendben (nem évjáratok, tartalmasság szerint lettek egymás mögé állítva). A 2005-ösnek frenetikusan gazdag az illata, fiatalok a cserei, sokat megy előre a pohárban, tetszik, szerintem jó lesz. A 2002-es tiszta bordói, izgalmasan, komplexen attakol orrban, szájban keskenyebb, idővel egyszerűbbödik. A 2004-es nagy formában van, gyümölcsös, elegáns, játékos, egykor azt írtam, 6 és 8 pont között bármi lehet belőle, napjainkban a 7-es felső traktusában ténfereg. A 2006-os óriássá nőhet. Mintaként került poharunkba, pillanatnyi állapota nem végleges sajátosságait tükrözi, mégis: elsöprő, intelligens, kifinomult. Lesz. Mint amilyen a 2003-as most. Tannin bőven van mindegyikben. Szesz is; egy sincs, amely nem felülről közelítené a 14-et, de érdekes, hogy az édesérzetet ezzel együtt hírből sem ismerik.

(Alföldi Merlot kollégának egyébként – aki oldalbordájával együtt szintén terepszemlézett – egyedül a 2005-ös cabernet franc-nal kapcsolatban támadtak minőségi kételyei. Nagyra értékelte viszont a chardonnay klasszikus eleganciáját, a most még kócos 2006-os CF-ben pedig nemzetközi klasszist sejt.)

Hát így. Nemigen ismerünk sok vörösborászt Magyarországon, aki a jelzett évek mindegyikéből ilyen színvonalú presztízsborokat tudna letenni az asztalra. Mindez kapásból cáfolja a közkeletű állítást, miszerint csúccsal csak csúcsévekben szabad előhozakodni. A fenét: meg kell tudni csinálni mindig. Ha már a franc-ból meg lehet.

(a rengeteg képek a látható képekre kattintás által lesznek láthatók)

Címkék: kóstolás helyszíni szemle chardonnay villány cabernet franc malatinszky

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr95157157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Defter 2007.09.06. 10:16:49

A héten ez a második cikk, amiben arról olvasok, hogy hagyni kellene a CS-t, és inkább a Franc-ra kellene jobban odafigyelni, mert sokkal szebben és biztosabban teljesít kis hazánkban. Ezt a gondolatot csak támogatni tudom.
Azt azonban nem annyira, hogy az "olyankor olcsóbban iszunk igen jót" vonalat kellene bevezetnie vagy követnie bármelyik komoly borászatnak. Üzleti szempontból semmiképpen nem helyes, bár persze a fogyasztó mindig örül, ha barátságos áron jut egy jó borhoz. Az áringadozás azonban nem tesz jót a márkának. Akkor sem, ha sokan tudják, hogy az évjáratot tükrözik a változások. Vannak ugyanis nagyon sokan, akik nem gondolkodnak ilyen mélyen, vagy nem is tudnak ilyen mélyen gondolkodni ezen a területen. Nekik csak annyi az információ, hogy tavaly kétezerrel olcsóbb volt, ennyit már nem adok érte. Vagy épp kétezerrel drágább volt, biztos nem ért annyit, aztán leárazták, hogy elvigyék. Vagy épp bennragadt. Vagy más, nem éppen presztízsnövelő gondolatokat ébreszthet az ilyen árpolitika. Ez kényes terület, kívülállóként (nem borászként) nem könnyű állást foglalni, főleg tanácsot adni. Vélemények vannak, de azokkal óvatosan.
Hasonló kérdés a presztízsküvé gondolata, ebben sem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy ne legyen, mert szinte mindenkinek van, a fogyasztók hozzászoktak, igénylik. Egy "sima" Franc soha nem lesz olyan helyen, mint egy jól bevezetett küvé, nem lehet ugyanoda pozicionálni, mert a fogyasztók nem szokták még meg, hogy a CF igenis csúcsbor lehet. Annyira a küvékhez van még társítva a felső kategória, hogy egy CF-ért nem fognak annyit adni, mint egy hasonló szintű küvéért.
Szerintem.
De a tendencia kedvező, jó marketinggel pedig bármi lehetséges.

pelotepincsi 2007.09.06. 11:57:05

Én még a 2000 - es Csilla cuvée - ből is tartok egy palackkal...

csite 2007.09.06. 13:05:33

a Sebestyénéből?
érdekel milyen a tiéd!
nekem is volt (jól tárolva) egy palackom, kb. két hónapja a lefolyóban végezte

Jenyei 2007.09.06. 13:13:53

Már én is hallottam elismert villányi borásztól, hogy a borvidék igazi csúcs fajtája a cabernet franc.

pelotepincsi 2007.09.06. 14:44:38

Igen, igen. Emez is (elvileg) jól van tárolva. Kiváncsi vagyok az enyém hol végzi majd. Lassan én is megteszem a próbát...

Borboszi 2007.09.06. 20:05:45

... eddig is rajongója voltam Malatinszky Csabának, köszi, hogy emlékeztettetek rá :-)... és a paradicsomjai is nagyon érdekelnek... :-)...

Kotyogó 2007.09.07. 11:38:03

Jó ötletnek tartom, hogy borászatokat mutattok be, és Malatinszkyt is kedvelem. Nemrég egy szép rozéját kóstoltam és a Chardonnay-ja is nagyon bejön. Nem mindig van időm arra, hogy olvasgassak itten, de úgy emlékszem, hogy borászatokat eddig nem mutattatok be, főleg nem fényképekkel társított riportban. Jó ötlet, folytassátok, ha ez egy új rovat. :-)

sarocker 2007.09.07. 20:59:12

A klasszikus bordeaux-i fajtákból én is a franc-t kedvelem leginkább, bár nincs sokkal lemaradva a merlot. Abban is Albert gazda mellé állnék, hogy nem feltétlenül kell az a cuvée. Persze, szoktam házasításokat is inni, sőt néha kifejezetten keresem, de a "fajtiszta" borok legtöbbször inkább kedvemre valók. Malatinszkyé főleg.

ungarisse robertparker 2007.09.08. 19:35:35

"az biztos, hogy mintaszerűen művelt, életteli sorokat láttunk" - hasonlítsuk már össze a képeket a múlkori, Bujdosóéknál tett helyszíni szemle képeivel, azokhoz képest Malatinszky szőlői elhanyagolt, trógermód művelt sorok.

bandika 2007.09.10. 11:20:45

Jók a képek, grat!
süti beállítások módosítása