A mára rendelt kalandozásban három szirénre egy szatír jutott. Az egri SZBKI igazgatójának magánpincéjéből egy olcsó, de csábító, majd ugyanez drágábban és szótagolva, aztán a léglireneszánsz egy simulékony darabja, végül egy kendőzetlen retrográd az írók szanatóriumának szűkebb pátriájából.
Gál Lajos Szóláti Olaszrizling 2006
Gál Lajost kedvenc boros topikunk lakói a kontinens legnagyobb ismeretlen pinot-gurujának kiáltották ki. (Szerintem palackja válogatja.) A nyár végén Bobbal együtt kerestük fel a maestrót, és a prezentált szortimentből többek között ezt az egybeírtat választottam. Ha jól emlékszem, kb. ezer forint volt helyben.
Visszafogottan elegáns és egyedi palack. Pohárba öntve viszonylag telt szín és intenzív illat. A vastagon aláhúzott részt kívülről fújja: kréta, agyag, szőlővirág. A lágy nyitány után a korty közepétől föltámad a sav, de csendben, rendbontás nélkül végzi a dolgát. Selymes, sima, virágos, mandulás. Nagyvilági stílus, kulturált és kifinomult, nincsenek zavarba ejtő lapszusai. Ideális vacsorapartner, zokszó nélkül szolgáltat és szórakoztat.
5 pont és best buy
Szászi Endre Szigligeti Olaszrizling 2006
A természet vadvirága. Csiszolatlanabb, mint gyémánt. Üdítően közvetlen, de túlságosan is könnyű rajta fogást találni. Szászi Endre potenciális rizlingguru, de erről nem az alaprizlingjével győz meg, hanem a Kabócással, amely viszont velőt rázóan drága.
Illatos, friss, élénk, majd szétveti az energia. Virágos rét, fehér húsú gyümölcsök, petrol. Magas és dinamikus. A citrusos savak már a kortyban elkezdik a fogkőtisztítást, de pogót járni csak a nyelőcsőbe érve kezdenek. A gyomorban pedig haladéktalanul megkezdik a pörkölt lebontását. Ha pörköltet nem találnak, akkor kérnek. A fősodorban ma már ritka az ilyen old school savkirály. Fröccsnek viszont remek. Finomabb iskolázással talán a hatot is megcélozhatná, így azonban marad a 4 pont és egy cinkos kacsintás.
Légli Banyászó Olaszrizling 2006
Az olaszrizling Léglinél meghatározó fajta, két helyen összesen hét hektáron terem. A Banyászó a jobbik adottságú terület. Többször is kóstoltam, és mindig élmény volt. A sok minerális, olykor karcos olasz után felüdülés egy ilyen finom és telt bor. De a finomság és a teltség még kevés csuda dolgokat tenni.
Semmi szemérmeskedés, azonnal kiteríti a kártyáit. Behízelgő illat: szőlőcukor, szőlővirág, zellerszár, körte, banán. Viszonylag telt korty, sima struktúra, élénk, de nem zavaró savak. A gyümölcsösség mellett meglehetősen hangsúlyos zellerszáríz. A lecsengés közepesen hosszú. Szép bor, de a valahogy nem hagy mély nyomot. A direktség hátránya a fejlődés hiánya.
5 pont
Gál Lajos Szó-Lá-Ti Olaszrizling 2006
Mielőtt a háromrészes Gál Lajos olaszrizling árképzési thriller beleszédülne a Tóbérc képezte szakadékba, jön az intervenciós sáv felső szélén táncoló Szó-Lá-Ti. Az esetleges áldozatvállalást megkönnyíti a családi hasonlóság: vegyünk egy alapszólátit, és ha tetszett, akkor érdemes a szótagoltra gyűjteni.
Pipacsos címke Ipacstól. A St. Andrea dizájnorgia után felüdülés az efféle egyszerűség. Érett, minőségi anyagból készült, elegáns bor. Intenzív illatában virágméz, körte, szőlőcukor és zsírkréta. Kóstolva selymes, olajos, testes. A korty első fele mézeskalácsos-barackos, már-már súlyos, a folytatásban viszont a sav interstellar overdrive-ba kapcsol. Ha a két felet sikerülne jobban szinkronba hozni, nagyot szólna. A lecsengés hosszú, citrusos savakkal és mandulás kesernyével. Az alkohol fűt, de nem éget. Még nincs teljesen egyben, de már most fölsejlik a mézes, mandulás, érett klasszis. Helye van a Welschriesling Hall of Fame-ben.
6 pont
Utolsó kommentek