Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Lassan bemelegszik

Orsolya Százrejtekű 2003

2008.02.05. 06:01 - Műtannin

Az ostorosi Orsolya első borainak megjelenése után három másodperc alatt kultuszpincészet lett. Talán nem csak a kézművesség és a terroárosság volt az oka (különben meg azóta mindenki ezzel marketinggel), és nem csak a reveláció erejű '02-es leányka, hanem az a közepes hatóerejű kommunikációs forradalom, amit címkéikkel, nyomtatott anyagaikkal es weblapjukkal robbantottak ki. (Annak ellenére, hogy éveken át használtak valami megrázóan ronda, Comic Sanshoz hasonlatos betűtípust.) A barátságos, családias, játékos, már-már infantilis imázs nagyon jól eltalált a komor- és komolykodó, szigorú arcú gazdák és lángoló tekintetű próféták mezőnyében.

Övék az egyik legjobb weboldal, minden érdekes és friss információval, jó fotókkal. Százmilliókból gründolt sztárpincészetek és kereskedések nagyságrendekkel szarabb oldalakat csináltatnak mindenféle tehetségtelen ügynökségekkel.

Újabban elhagyták a Comic Sans-szerű borzalmat és a Skála Kópéra hajazó infantilifigurákat is (ezen a 2003-ason még ezek vannak), az új boraikon minden idők legszebb magyar borcímkéi virítanak, zseniális gyerekrajzok, a 2006-os olaszrizling hároméves lányom kedvence, úgy kell dugdosni előle az üveget. Az Orsolya-arculat az egyik legbátrabb és legmeggyőzőbb a magyar mezőnyben.

A 2002-es bravúrfehérek (leányka, olasz) után beszereztem néhány vöröset is annak idején, de azokat nem szerettem annyira. (Ha belegondolok, menyire olcsók voltak még, könny szökik a szemembe.) Volt kartonnyi a 2003-as Százrejtekű cabernet francból is, aztán szépen elfogyogatott, komolyabb hatást nem tett, inkább csalódásnak éreztem, a minap viszont rárontottam az utolsó palackra.

Az biztos, hogy a hidegindítás nem célravezető itten. 12 fokosan hoztam föl a pincéből, és illatban ugyan gyorsan mutatta magát, de ízben csak melegedés után.

Legelső szippantásra tehát fakérges, komor illat jött, de egy-két másodperc múlva már elvonult a piros gyümölcsök teljes sora: eperdzsem, málna, szamóca, az eper uralkodik, pazar lenne, egy kis száraz porosság ül rája. Később a szamóca és a szamócalekvár váik meghatározóvá.

Idővel az alkohol is szóhoz jut és pörkölési illatok is előkerülnek.

Hidegen nagyon savanyú a bor, testetlen, a végében füstöltszalonnás és komoran kanalasorvosságos. De elsősorban és másodsorban is: savanyú, savanyú. Még zöldalmát is érezni benne, ami vörösbornál elég kínos. Szinte észrevétlen a tannin is a sok savanyútól.

Ahogy melegszik, egyre tanninhangsúlyosabbá válik, a savanyúság enged, a bor mattul, de kerek, harmonikus azért nem lesz.


Miután rendesen bemelegedett, már érződik benne ásványosság is, lendületet kap. Kezdtem sajnálni, hogy nem maradt belőle több. (Eredetileg is csak 545 palack készült.) Percről percre ihatóbb: nagyon kis édesség is megjelenik, meghatározó a mattság és az erős tannintúlsúly. Birses. Alakulna ez, bár mondom, a tannin eszeveszett sok, elnyomja a többi ízt. A savak frissek, erősek, és bár bemelegedve nem annyira savanyú a bor, azért határeset, na. 5 pontot megajánlok szívesen. Az illata egyenesen nyolcas.

Címkék: kóstolás 2003 vörös ötpontos eger orsolya cabernet franc ostoros

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr22320445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vörös és fehér 2008.02.05. 07:58:19

nálam a 2002-es százrejtekű tavaly decemberben az ötödik napra vált harmonikussá, addigra felzárkózott az íz az illatokhoz. hogy ez, ti. 5 napig kell szellőznie hiba-e, nem tudom.

lackó 2008.02.05. 09:41:47

Akkor a borral is...remélem, lesz itt is sok komment :)

Nagyon szeretem Orsolyáékat, csoda élmény volt a látogatásunk, családtagnak éreztük magunkat, merthogy úgy is kezeltek minket...és az a vadas...

Briós 2008.02.05. 10:33:57

vörös és fehér:

az 5 napi szellőztetést hogy kell elképzelni? Gondolom nem szószerint, mert borecetet kapnánk eredményül.

valuka · http://www.borkem.hu 2008.02.05. 10:54:38

Asszem megvan a következő célpontunk. Már nézegettem az oldalukat egy ideje, de az írás nyomán nagyon szeretnék(nk) el is jutni oda. És nekem személy szerint tényleg nagyon bejön ez a jól eltalált, nagyon merész Orsolya-PR.

vörös és fehér 2008.02.05. 11:02:20

már miért kéne megecetesednie? az öt nap konkrétan azt jelentette, hogy szombaton bontottam, szerdáig-csütörtökig figyeltem mi lesz belőle. akkor (szerda-csüt.) volt a legszebb állapotban, addig egyre kevésbé ugyan, de a cikkben is megénekelt poros érzet megvolt. alapvetően hűvösben tartózkodott a próbák között.

egri Fehér 2008.02.05. 11:25:34

Hm, szép lett az új honlapjuk, más pincék sokat tanulhatnak tőlük...
Várom már, hogy végre termőre forduljanak az ültetvények, és elérhetővé váljanak a borok!
Egyébként általában ki kell bírnia egy igazán jó bornak 2-3 napot szellőzve. De az öt sem lehetetlen!

Terroir Pista 2008.02.05. 12:30:30

Szemléletben számomra talán az egyik legelőremutatóbb pince az országban, ha a szemléletet és a személyiséget is összetesszük, akkor ők a No.1., a borok legtöbbje fantasztikus, egyedi, de még sokkal jobbak lesznek, az eddigi évek ezt mutatják. Friss kadarkájukat, kékfrankosukat nagyon ajánlom mindenkinek. Ha egyetlen pincébe kellene tanácsolnom bárkit Egerben, csakis ők lennének azok. Hajrá!

dagadtos 2008.02.05. 16:45:17

Ezt a zöldalmásságot én a '05-ös kékfrankosnál is éreztem, meg persze a savanyúságot is. (Abban valahogy nem esett ez rosszul.) Viszont utóbbi erősen ott van a már nem olcsó merlot-nál is, felvetve egy olyan laikusnál a kérdést, mint én, hogy érett-e kellőképp az a szőlő.

Shi Manó · http://szalka.blog.hu 2008.02.06. 16:22:12

Én a 04-es franct éreztem nagyon zöldnek. Nem is vettem belőle többet.

Szegediszomelijé 2008.02.06. 21:42:21

Úgy általában: sajnos Orsiék nem tehetik meg egyenlőre, hogy elég ideig tartsák a borukat forgalmazás előtt. Ezeknek a boroknak a 2-3 év bébi kor -Kaló mesternél ez tetten érhető a 2000 körüli évjáratokat kóstolva, mennyire így van. A szőlő mindíg éret, Daganatos, nézd meg a honlapjukat -ott rajta van a szüret ideje és a terhelés. Fejből csak a 05-ös Kékfrankosra emlékszem, nov. elején szüretelték, bő 1/2 kilós terheléssel. A gond ott van, hogy mire palackban is beérne, már rég elfogynak a borok. Lásd ezt a cikket, de pl. érdemes lenne most megkóstolni azt a Kékfrankost is. Szintén meghatározó a szellőztetés. Ha tudom, hogy pl baráti társaságnak fogok bontani, azt már előző nap megteszem. Nem árt a dekantálás a markánsabb fehérboraiknak sem, sőt: a 06-os Sík Leányka pl. nemrég felbontás után alig mutatkozott, nem úgy, mint 2 nap múlva. Lehet, hogy ez macerának tűnik, de higgyétek el, megéri:-)Azt pedig kár várni, hogy sokkal több boruk lesz, mert nem lesz. Nem céljuk. Ha esetleg elérnek 10-12000 palackot, abból nem lesz elérhető polci tétel borboltokban, legfeljebb rövid hetekre. El kell menni hozzájuk na, Terroir Pista tudja, mit beszél.

Benikuty 2008.02.07. 08:34:51

Nem Orsolyáék ellen, mert nagyon szimpatikusak, filozófiájukkal nekem igen belopták magukat a szivembe.
Azt viszont nem értem, miért viszik piacra idő előtt a borokat? Persze élni kell valamiből. De miért abból, ami nem való még a piacra? Valahogy ez megint kétarcú dolog.
Szóval én nem ajánlanám egyetlenként a borvidékre először látogatónak.
Több okból sem. Nem a mindennapok borai az övék, nem kvaterkázós, inkább kuriózum kategória. Az árakról már nem is szólva.
Tudok viszont arra nem egy pincét, ahol 2007 végén hozakodtak elő a 2003-s éviekkel. Megjegyzem, korai volt.

Terroir Pista 2008.02.07. 09:57:30

Benikuty,

Mo-n nem nagyon tudnék mondani pincét, aki tisztán szakmai megfontolásokból időzíti borai piacra kerülését. Tényleg nem rosszindulatból, de a legtöbb pince ahol sokat várnak a borok, ott egyszerűen nem fogytak el az előző évjáratok. A másik, meg hogy hiába van egy bor önmagához képest a legjobb állapotban, ha egy másik bor eleve sokkal jobb anyagból van, érdekesebb, de esetleg még nincs csúcsformájában: akkor is az utóbbit választanám. Ja és azért írtam Orsiékat, mert a legjobb egri pincék közül (nekem ez ők, Kaló meg Buttler) ők az egyetlenek akiket mint személyiséget is mindenki el tud fogadni, jót lehet beszélgetni velük. Nekem személy szerint persze Kaló egy nagy tanító, nemcsak bor terén, de ezzel tudom hogy nincs mindenki így.

Benikuty 2008.02.07. 10:31:31

T.P., említett urakhoz nem volt szerencsém, igyekszem pótolni.
Felejtettem viszont ott magam másnál órákra, pedig nem is ihattam, s nem is az illető szimpatikus árképzése miatt. Igaz, nála is beleszól a nagykereskedő, mit, mikor palackozzék le. De legalább az is értő borász. Nagyonis:)

dagadtos 2008.02.07. 16:39:07

Kedves ironman, lehet a nevekkel viccelődni, de ez talán túlzás - pusztán azért, mert zöldnek éreztem a kedvenc pincéd egy borát, amit ráadásul, ha más okból is, magad is elképzelhetőnek tartasz. (És a kékfrankost dicsértem itt is, máshol is.) A másik, az okok nem feltétlenül mentségek, a merlot-t én 3700 forintért vásároltam, nem volt rossz, és kuriózum (ugyanakkor éppen ebből kifolyólag a fajtajelleg nulla), de 3700-ért én gyengének tartom, több egyértelmű, nem kimagyarázható hibával. És ez nem támadás, minden pincénél találni szinte ilyet, ahol elmondható, hogy ez a bor, ennyi pénzért gyenge lett. (És lehet, hogy 5 év múlva jobb lenne, de most lehet megvenni az adott borokat, mivel legtöbbször pár százas tételek, így általában max. pár hónapig lehet kapni egyáltalán - a kadarkát nagyon meg szerettem volna kóstolni, de már esélyem sem volt, mikor még az óévben keresni kezdtem.)
Szóval, másképp akartam reagálni, de hátha csak félreolvastad a nevem. Ha nem, majd reagálok úgy legközölebb...

Cirfandlia 2008.02.07. 21:46:56

Százrejtekű 2003 83 kg/tőke??? megnéztem a honlapjukat -ott rajta van a szüret ideje és a terhelés. Ez csaknem elírták.

kádkongató 2008.02.08. 01:59:24

Ha gondjaitok vannak Orsiék áraival, hát megértem, emellett pedig megértem őket is(bár néha hezitálok ezen:). Ellenben próbáljátok ki a '06-os olaszjukat, kellemes és érdekes bor. 1000 ft-ért abszolut beszt báj.

kalapácsjózsi 2008.02.09. 14:13:28

kedves cirfandlia a 83 kg/tőke nyilván elírás én 0.83 kg/tőkére gondolnék.kádgongató barátom, ha az orsolya pince áraival gondjaid vannak, akkor kíváncsi lennék, hogy hasonló zöldmunka, terméskorlátozás mellett te milyen pincéktől ajánlanál kellemesebb árú borokat. a borok korai palackozásával kapcsolatban: sajnos tudomásul kell venni, hogy fiatal emberek, kevés tőkével a családért dolgoznak. vagyis természetes, hogy kompromisszumokkal működik a borászkodás. most letöltöttek,egy 2005 franc-t 41 dkg/tőketerheléssel. 26 hónapot volt elsőtöltésű hordóban és úgy tudom még egy év palackos érlelés vár rá. kíváncsi vagyok, hogy a sokat emlegetett éretlen jegyeket ki fogja felfedezni a borban v. milyen fogadtatás vár a két évvel későbbi megjelenés miatti magasabb árra. szóval minden munka kompromisszumokkal van kiközve v. az ár magasabb v. a töltés korai v. túl terroir v. miért nem az. további kellemes alkoholizálást.
süti beállítások módosítása