Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

OrsiZoli

Egy esős délután az ostorosi Orsolya pincében

2008.04.19. 09:00 - vörös és fehér

Hogyan dobjuk fel a hangulatunkat egy esős, hűvös, latyakos napon? Menjünk el az ostorosi faluvégre, kopogjunk be az Arany János utca 65-be. Hét óra elteltével egy cseppet sem fog érdekelni, hogy mennyire cudar idő van. Persze nem árt előre egyeztetni az Orsolya pince gazdáival, Turcsek Orsolyával és Tarnóczi Zoltánnal. Ezt mi megtettük, és most örömmel jelentem: a pince ismét remek borokkal van tele.

Kóstolás előtt Zoli elmesélte a borászat filozófiáját: elsődleges fontossággal a termőhely bemutatása bír, ennek keretében történik meg a filoxéravész előtti fajták visszatelepítése (így lesz majd furmint, csókaszőlő, ezerjó is). A szőlőmunkát a radikális terméskorlátozás jellemzi, nem ritka egyes fajták esetén a fél kilós terhelés sem. Fontos, hogy a terroir bemutatható legyen egy nemzetközi fajtán is, ezért van chardonnay. A pincemunka minimális, nem törekszenek az évjárati hatások kiküszöbölésére. 2001 óta készülnek borok, a cél, hogy harminc év múlva kicsit közelebb jussanak annak megértéséhez, vajon mit tud ez a terület? A jelen nekünk az alábbiakat mutatta. (Ahol nincs külön megjelölve az évjárat, ott 2007-es borokról van szó. Három tételt leszámítva csak hordómintákat kóstoltunk. Zárójelben a várható palackszámot jelzem.)

Hermány Leányka: ilyen erős kezdést borkóstoláskor még nem tapasztaltam. Nagyon komoly tétel, mély színnel, sok trópusi illattal, nagy testtel. Sűrű bor, komoly ígéret. (540)
Chardonnay: könnyedebb, mint a tavalyi. Kicsit töppedt szőlős illatú, jól csúszó bor, nem kell a titkait boncolva ülni felette. (480)
Viognier: mintha keresztülrohanna az emberen egy vaddisznó csorda, olyan ez a bor. Brutális, robusztus, animális, a végén sok kesernyével. Megosztó, a hordóminta alapján is. (270)
Tagi Olaszrizling: nagyon zárkózott volt, kis melegítés után tavaszi rét illatot és rizlinges ízt mutatott. (2500)
Görbesoros Olaszrizling: egy egészen apró fürtű klón termése, ami sok tekintetben felülírta a rizlingképemet. Egy nagyon telt, krémes érzetű bor, fanatikusoknak kötelező. (540)
Kadarka: a 2006-os nagyot szólt. Ez szerintem nagyobbat fog. Halványabb színnel bír, mint az elődje, de illatban és ízben összevegyül benne a kissé fanyar hecsedli, az édeskés cseresznye, no meg a fűszerpolc. A savai is tompábbak, mint tavaly, ami feltétlenül előnyére válik. (700)

Ezen a ponton beiktattunk egy vaddisznó ragut, amit a valaha szakácskodó, most sajtjaival foglalkozó Sándor Tamás főzött nekünk. Ehhez egy már teljesen bemelegedett 2003-as Százrejtekűt kóstoltunk, nagyon jól kísérte az ételt, többet sajnos nem írtam fel róla. Amíg a vacsora leülepedett és újra tudtunk mozogni, addig egy trilógiát kaptunk a poharunkba: pinóztunk egy kicsit.
Görbesoros Pinot: málnás-édeskés illatú, sűrű szövésű, bordó színű bor. Vakon villányinak mondanám, túl nagy a test, túl meleg benne az alkohol, noha savakban sem szegény.
Görbesoros Pinot 2006: egy palackot ott, azóta egyet itthon is megvizsgáltam. Zárkózott, még kicsit kócos bor. Gombás, füstös, az elején kicsit gyógyfüves illat jellemzi. Kevésbé savas, jól csúszó tétel, a gyógyszeres kesernye az első pár órában benne van, és másnapra nyílik ki igazán a bor. Ekkor már a gyümölcsök (érett meggy, cseresznye) dominálnak. A végén pici alkoholédességgel köszön el. (1890)
Görbesoros Pinot 2005: szép állapotban találtuk ezt a bort. A 2006-osnál vékonyabb; sok gombával, avarral fűszerezett tétel, a savak tompultak, ez mindenképp előnyére vált (volt olyan palackom, amit sikerült almasavbomlás közben kibontanom).

Kutyahegy Zweigelt: mielőtt végleg elkényelmesedtünk volna, visszatértünk a hordók közé. Lila nedű került a poharunkba, illatában rengeteg gyümölccsel, hatalmas testtel. Kicsit lomhán hömpölygő bor.
Kutyahegy Zweigelt 2006: tömjén illat került a jegyzetembe róla, illetve az, hogy lendületesebb, több savval bíró tétel volt. (900)
Görbesoros Merlot: nagyon kerek bor, amiben jelen van a tannin és a sav is, még nem árad benne a gyümölcs, jól el lesz a hordóban még egy ideig.
Görbesoros Merlot 2006: tele van málnával. A fentinél, ha lehet, még kerekebb, belesimultak már a komponensek. (270)
Görbesoros Kékfrankos: szokatlanul mély szín, de az intenzív gyümölcsös illat ezt indokolja is. Savai még nagyon markánsak, üde bor képét mutatta.
Nagy-Galagonyás Kékfrankos: sokkal előrébb járt a fejlődésben, a savak már szépen belesimultak, érett, komplex tétel.
Görbesoros Kékfrankos 2006: egy kedves arcát mutató bor, ahol a markáns savak azért érződnek, de nem zavarnak. Sok gyümölcs, kis csipke, finoman fűszerezve. (270)
Gesztenyés Cabernet Franc: egyelőre a fahordó vaníliája uralkodik az anyagon, de az érett, meleg tannin, fűszeres illat komoly bort sejtet.
Gesztenyés Cabernet Franc 2006: rumos mazsolás illat, ízben hasonlóan meleg, teljesen beérett alapanyagot visszatükröző, sűrű szövésű bor. Az egyik kedvencem volt. (270). A fajta 2005-ös terméséből szűrt bor sincs még a piacon, előre láthatóan év végéig palackban pihen.
Zweigelt, Merlot, Syrah házasítás: kényszer szülte hordó, ami a három fajtából kimaradt, az spontán házasítva lett. Leveszöldség, némi ragasztó jellemezte a bort, hogy mi lesz belőle, majd a következő hónapokban dől el.
Syrah: 2007 termését három különböző hordóból is megkóstoltuk. A zempléni és börzsönyi tölgyhordóban fejlődő tételek hasonló érettséget mutattak: erőteljes borsosság, kis animalitással fűszerezve. Az amerikai új fahordó azonban eluralta a benne levő alapanyagot, vakon kóstolva nem is syrah lett volna a tippünk rá.
Syrah 2006: a sor utolsó tétele volt, Zoli megsimogatta a hordót, mielőtt lopott volna belőle. Már illatoláskor megértettem a mozdulatát, komoly bor született. Illatban a bors mellett keleti fűszerek, ízben az aszalt meggy és szilva mellett fahéjas jegyek. Nagy test, érett, simogató tannin, harmonikus savak. Fajtabor és Orsolya bor egyben. (222)

A hosszúra nyúlt kóstoló végén aggódva jegyezték meg házigazdáink, hogy a helyben honos fajtákat bemutató filozófiájuknak a syrah mennyire keresztbe tesz. Igyekeztünk megnyugtatni őket, hogy amíg ilyen leánykát, olaszrizlinget, kadarkát tudnak mellé felsorakoztatni, addig inkább csak a palettájuk lesz egyre színesebb. Mindenkinek azt tudom javasolni: várjuk együtt az újabb esős, unalmas napot.

Címkék: 2006 2005 kóstolás 2003 helyszíni szemle kadarka olaszrizling merlot chardonnay orsolya kékfrankos cabernet franc zweigelt leányka syrah viognier 2007 ostoros

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr41432109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CSaB · http://www.domain.hu 2008.04.19. 16:26:15

Hogy lesz valakiből borkóstoló?

dummyname · http://budapestdailyreview.com/wineguide 2008.04.20. 00:27:30

CSaB, magas labda, le sem ütöm.

A posthoz:
Tapasztalatom szerint OrsiZoli csinál rossz borokat is (ki nem?),eladják folyó borként név nélkül (ki nem?) de mindezt vállalják. Ami palackba kerül, az viszont (ill. amiket én eddig ittam tőlük) kiemelkedő Egerben, szinte hihetetlen hogy nem vegyészkednek a pinyóban. Egyébként volt egy jó fehér cuvéjük is, de a nevére már nem emlékszem.

egri Fehér 2008.04.20. 10:24:44

Ha jól emlékszem, Abrakadabra, vagy vmi hasonló volt a fehér küvé neve

vörös és fehér 2008.04.20. 17:51:40

igen, ez a fehér küvé neve. volt is, meg talán még lesz is.

passion 2008.04.20. 20:29:42

Szerintem is örömteli, hogy Ostorosnak van OrsiZolija.
Kedves borok, igaz, öszinte, jó izlésű aranyos emberek.
Szeretetre méltő minden rezdülésük! Olyan élményben volt részem a személyes találkozáskor, mint még egyetlen borkóstolón sem előtte. Komfort érzetem volt..... Lelkibékém. Jó helyen voltam. :) Szívesen kóstoltam mindent.

Ajánlom Mindenkinek az összes OrsiZoli bor!!!

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2008.04.21. 17:41:50

Syrah 2006 és CF 2006 volt azok közül kettő, amit én is kóstoltam egyszer kutyafuttyában, s nekem is nagyon tetszett mindkettő, utóbbi talán valamivel jobban.

Csak így tovább:)
süti beállítások módosítása