Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Tarcali furmintözön

2008.04.30. 07:22 - Műtannin

Év elején rendezte sorait a tarcali Tokajicum pincészet, új tulajok tűntek föl, új borok jöttek ki, új koncepció körvonalazódik.

A húszhektáros középbirtok további jellemzőit el lehet olvasni a www.tokajicum.hu-n, elég tartalmas oldal, kár a sok flashért.

Az új koncepció valami olyasmi lehet, hogy "kurva sokféle száraz furmintot a piacra!" Ennek jegyében a Tokajicum 2006-ból nem kevesebb, mint négy száraz furminttal jött ki, és még ott van a 2004-es is. Most végimegyünk a 06-osokon.

 

Tokajicum Furmint Barrique 2006 (2100 forint körül)

Intenzíven fás, diós-likőrös illat, erjedt körte, egres, kevés alma, ami hiba szokik lenni, de itt, ebben az összhangzatban nem tűnik annak. Bő savak, de érezhetően bevesz belőlük a fa, kerekít a maradékcukor, az édességet a magas alkohol és a barrique vaníliája is kiemeli. Körte illetve a karamellizált körte az élenjáró gyümölcsjegy. Enyhe cseresség, és kis keserű jelentkezik utóízben. 4 pont.

Tokajicum Darázskő Furmint 2006 (1300 forint körül)

A név csillagos ötös, a darázskő gyönyörű szó, sokkal szebb, mint a "riolittufa", tudniillik a darázskő ennek a népies elnevezése.

Illatban visszafogott. Kis törött bors a citrusok és körték melett. A korty már lendületes savakkal és citrussal kezd, és végig ezen a nyílegyenes vonalon halad. Nincsenek itt nagyobb ravaszságok, komplexkedések. A 9 gramm maradékcukor jelentős, jótékonyan takarhat bármit, egyszerűsíti és kerekíti a bort. Jól áll neki, persze, de kinek nem áll jól a tangabugyi? (Csala Zsuzsán kívül.) Nagyon határozott, szinte vörösboros matt cseresség az utóízben, ami úgy tűnik, stílusjegy vagy micsoda, mert a hordóválogatásnak és a szűretennek is sajátja lesz. Nyilván a "vörösboros technológia", vagyis a héjonáztatás következménye.

Korrekt bor, ezerháromért kifejezetten jó vétel. 5 pont.

Tokajicum Tokaji Furmint Szűretlen 2006 (3500 forint körül)

Ez a pince csúcsszáraza. Batonázsolt, szűretlen, ahogy az nagyobb fehéreknél szokás. Illatban nem nagyon sokszínű, erősen hordós, tölgyfás, kevés bors és menta, akácvirág és vanília (megint a hordó), kis ammóniásság bezavar. Vastag, meleg, alkoholhangsúlyos. Határozott sav, de a test és az alkohol bőven fékentartja. Itt nem a maradékcukor, hanem a nagy, glicerines test és az alkohol okoz kis édességérzetet, de a vége száraz. Sárgabarack felé mutató gyümölcs, de a savak és testi glicerin uralkodik. Határozott, matt fanyarsága az Úrágyákat idézi, de nincs benne annyi mineralitás és komplexitás. Sűrű, izmos bor, sok hordóval. 6 pont.

Tokajicum Furmint Hordóválogatás 2006 (2100 forint körül)

Behízelgően hordós illat, üde, picit virágos, birses, határozott fa (égett). Fajélesztőgyanú. Glicerines, nagy test, sok savanyúval, nagyon határozott savgerinc. Vilmoskörte, enyhén erjedt. A korty hosszú, elejét a határozott savak, végét csersavas mattság uralja. Szögletes és kemény bor, nagy komplexitásnak és eleganciának talán híján, de igazi 2006-os tokaji furmint. 5 pont. Jó vásár.

Címkék: 2006 négypontos hatpontos ötpontos tokaj furmint tokajicum majoros

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr54443882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koccintós 2008.04.30. 08:09:28

Ezt a koncepciót csak üdvözölni tudom, és remélem az ilyen furmintözön lesz még a közeljövőben ezen a blogon. Is.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2008.04.30. 10:13:43

A furmintokat úgy kezdem jobban kapisgálni (talán, remélem), ahogy múlik az idő. A 2006-os Tokajicumokat még nem kóstoltam, de ahogy olvasom, érdemes lesz egyiket-másikat beszerezni. Furmintözön volt nálunk is, érdemes végigfutni rajta.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.04.30. 10:26:22

Én a finnországi viiniexpo-n kóstoltam ezt a sort és Műtanninhoz hasonló jó véleményem van ezekről a furmintokról. Mindegyikben volt érdekesség és izgalmas részlet.
Kimondottan szimpatikus és korrekt a pince és a borász hozzáállása és szemlélete.

kádkongató 2008.04.30. 17:15:20

nemtudom, hogy csak nekem-é, de a címkék úgy néz ki, az olvasottak alapján, lemaradásban vannak a belbecshez képest.. bár most hogy jobbn megnézem..kitudja :)

Qarczit 2008.04.30. 18:13:00

Csak nézem és nézem.
Volt egy Tokaji kóstoló Budapesten és ezekről semmi.
Ennyire gáz lehetett?

Borboszi 2008.04.30. 20:59:23

... hű, majdnem hozzászoltam a tangabugyi kérdéshez. Aztán rájöttem, hogy valószínűleg sok férfi olvassa az alkeszt és amúgy is borról értekezünk. :-)

Borélményem nincs... az utolsó ilyesmi egy borszaküzlet tulajdonosával folytatott kellemes beszélgetés volt. Csillogó szemekkel elmesélte cirka 30 percben, hogy az ő boltjában csakis válogatott minőségű borok vannak, csúcsborok és csúcsküvék. Akkor hülye külföldinek tettettem magam (ez jól megy nekem, rájöttem, hogy jelentős árengedményeket szerezhetek így), mint aki nem ismeri a vidéket és érdeklődtem eisacktal-i Kerner után. Akkor ismét csillogó szemű magyarázat követketett arról, hogy a Kerner német fajta (ehhez kétség sem férhet) és ő azokat a borokat tartja és ajánlja inkább, amik helyi fajtákból, mi több őshonos fajtákból készültek. Mertohgy szerinte a szőlő csak ott van jó helyen és csak az a bor nagyon jó, ami a szőlő eredeti szárazási helyéről készült. És nála csak ilyenek vannak, ő válogatta a szuper borok közül. Akkor nem nagyon bírtam tovább, és elegánsan megfordultam és megkérdeztem intenzív szempillarebegtetés közben, hogy akkor vajh miért nincs nero d'avola sziciliából, és miért van cabernet franc szicíliából? Nagyon csúnyán nézett rám és elkezdte magyarázni, hogy a cabernet nagyon jól érzi ott magát... értem... de nem vártam meg a magyarázat végét.


Hm vajon mit szólna a Furmint a déltiroli talajhoz?... izgalmas... roppant izgalmas...

Hát, mostanában ritkán szólok, de akkor is hülyeséget beszélek.. elnézést :S

kövérszóló 2008.05.02. 14:12:02

Kár ,hogy nem esett szó a Gundelban tartott Tokaji évjáratbemutatóról!
Igaz a Tokajicum nem volt ott,de volt egy pár szép tétel.... és túlárazva sem voltak.

Fűrészpor 2008.05.04. 17:11:04

Fajélesztőgyanú? Mi ez valami erjesztőrasszista kifejezés? hm?
süti beállítások módosítása