Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Időt kérnek

Tamás Pince Cabernet Franc és Syrah 2004

2008.05.01. 07:47 - palack

Két vörösbort bontottam a Tamás pincétől. Igaz olaszrizlingjeik miatt szoktuk őket emlegetni leginkább elismeréssel, vannak nekik vöröseik is. És nem is csak a vannak még, illetve ahhoz képest, hogy kategóriában. Tavaly nyár elején jártam náluk Csopakon, akkor még fiatalnak, ám izgalmasnak tűntek ezek a borok. Vettem is egy-egy palackot, későbbi használatra, ami most jött el. Úgy tűnik, elsiettem a dolgot. Inkább várnom kellett volna: ezek a borok még időt kérnek.

Tamás Cabernet Franc Csopak 2004

Tavaly júniusban furcsa mód készebbnek tűnt, mint most. Bár akkor könnyedebb, balatoni borocskának tűnt, most komolyabb arcát próbálta mutatni. Kilépett a gyermekkorból, jelenleg a kamaszkor kihívásaival küzd. A pincénél vettem 3000 Ft-ért.

Szép sötétbe hajló érett meggyszínű. Vékony gyűrűje van, erősen tapad a pohár falára. Illata nem túl intenzív, majdnem zárkózottnak mondható. Enyhe füstösséggel nyit. Nem direkten, bántón, inkább egy szabadtűzön készült pecsenye illatát idézi. Van még benne többek közt meggy, menta, citromfű, zöldbors is.

Megkóstolva rögtön jönnek a nagyon virgonc, fiatal Orsolya-borokra emlékeztető, kompromisszumot nem tűrő valahogy mégis szép savak. A gyümölcs próbál lépést tartani, ám nem mindig sikerül neki. Szétáradnak, száguldoznak, cikáznak a nyelven, a gyümölcs meg gyakran csak rosszallóan a szemével követi ezt a féktelen acid partit. Ízben kissé éretlen meggy, és a savak citrusai dominálnak. A végén cseppet tapad a tannin is. Harmadnapra kerekedett, határozottan szépült. Megint egy bor, akivel még érdemes lett volna várni? Így jár, aki nem hatosával vásárol be egy-egy tételből. A mesebeli harmadik napot alapul véve most 5 pont, és ki tudja, mi lesz még belőle.

Tamás Syrah Csopak 2004

A picénél kóstoltam tavaly, és egyetértettem Tamás Ervinnel, aki azt mondta, még nyers a bor, nincs igazán készen. Majd egy év elteltével, még mindig ugyanez az érzésem. Van benne szufla bőven, még mindig nem csillapodott le. A pincénél vettem 3500 Ft-ért.

A cabernet franc-nál világosabb, átlátszóbb, bíbor színben pompázik. Széle szép élénk vörös. Szintén vékony gyűrűje van, mozgása fürgébb a franc-nál. Orrban ő sem intenzív, viszont sűrű, tömör. Erdei gyümölcsös vadmártás alaplével, enyhe füstösséggel, húsos szalonnával, gombával. Hogy ez mind jöjjön, hagyni kell bőven szellőzni, de megéri. Ígéretes a kezdés bizony.

Szájba véve a savak itt még inkább felborítják az egyensúlyt, túl sokat akarnak szerepelni. Végigszáguldanak a nyelven, dübörögve, csikorogva, hangoskodva. Nehéz nem rájuk figyelni, pedig lenne/lehetne más izgalom is. De ki az, aki egy dübörgő elektromos basszusgitár mellett meghallja a bátortalanul cincogó énekesnőt? Amúgy alig hasonlít eddigi shiraz élményeimre, bár ez önmagában még nem baj. Húsos gyümölcsösség is rejtezik a hangzavar mögött, csak bizony nem könnyű észrevenni. Rengeteg erő van benne, a negyedik napra sem nyugodott le. A jövője még sokkal szebb is lehet, de ez most nem több 4 pontnál.

Hiába no, kamasz még mind a kettő. Bármi lehet belőlük.

Címkék: balaton kóstolás vörös négypontos csopak 2004 ötpontos cabernet franc syrah tamás

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr61443696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szegediszomelijé 2008.05.01. 14:21:30

Szerencsémre már 4. éve van szerencsém a Tamás borokhoz. Kóstolta, sőt, vettem 2003-as CF-Syrah küvét a Merulát, ami egy egészen kiemelkedő, tartalmas, komplex vörösbor volt. Ehhez a fentiek sajna nem fognak felnőni, szerintem a 2004 ott ennyit tudott és kész. Egyszerűen a szőlő nem tudott elég jó lenni. De érnek a 2006 -osok, és emiatt (is) érdemes néha látogatni a honlapot, hogy mikor lesznek piacon. Bár idén aligha, nem lesz elkapkodva. Ellenben mindenkinek ajánlom a Syrah borzseléjüket, sajthoz, rántott sajthoz, vörös húsokhoz. Ínyenc csemege, új szín -legalábbis számomra- a gasztronómiában. fehérben pedig az Oriolust, és aki teheti, ne járjo úgy, mint Palack, vegyen 1 rekesszel. A már most csodás bor (a fentiekhez képest min. 7 pont)még jócskán útja elejét járja.

Cserszegi Óvszeres 2008.05.02. 10:53:56

2004 szerintem nem a Syrah és nem a Franc éve volt, meg aztán különösen nem Csopakon. De még ezek a Tamás borok is ezerszer értékesebbek és igazabbak, mint a sok "trükkös" nagyüzemi portéka. Ez legalább maga a szőlő és a bor.

Gelencsér László 2008.05.02. 17:53:00

Tavaly a legjobb Olaszrizlinget Tőlük ittam!

tunderninja 2008.05.05. 10:29:59

Van Pinot Noir is.Készült 200palack.
Nekem van egy és egyet megkóstoltam.A bemutatott 2vörösbornál ez a tétel van abban a korban,hogy erre azt lehet mondani,hogy beérett.De ez is simán hosszú életű tud lenni.
süti beállítások módosítása