Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Gördülő kő

Györgykovács Hárslevelű 2006

2008.05.07. 07:27 - BOB

Még ha maga valószínűleg élénken tiltakozna is ez ellen, számomra Györgykovács Imre akkor is a Somló Rolling Stones-a: a nagy klasszikus, akihez mindig vissza lehet nyúlni, aki sokakat inspirál, és ennek ellenére nemcsak múltja van, hanem jelene is. Nem is akármilyen, mégpedig. Mert akárhányan is fogalmazzák ma újra Somlót ilyen vagy olyan minőségben, talán bizonyos tekintetben túl is szárnyalva őt, akárhányan próbálják múltidőbe tenni magát és borait, azért a klasszikus az klasszikus marad.

Rövid boralkoholistai pályafutásom egyik mérföldköve 2002-es furmintja volt, aminek eleganciáját, kifinomult somlaiságát azóta is hiába keresem sokak sokféle borában. Valahogy még Györgykovács-borban sem éreztem azóta ezt. Talán azért, mert azóta főként fiatal, zabolátlan borait kortyolgattam, amelyekben a Somló ugyan mindig hangsúlyos volt, de a harmónia még időért kiáltott bennük.

Györgykovács Hárslevelű 2006

Történetünk tárgyát (merthogy az alany ugye én vagyok, az állítmány meg a kóstolás volna) Györgykovács Imre 2006-os hárslevelűje képezi. A fajtát Györgykovács igen nagy becsben tartja. Nevezett bor a forgalmazó adatlapja szerint későn szüretelt, néhol töppedt szemeket is tartalmazó alapanyagból készült, mindösszesen 1 darab 900 literes hordóval. Albert Gazda november végén kóstolta, hasonló eredménnyel, mint amilyennel általában nálam is zárulnak a Györgykovács-kóstolások: fiatal még. Azóta viszont a szépség és harmónia útján Kronosz majd' fél éven át terelgette a bort, így elkövetkezett az újabb kóstolás ideje.

A hárslevelűt egyébként az utóbbi időben én is nagy becsben tartom. Nemcsak azért, mert nálunk őshonos a fajta, hanem azért is, mert néha nagyon komoly teljesítményre képes akár a Somló vagy a Badacsony-környék bazaltján, akár a Hegyalja változatos talajösszetételű lankáin. Ez másrészről sajnos azt jelenti, hogy se siklósi, se debrői hárslevelű még nem dobogtatta meg a szívem, de a bennem élő hedonista számára bőséges kárpótlást jelentenek e tárgyban akár Laposa Bence, akár Demeter Zoltán borai.

Vagy akár Györgykovács Imréé is. A bor világos szalmasárga színnel köszön rám, meg némi zöldes reflexekkel. Első ránézésre tehát megint megszívtam, megint túl fiatalon tepertem le. Az illat azonban rácáfol a pedofília gyanúját belengető balsejtelemre: ha az elején nagyon visszafogott is (ami egyébként Györgykovács-védjegy lehetne), azért harmonikus, elegáns, összerendezett. Kő és ásvány vezeti persze, de némi forgatás után előbukkannak a fajtára jellemző virágos, hársos aromák is. Az első benyomásom az, hogy hihetetlenül tiszta és elegáns az illat. Nem tolakszik, nem veri be az orromat. Semmi sallang nincs benne, csak a kő, a hárs és a tisztaság maga. Ettől clear a bolygó, hogy a Xenu-fanklubnak is üzenjünk egy veretest. Mindezek mellett persze somlóibb, mint hárslevelű.

Szájban pedig szépen követi az illatot: ásvány ás kő, kő és ásvány, délceg, érces hangon zengő savak jönnek. Mégsem billen el a savhangsúly felé, az acidokat telt, glicerines áradás ellenpontozza, az ízvilág is összerendeződött, fiatalos hamariságnak, kilógásoknak nyoma sincs benne. Az előre beharangozott maradékcukorból viszont semmit nem érzek, a bor nyelvileg csontszáraz. A savaknak köszönhetően ugyanakkor szép hossza is van, némi decensen elegáns kesernyével a végében. Tiszta és sallangmentes, ásványos és szép. Ha új fejezetet nem is fog írni a Somló nagykönyvébe, minden tekintetben elegáns és ízig-vérig somlói bor. Vastag 6 pont a jussa, és szívből jövő ajánlás.

Címkék: 2006 kóstolás somló györgykovács hatpontos tokaj badacsony hárslevelű laposa demeter zoltán bazaltbor

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr11451205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli 2008.05.07. 10:48:53

Sztem nem kell újra kitalálni a Somlót, senki nem tudja tisztábban megjeleníteni azt, mint Györgykovács. Mentes minden túlkapástól, újkori irányzatoktól: nincs túlzásba vitt hozamkorlátozás, nincs végletekig tőkéntartott szőlő és egyéb olyan dolog, ami inkább diszharmóniához vezethet.
Az eredmény: mindig megbízható minőség, mesteri arányok savból, kőből, fajtából, testből, alkoholból. Az idő is őt igazolja: 4-6 évesen sokszor még jobbak a borai, mint frissen piacra kerülve, öregedésnek ilyenkor még nyoma sincs. Ha a Szeremley kapcsán azt mondtátok, kiszúrta a szemeteket, Györgykovács esetében ez hatványozottan igaz, hiszen nála tán nem is lehet mellényúlni. Ez utóbbi mondatot nehezen tudnám akármelyik magyar pincére átültetni...

deprimarius 2008.05.07. 11:22:56

"nincs túlzásba vitt hozamkorlátozás,"

Hány évig jön még elő ez a sületlenség? Amúgy nagyon tisztelem Györgykovács borait, de Takács Lajos és az Apátsági Pince borai tényleg izgalmasabbak, vibrálóbbak, egyedibbek. Részben annak tudom be hogy Györgykovács rendszeresen felvsárolt szőlővel egészíti ki a sajátot. A túl nagy hozamkorlátozás meg olyan, mint a "túl magas kilátó", vagy a "túl messziről lőtt gól". Olyan sincs hogy végletekig tőkén tartott szőlő, ha harmonikus az eredmény.

dalton1 2008.05.07. 12:13:33

A hozamkorlátozásnak is van túlzásba vitele, pl. 1 fürt/tőke már lehet hogy fölösleges...vagy egyszerűen nem lesz jobb tőle a bor, csak kevesebb...

A végletekig tőkén tartott szőlőből pedig bizonyos határokon túl nincs harmonikus bor...

Az is lehet sületlenség, hogy a felvásárolt szőlőt folyton úgy kezeljük mint ha törköly vagy cefre lenne...más kérdés persze hogy a felvásárolt szőlő melyik bort egészíti ki...

deprimarius 2008.05.07. 12:41:20

"vagy egyszerűen nem lesz jobb tőle a bor, csak kevesebb..."

ha nincs túltöltve a talaj akkor kevesebb SEMMIKÉPPEN nem lhet. De ne tegyünk úgy hogy elvi dolgokról beszélünk, itt a fél kiló az egy kiló vagy a másfél kiló közti különbségről van szó.

A végletekig tőkén tartott szőlőből pedig bizonyos határokon túl nincs harmonikus bor...

persze a jégborban én sem hiszek de addig sokszor csak fokozódik a "jóság" ha jók az alapok.

"Az is lehet sületlenség, hogy a felvásárolt szőlőt folyton úgy kezeljük mint ha törköly vagy cefre lenne...más kérdés persze hogy a felvásárolt szőlő melyik bort egészíti ki..."

persze hogy nemcsak cefre lehet, de itt somló csúcsminőségéről beszélünk és Györgykovácsnak nincs b-kategóriás alapbora, amibe simán beleférne felvásárolt szőlő.

dalton1 2008.05.07. 13:37:18

Minél kevesebb a feldolgozott szőlő, annál kevesebb a leve. Nyílván nem amellett töröm itt a lándzsát hogy ne korlátozzák a mennyiséget, asszem ez egyértelmű. Hangsúlyoztam a túlzásba vitelt.

Én még a jégborban is hiszek, és természetesen ebben az esetben sem azt mondtam hogy az éretlen szőlő a szőlő...általában az időjárástól és érettségtől függ a szüret ideje. Arra utaltam amire szerintem zoli is hogy a cukor kedvéért sokáig kinnt hagyott szőlőből elszállnak a savak.

Felvásárolni úgy is lehet hogy nem az enyém a terület de én művelem/műveltetem.

(Egyszerűen csak zoli-t kommentáltam egyetértésemet kifejezve és a mondnadóját az én értelmezésem szerint kibontva!)

dalton1 2008.05.07. 13:40:04

Most látom zoli megemlíti a kulcsszót: diszharmónia! Ennek elkerülése a cél, nyílván...és ennek érdekében kell alkalmazni a hozamkorlátozást és kinnhagyni a szőlőt, ameddig szükséges.

dalton1 2008.05.07. 13:44:08

A '06-os Merengőben is van felvásárolt szőlő, ha jól emlékszem a vitára néhány hónapja. Az pedig csúcsbor.

Gyögykovács fenn akarja tartani a birtokot és ha ehhez szükséges hogy növelje a mennyiséget de nincs honnan csak felvásárolt szőlőből akkor kénytelen rá. Egyszerűen mert különben tönkremegy. De még így is tud jó bort készíteni, sőt, és az árai sem annyira elszálltak mint sok magyar borászé...(akik sokszor vásárolnak fel szőlőt pedig a saját birtokuk is többszöröse Györgykovács Imréének...)

csomorika 2008.05.07. 13:53:12

deprimarius, TL ok, de az Apátsági Pincét nem tenném mellé, meg azért vannak ott még mások is.
Imre ott hibázott, hogy nem vett területet, amikor még volt rá lehetőség, így maradt az egyensúlyozás a lét-nemlét határán.

vörös és fehér 2008.05.07. 14:12:30

Én mellé tenném az Apátságit. Pár hete volt szerencsém végigkóstolni a pincében a 2007-es évjáratot. Erre alapozva mondom, amit.

lackó 2008.05.07. 14:17:02

Azért tegyük hozzá: nem csak jelene, hanem jövője is van Imrének...no és bízom benne, hogy az egyensúly inkább a lét fele billen. Amilyen a bor, olyan az ember és fordítva is :)

A hozamkorlátozás vitájáról: nem emlékszem pontosan, már ki is mondta, talán Hajdú Edit lehetett, de mintha ő hozta volna fel, hogy tényleg van túlzásba vitt hozamkorlátozás: kevesebb nem lesz tőle a bor, viszont egy bizonyos határnál már fölösleges tovább menni, ez ugye minden szőlőnél más, a fürtök mérete, bogyók stb. miatt.

Takács Lajos boraihoz eddig sajnos még nem volt szerencsém, de azért nem mondanám, hogy nem egyedi a bora...lehet, hogy vibráló, lassan nyílik, idő és türelem kell hozzá, de épp ettől egyedi és összetéveszthetetlen...mint ahogy egyszer egy nagy ítész mondta nála: olyan szépek ezek a reduktív borok :)

Becsüljük Somlót, egyik nagy lehetőségünk még a világ számára rejtve van.

csomorika 2008.05.07. 14:37:00

Azért hogy minél többen megismerhessék MÁJ. 17-18 SOMLÓI TAVASZ FESZTIVÁL

lackó 2008.05.07. 14:56:44

Azért, hogy Béla bácsi ne hiába utazzon idáig: MÁJ. 21-25 SZEGEDI BORFESZTIVÁL

morc 2008.05.07. 15:17:20

Jónéhány somlói termelő (Béla bácsi, Kreinbacher, Laposáék, Takács Lajos) jónéhány borát végigkóstolva nekem Györgykovács Imre maradt továbbra is a csúcs.

Ami még nagyon fontos: SOHA NEM OKOZOTT CSALÓDÁST. Nem egyformák persze az évjáratok, de a színvonal a nagyon jó és fantasztikus között hullámzik. Sőt, valahogy minden bora kivételes és ünnepi: mindegyik rendkívül tiszta és őszinte. És ez a tiszta mineralitás Somló legfontosabb erénye.

Isten tartsa meg sokáig!

deprimarius 2008.05.07. 16:31:04

dalton1,

Nehogy bárki félreértse: nagyon tisztelem Györgykovácsék borait, szerintem nagyon jók és megbízhatóak, arányosak, szépek, de számomra TL és az Apátsági Pince tételei még sokkal többet hoztak, és ezt részben a radikálisabb hozamkorlátozásnak tudom be és annak hogy Imre fölvásárolt szőlővel is higítja a borokat. De tényleg nem bántani akarom őt, bárcsak sok más borvidéken is ilyen szintű dolgokról lehetne diskurálni: a nagyon jó és az elképesztően jó közti különbségekről.

lackó,

" hogy tényleg van túlzásba vitt hozamkorlátozás: kevesebb nem lesz tőle a bor, viszont egy bizonyos határnál már fölösleges tovább menni, ez ugye minden szőlőnél más, a fürtök mérete, bogyók stb. miatt."

csak hát sosem tudjuk meg hol van az értelmes és a nem értelmes határa amíg ki nem próbáljuk, és minden talajon más és más lesz az eredmény. Kellően szegény talajon az eddigi kóstolási tapasztalataim alapján ez bizony fél kiló körül van tőkénként.

zoli 2008.05.07. 18:39:51

Ahogy elnézem a hozzászólásokat, hiába is próbálkozok az észérvekkel, feleslegesen tenném, mindig uazt a slágert fújja a verkli - tisztelet a kivételnek.
Megelőlegezném mégis a bizalmat, hogy ebből előremutató vita is kisülhet, nézzünk néhány dolgot.
Hozamkorlátozás: az nem olyan egyszerű, hogy minél kevesebb, annál jobb. Törekedni kell az optimálisra, termőhely, fajta, talajadottságok, stb. figyelembevételével. A szőlő bogyóban a sav, cukor, szárazanyagtartalom, megint stb. nem párhuzamosan sűrűsödik, vmelyik összetevő egy ponton túl vagy túlsúlyba kerül vagy lemarad a többihez képest. Tudom, hogy nagy divatja van most a sűrű, ásványos boroknak, a terroir megjelenítése végett mindent beáldozunk, de igazán nagy bor nem lehet sztem nehéz, lomha. A 14-15 térfogatszázalékkal bíró boroknál gyakran elhangzik az "elbírja", "van mögötte elég tartalom" típusú rigmusokat, közben savai már rég nem bírnak lépést tartani. Nem egy magyar "terroir-csúcs" jutott már erre a sorsra.

A sokáig tőkén tartásról: a szőlő bogyójában található aromaanyagok állandóan változnak, túlzottan kinyújtott szüreti időpont esetében nem a fajta tiszta gyümölcsei jellenek meg, hanem a kései szüretre utaló ízek, mindez uniformizálhatja a végeredményt, ezt egy jószándékú terroirista mégsem akarhatja...


...és akkor essen szó mindjárt a rosszindulatú személyeskedő támadásokról, tévhitekről:
-GyI olyan szőlőt nem vásárol, aminek nem kísérte végig az életpályáját és azt nem megfelelőnek tartotta volna.
-Rosszak a területei? Tessék gyorsan konkrétumokat mondani, melyik és miért, különben ez se tarthatom másnak, mint hallomásból szerzett és bután továbbadott sületlenséget.

A túl magas kilátó hasonlat egyébként nagyon találó: bizonyos magasságokból már nem látni a tájat, a földet, mi is történik ott, csak nagy, mindent eltakaró fellegeket, amik szépek ugyan, de a tisztánlátásban nem segítenek sokat...

deprimarius 2008.05.07. 19:08:10

zoli,

továbbra sem értem miért lehetne bármiben rosszabb egy "túlzottan" hozamkorlátozott bor.

Amit az érésről írsz azzal egyetértek, azzal azért kiegészítve, hogy azt a pontot mindenképpen el kell érje a szőlő amikor tökéletes a fenolos érés. zárójelben itt utalnék Csite minapi posztjára amiben két olyan Takács Lajos hárslevelűt kóstolt, amik közt kb 10 nap volt a különbség a szüreti időpontban és sokkal jobbnak találta a későbbit. És hozzátéve hogy a legmagasabb szinten bőven vannak kivételek, ahol az akár óriási cukortartalom mellett bődületes személyisége, egyedi ízei maradnak meg a boroknak: pl Szepsy Cuvée 03, Szepsy Szamorodni 03, Hollóvár hárs 05. Ez utóbbi bort kóstolva sztem senki nem sokallja a cukrot és nem gondolja, hogy jobb bor lett volna ha pár héttel hamarább szedik a szőlőt.

Azzal is egyetértek, hogy sok olyan bor volt, ahol a savak elvesztek, és hiába volt minden más erény, féloldalas lett a bor és hamar össze is zuhant. Ez évjáratkérdés is. akkor van esély kiemelkedő borra, ha a tökéletes közeli fenolos érés állapotában még van elég sav. Szvsz azért jópár ilyen bor született az elmúlt években...

"..és akkor essen szó mindjárt a rosszindulatú személyeskedő támadásokról, tévhitekről:
-GyI olyan szőlőt nem vásárol, aminek nem kísérte végig az életpályáját és azt nem megfelelőnek tartotta volna."

én kérem ki magamnak ezt, mint írtam nagyon kedvelem és tisztelem Imre munkáját. Saját szájával mondta egyszer, hogy nála úgy megy a felvásárlás, hogy augusztusban ha talál valami ígéretes ültetvényt, ott megbeszéli az üzletet és akkor még csinál egy kör fürtválogatást. De nem állandóak ezek az ültetvények és a metszés, zöldválogatás nincs megszabva előre. ez nyilván sokkal jobb mint egy bármilyen szőlő megvétele kilóra szüretkor, de nem is a lehető legjobb felvásárlási forma amikor minden évben ugyanarról a területről vásárol és ellenőriz metszéstől kezdve mindent.

A végét nem értem, milyen a "túl" hozamkorlátozott bor szerinted? Túl milyen? Akkor mondok mást, egy barátomtól idézem: ez kb olyan mint a "túl szép nő". Vagyis nincs ilyen.

zoli 2008.05.07. 21:11:52

Örülök, hogy előkerült a fenolos érettség fogalma. Tegyük is fel magunknak mindjárt a kérdést, hogy a két fürtöt termő(értsd: túl hozamkorlátozott) tőke szőlejénél lehet-e számolni tökéletes fenolos érettséggel anélkül, hogy a bora végül ne legyen alkoholtúlsúlyos?

Megismétlem a mondanivalóm: számomra Györgykovács a letisztult Somló. Nem talajkivonatot készít, nem a túlérett, töppedt szőlőt milyenségét mutatja be, boraiban nem találni semmilyen kilógó részt. Nem legeket, csúcsokat készít, hanem kerek, harmónikus borokat, hiba nélkül, ilyet én nemigen tapasztaltam még másnál.

deprimarius 2008.05.08. 09:47:12

"Tegyük is fel magunknak mindjárt a kérdést, hogy a két fürtöt termő(értsd: túl hozamkorlátozott) tőke szőlejénél lehet-e számolni tökéletes fenolos érettséggel anélkül, hogy a bora végül ne legyen alkoholtúlsúlyos?"


Igen, lehet. Jó esetben (évjárat, fajta, talaj) az aromák és a savak is úgy feldúsulnak hogy harmonikus lesz az eredmény, magas alkoholszint mellett is. A hozamkorlátozás szerintem nem borítja fel az érési folyamatot (cukor és fenolos) csak előbbre hoz, és koncentrál mindent.

kifli 2008.05.08. 09:55:51

Somló középszere, semmiesetre sem rossz értelemben

lackó 2008.05.08. 11:39:14

Kifli...ezt most kifejtenéd?

egri Fehér 2008.05.10. 11:32:19

Könyörgöm, hagyjuk már ezt a felvásárolt szőlővel higítja dumát... Attól, hogy egyes termelők megengedik maguknak azt a disznóságot, hogy szart adnak el a saját nevük alatt, és mindezt a felvásárlásra fogják, attól még lehet egészen kiváló borokat készíteni felvásárolt szőlőből. Egy jó példa erre pont Györkovács 2004-es traminije. Nagyon szép bor.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2008.05.14. 14:33:52

Sőt. Volt már szerencsém pincészethez, ahol a legszebb bor tartósan felvásárolt szőlőből készült. A "hozamkorlátozás túlzásait" pedig szerintem szintén rendkívül felszínesen tárgyalták a kedves kollégák, mert a fentiekhez képest rengeteg egyéb érv és szempont sorakoztatható.

a cuccosok már a spájzban vannak! 2008.05.14. 14:42:36

balafánt,

Ja, persze, például nem egy pince van aki Szepsy Istvántól vesz lédig borokat amire utána ráteszi a saját címkéjét.

bodorján 2008.05.14. 14:47:49

Re: a cuccosok már a spájzban vannak!

Szerintem ezek általában fordítva történnek. Neves termelő bort vesz egy másik borvidékről és eladja a saját neve alatt.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2008.05.14. 14:53:32

Azért nem egy példa van a fentiekre is, bodorján, de alighanem a két feltételezés nem ellentéte és vitaalapja egymásnak: mindekettőre van elég példa.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2008.05.14. 14:54:15

Hú, ezt jól megaszontam. Remélem a lényeg azért átmegy.
süti beállítások módosítása