Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kicit szem óccó borocka

Changyu Shandong Red 2006

2008.06.01. 16:38 - BOB

A műanyag strandpapucsokat és olcsó nejlonmelegítőket még elnéztük. Az idegborzoló hangon vernyákoló műanyag és plüss vacakokat már nem annyira kedveltük. A műszaki cikkeket elfogadtuk, az éttermeket még néha szerettük is. De hogy már borban is a kínai importtermékkel kelljen a hazainak szembenéznie, azt a honfiúi kebel már nem akarja bevenni. Márpedig ha az elmúlt évtizedek eseményeit borra interpoláljuk, akkor ez az apokaliptikus jövőkép bontakozik ki szemeink előtt.

A repülősök legendáriumában szerepel egy Airbus A320-as repülőgép, melyet a kínai állami légitársaság rendelt meg a franciáktól. A gépet annak rendje s módja szerint le is szállították, ám forgalomba - mondják - sosem állt. A témában bennfentesek esküsznek rá, hogy a repülőgép azóta is egy kínai hangár mélyén rostokol, ahol is hozzáértő kínai mérnökök alkatrészeire szedve tanulmányozzák műszaki megoldásait, s ezek fogják képezni a majdani kínai gyártású - kici, óccó, fapadosz - utasszállító repülőgép műszaki alapjait. A BMW is megorrolt már a kínai Shuanghuan autógyárra, amely az X5-ös kiköpött mását Shuanghuan CEO néven, az eredetihez képest féláron hozta forgalomba. Az államilag irányított kapitalizmus a technológiai koppintásokkal gyorsan terjeszkedik: a működő megoldásokat másoktól szedi, innovációra nem kell költenie, a munkaerő pedig szinte ingyen van.

Hogy borfronton mit lehet elérni ezzel a működési modellel, azzal nekem vannak kétségeim. Mert sok technológiai lépés lemásolható, de az egész műfaj alfája és omegája - a szőlő és a föld - talán mégsem. Márpedig itten egy kínai borról lesz szó, amit szemfüles feleségem vett észre a (magyar) Metro áruház polcain, mint a kici, óccó borocka hazai térhódításának egyik korai tünetét.

Changyu Shandong Red 2006

A termelő - a hangzatos nevű Changyu Pioneer Wine Company - egyébként egész Kína legrégebbi (ezt méretes "since 1892" felirat is jelzi a címkén), egyben legnagyobb borászatának számít. És azért ott vannak ám méretek, a cég székhelyéül szolgáló Yantai várost például vidéki porfészekként jegyzik, pedig 6 és fél millió lakosa van. El nem tudom képzelni, hány hektoliter kici, óccó borocka csordogálhat ki ebből a pionír borászatból évente. Mindenesetre az jelez valamit, hogy a cégcsoport a maga 2007. évi 695 millió dolláros értékesítési bevételével bent van a világ legnagyobb 10 borászata között. A szőlőiket egyébként anno a bordói borvidékről importálták, a technológiát pedig európai borászoktól lesték el. A vizsgálódásunk tárgyát képező bor a szortiment alja körül lehet, egyszerűen csak Shandong Red névre hallgat, ami nagyjából az "Északi Középhegység-beli vörös" kínai szinonimája, arányosítva a mennyiségekből adódó különbségekkel. Cabernet sauvignon volna egyébként száz százalékig.

Az első, ami szembembe ötlik, hogy ez a bor piros. Nem egyszerűen pirosas, mint a sillerek vagy a lazábbra hangolt kadarkák, hanem olyan piros, hogy a CBA sajátmárkás eperszörpje (ami testvérek között is minimum 80%-ban élelmiszeripari színezékből áll) sápatag gésa mellette. Komoly vegyészeti kutatások állhatnak a bor készítése mögött - jegyzem fel. A színe azonban nem tántorít el (a kóstolásban részt vevő ismerősök pedig már ekkor óvatosságra intenek), beleszippantok. Meggyszörp. Szintén CBA/Tesco sajátmárkásra hajazó, a természetességet messziről kerülő illat ez, mondhatni mesterséges meggyaromára hasonlítani akaró műanyag. Némi fa is beköszön azért, hátulról, halványan, mégis természetesebben, mint a jóval intenzívebben áradó meggyszörparomásság.

Szájba véve vékony, semmitmondó ízeket kapok, kici gyümölc, kici fa. Gyengécske asztali bornak, kontyalávalónak elmenne épp, de akkor negyed-ötödennyiért kellene adni (1920,- magyar forintot fizettünk érte). Ugyanis túl nagy baj éppen nincs vele. Csak épp semmitmondóan és jellegtelenül semmilyen. És ez az aromás-műanyagos illat után bizony édeskevés. Mondjuk ki: ez egy szar bor. Ihatónak éppen iható, nagyjából ennyi az összes erénye neki, ehhez képest viszont pofátlanul drága. Nagyon nagy ízlésbeli és egyéb ficamoknak kell ahhoz beállnia az alapvetően patrióta hazai fogyasztóban, hogy nagyobb mennyiség is piacképes legyen nálunk e borszerű italból. Satnya 2 pont a jussa. Lehet, hogy a műanyag strandpapucs és a műszaki cikkek után ebbe fog beletörni a bicska? Nem tudom. De az biztos, hogy ezzel a minőséggel Kína még egy ideig nem lesz az új Chile, mint ahogy magukról hinni szeretnék. Nyilván botorság ezt egy bor után kijelenteni, de a nyitány - úgy tűnik - el lett baltázva. Nem kicit.

Címkék: kína 2006 borok a hiperből kétpontos changyu

55 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr43496954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

luyo (törölt) 2008.06.01. 20:09:06

Azért került 1920 forintba, mert "ezeöccá"+ÁFA+árrés :-)

lápi lidérc 2008.06.01. 20:18:11

Csak jelezném, hogy ez az erőltetett fikázás kicsit hibás, mert a cs hang pl. pont létezik a kínaiban.
(Meg mondjuk amúgy is elég alantas poén más népek nyelvén gúnyolódni. Idegen füllel a magyarral is elég szépen lehetne.)
Amúgy meg előítéletesen bort kóstolni (ahol az alapból -5 pontról indul) sem vezet objektív eredményre.

amc 2008.06.01. 20:37:11

A posztíró egy barom.
Öreg! Téged még nagyon sok meglepetés fog érni a kínai termékekkel kapcsolatban.
Ha meg fikázáshoz van kedved, akkor egy kis stílust is vihetnél bele. Szólj pl. Szilynek, ő biztos el tudja magyarázni butus fejednek, hogy kell az ilyet megírni.

gordu 2008.06.01. 20:54:18

Hát igen.
Kína eldöntötte, hogy embert küld a Holdra. Mert az jó.
Ez a "nyugat" szerencséje. Mármint hogy az elképesztő gazdasági potenciált hülyék, antitálentumok, egy fekete doboz irányítja, értelmetlen irányokba.

A mai Kína az emberiség legnagyobb és egyben legvégzetesebb vicce. Az egymilliárd robot országa, az unatkozó óriás, amelyik büszkén ás újabb gödröket, hogy az előző rekord-hatalmas gödör kiásott földjét legyen hova temetni.

Tudományosnak látszó holdutazás, bmw-nek látszó izé, bornak látszó vegyszer.

299.- Ft-ért azt mondanám, jóvan, piaci rés, de ez így erős kicsit, ezt még az ár alapján választó tejszínhab-agyú pógár sem veszi meg.

Ám gyorsan kell röhögni, mert előbb-utóbb rájönnek, hogy a tálentumellenességnél van jobb biznisz is.
Mászt? Cípőszet, cizmászat?

SirHónajj 2008.06.01. 20:58:40

Jó bor? Rossz bor? Mihez is képest is? Színekről is ízlésekről vitának nincs értelme.

pecz 2008.06.01. 21:03:59

Eszembe jutott, amikor nem kínai, hanem Dél-Koreai cég kérte, hogy az egyik nálunk fejlesztett műszert a spin-off cég darabokban szállítsa és ott a helyszínen rakja össze. Miért? kérdeztem. Hogy a mérnökeink tanulhassanak belőle. Válaszolták. Na ebből nem let üzlet.
A kínai bort a METRO-ban én is láttam. Mondjuk kínai fokhagymát nem veszek, de különösebben nem hábrogok rajta. A kínai boron igen. Azt sem értem, hogy eddig úgy tünt a METRO nemzetközi beszerző csapata egészen jól kóstol, most meg mi történt velük?
Akkor sem örülnék, ha kellemesen iható, egyszerű bor lenne, de nem az, ahogy a leírásból egyértelmű.

ekkerjoz 2008.06.01. 21:15:28

Kína imádók agya teljesen átmosva, kínai terméket kritizálni tilos, bort is. Postíró amúgy magyarosan leugatva, mert a kínai udvariasság még azért nem feltétlen sajátja a kedves kínabarát fikázóknak. Ezekbe aztán kár is lenne másféle bor, egészségükre.

amc 2008.06.01. 23:19:10

Hozzám beszélsz kicsi huszár? Nem én fikázok, hanem a posztíró és nemcsak Kínát, hanem a cba-t, tescot, ultragagyi stílusban. Nincs olyan, hogy kínabarát, de már sajnos megkerülhetetlenek. Lassan lehetetlen olyan terméket találni, amit nem Kínából hoznak. Miért pont a bor lenne kivétel? (ami, gondolom lesz majd jobb is, olcsóbb is.És az talán szőlőből van)
Ja és tőlem hozhatják, Vranacot iszok nagynéha...

egri Fehér 2008.06.01. 23:26:18

SirHónajj: ízlésekről valóban nincs helye vitának, azonban itt nem ízlésekről van szó. Hanem arról, hogy ez a bor a kóstoló leírása szerint egy rossz bor. Valószínűleg nem is ízlik neki, de ez már egy kiegészítő információ.

Amikor azt mondjuk, hogy ez egy rossz bor, akkor a borról beszélünk, ha pedig azt mondjuk, hogy ez a bor nem tetszik, akkor pedig a saját ízlésünkről. A különbség óriási.

A relativizmus pedig egy igen veszélyes jószág, kéretik nem fennen hirdetni.

dalton1 2008.06.02. 00:47:50

"Újabb arcok jönnek, a bölcs végképp kiszáll,
S mi vakon, vakon, ütjük egymást vakon,
Míg nyakig nem ér a sár, kemény játék!"

/Omega-Kemény játék/

Egy kérdés: Ki ez a sok ismeretlen okos?

Kína egy halom hasznavehetetlen áruval árasztja el a világot. Való igaz mindenütt ott vannak, akár hívták őket akár nem. Az is igaz hogy egy kínai ember egy hétig elél vagy dolgozik egy marék rizsen, nincs akkora pofája mint nyugati társainak. (Természetesen a hatalomban résztvevők, mint mindenütt itt is külön megítélés alá esnek.)

A bort nem kóstoltam, az ironizálás lehet hogy túlzás de látatlanban is egyet tudok érteni bob-bal.
A Metro pedig azért forgalmazza mert újdonság, különlegesség, ritkaság(még!). Teljesen nyílvánvaló. Az emberek meg ugranak a különlegesre, az újra és megveszik. Bob is megvette. Ha már nem lesz új, valószínűleg visszakúszik az ára az őt megillető szintre, vagy megközelíti azt.

"Kína hadd aludjon, mert beleremeg a világ, ha felébred!"

/Bonaparte Napoleon/

dagadtos 2008.06.02. 03:54:22

Roppantul kurvára érdekel minket, hogy milyen hang van a kínaiban, nagyon köszönjük! Sajnos ez egy rossz bort nem ment meg, dehát igyátok csak szépen. Nincs ezzel a cikkel semmi baj.
(Pedig milyen rohadt-pinceszagú tud lenni bármilyen étel, ha abból a fokhagymából kerül bele...)

ekkerjoz 2008.06.02. 06:48:45

Kedves amc, ilyenkor szokták mondani, hogy visszább vehetne a lendületből és arcából, de nem teszem, nem az én gondom, hogy neveljem. Az interneten mindenki akkora tapló, amekkora csak bír lenni, magánügy.

A multinacionális, és őket utánzó cégekről nincs nagy véleményem, sőt, kifejezetten ellenségeim mind. Rászoktatták a népet egyfajta "állandó" minőségre, szezontól, évjárattól függetlenül kapni ugyanazt a terméket. Ez tornacipőnél korrekt, de bor esetében, hát minimum meglepő és mulatságos. A napraforgó "étolaj" lehet mindig ugyanolyan érzékszervi jegyű, mert ugye a kémia csodákra képes, de egy bor elvileg élő dolog, kivéve, ha.

Mindenki saját felelőssége, mit-honnan vásárol, hipermarketekből lehetőleg semmilyen élelmiszert nem vennék, bort eszembe sem jutna levenni a polcról. Kínait pláne.

Roppant nyomasztó a kínai "gazdasági csoda" nyomulása, nem csak azért, mert nívótlan árúikkal támadnak, hanem, mert előbb-utóbb erőt gyűjtenek az energiaszektorban, távközlésben, gyógyszeriparban is. Nem engedném.

espé 2008.06.02. 07:09:17

Nincs ezzel a cikkel semmi baj. Csak bob szemléletével:
1./ Ugyebár az ÖSSZES magyar bor kenterbe veri ezt az egy kínai palackot?
2./ Ugyebár az ÖSSZES kínai árú utánzat, hamis, bóvli?
3./ Ugyebár az tudja lekutyázni a cba, tesko, metro láncokat aki /vagy a felesége/ ott vásárol?
4./ Ugyebár nem kötelező kinai bort vásárolni?

ekkerjoz 2008.06.02. 07:31:58

Kedves espé, szerintem nincs baj a postoló szemléletével, észrevette a bort, és közzétette a tapasztalatait, a lehető legjobb helyen. Éppen azért, hogy mások ne csodálkozzanak, ha ilyen bort vesznek. Erről szól ez a blog.

A kínai áruhoz pedig saját tapasztalatom osztanám meg, kicsit témába vág. Olyan traktort kerestem, ami elfér a szőlőben a sorok között, találtam is 150 cm széles, ügyes kisfülkés darabot. Kínai, persze, de német cég forgalmazta, Németországban vettem, itthon, használatban tűnt fel a pocsék minőség. A motor és a hajtás rendben, az szerencsére japán, de minden más szétesik, törik, elromlik. Innen üzenem, ne vegyenek ilyet, kínai bor jelleg miatt.

BOB 2008.06.02. 08:08:53

Megnyugtató, hogy így törődnek a szemléletemmel :) Annyi történt csupán, hogy sétáltunk a METRO-ban (igen, pl. WC-papírt meg papírtörlőt ott veszünk, sőt néha még ruhát is szoktunk, mi több: konyhai eszközöket is, akkora állatok vagyunk), megláttuk ezt a bort, és hatalmába kerített az "ilyen állat nincs, ezt meg kell írni vaze"-érzés. Úgyhogy megvettük.

Nem írtam olyan baromságokat, hogy minden magyar bor leverné (mert hazaiból is bőven akad hasonló, meg rosszabb is), olyat se hogy minden kínai áru hamis, utánzat, bóvli (mert a legtöbbje multicégek Kínában gyártatott terméke - bár ami nem az, annak nálunk látható legnagyobb része valóban vagy utánzat vagy bóvli), de ha egy bor egyszerűen rossz, akkor kénytelen vagyok róla azt mondani, hogy rossz. Ez van, üssetek.

Zazu 2008.06.02. 08:12:49

A sok csájnafan vegye meg a bort, kóstolja meg és cáfolja meg bob-ot.
Ja és kínai boron kívül ne igyanak mást, és a gyereküket is kínai bébiétellel etessék és szuperbiztonságos kínai autócsodával fuvarozzák.
Akkor pofázhatnak.

Spicc 2008.06.02. 08:17:19

Én egyszer az amsterdami repülőtér várójában kortyolgattam egy kis vöröset. Ilyenkor nem szokott érdekelni honnan a nedű, de mégis annyira ízlett hogy megnéztem a palackot. Egy kínai Cabernet volt szintén, de ezek szerint egy másik kategória. Én majdnem leestem a székről akkor meglepetésemben. Utána is néztem az interneten a kínai borforradalomnak és sok angol meg francia befektető próbálja a szőlőművelést-borkészítést meghonosítani Kínában.
Nem biztos, hogy csak übergagyi kategóriában.

BOB 2008.06.02. 08:19:37

Sőt: biztos, hogy nem. A posthoz csatolt videóból látszik, hogy van ott prémium-kategória is, csak épp hozzánk ez jött be a METRO-nak köszönhetően.

espé 2008.06.02. 08:20:16

Kedves espé, szerintem nincs baj a postoló szemléletével, észrevette a bort, és közzétette a tapasztalatait, a lehető legjobb helyen. Éppen azért, hogy mások ne csodálkozzanak, ha ilyen bort vesznek. Erről szól ez a blog.

Igen! Erről szólna, ha nem keverjük bele a műanyag papucsot, a nagyközérteket, vagy a traktort stb.

Hamár papucs: eredeti müanyag papucs, eredeti kínaiaknál 1200HUF. Párizsban, Jeruzsálemben stb 2000felett. Magyar csomagküldőnél 6000. Minőségről annyit, hogy az eddigi legjobb a kerti munkákhoz, vagy a tengerpartra.

Más: ha megnézzük az áhított márkás műszaki kütyünket, nagy betűkkel az van ráírva, hogy származási hely EU. Oldalán, hátulján, alján megtalálhatjuk a kisbetűst: made in PRC.

Más: mindenki kiszagolhatja a színvonalbeli különbséget, aki betér a fővárosi főpályaudvarok vc-jébe és az Ázsia Center toalettszalonjába. Ez utóbbi ingyenes.

ps: ha a poszt borról szólt volna ezt nem írtam volna.

ekkerjoz 2008.06.02. 08:27:06

Mi az Ázsia Center?

espé 2008.06.02. 08:47:29

ekkerjoz:
kínai bevásárlóközpont Rákospalota peremén. Három emeletes épület lifttel, mozgólépcsővel, légkondival, mélygarázzsal, kínai és magyar büfével, stb. Interneten biztos kereshető.

bsutyi 2008.06.02. 08:48:36

Szánalmat érzek mikor néhány hozzászólást olvasok.
Ezért van itt az ország mert mindig megvédjük az "idegeneket".
Szerintem ez a cikk egy figyelmeztetés is lehetne, hogy odafigyeljünk.
Néhány év múlva kínai hamis tokajit, champagne vagy brunellot is lehet majd kapni a ruhaboltban vagy a piacon.
Óccoér....

ekkerjoz 2008.06.02. 08:50:40

Köszönöm szépen, közben tényleg megtaláltam.
Kínai Mammut.

espé 2008.06.02. 08:53:35

bob: ha egy bor rossz, akkor mondjuk egyszerűen azt.

Számtalanszor előfordul, hogy borminősítés ürügyén a beszerzés, vagy a származás, esetleg a göngyöleg van elítélve.

Én is vásárlok a multiknál, de nem szégyenlem, hanem tudom, hogy melyiknél veszem a tejet, melyiknél, a kenyeret, melyiknél a felvágottat, és melyiknél a bort.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.06.02. 09:05:28

Szerintem ez a bor nem a magyarokat célozza meg, hanem a hazánkban ideiglenesen (vagy nem) állomásozó egyre kevésbé elhanyagolható számú kínaiakat.

Nekem volt szerencsém Kínában több helyi bort kóstolni ,de jót nem találtam, ihatót igen. Pedig rendesen kísérleteztem a komolyabb 8-20k forintos kategóriában is. Egyszerűen nem jöttek be. De ebben nincs is semmi furcsa, nem nekem csinálják, hanem a hatalmas kínai piacra. Ők meg szeretik, mert egy tisztességes kínai az utál importholmira pénz kiadni. Nemcsak az ára miatt, hanem azért mert a kínai az büszke, lokálpatrióta.

A fő baj a kínai borral pontosan ugyanaz mint bármely másik messziről jött borral, hogy csak személyes bizalom az amire hagyatkozhat a borivó azt illetőleg, hogy pontosan mit is iszik. Ugyanis Kínában sokminden van, de szigorú bortörvény az nincs :) Ahogy a nagy víz túloldalán sincs, szinte sehol. Ezek után ember legyen a talpán aki meg mer inni ilyen bort :)

espé 2008.06.02. 09:06:00

ekkerjoz, a jó cím:
Asia Center Budapest

elzee 2008.06.02. 09:11:13

Kínában jártamban kóstoltam több kínai bort: a vörösök nagyjából hasonlóak voltak, mint bob leírta (meg lehet inni, de ez minden erénye), a fehérek viszont egyenesen ihatatlanok voltak. Ezt a véleményemet kb. 30 különböző minőségű és árkategóriájú kínai bor kóstolása után alakítottam ki...

espé 2008.06.02. 10:01:47

A kóstolásról:
Egyszer fél pohár retzinát kóstoltam, de egy életre elég volt. Ugyanabból, a görög esten komplett túristabuszok itták magukat az asztal alá.
Loire mellett 100m-es pincét végigkóstolva csak egy volt iható.
Szalajka és Szépasszonyvölgyben kóstolva az úgynevezett egri bikavért, falnak lehetett menni tőle.
Stb.

Tehát általánosságban lehet beszélni, de ítélkezni nem.

amc 2008.06.02. 10:04:47

"Mindenki saját felelőssége, mit-honnan vásárol, hipermarketekből lehetőleg semmilyen élelmiszert nem vennék, bort eszembe sem jutna levenni a polcról."

Bocs, nem tudtam, hogy egy hős antiglobalista bozótharcos vagy.
Én itt be is fejeztem.Elvakultakkal nem vitázok. További jó világmegváltást!

ungarisse robertparker 2008.06.02. 10:20:19

amc: asszem, ezek utan kivanhatjuk neked, hogy sose igyal jobb bort annal, mint amit a hipermarketben radsoznak par honapos neonfenyes, huszon-harmincfokos tarolas utan, total szetesve, osszetorve. lehetoleg kinait es chileit, jo esetben lattak szolot fenykeprol. csak aztan ne csodalkozz, ha a tomentelen adalekanyagtol, nehezfemtol es egyeb szaroktol, amit belelapatolnak ezekbe a "globalis" elelmiszerekbe, 50-55 evesen hasnyalmirigyrakod lesz.

tudod, hogy pl. a holland paradicsomok sose lattak talajt? valami felig szintetikus tapoldatban nevelkednek, hogy hamar jo koverek legyenek es vastag legyen a hejuk, hogy jol birjak a szallitast. paradicsomra ugyan sem illatban, sem izben nem emlekeztetnek, de legalabb pirosak es gombolyuek. egyed csak ezeket nyugodtan, de ne bozotharcosozd le azokat, akik inkabb a termeszetesben hisznek.

bar ekkerjoz sztem nem szorul a vedelmemre.

ekkerjoz 2008.06.02. 10:34:24

Nézzék, én abban hiszek, hogy lassan a hipermarketek kénytelen vásárlói megunják, hogy szintetikus szarokkal etetik és itatják őket, elindulnak vidékre, megkeresik a borokat, sajtokat, húsokat, és nem lesznek ennyire depressziósak, mint most.

dalton1 2008.06.02. 10:38:42

A retsina egy görög bortípus, lehet kedvelni és lehet nem. A szarul megcsinált/elkészített bor pedig szar, nem lehet szeretni.

espé 2008.06.02. 10:39:29

Ejnye!
Merthogy vidéken minden bor, ami bornak látszik?
Nade melyik vidéken?

ekkerjoz 2008.06.02. 10:50:01

Kedves espé, ez most nem illett magához. Van maga annyira borértő, hogy pincéből is tud választani.
Szerintem már nagyon kevesen pancsolnak a borral.

espé 2008.06.02. 11:48:11

Sajnos általában a borvidékeken értek a kellemetlen meglepetések.
Más: ugye nem kötelező multiknál vásárolni? De multinak eladni sem kötelező. Mégis a multik borforgalmazása a legjelentősebb. Ezen a blogon le kell szólni a legnagyobb forgalmazókat?
Más: közelemben csak multik vannak, pince egy darab sem.

BOB 2008.06.02. 12:00:37

Persze, a multik borforgalmazása a legnagyobb, mint ahogy már a legtöbb élelmiszerből ők adják el a legjelentősebb mennyiséget. Éppen ezért különösen aggasztó, hogy lelkiismeretlenül, néha hetekig a 40 fokos napsütésnek kitéve "tárolják" a borokat, így a jó borok is rosszak lesznek a hipermarketben (erre már anno csináltunk egy gyorsvaktesztet is a Degenfeld szamorodnijával, ha érdekel, keress rá). Márpedig ezt szerintem nekünk, fogyasztóknak éppenhogy kötelező szóvá tenni. Csakúgy, mint az aromákból, fajélesztőkből, enzimekből összetákolt borokat.

És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a hipermarketek hogy húzzák le a termelőket polcdíjakkal, meg hasonlókkal. Igenis ártanak a magyar bornak, a magyar élelmiszernek, nekem ez meggyőződésem, pedig nem vagyok egy harcos antiglobalista.

ekkerjoz 2008.06.02. 12:00:44

Nézze, inkább szólják le a blogírók a multikat pincék, borászok védelmében, mint fordítva. Pincében is vehet palackozott bort. Aki ad magára, és ki akarja a "cimkeolvasókat" szolgálni, nem tudja kikerülni a palackozást.
Megkérdezem, a poén kedvéért: multinál tud kóstolni?
Pincében biztosan. Tehát nem érheti túl nagy meglepetés.
Az pedig egyáltalán nem komoly kifogás, hogy nincs a közelében pince, nekem sincs, mégsem vennék hiperben bort.
Elindulni, felfedezni, kóstolni, venni. Nevezze akár borturizmusnak, de pincéből vegyen.

vörös és fehér 2008.06.02. 12:17:13

Azért annyit finomítanék, hogy a pince és multik között ott vannak a borkereskedések, szaküzletek. Jók is, rosszabbak is. De kompromisszumot náluk lehet kötni (gyakran pedig kóstolni is). Sokszor tapasztalom a kis tételszámmal, ámde nagy akarással dolgozó pincéknél, hogy bizony a palackozás után igen hamar eltűnik a pincéből a készlet, így az egyszeri bortúrista sem tud náluk feltételnül vásárolni.

espé 2008.06.02. 12:40:39

Elindulni, felfedezni, kóstolni, venni.

Igen!
Ez a magyar borvásárlás kiskátéja!
Más szóval, kóstolás nélkül ne vegyél!

Néha multinál is van kóstoló.

De az nem kóstoló, ha decinként ki kell fizetnem a pincében. Vagy kóstolójegy meg mifene.

És az nem túrizmus, ha végigjárom az 50m-es jobbról-balról borpultot? Az összes magyar borvidék előfordul közben. Meg a külföldi is.

Persze van Borakadémia és Magyar Borok Háza is.

ekkerjoz 2008.06.02. 14:35:13

Valahogy szerencsém van a pincékkel. Igaz, elég régóta keresgélek, és ismerkedem a szőlészekkel. Akikhez visszajárok, mind adnak magukra annyit, hogy kínálják, de nem erőltetik a bort, egyikről sem hiszem, hogy ki lenne segítve a kóstolójegyek árával.
Az viszont igaz, hogy hamar túladnak készletükön, de ez is a tudásukat erősíti.
Egy-két-három hektáros szőlőkben is lehet (sőt, ott lehet) igazán jó bort nevelni, időben kell vásárolni.
Ez a blog segít abban, merre induljon el. Nem feltétlenül a nagy nevekre gondolok, ők jelzik az irányt, de mellettük sok szerényebb pincészet van, ahol érdemes próbálkozni.

napoletano 2008.06.02. 18:01:59

(Elozetes mentegetozes: elnezest az ekezetek hianyaert, orakba telne, mire ezt "magyarul" lepotyognem... mea culpa, ill. fene a lusta fejemet.)

Talan elorebb jutnank, ha nem jutna Aromo (a Fekezhetetlen Agyveleju Nyul, copyright Lazar Ervin) modjara mindenkinek minden kinai asszociacio eszebe. V. nem irna le. Vegulis - borrol irt sokat ostorozott tarsunk, igy a kinai mentalitas, gazdasag, kultura, vilag-jelenlet es Napoleon velemenye max. erintolegesen relevansak. Magam reszerol a szovicceket nem irnam be a forum aranykonyvebe, de feledjuk (es ne forditsuk le a kinaiaknak se)- a lenyeg a borrol valo elmelkedes, kostolas, stb.
Volt szerencsem Kinaban tobbfele bort kostolni (etteremben, nem boraszatban), mind voroset. A kinaiak egyelore, ha alkoholt isznak, akkor az nem bor - hanem sor es tomeny (tobbnyire cirokpalinka), amikor a poharat illik fenekig uriteni. Ez borra atforditva csurig toltott poharat jelent, eleg hamar kipirosult arcokat eredmenyez; keleti sajatsag, hogy az alkohol-tolerancia nem tul magas (VANNAK kivetelek, azokkal nem ulnek le ivoversenyre).
De: a kinai borkeszites amugy igen osi - vannak tobbezer eves borkostolo cseszek. Vmi okbol a bor kesobb eltunt, divatjamult lett. Biztos, hogy most felemelkedoben van, minthogy "a nyugat" mintait kovetik, fogyasztasban is. A borok egyelore valtozo minosegben, de hatalmas mennyisegben keszulnek. Szolobol, a modern technika hasznalataval (termeskorlatozas nem letezik v. ritka, fajelesztovel oltas, aceltartalyban erjesztes, stb. stb.). Egy korai francia-kinai egyuttmukodes (Nagy Fal markaneven hoztak/hoznak borokat forgalomba, a hatcimke gyakorlatilag semmi erdemi infomaciot nem tartalmazott) vegulis a franciak kiszallasaval vegzodott, de ebbol nem kovetkezik a kinai boraszat alkonya. Mielott melyebb kovetkezteteseket vonna le e nemes forum, szelesebb koru kostolasra volna szukseg. Min. egy masodik palackra... (hja, ha valaki alkoholizal, annak olykor aldozatokat is kell hoznia...).
A piac amugy elkepzelhetetlenul nagy. Ha ott divatba jonne a tokaji edesbor.... Ha ui. alkoholt isznak (gyakorlatilag sosem otthon, hanem etteremben), akkor az ar nem szamit, akkor flancolunk...
Eddig tudomasom szerint a Kiralyudvar es nehany tokaji termelo exportalt kisebb-nagyobb mennyisegeket Kinaba, ill. Hong-Kongba.

wangto 2008.06.02. 19:45:23

觥酒酒神醲
婊子 妈咪
害死 每个人 按语 匈牙利语

a cuccosok már a spájzban vannak! 2008.06.02. 20:09:23

Készülhetünk a következő nevekre:

Mandovi
Cloudy Baoy
Domaine de la Roméne-Conti
Chateau Margoux
Le Pen

ps: lehet hogy a saját nyelvükben használják a "cs" hangzót, de a józsefvárosban mégis az "ócó-ócó" a leghasználtabb szó.

lápi lidérc 2008.06.02. 23:23:33

Bocs, bob, de az a baj, hogy te nem a borról írtál, hanem a kínai termékeket és magukat a kínaikat (például a nyelvükön keresztül) fikáztad általában, eredendő rosszindulattal, és mivel ezt a borra is kivetítetted, nem nagyon lehet komolyan venni annak az értékelését sem.

Bár szerintem ha egy bor iható, az már nem szar. Vagy mások a kategóriáink (szar, illetve iható).
Én ittam - vagy inkább kóstoltam - olyan borokat, chileit, franciát, olaszt (meg persze magyart) is, ami tényleg szar volt. De egyben ihatatlan is.

(Olyanokra más ki sem térnék, hogy magyarul Jantai meg északi középhegységbeli, névként persze az É nagybetűvel.)

egri Fehér
"Amikor azt mondjuk, hogy ez egy rossz bor, akkor a borról beszélünk, ha pedig azt mondjuk, hogy ez a bor nem tetszik, akkor pedig a saját ízlésünkről."
Mije nem tetszik? A színe?
Mert ha valaminek az íze nem tetszik, arra azt szokás mondani, hogy rossz. Szóval itt hülyeséget írtál.

Én elhiszem, hogy itt haverok írnak, és a többi haver védi őket, de nem biztos, hogy elvtelenül kellene akkor is, ha előítéletes hülyeséget ír.

(Egyébként nem vagyok Kína-rajongó, és még az is _lehet_, hogy ez tényleg pocsék bor, csak hát ha az összes körítés nélkül lenne, úgy, ahogy a magyar borokról is írnak, akkor esetleg hitelesnek is tűnne. Így nem, mert süt belőle az előítélet: megveszem ezt a bort akár 1900 Ft-ért is, hogy aztán jól lefikázhassam - mert kínai.)

Ja, aki meg a kínai műszaki cikkeket szidja, egyszer nézzen bele a számítógépébe vagy bármilyen egyéb elektronikus berendezésébe, legyen az akár Intel, akár AMD, akár Macintosh, akár Microsoft.
Kis segítség az ott a "Made in" rész után található feliratokhoz: PRC = People's Repulic of China.

dagadtos 2008.06.03. 04:32:01

Juj! Szinte borzongok! Olyan szép, mikor egy nyelvész egy borfórumon éli ki életének picinyke frusztrációit! Kössszike, tisztára felvillanyoztál! Egyben kaptunk öt hozzászólást mindenféle szép nyelvi jelenségről, okoskodva! Jujj!

OktassÁL még légy szíves, drága lidérc! Mindenkit baromira érdekel ez itt, de mondjuk mi lenne, ha átmennél a www.nyelvmuveles.blog.hu oldalra szépen?

Egyébként északi-középhegységbeli, de sebaj, taníccs! (Én ugyan azt sem értem, miért kéne mindent átírni, ugyan vajon miért nem jó így a "terroir" alak (már úgy beépült a nyelvhasználatba, ezt hallani a metrón minden nap, mi?), de attól félek, még a végén okoskodva itt kifejted, ami meg kell mondjam, sajnos kurvára nem érdekelne, ha meg nem sértlek!)

több biztosító 2008.06.03. 06:56:52

nem nyelvész ez, csak barom

espé 2008.06.03. 07:13:25

Nem nyelvész, csak kimondja a frankót:
Ha a bort bíráljuk, akkor a bort bíráljuk!
És ha a kommentet bíráljuk, akkor a kommentet bíráljuk! És nem a kommentezőt!

egri Fehér 2008.06.03. 15:53:54

lápi lidérc: vmi igenis lehet jó attól, hogy nem tetszik. pl. nekem nem tetszik a bmw x5, pedig egy jó autó

dalton1 2008.06.03. 16:29:51

Szerintem tök mindegy ki milyen hibát vét a gépelésnél...személy szerint még röhögni se szoktam...írtam már akkora marhaságokat éjszaka félálomban...

anti és apu 2008.06.03. 23:09:49

vigyázzatok, mert lápi lidérc egy polihisztor! az angolhoz is félelmetesen ért!

Dr Bubó 2009.06.03. 10:43:14

Lápi mindenhez nagyon ért, szóval szerintem jobb, ha mindenki meghúzza magát. Ő nem egy polihisztor, ő A Polihisztor.
süti beállítások módosítása