Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Hársas utazás - hatodik megálló

Balassa és Homonna hárslevelűk

2008.09.08. 06:08 - vörös és fehér

Ezen a héten két fiatal borász hárslevelűjét bontottam ki. Mindketten Tokaj-Hegyalján művelik a területeiket, és mindketten a kézműves módszerekben hisznek. Céljuk is hasonló: a lehető legtöbbet visszaadni boraikon keresztül az évjáratból, a talajból. Fontosnak tartják a tradíciót, de hisznek az újszerűség erejében is. Közös bennük az is, hogy a Tokaji Bormívelők Társaságához tartoznak. Hárslevelűik azonban markánsan eltérnek egymástól.

Balassa Hárslevelű Mézes Mály 2006

Balassa Istvánról kora tavasszal írtam már, akkor a 2006-os hárslevelűvel futólag találkoztam, és akkor is lenyűgözött. Azóta forgalomba is került a bor, elkészült hozzá a címke is, ami dicséretesen visszafogott, ízléses. Jelenleg István maga forgalmazza a tételeit, ezt a bort 4375 forintért lehet megvenni nála. Összesen 316 palack készült belőle.

A tarcali Mézes Mályban barna erdőtalajjal kevert löszt találunk, vulkanikus alapokon. Ennek eredményeképp ebben a borban nyitás után visszafogott virágillatot és hársmézet érezhetünk. Emellett egy csipetnyi ásvány és meglepően sok őszibarack is felbukkan. Egyelőre a hársas kóstolásaim legszebb, legkifinomultabb illatát ebben a borban leltem meg. A korty pedig beváltja az ígéretet: szinte harapni lehet ezt a bort. Noha 14 feletti alkohollal bír a tétel, de olyan lendületes, vibráló savak vannak emellett, hogy kilógásról szó sem lehet. Persze ha direkt hagyjuk felmelegedni a poharat, akkor kiszúrhatunk magunkkal, és érezhetjük az alkohol kesernyéjét a lecsengésben. De dőreségre nem vagyunk hajlamosak, ezért 10-12 fokon fogyasztjuk el a palackot, így szánkban hosszan megmarad a gyümölcsös íz. Nagyon erős hét pontot ért el nálam ez a bor.

Homonna Hárslevelű Csáky-dűlő 2006

Attilánál nem is olyan régen jártam, de ezt a hárslevelűt nála már nem lehetett kóstolni, vásárolni, ugyanis neki elfogyott. A Bortársaságnál azonban még kapható, én törzsvásárlói áron, 4542 forintért vettem belőle egy palackkal.

Az olaszliszkai Meszes-major Csáky aldűlőjében terem Homonna régi klónú hárslevelűje. Ez a második évjárat, amit ebből a fajtából szűr a borász; a 2005-ös egy maradékcukros bor volt, 2006-ban azonban szárazra erjedt a must. Részben gondolom a kis fürtű (esetünkben ezt az akár 40 centit is elérő klónhoz képest kell érteni) szőlő, részben pedig az agyagos talaj teszi: teljesen más karakterű ez a bor, mint az előbb bemutatott társa. Már a pohárba töltéskor is érezni, hogy illata nem a tipikusnak mondható hársvirágos, mézes. Sokkal több fűszer árad ugyanis az orromba: a szegfűszeg és az ánizs a legjellemzőbbek. Jön ezen kívül egy kis száraz sherrys jegy is – elsőre héjon áztatást tippelek, de ilyen maceráció nem érte a szőlőt. Megoldásnak marad kizárásos alapon a kissé tolakodó hordó. Ízben elsőre szintén a hordó a domináns, épp ezért egy pár órás szellőztetés mindenképp ajánlott. Nekem igazán másnapra nyílt ki a bor, ekkor már az egyenes savgerinc kerekedett felül, ez vitte előre a csontszáraz érzetű testet, egészen a kifejezetten hosszú lecsengésig. Ha nincs az a kis zavar az illatban, akkor szépnek titulálnám, így a tehetséges öt pont jár neki.

A folytatás továbbra is Tokajban lesz.

Címkék: 2006 kóstolás fehér ötpontos tokaj hétpontos hárslevelű homonna erdőbénye balassabor hársas utazás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1652899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása