Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Ünnepi borok

Máté és Botond a születésnapi asztalon

2008.12.09. 06:00 - vörös és fehér

ünnepi borokVannak borok, amiket ünnepi alkalmakra tartogatok. Készülök rájuk. Nehéz ünnepi bornak lenni, és nehéz ünnepi bort kóstolni is – az ember eleve nagy elvárásokkal, és némi félelemmel nyitja ki őket. Mi van, ha pont most lesz dugós? De ez még hagyján, hisz az bocsánatos bűn. De mi van, ha valamelyikünknek nem fog ízleni? Az utolsó pillanatig kételyek közt hánykolódok: biztos, hogy ezeket érdemes bontani? A lenti jegyzetben szereplő két palackot születésnapi vacsorához ittuk, és nem csalódtunk, az első kortytól az utolsóig élveztük őket.

Máté Cabernet Sauvignon 2004

Mate CSMáté Ferenc könyveivel és boraival eddig nem találkoztam, most átestem a tűzkeresztségen. Viszonylag könnyű beszerezni hazánkban is a Máté-borokat, az Enoteca Montalcino legjobban fogyó toszkán termelője ő – nem hiába, a magyar lokálpatrióta fogyasztó; külföldiből is hazai gyökerű termelőtől vásárol. Nem ismételnék, alföldi merlot leírt minden fontosat, amit a pincészetről tudni érdemes. Eredetileg az általa is dicsért Mantus-t gondoltam kibontani, de a borboltban meggyőztek arról, hogy fél-egy évig várhatok még vele, a cabernet most jobban egyben van. A tanácsot megfogadtam, és rosszul nem jártam vele.

Pohárba töltve igazi sötét anyaggal találkoztam, mély bordó színnel és fekete maggal néztem szembe. Már a forgatás alatt áradt a gyümölcs, orrhoz emelve a kelyhet meg pláne. Érett szeder, mindenféle erdei bogyósgyümölcsök, kis fűszeresség volt jellemző, az egészre puhán rakódott rá a vanília illata. Szájban ugyanezek a jegyek hömpölyögnek végig. A szeder dominál, néha érett meggyel egészül ki. A hordó leginkább fűszert adott át a bornak, az érett alapanyagba szépen belesimult a tannin. A savak nem vallanak szégyent az alkohollal szemben, igaz, a 13,5-es szesz soknak nem nevezhető. Jól iható, emlékezetes örömbor ez. Nyolc pont.

Szepsy Botond Cuvée 2006

Szepsy Istvánnál kóstolni, vele beszélgetni, vagy csak hallgatni őt – mindig nagy élmény. Borai szinte kivétel nélkül ünnepi asztalra valók. Már többször lenyűgözött ez az édes tétel tőle, noha eddig kóstolókon találkoztam vele. A jövőben pedig lehet, hogy ott sem fogok, ugyanis István a profiltisztítás jegyében elképzelhető, hogy a cuvée-t feláldozza, hogy a szamorodni nagyobb hangsúlyt kaphasson. Bármi is legyen a sorsa ennek a kései szüretelésű, aszúszemeket is tartalmazó házasításnak, én vártam a megfelelő alkalomra, hogy kidugózzak egyet belőle. Elérkezett a pillanat.

Szepsy BotondÓrákig lehet szagolgatni ezt a bort. Behízelgő, izgalmas és kifinomult ez az illat. Elsősorban rengeteg bodzát jegyzek fel, némi barackkal a háttérben. Majd érett, ikrás körte jelenik meg, ami már-már kompótossá is válik. Némi ásvány is felbukkan, jelezvén, hogy a fajtaösszetétel mellett (sárgamuskotály, furmint és hárslevelű, közel azonos arányban) azért a termőhely is jelen van. Kóstolva elsőre a lendülete tűnik fel, jól iható, már-már könnyednek ható bor ez, dacára a 140 gramm körüli cukornak. Kifinomult, harmonikus és krémes a korty. Ízében is megjelenik a bodza, de a szárított, kandírozott gyümölcsök is előtérbe kerülnek. Az ásványok itt is a háttérből támogatnak, a lecsengésben megjelenő frissen facsart grépfrút pedig üdévé teszi a kortyot. Desszertbor – mondják sokan az édesekre. Ez a bor maga a desszert – mondom én. Jogos az egyszer már megelőlegezett 9 pont neki.

A jól sikerült születésnapozás után kezdhetem újra vakarni a fejem: mi kerüljön a karácsonyi asztalra?

Címkék: 2006 kóstolás vörös 2004 tokaj cuvée nyolcpontos cabernet sauvignon édes szepsy kilencpontos toszkána máté

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr44810070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.12.09. 09:33:27

a MÁTÉ-hoz még nem volt szerncsém, de BOTOND, az valami csodabor, a 9 pont teljesen jogos! :-)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.12.09. 09:56:23

Én MÁTÉ Merlot ittam a múlt héten, leginkább a krémes tanninon lepődtem meg. Nagyon erős bor, 3-4 pohárral ittam, és ugyancsak megéreztem. Finom, gyümölcsös az is. Ugyanakkor már kicsit talán túl koncetrált is az én ízlésemhez.

Mindenesetre bátran ajánlom annak, aki szereti a "sűrű" bort.

Shyr Kahn 2008.12.09. 09:58:16

Mostanában ittam én is a Máté 2004 és 2006 CS-t és mind a kettő 90+ -t ért nálam (ami kb egybeköszön a 8 ponttal). Mind a kettő évjáratból származó bor baromira kellemes és emlékezetes. Mindenkinek ajánlani tudom...

hegyaljai 2008.12.09. 11:14:10

Kedves vörös és fehér!
Máté könyveire való hivatkozásod megerősíthetnéd egy könyv címmel, vagy egy linkkel. Létezik, hogy magyarul írna?

vörös és fehér 2008.12.09. 11:25:26

Kedves hegyaljai!

Nálunk is kiadott könyvei: Bor, mámor, Toszkána, illetve Toszkána hegyei. Az Alexandra boltokban láttam őket nemrég.

Shyr Kahn 2008.12.09. 11:41:21

Nem ír magyarul. Voltam a Montalcino borszaküzlet Máté kóstolóján, ahol maga Máté Ferenc tartott kiselőadást (vagy mondjuk inkább kötetlen beszélgetést). Mivel '56 óta ritkán fordul meg itthon, ezért kicsit töri a magyart (ír feleségével se magyarul beszél gondolom). A könyveit az eredeti angolból fordítják, így jelent meg a "vörös és fehér" által is említett két könyve magyarul. Az angol nyelvűeket nem olvastam, de a magyar verziók nem tűnnek rossznak.
www.ferencmate.com/

hegyaljai 2008.12.09. 13:21:53

Kedves vörös és fehér!
Kedves Shyr Khan!
Köszönöm az infókat.

Blauburger Jenő 2008.12.09. 14:18:24

hegyaljai! a legegyszerűbb a montalcinoban. ott van bor is meg könyv is.

alföldi merlot 2008.12.09. 14:18:48

Máté Ferenc felesége, Candace kanadai, és bár a birtokravalót Feri bácsi írta össze, a borokért Candace-nek tartozunk hálával. Ő adta föl a festőművészi karrierjét a borászkodásért, és gyakorlatilag egy pillanatra ki nem teszi a lábát a birtokról szemben Feri bácsival, aki csak hébe-hóba látogat oda, ideje nagy részét írással és vitorlázással tölti. A második Máté-könyv (A Vineyard in Tuscany) összehasonlíthatatlanul jobb, mint az első - hacsak a fordításnál el nem hasalt -, ráadásul éppen a Máté-birtok születését írja le.

Shyr Kahn 2008.12.09. 15:27:18

Ír származású kanadai, ha jól csal az emlékezetem... és mintha Máté Ferenc lenne a szőlész (legalábbis ez rémlik az előadásról), míg a felesége a borász. Lehet csak titulusokról van szó, de inkább befogom, mert a második könyvet nem kezdtem el még olvasni, illetve csak előadásról vannak emlékeim (és mint tudjuk az információtorzulás nem ritka tényező, főleg, ha éppen bormámoros pillanatokról van szó)...

oddbinsa 2008.12.09. 17:17:58

165 GBP-ert most adtam el egy BOTONDot azaz a francia sommelier srac en csak magyaraztam a bort a vendegnek. Ugyanis egy 5 puttonyos Disznokot 95GBP-ert valasztottak, de az epp nincs ugyhogy termeszetesen a frissen beszerzett Szepsyt nyomtam helyette a francia kezebe, nana. Megkostolta a vendeg es az unbelievable szo hagyta el a szajat. Nekem meg most is borsozik a hatam. Ez am a gyonyoruseg!

oddbinsa 2008.12.09. 17:19:45

A Le Pont de la Tour etterem es borboltbol tudositok a Tower Bridge deli labatol.

Spicc 2008.12.09. 23:17:15

Kedves oddbinsa, minden szakmának megvan a szépsége. Ezekért a pillanatokért biztosan cserélnék veled

oddbinsa 2008.12.10. 00:16:25

Csütörtök este bövebben olvashattok a Szepsy borok kalandos meg- és beszerzeserol, melyeken magamat keresztül kellett verekedjem, hogy ilyen hírekkel szolgálhassak.

oddbinsa 2008.12.14. 14:12:55

itt a link hozzá
www.gondola.hu/cikkek/62634

már ha valakit érdekel, mert hogy a bort el is kell ám adni és az sem egyszerű
süti beállítások módosítása