Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Örömborok

Kerkaborum 2007

2009.03.04. 06:48 - alföldi merlot

Viszonylag régóta tudtam, hogy 3 jóbarát - Bussay László, Heimann Zoltán és Sz. Kis László - Csörnyeföld közelében új birtokot hozott létre. A szakmai munkát Bussay Lászlóra bízták, ami számomra garancia a minőségre, viszont bármely fajtának jobban örültem volna, mint a furmintnak, és amikor jóval később megtudtam a birtok nevét, majd láttam a barna címkét a püspöki bot mintájára kunkorodó sárga pöttyökkel, úgy gondoltam, hogy kész a csúfos bukás receptje: népszerűtlen fajta lenézett borvidékről hülye névvel és ronda címkével piacot keres.

Tévedtem - hál' istennek. A veszélyt szimatoló felek - tulajdonosok és forgalmazó - kettőzött energiával hirdették, hogy a névgnóm mögött jól csengő nevek rejtőznek, és az első pályaművet sikerült olyan kedvező áron piacra dobni, hogy a Vörcsöki Furmint a tavalyi év egyik forgalmazási sikersztorija lett. A 2006-os szerintem is jó árérték arányt képviselt - kevésbé csiszolt nyelvű barátaimnak előszeretettel ajánlottam -, de abszolút értékét nálam erősen lenyomta a hordóhangsúly. Egy új Taposókútat láttam benne, ahol a puncs (majdnem) mindent visz. A 2007-es hatalmas előrelépés. A Reserve pedig egy új furmintiskola helyből klasszikusa, és az egyik legjobb bor, ami Bussay László keze alól kikerült.

Kerkaborum Furmint 2007

Nekem úgy tűnik, hogy a címkét minimális változtatásokkal sikerült feldobni, már-már tetszetős. A név most is sükebókán cseng - latin púp az annyiszor büszkén fölemlegetett bor szavunk hátán -, de könnyebb lesz megszokni, mint az Önmagát író történetet. A két Kerkaborum furminthoz kontrollként egy 2006-os Oremus Mandolást bontottam. Lehet, hogy szelet vetek, de nekem mindkettő jobban tetszett, mint az etalon. A sima Kerkaborum csak jellegében, a Reserve minőségben is. Meglepő, de a csontszáraz sima furmint származik a későbbi szüretből, és a félszáraznak ható Reserve a korábbiból.
Az illat friss, üde, de nem vulgáris. A 2006-os mazsolás-puncsos overdózisa helyett itt a furmintos-bussays jegyek a meghatározóak. Zsírkréta, őszibarack, menta és egres. Bizonyos hőmérsékleti tartományban fémes, virágos, szénás és persze mazsolás-puncsos árnyalatok is felszínre kerülnek. Kóstolva telt, sima felszínű. Az érett gyümölcs finom édességéhez bussays savak társulnak, ám a lehető legkerekebb, szájbarát formájukban. A korty az egész szájat betölti és gazdag gyümölcsösséggel kényeztet. A lecsengés kissé szűk és rövid, a nyálelválasztást beindító, citrusos savakkal. Nem tudom, hogy mikor hoz a globális felmelegedés a 2007-eshez mérhető nyarat legközelebb Zalára, de emiatt ráérünk később aggódni. A lényeg, hogy számomra ez a bor új etalon a másfél rugós kategóriában.   
6 pont és kapitális best buy

Kerkaborum Furmint Reserve 2007

A kóstolás idején még nem szerepelt a Bortársaság kínálatában, a szerb borcsiszár előbb ért oda. Az ára nagyjából kétezerötszáz, és nagyon magasra teszi a mércét.
Tokaji borászok társaságában kóstoltam először, nekem azonnal, nekik fokozatosan esett le az álluk. A 2003-as Lőcse Furmint áradó gyümölcsösségét, sziporkázó gazdagságát idézi. Lehet, hogy nem annyira kifinomult, nem annyira elegáns, de a gyönyörközpontot ez is beizzítja. Az illat majd kiugrik a pohárból: méz, zsírkréta, széna, virág, borsosmenta, fehérbors, fém. Kóstolva is hiperaktív egészen ritkán tapasztalható gyümölcsös intenzitással - fehérhúsú őszibarack és környéke. Koncentrált, öblös, olajos, viaszos némi maradékcukorral, és nem kevés fanyarsággal. Az a fajta bor, ami az első korty után a hátára vesz és a palack végéig le sem tesz. Furmintabb, mint a sima. És jóval cseresebb, hogy valami olyat is említsek, ami nincs kedvemre. A lecsengés hosszú, őszibarackos, fémes, borsosmentás aromákkal. Melegebben kóstolva a 14,5-es alkohol befűt.  
7 pont és best buy

Szóval úgy indultam, hogy népszerűtlen fajta lenézett borvidékről hülye névvel és ronda címkével rohan a vesztébe. Aztán mire a kóstolás és a posztolás végére értem, fordult egyet velem a kacsanyúl, rájöttem, hogy a címke menthető, a név megszokható, a furmint nem tájidegen, csak fordítva közelítettem a borvidékhez, a vesszők vérvonala kifogástalan, hiszen a magyar bor Olimposzáról érkeztek, Bussay arany keze pedig adott volt, így nem is olyan nagy csoda, hogy már a második szüretből klasszisok születtek baráti áron.

Címkék: kóstolás hatpontos bussay best buy furmint hétpontos heimann 2007 kerkaborum

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr41979013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

075 2009.03.04. 09:23:16

Hat igen en a 2007 reserv 12 hónapost kostoltam.
Nagyon szép hibátlan egyenlőre öregedésnek semmi jele, minden a hején benne parfümös. Kiváncsi leszek hogy bírja majd palackban.
Csak a nevét ne kellene kiolvasni....
Az Úriemberek kiválló munkát végeztek.
Hol van ez az ültetvény?? Hány éves?

vörös és fehér 2009.03.04. 09:34:49

@075: szia, kövesd az ugróhivatkozást, s válaszra lelsz: "Az egykori Zichy uradalom öthektáros vörcsöki
szőlőbirtokát 2004-ben három jóbarát telepítette be
újra Tokajból érkezett furmint és hárslevelű
vesszőkkel"

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.03.04. 09:38:04

A Kerkaborum furminttal nekem is volt szerencsém barátságot kötni, tényleg nagyon szép gyümölcsös bor. Ennyi pénzért ajándék.

szulfit 2009.03.04. 09:40:49

A borok értékelésével egyetértek, nagyon szeretem mindkettőt. Nekem speciel a címke is tetszik.

marvin__42 2009.03.04. 11:00:52

Már jó ideje szemezek a Kerkaborummmal... Kóstolni majd ma este fogom, de a címke nekem is mindig tetszett. Ízlés kérdése, gondolom. A név is OK, a mondatnyi borneveknél biztosan sokkal jobb.

loading 2009.03.04. 12:07:06

Nekem a 2006-os jobban ízlett. Teltebb, sűrűbb, valahogy jobb volt inni. A 2007-es (alap) vékonyabb, savasabb, sőt a végén inkább citrom. Utóbbi időben érzékenyebb vagyok a savakra...
A reserve-re általad most írtak inkább voltak jellemzőek a 2006-osra.

OKÉS 2009.03.04. 15:20:02

Nem bírtam megállni, hogy ne szóljak.
Kezd unalmas lenni a Művelt Alkoholista.
ÚJ borokról, borászokról szeretnék hallani.. ne folyton folyvást ugyanazok a pincék akik már ezerszer voltak.
Amúgy imádjuk a Kerkaborum borokat!

alföldi merlot 2009.03.04. 16:01:13

Kedves Okés, ha unalmasnak érzed, akkor bizonyára az is. Hogy a Kerkaborumról nem írtunk ezerszer, és hogy a 2007-es boraikról először abban viszont biztos vagyok. Kóstolunk újakat és nem újakat, mint bárki más. Amúgy gyorsan átfutottam az utóbbi egy-két hét termését, és találtam vagy két kartonnyi olyan bort, amit én még nem kóstoltam, csak ízelítőként néhány: Barcza Bálint Csobánci Szürkebarát 2007,
Szél Fiai Cellárium Kékfrankos 2006, Dr. Loosen Erdener Treppchen Riesling Kabinet 2006, Hermann Dönnhoff Grauschiefer Riesling 2006, Orsolya Pince Görbesoros Kadarka 2007, Szepsy Úrágya Furmint 2007, Bott Frigyes Pinot Noir 2007, Szentesi Pince Kéknyelű 2007, Geszler Család Pincéje Móri Ezerjó 2007, Varga Birtok Ezerjó 2006 Gabriel Selection. Te ezek közül mennyit kóstoltál már?

bloeger (törölt) 2009.03.04. 16:51:33

OKÉS,ne csodálkozz!Ez nem egyszerűen a
borszeretők,hanem egy társaság reklámoldala.Így itt csak a már ismert és megszokott termelők borait
kóstolhatod újra meg újra meg újra.
Görgesd végig az oldalt,és tudni fogod
az egész évi programot,és hogy milyen borok eladásában érdekeltek.
Ha újdonságra,másra vágysz,kapcsold ki a géped,és irány a boros vidékek
ismeretlen,kincsekkel teli pincéi,ter-
melői.Ja és Ősszel a Bp.-i Borfeszten kerüld a hosszú sorokat.

D. Gromov 2009.03.04. 16:55:32

@bloeger: ja, szerintem is így van, az egri Hagymási Pincészet borairól pl. miért nem írtok?

takács bálint - zsebtévé 2009.03.04. 16:55:45

Vitatkoznék AM kijelentésével.
Szerintem emiatt már késő aggódni.

takács bálint - zsebtévé - csörnyeföld

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.03.04. 17:13:25

Nem értem mi bajotok volt a cimkével (az első verzióval), nem volt vele semmi baj. Ennyi erővel a magyar borok 90%-nak címkéjét lehúzhattátok volna... mert sok valóban igen gyenge. A másik a "népszerűtlen fajta", amit nem is értek, hogy honnan jön. Ld. tokaji száraz furmintok mekkora sikernek örvendenek, akkorának, hogy a külföldi borentelektüellek ezt tartják a magyar borok közül a legérdekesebbnek (ld. Matt Kramer, még ti is irtatok róla).

dagadtos 2009.03.04. 19:25:10

@bloeger: Vagy nézd végig bloeger hozzászólásait, és tudni fogod, ki nyomja anonim a saját borait interneten, utána pedig mocskolódik gusztustalanul.

Szegediszomelijé 2009.03.04. 20:53:38

@bloeger: Hát, ha a "megszokott termelők borait" vizsgáljuk, ill. a róluk megjelent posztokat, látható: a MA tagjai sokszor tök ellentétesen ítélik meg ezeket a pincészeteket. Így egyikőjük földbe döngöli pl. Ráspit, a másikuk az egekbe emeli. Orsolya is jelentősen megosztja őket, sőt, Tóth István is a legutóbbi jelek szerint. Mint ahogy a "Villányiak" is, hogy konkrétabb legyek, pl. Sauska. Mégis, hogy van az az értékesítési érdek???
Másrészt: én magam is szeretnék sokkal több pincészetet megismerni. Ám vannak jól beváltak, preferáltak. Ők is így lehetnek, így nekik is megvannak a korlátaik. Amúgy szerintem sok újról hallhat az ember. Most hirtelen a Borok Szlovéniából cikk jut eszembe.
Harmadrészt: Minek vagy itt, ha ennyire negatív ez neked? Miért nem fogadod meg a saját tanácsod, kapcsolod ki a géped, és primitívkedsz máshol?!

Szegediszomelijé 2009.03.04. 20:57:31

A bevezetésen azért kiakadtam. Nemtom miért rút kiskacsa az MA-nak a Furmint, szerintem egyáltalán nem népszerűtlen fajta. Máskor meg az volt olvasható -nem tudom kitől- hogy egyszerűen nem finom.
De finom, és népszerű!

Benikuty 2009.03.04. 21:36:38

@D. Gromov:
Amikor haza megyek, miért menjek oda? Érveid vannak?:)

Kaberné 2009.03.05. 00:36:48

Nem szerettem a furmintot soha sem, valahogy a tokajiak nem hoztak lázba. Na, jó....Szepsy tud valamit.

Aztán tavaly megkóstóltam a 2006-os vörcsökit. És rájöttem: szeretem én a furmintot. Talán a más termőhely, talán Bussay mester tudása, mittudomén. Az év fehérje lett kis csapatunkban.

A sima 2007-es szerintem is vékonyabb lett egy lehellettel a tavalyinál, de a reserve "tökéletes". És 2200-ért is bestbuy.

Steff 2009.03.05. 10:04:10

@bloeger: Nézd meg a következő anyagot az alföldiekről. Az pl. nem igazán a fősodor...

egri Fehér 2009.03.05. 12:18:55

@bloeger: a hozzászólás első részére:
muhahahahahahahahaha

onnantól kezdve, hogy: "Ha újdonságra,másra vágysz,kapcsold ki a géped,és irány a boros vidékek
ismeretlen,kincsekkel teli pincéi,termelői.Ja és Ősszel a Bp.-i Borfeszten kerüld a hosszú sorokat." viszont van vmi abban, amit mondasz. Példákat hallhatunk, amúgy?

dalton1 2009.03.05. 12:45:28

Több helyről hallottam már hogy a '07-es Bussayak vékonyabbak a '06-osoknál. Konkrétan pl. Kerkaborum, Esküvé, Szürkebarát.
Mindegyiknek mindkét évjáratát kóstoltam már többször és szerintem egyszerűen még nem elég érettek. Nem álltak még össze, annak idején konkrétan emlékszem a '06-os Esküvé és Kerkaborum is ilyen nyers képet mutatott és ritka szépen összeálltak.
süti beállítások módosítása