Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Furmintfutamok I.

Kétezerhét

2009.03.26. 08:55 - vörös és fehér

furmint jegyzetLassan már szokásosnak mondható kóstolót tartottunk, ahol most arra voltunk kíváncsiak, vajon kedvelt termelőink furmintjai hogy bírják egymás társaságát? No meg a miénket. Egymás mellé helyeztünk hát jó pár lefóliázott palackot, s szisztematikusan végigkóstoltuk tartalmukat. Előbb a forró 2007-es, majd a kiegyensúlyozottabb 2006-os évjárat tételeit faggattuk. Volt némi fejcsóválás, volt heves bólogatás; majd lelepleztünk, s néha bizony hangosan felszisszentünk. A két részre bontott beszámoló első felében a 2007-es eredményeket ismertetem.

Kis jövés-menés is volt a kóstoló alatt, dagadtos csak a második felvonásra ért oda, így ebben a részben három szerző, valamint állandó kóstolótársunk, Szentesi József pontjait átlagolom. Egyedien értelmezett 10 pontos rendszerben pontozott a Budapest Business Journal borszakírója, Rob Smythe, az ő pontjait is feltüntetem, de az átlagba nem számolom bele. Talán nem haszontalan látni egy külföldi száj véleményét borainkról. Szokás szerint kóstolási sorrendben következnek a tételek.

Patrícius Furmint 2007
Illatában tea, körte, birs, alma. Kissé kilógó, szúrós alkohol. A korty kissé üres, lomha, itt az alkohol dominanciája egyértelmű. A lecsengés hosszú, egyeseknek túlzottan érvényesül benne a szesz. Átlag: 4,25 pont
Bob: 3,5 pont
Palack: 4,5 pont
Szentesi: 4 pont
Vörös és fehér: 5 pont
Rob Smyth: 6 pont

Kikelet Furmint 2007
Lassan nyíló tétel, enyhén virágos, kissé meszes, mandulás illatokkal. A korty kifejezetten savhangsúlyos, de ezek inkább metsző, mintsem szép savak. A lecsengésbe komoly ásványosság került. 4,5 pont
Bob: 4 pont
Palack: 5 pont
Szentesi: 4,5 pont
Vörös és fehér: 4,5 pont
Rob Smyth: 6,25 pont

Rob SmytheDemeter Zoltán Kakas Furmint 2007
Hosszas vita után dugósság miatt kizártuk – a mai napig nem tudtuk eldönteni, hogy dohos vagy TCA-s volt-e a bor.

Kerkaborum Reserve 2007
Érezhetően más volt ez a bor, mint a többi. Illata kifejezetten hűvös, mentás, édeskés jegyeket hordozott. A szép savak mellett még kicsit különálló alkohol, teás, telt ízvilág jellemzi. A jelene is szép, de a jövője sokat sejtető. 5,75 pont
Bob: 5 pont
Palack: 5,5 pont
Szentesi: 6,5 pont
Vörös és fehér: 6 pont
Rob Smyth: 6,25 pont

Szepsy Nyulászó 2007
Illatában virágok és barackok tömkelege, fűszerrel, Bobnál birssel is. A korty telt, krémes, de kissé lomha. A hosszú lecsengést az alkohol édessége uralja. 4,63 pont
Bob: 3,5 pont
Palack: 5 pont
Szentesi: 5 pont
Vörös és fehér: 5 pont
Rob Smyth: 5,75 pont

Barta Király Furmint 2007
Illatában az intenzív virágos jegyekre kissé rátelepszik a fa. Ízben az elnyomás folyatódik, de a komoly anyag ott is felsejlik. Az évjárat is meglátszik: magas alkohol, kissé hiányos savak. A köves talajból származó ásványosság a lecsengést meghatározza. 5,38 pont.
Bob: 5 pont
Palack: 5 pont
Szentesi: 6,5 pont
Vörös és fehér: 5 pont
Rob Smyth: 6 pont

töltött furmintBott Teleki Furmint 2007
A sor legbarackosabb tétele, kis szőlővel megbolondítva. Kicsit még rendezetlen, de jó struktúrájú bor, jó inni. Kellemesen telt, hosszú. Bob a jövőjét többre tartja, mint a jelenét, a többiek akár már most meginnák. 5,38 pont
Bob: 4 pont
Palack: 6 pont
Szentesi: 5,5 pont
Vörös és fehér: 6 pont
Rob Smyth: 6,5 pont

Vayi Furmint (száraz) 2007
Ungváry Krisztiántól száraz furmintot még sosem ittunk, ő a maradékcukorra építette eddig borait. Nos, eztán is elmondhatjuk, hogy nem ittunk tőle száraz tételt, ez a konkrét palack ugyanis illós, oxidált, hibás volt.

Hollóvár Furmint 2007
Nem sikerült a fólia mögé elbújtatni Somlót. Annyira más volt ez a bor, mint a többi, hogy többünk jegyzetében óhatatlanul megjelent a termőhely. Ásványok, só, mezei virágok, melegedve kis mézesség. Lehengerlő komplexitás a szájban is, az érezhetően magas alkohollal ekkora test, és ilyen vibráló savak elbírnak. A kandírozott gyümölcsöktől az ásványokig minden benne van, lecsengése nagyon hosszú. 7,13 pont
Bob: 7 pont
Palack: 7 pont
Szentesi: 7,5 pont
Vörös és fehér: 7 pont
Rob Smyth: 7,75 pont

vörös és fehér furminttalGizella Battonage Furmint 2007
A sor végére két félszáraz tétel maradt, elsőként az Albert gazda által már dicsért pince bora került elénk. A seprőkevergetés nem csak vastagságot adott a bornak, de az illatba is némi disszonanciát csempészet, egyesek almát, mások dohot jegyzetek fel maguknak. A többi komponens szép, ásványos-citrusos pedig. A korty lendületes, a végén enyhén kesernyébe hajló. Kissé egysíkú, de korrekt bor. Lehet, hogy szerencsétlen volt a sorsolása – Takács Lajos után többen elvéreztek volna. 5,63 pont
Bob: 5 pont
Palack: 6 pont
Szentesi: 6,5 pont
Vörös és fehér: 5 pont
Rob Smyth: 7 pont

Tokaj Nobilis Barakonyi Furmint 2007
Elegáns, kissé visszafogott illat. Érezhetőn vékonyabb, mint az előtte kóstolt tétel, ez van, akinél pozitív, van akinél nem. Savszerkezete szép, csipkézett. Maradékcukra ellenére inkább száraz hatást keltő bor. 6 pont
Bob: 5 pont
Palack: 6,5 pont
Szentesi: 6 pont
Vörös és fehér: 6,5 pont
Rob Smyth: 7,5 pont

A végső pontszámokból talán kitűnik: a 2007-es furmintok alapvetően jók. Finomak, készek, ami az évjárat ismeretében nem meglepő: sokszor elmondták a borászok, hogy ezek a borok gyorsan fognak fejlődni. Olyan tétel, ami alapjaiban rengette volna meg furmint-képünket, most nem került elénk. Volt, ami ez alapján a kóstolás alapján kiemelkedett a mezőnyből (Hollóvár), volt, ami máskor, más kontextusban jobban szerepelt (Szepsy). Ha valaki most szeretne elkezdeni a fajtával ismerkedni, azt tudom ajánlani: próbálkozzon a félszáraz tételekkel, érthető, szerethető borokkal fog találkozni.

A végső sorrend:
1. Hollóvár 7,13 pont
2. Nobilis Barakonyi 6 pont
3.Kerkaborum Reserva 5,75 pont
4. Gizella 5,63 pont
5-6. Barta Király 5,38 pont
5-6. Bott Teleki 5,38 pont
7. Szepsy Nyulászó 4,63 pont
8. Kikelet 4,50 pont
9. Patricius 4,25 pont
Kizárva:
Demeter Kakas
Vayi száraz

Címkék: somló zala tokaj furmint szepsy hollóvár demeter zoltán 2007 kikelet takács lajos tokaj nobilis bott pince kerkaborum patrícius gizella barta károly igy kostolunk mi vayi

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr871023515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dalton1 2009.03.27. 09:04:39

A Nyúlászó alkoholja nem olyan magas hogy édes érzetet adjon, viszont maradékcukra van a bornak.

www.derekhegy.hu/blog/17-kostolasok/168-szepsy-kostolo.html

egy 2009.03.27. 09:33:56

Furmint kapcsán nem oly rég szomorú megállapításra jutottam. Minden adottsága és a magában hordozott örök remény ellenére (sajnos) a furmintok java még mindig frissen fogyasztandó borként mutatja a legszebb arcát. Nagy pincészetek (értsd, minden dimenzióban nagy) furmintjait sorban kóstolva szomorúan konstatáltuk, hogy sok esetben már a 2006-os is fáradt, lomha, sok esetben egyenesen oxidált. Természetesen vannak kivételek (melyek koruk ellenére valóban üdítőek), de a sajnos a nagy Tokaji Száraz még mindig a „ma” bora. Egyre szebb, komplexebb, ahogy egyre többen találnak rá a terroir jelentőségére, és ez hurrá, sőt éljen!
Félek, ahhoz, hogy a furmint legyen valóban a magyar „Nagy Fehér” hozzátartozna az érlelésre való alkalmasság, időtállóság, az évek alatt gazdagodni, érni tudás képessége.
üdv:
egy

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.03.27. 09:44:00

szerencsém volt résztvenni a kóstolón, nálam a 2007esek közül egyértelműen a Nyulászó nyert, kidolgozottságával, csiszoltságával semmelyik bor nem vehette fel a versenyt
kiemelkedően jó volt még a Takács Lajos, szép a Nobilis és a Kerkaborum, amelyik egy kicsivel több savval és eleganciával a legjobbak között lehetett volna.
és nagy meglepetés volt a Gizella Furmint!

vörös és fehér 2009.03.27. 09:47:39

@egy: szia, a második rész valami ilyesmiről fog szólni, sajnos.

kifli 2009.03.27. 10:41:14

Ki az a sapkás fiatalenmber? hideg lehetett:)

lackó 2009.03.27. 13:18:17

Neki a zapukája nem adott nyaklevest, hogy sapkában ült az asztal mellé?

Túlhűtöttétek a borokat?

Kicsit ezenkívül, de: tegnapi nagy fehér kóstolónk alapján nagyon erősek vagyunk ám fehér fronton...Hilla, Szászi Kabócás olasz, Bott Juhfark mind hibátlan, hatalmas tételek voltak. A legnagyobb fehérborok minden erényével.

Vizvári Pál 2009.03.28. 00:38:41

Off: látom, ez a Rob-gyerek a tapétához öltözött... :)

dummyname · http://budapestdailyreview.com/wineguide 2009.03.28. 13:53:40

Érdekes helyszín egy kóstolásra. Én állandóan korán érkezem ebbe az étterembe hogy kikapjam egyiket a pár asztal közül ahol nincsen squash-izzadságszag, ahol legalább a kaja elnyomja a "fit" szagokat. Ha lehetne Budán máshol ennyiért ilyen jó ételeket enni, eszembe nem jutna betenni a lábamat oda.

lackó, vagyunk még egy páran akiknek szintén nem adtak

vörös és fehér 2009.03.28. 17:38:47

@dummyname: Szia! Aláírva azt, hogy nem a legideálisabb a helyszín, van ennek az eddigi közös kóstolókat végigolvasva láthatóa relevanciája? Mármint érzed-e azt, hogy félremennek a pontok, leírások? Mások-e a tapasztalataid a fent leírt furmintokkal kapcsolatban?

Fragreg 2009.03.29. 11:20:43

Nem bírom megvárni a második részt, pedig inkább odaillene...

Tegnap végignéztünk/ittunk pár 2006-os furmintot, olyan társaságban, akik kifejezetten nem szakértők, viszont tőkeerős, bort szerető, és jó borért pénzt adni hajlandó emberek. Nagy értékelés helyett csak a számomra furcsa dolgokat említeném: a félszáraz furmint letarolta a szárazakat, a kerház meglepően jól futott egy ófurminttal, a patricius és az oremus meglepően rosszul, és senki nem tudta megszorítan az Árvay-féle Istenhegyi 2006-ost a mezőnyből.

(Voltak: patricius, oremus mandolás, béres lőcse-dűlő, árvay-istenhegy, kerház ó-furmint, kerház kései édes furmint, tokajicum hordóválogatás tokajicum barrique)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.03.29. 19:55:27

Árvay Istenhegy 06-hoz még nem volt szerencsém, tartottam tőle, mert a 03-as az nem igazán jött be. A 06-os mennyire hasonlít a 03-ashoz,ha valaki esetleg mindkettőt kóstolta?

loading 2009.03.30. 16:44:18

Nekem úgy tűnik, hogy Szepsy mellett kezdenek elmenni a többiek. Mintha irányát vesztette volna a korábbi "zászlóshajó". Vagy csak átmeneti állapot a fejlődési szakaszban....

napoletano 2009.03.30. 22:46:05

@loading: hat nekem meg nem tunik ugy. Kernek tobb konkretumot. Anelkul ez ures fecseges.

Fragreg 2009.03.31. 12:14:51

@drbarta: A 06-os egyszerűen klasszisokkal jobb. Félszáraz (az én ízlésemnek egy félszáraz furmint szinte mindig kedvesebb, mint egy száraz), lehet magában is inni, nem érzed a második pohárnál azt, hogy váltani kellene valami másra. Valahogy simább, barátságosabb, és közben mélyebb, mint a 03-as. Egyébként illat és ízbomba, győzzed szőrözni, mi minden van benne ;)
süti beállítások módosítása