Lassan már szokásosnak mondható kóstolót tartottunk, ahol most arra voltunk kíváncsiak, vajon kedvelt termelőink furmintjai hogy bírják egymás társaságát? No meg a miénket. Egymás mellé helyeztünk hát jó pár lefóliázott palackot, s szisztematikusan végigkóstoltuk tartalmukat. Előbb a forró 2007-es, majd a kiegyensúlyozottabb 2006-os évjárat tételeit faggattuk. Volt némi fejcsóválás, volt heves bólogatás; majd lelepleztünk, s néha bizony hangosan felszisszentünk. A két részre bontott beszámoló első felében a 2007-es eredményeket ismertetem.
Kis jövés-menés is volt a kóstoló alatt, dagadtos csak a második felvonásra ért oda, így ebben a részben három szerző, valamint állandó kóstolótársunk, Szentesi József pontjait átlagolom. Egyedien értelmezett 10 pontos rendszerben pontozott a Budapest Business Journal borszakírója, Rob Smythe, az ő pontjait is feltüntetem, de az átlagba nem számolom bele. Talán nem haszontalan látni egy külföldi száj véleményét borainkról. Szokás szerint kóstolási sorrendben következnek a tételek.
Patrícius Furmint 2007
Illatában tea, körte, birs, alma. Kissé kilógó, szúrós alkohol. A korty kissé üres, lomha, itt az alkohol dominanciája egyértelmű. A lecsengés hosszú, egyeseknek túlzottan érvényesül benne a szesz. Átlag: 4,25 pont
Bob: 3,5 pont
Palack: 4,5 pont
Szentesi: 4 pont
Vörös és fehér: 5 pont
Rob Smyth: 6 pont
Kikelet Furmint 2007
Lassan nyíló tétel, enyhén virágos, kissé meszes, mandulás illatokkal. A korty kifejezetten savhangsúlyos, de ezek inkább metsző, mintsem szép savak. A lecsengésbe komoly ásványosság került. 4,5 pont
Bob: 4 pont
Palack: 5 pont
Szentesi: 4,5 pont
Vörös és fehér: 4,5 pont
Rob Smyth: 6,25 pont
Demeter Zoltán Kakas Furmint 2007
Hosszas vita után dugósság miatt kizártuk – a mai napig nem tudtuk eldönteni, hogy dohos vagy TCA-s volt-e a bor.
Kerkaborum Reserve 2007
Érezhetően más volt ez a bor, mint a többi. Illata kifejezetten hűvös, mentás, édeskés jegyeket hordozott. A szép savak mellett még kicsit különálló alkohol, teás, telt ízvilág jellemzi. A jelene is szép, de a jövője sokat sejtető. 5,75 pont
Bob: 5 pont
Palack: 5,5 pont
Szentesi: 6,5 pont
Vörös és fehér: 6 pont
Rob Smyth: 6,25 pont
Szepsy Nyulászó 2007
Illatában virágok és barackok tömkelege, fűszerrel, Bobnál birssel is. A korty telt, krémes, de kissé lomha. A hosszú lecsengést az alkohol édessége uralja. 4,63 pont
Bob: 3,5 pont
Palack: 5 pont
Szentesi: 5 pont
Vörös és fehér: 5 pont
Rob Smyth: 5,75 pont
Barta Király Furmint 2007
Illatában az intenzív virágos jegyekre kissé rátelepszik a fa. Ízben az elnyomás folyatódik, de a komoly anyag ott is felsejlik. Az évjárat is meglátszik: magas alkohol, kissé hiányos savak. A köves talajból származó ásványosság a lecsengést meghatározza. 5,38 pont.
Bob: 5 pont
Palack: 5 pont
Szentesi: 6,5 pont
Vörös és fehér: 5 pont
Rob Smyth: 6 pont
Bott Teleki Furmint 2007
A sor legbarackosabb tétele, kis szőlővel megbolondítva. Kicsit még rendezetlen, de jó struktúrájú bor, jó inni. Kellemesen telt, hosszú. Bob a jövőjét többre tartja, mint a jelenét, a többiek akár már most meginnák. 5,38 pont
Bob: 4 pont
Palack: 6 pont
Szentesi: 5,5 pont
Vörös és fehér: 6 pont
Rob Smyth: 6,5 pont
Vayi Furmint (száraz) 2007
Ungváry Krisztiántól száraz furmintot még sosem ittunk, ő a maradékcukorra építette eddig borait. Nos, eztán is elmondhatjuk, hogy nem ittunk tőle száraz tételt, ez a konkrét palack ugyanis illós, oxidált, hibás volt.
Hollóvár Furmint 2007
Nem sikerült a fólia mögé elbújtatni Somlót. Annyira más volt ez a bor, mint a többi, hogy többünk jegyzetében óhatatlanul megjelent a termőhely. Ásványok, só, mezei virágok, melegedve kis mézesség. Lehengerlő komplexitás a szájban is, az érezhetően magas alkohollal ekkora test, és ilyen vibráló savak elbírnak. A kandírozott gyümölcsöktől az ásványokig minden benne van, lecsengése nagyon hosszú. 7,13 pont
Bob: 7 pont
Palack: 7 pont
Szentesi: 7,5 pont
Vörös és fehér: 7 pont
Rob Smyth: 7,75 pont
Gizella Battonage Furmint 2007
A sor végére két félszáraz tétel maradt, elsőként az Albert gazda által már dicsért pince bora került elénk. A seprőkevergetés nem csak vastagságot adott a bornak, de az illatba is némi disszonanciát csempészet, egyesek almát, mások dohot jegyzetek fel maguknak. A többi komponens szép, ásványos-citrusos pedig. A korty lendületes, a végén enyhén kesernyébe hajló. Kissé egysíkú, de korrekt bor. Lehet, hogy szerencsétlen volt a sorsolása – Takács Lajos után többen elvéreztek volna. 5,63 pont
Bob: 5 pont
Palack: 6 pont
Szentesi: 6,5 pont
Vörös és fehér: 5 pont
Rob Smyth: 7 pont
Tokaj Nobilis Barakonyi Furmint 2007
Elegáns, kissé visszafogott illat. Érezhetőn vékonyabb, mint az előtte kóstolt tétel, ez van, akinél pozitív, van akinél nem. Savszerkezete szép, csipkézett. Maradékcukra ellenére inkább száraz hatást keltő bor. 6 pont
Bob: 5 pont
Palack: 6,5 pont
Szentesi: 6 pont
Vörös és fehér: 6,5 pont
Rob Smyth: 7,5 pont
A végső pontszámokból talán kitűnik: a 2007-es furmintok alapvetően jók. Finomak, készek, ami az évjárat ismeretében nem meglepő: sokszor elmondták a borászok, hogy ezek a borok gyorsan fognak fejlődni. Olyan tétel, ami alapjaiban rengette volna meg furmint-képünket, most nem került elénk. Volt, ami ez alapján a kóstolás alapján kiemelkedett a mezőnyből (Hollóvár), volt, ami máskor, más kontextusban jobban szerepelt (Szepsy). Ha valaki most szeretne elkezdeni a fajtával ismerkedni, azt tudom ajánlani: próbálkozzon a félszáraz tételekkel, érthető, szerethető borokkal fog találkozni.
A végső sorrend:
1. Hollóvár 7,13 pont
2. Nobilis Barakonyi 6 pont
3.Kerkaborum Reserva 5,75 pont
4. Gizella 5,63 pont
5-6. Barta Király 5,38 pont
5-6. Bott Teleki 5,38 pont
7. Szepsy Nyulászó 4,63 pont
8. Kikelet 4,50 pont
9. Patricius 4,25 pont
Kizárva:
Demeter Kakas
Vayi száraz
Utolsó kommentek