Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Lopakodó dugósság

A Schildknecht-sejtés

2009.03.31. 15:00 - alföldi merlot

David Schildknecht még 2002-ben Jancis Robinson fórumán olvasói levélként jelentette meg sejtését a "lopakodó" dugósságot illetően. A gondolat az én fülembe is bogarat ültetett, és nagyjából két évvel azután, hogy először olvastam róla, kezdem úgy hinni, hogy Schildknecht sejtése helyes. Az elmúlt félévben több alkalommal is találkoztam olyan borral, ahol az illat nem tűnt egyértelműen dugósnak – ázott kartonpapír, penészes, dohos -, egyszerűen csak zárt volt és gyümölcsmentes. Ám kóstolva a korty tölcsérszerűen beszűkült, a meglévő kevés aroma is kesernyés papírosízbe fordult, a lecsengés rövid és egydimenziós lett. A levegőzés és a felébredt gyanú nyomán aztán az illatban is fölfedeztük az ázott, dohos papírt. (A közhiedelemmel ellentétben a szellőzés kibontja és nem csökkenti a dugósságot.) Kíváncsi vagyok, hogy mások is találkoztak-e már ezzel a problémával, de előbb következzék Schildknecht vitaindító hozzászólásának veleje. 
 
„Úgy hiszem, végre a borászok is kezdik világszerte felismerni, hogy a nyilvánvalóan dugós palackoknál van egy még súlyosabb probléma, az, amit én „lopakodó dugósságnak” hívok. Valahányszor egy illatban tompa, a lecsengésében kifejezéstelen, vagy az adott birtoknál megszokott színvonaltól valamiért elmaradó palackkal találkozom (és ezt a borász pultján sorakozó, azonos évjáratú, nyitott palackok rendszerint megerősítik), én dugósságra gyanakszom. Ezért egy kissé fölrázom a bort, várok valamennyit, hogy az esetleges szennyeződés a levegőzéssel „kinyíljon” – ahogy rendszerint szokott -, és a legtöbb esetben kiderül, hogy a TCA a ludas. De az ilyen esetekben kevés borrajongó, az alkalmi borfogyasztókról nem is beszélve, jutna el ehhez a következtetéshez. Ők egyszerűen ilyennek könyvelik el a bort, és legközelebb valami mást (vagy valaki mástól) vásárolnak helyette. Csak a nyilvánvalóan dugós palackokat írják rendszeresen a dugó számlájára. Nagyon gyakran tapasztalom, hogy a borász maga, csakúgy mint én, elsőre bizonytalan abban, hogy vajon a bor érintett-e.” [Schildknecht kiemelései]

A szerző megjegyzi, hogy ő kétségtelenül érzékenyebb az átlagnál a dugósságra, és emiatt német borászok gyakran ugratják azzal, hogy ő a TCA-t a palackból kihallja.

Címkék: híradó jancis robinson schildknecht

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr821034475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a boltos 2009.03.31. 17:56:26

Sok borász rájött már erre kb. 10 évvel ezelőtt. Azóta is folyamatosan "ébredeznek"...
E borászok vagy váltanak alternatív megoldásokra, vagy nem és viselik az esetleges következményeket.

Üdv

borosember 2009.03.31. 22:32:00

Pont egy hete szaladtam bele hasonló fejtörésbe.Egy argentin malbec bizonytalanított el.A társaságban volt aki csak gyengének,rosszul kezelt hordónak tulajdonította,de másnapra egyértelmű volt,hogy kezdődő dugósság ütötte fel a fejét a palackban.Furcsa volt mindenesetre a rossz íz és illat jelenléte némi gyümölccsel kombinálva.Kicsit el is vette a kedvem a pince ezen borától.

Shyr Kahn 2009.04.01. 10:51:03

Schildknecht sejtése szerintem helytálló lehet.

Mostanában én is találkoztam hasonló borral... a legnagyobb probléma az, hogy alap esetben nagyon nehéz felfedezni, azaz ha nem koncentrál eléggé az ember és nem kóstolta korábban az adott tételt, akkor nem biztos, hogy megérzi ezt a sunyi változatot.

Ebben az esetben azt tapasztaltam egyébként, hogy a bor gyümölcsössége bár megmaradt, de a finomságok eltűntek belőle (sokrétűség, komplexség hiánya) és egydimenzióssá vált. Szó szerint ezt írtam le a jegyzeteimbe is.

Fragreg 2009.04.01. 11:07:20

Csatlakozom az előttem szólókhoz.

Én vagy fél éve Inhauser 2005-ös juhfarkjával jártam így. Először csak olyan tompa volt a bor, mint mihály - nacsesszemeg, gondoltam, lényegesen romlott a szint a 2004-eshez képest. Másnapra azonban már egyértelmű lett (a maradékok a szakterületem, gyakran öt-hat nappal a palack nyitása után is nézegetem, kósotlgatom azt az izét, ami benne van - bornak sajnos max. az eetek 10%-ában lehet nevezni), hogy valami nagyon nincs rendjén... haramdnapra meg színtiszta dugós jelleget produkált... Azóta ittam másik két palackkal ebből, azoknak nem volt semmi bajuk (bár tényleg gyengébbek egy fokkal a 2004-esnél...)

Octopus 2009.04.01. 11:24:50

Tutira létezik vmi ilyen jelenség, és tényleg a legaljasabb dolog. Akkor lehet biztosan azonositani, mikor egy borból több palackot is elfogyaszt az ember (nem feltétlen egyszerre :), nekünk pont nemrég volt hasonló. Nem nevezném meg a bort, 4 palackból 2 fantasztikus, 1 hibás (illós), 1 pedig egyszerűen gyenge volt. Nem rossz, nem zavaró, csak nem hozta a szinvonalat.
Talán ez a dugósság állhat a háttérben, mikor ilyeneket olvas az ember, hogy "nem hozta a formáját", "biztos rosszul volt tárolva", "bezárkózott a bor"?
Csavarzárat és Vino-lokot minden palackra!
süti beállítások módosítása