Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Az egyik tőkés társ

Losonci

2009.05.21. 06:48 - palack

Úgy alakult, hogy nem tudtam menni a Tőkés Társak budapesti bemutatkozására, így maradt a szekunder élvezet, AM kolléga beszámolóját olvasgathattam sóvárogva. Aztán eszembe jutott: van nekem Losonci kékfrankosom és olaszrizlingem is. Vettem melléjük egy sillert, és mint a Kockásfülű Nyúl minden epizód végén, én is eljátszottam a padláson azt, amit korábban a többiektől láttam. Rögtönöztem magamnak egy Losonci kóstolót, három évjárattal és három színnel.

Úrráteszi Gyöngyöspatai Olaszrizling 2006

Harmadik évjárata a bornak, tavaly már kóstoltam. Egy kg szőlő volt tőkénként, az akkor 15 éves,  keleti tájolású, 300 m magasan fekvő kordonos ültetvényen. Agyagtalaj magas mésztartalommal. Október huszadika körüli szüret volt, amikor a sav pedig 7 körül mozgott. Egész fürtösen préselték, a mustot 1 napig ülepítették, minimális kénnel. Kis fahordóban erjedt spontán, abban is érlelődött egy évig. Egészen palackozásig finomseprőn tartották kén nélkül, januárig fölkevergették a seprőt. Spontán bomlott benne az almasav. Zwackéknál 2540 Ft-ért kapható.

Szép zöldessárga, ahogy azt egy olaszrizlingtől el is várjuk. Illata közepesnél cseppet intenzívebb, izgalmas, figyelemre méltó. Frissen hámozott körte, kavicsok, réti virágok, rumos dió, friss ananász. Mindez egyszerre, mégsem töményen, hanem pillanatról pillanatra változóan, mindig máshol a hangsúly, mégis összességében tiszta és egyszerű.

Kóstolva elsőre csalódást okoz az illat után. Pedig hibátlan, légies íve van a kortynak, ám ízéből hiányzik az illat gazdagsága, változatossága. Közepes vagy inkább vékonyabb teste van, markáns, nagyon egyedi ízű, mégis tükörsima savakkal. A lendületes magasra törő kezdés után, a korty közepe magasan marad, majd szinte ésrevétlen vált át az elegáns lecsengésbe. Kristálytiszta, de nekem egy kis hízelkedés, valami díszítés nagyon hiányzik belőle. Idővel, ha odafigyelve kortyolgatjuk, egyre inkább tudjuk értékelni letisztultságát, sallangmentességét. Harmadnapra valamivel kedvesebb, palackérettebb arcát mutatta, el tudom képzelni, hogy idővel még szebb lesz. Igazi felfedezni való tehetség: 5 pont.

Gereg Kékfrankos 2007

Azt mondják, a Gereg a legjobb gyöngyöspatai dűlő: déli, nyitott kitettségű, vörösagyag a talaj, sok andezit és andezittufa máladékkal, a legtöbb helyen még egy morzsolódó meszes réteggel is. A szőlő a dűlő legfelső zónájában van, kb. 40 éves ültetvény. A terhelés mintegy 80 dkg volt, többszöri fürtválogatás eredményeként. Október derekán volt  a szüret, szemben 2006-tal megvárták a teljes érést, nem törődve a paraméterekkel. Bogyózás után enyhén kénezték a cefrét, ami aztán három hetet töltött a kádban héjon. A spontán erjedés 4-5 nap után indult be, addig "hidegen ázott". Ülepítés nélkül került hordóba, ahol a seprőt felkevergették decemberig. Az almasavbontást már az erjedés végén beindították, télen és tavasszal is lassacskán ment, majd nyáron indult be igazán. Egy új és egy használt hordóban érlelődött finomseprőn egy évig. Csak derítéskor kénezték. Szűrve palackozták tavaly szeptemberben. A Kézműves Borok Háza forgalmazza, kiskereskedelmi ára kb. 4000 Ft.

Mély, érett cseresznyepiros, még jócskán átlátszó. Illata közepesnél intenzívebb, kékfrankosra jellemző, mégis egyedi és vonzó. Meggy és szamóca, mentával, kakukkfűvel fűszerezve, finom étcsokoládéval megszórva. Finnyásnak kell lenni, hogy ne találjuk szépnek.

Szájban közepes testű, remek struktúrájú bor. Élénk, nagyon szép savai vezetik a kortyot, kiváló fűszeres meggyes íze tökéletes folytatása az illatnak. A korty közepén szinte észrevétlen bekapcsolódnak a finom, puha tanninok, komolyságot, tekintélyt is adva a bornak. Húsos gyümölcsösség, és vonzó természetes tisztaság jellemzi. Érdemes rá odafigyelni, lehet fejtegetni a szálakat, ugyanakkor nagyon jó inni. Lecsengése hosszú, szép emlékeket hagyó. Harmadnapra a csúcsra ért, talán a jövőt engedte látni. Az illat még teltebb, harmonikusabb lett, a kortyról nem is beszélve. A 6 és a 7 pont közül ezért végül az utóbbit emelem ki.

Magyar Frankos-Kékfrankos Siller 2008

A magyar frankos kékfrankos és muscat bouchet keresztezéséből jött létre. A kékfrankos az Úrráteszi dúlőben, a magyar frankos a Peresen termett átlag másfél kg-os terheléssel. Teljes érésben október 23-án szüretelték, a vörösbor alapanyagokkal egy időben. A bevett recept, azaz egy-két nap helyett öt napig áztatták héjon, bogyózás és kénezés után, azonban erjedni már nem erjedt a héján. Léelválasztás után ülepítették a mustot és (másodtöltésű valamint öt éves) hordóban spontán erjedt. Öt hónap hordós érlelés után derítették és szűrve palackozták. Zwackéknál 1795 Ft-ért kapható.

Szép, csillogó piros, amilyennek egy sillert képzel az ember. Illatban is pont olyan, amilyennek szerintem lennie kell. Közepesnél intenzívebb, vonzó, természetesen szép. Cseresznye, apró szemű szamóca, földesség és fehér csokoládé.

Szájban lendületes, gyümölcsös, üdítő, mégsem intézhető el egy kézlegyintéssel, hogy felüleletes. Ismét csak szép savakkal és húsos gyümölcsösséggel találkozunk. Íze kiválóan harmonizál az illattal: ott a cseresznye, a földesség, a fehér csoki. Siller kategórián belül vastag, de még nem lép ki a szerepéből. Szórakoztató, kellemes asztaltárs, azonban tud komolyabb erényeket is villantani. A lecsengésben a kesernye egy cseppet sok, viszont nagyon szépen ott marad a korty tartalmassága is a nyelven, hosszan, jólesőn. Erős 5 pont.

Hiába volt meglehetősen esetleges a választásom, az eredmény annál meggyőzőbb lett. Meggyőződtem arról, találkoznom kell még Losonci-borokkal.

Címkék: 2006 kóstolás vörös fehér olaszrizling ötpontos kékfrankos hétpontos mátra losonci 2007 mátraalja 2008 siller magyar frankos

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr801134590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

muskotály küvé 2009.05.21. 13:15:59

A Kékfrankosból nekem is volt egy üveggel - csak megerősíteni tudom, nagyon jó és "jó ivású" bor. Tömény, érett, gyümölcsös íz - csak lelkendezni tudok róla.

palack 2009.05.21. 17:02:16

Most figyelmeztettek, hogy a Gereg KF is forgalomba került kb. 10 napja. Javítottam a posztban.

Ray Tango 2009.05.21. 20:18:37

Bizony, a Gereg Kékfrankos komoly, szép bor!
süti beállítások módosítása