Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Bor, mámor, Bénye '09

Az összefogás ereje

2009.08.21. 06:30 - hadik

2009. augusztus 15-én rendezték meg Bor, mámor, Bénye néven Erdőbénye borászainak első közös fellépését. Az erdőbényei fesztivál azonban ennél több szeretett volna lenni, ezért öt budapesti kajablogger és öt egyéb – zömmel hegyaljai – gasztronómiával foglalkozó cég is felkerült a programba. A kulináris és boros élvezetek mellett a szervezők kulturális rendezvényeket is biztosítottak: fellépett a Cotton Club Singers, a Specko Jedno, a Budapest Saxophone Quartett és más együttesek is, az idén először szüretelő, Budapestről Bényére költözött Csite Norbert pedig izgalmas kerekasztal beszélgetést szervezett Hegyalja jövőjéről. Mindebből is látszik, hogy ezúttal nem valami EFOTT-jellegű berúgós rendezvény lebegett a szervezők szeme előtt.

Ezt azért is fontos leszögezni, mert Hegyalján fesztiválokban nincs hiány: a Hegyalja-fesztivál mellett Tolcsva és Tarcal szervezett falunapokat, de feltehetően másutt is voltak ilyen rendezvények. Bénye esetében azonban ezektől eltért a koncepció.

Mielőtt az esemény részletes értékelésére rátérnék, szükséges felvázolni azt a közeget, amelyben Hegyalja hasonló rendezvényei zajlanak. Hiába néz ki a borvidék természeti adottságai alapján majdnem olyan jól mint Toszkána, ha a humán adottságok teljesen mások. Alapprobléma, hogy vállalkozókedv és tőkehiány miatt a világ leghíresebb édes borát előállító borvidék nem tud felvonultatni olyan gasztronómiai különlegességeket, ami a borok mellé letehető az asztalra. Zemplén vargányagombáit repülőgépen viszik Olaszországba, az állattartás szinte megszűnt, a jelenlegi titkosszolgálatokat felügyelő miniszter Ficsor Ádám szüleinek érdekeltségébe tartozó Napkorona-birtok mangalicacsordáira sem építettek rá turisztikai látványosságot. A helyi kiváló gyümölcsökből senki sem készít piacra lekvárokat vagy szörpöket, a vendéglőkben alig találhatóak helyi fogások. Pedig volna mit bemutatni. A kiváló alapanyagok mellett a magyar, sváb és a szlovák konyha is izgalmas, a lapcsánkától a gerslivel töltött paprikán át a svábszalonnáig sok finomság készül Hegyalján, amit azonban csak a helyiek ismernek. A helyszínen elképesztően ízletes szilva, szeder és bodza terem (és még sok minden más is). Miközben a falvakban óriási a munkanélküliség, a gyümölcs jelentős része elrothad a fák alatt, mert nincs felvásárló és nincs senki, akinek volna tőkéje a helyben feldolgozáshoz. Erdőbénye ugyan a jobb településekhez tartozik, de itt is rengeteg az omladozó, eladó ingatlan, a falu lakosságának zöme a létminimum szintjén nyomorog.

Tokaj-Hegyalja települései közül csak kevés van, ahol a borászatok képesek voltak közös fellépésre. Eddig egyedül Mádon szerveződött össze az a kritikus tömeg, ami elég volt egy közös bemutatkozáshoz és a közös stílus bemutatásához. Tállyán, Tarcalon, Tolcsván, Bodrogkeresztúrban és Olaszliszkán a termelők csak egymás mellett élnek. Egy részük csak kannás bort értékesít, sokan öreg, rossz hordókat használnak, azt viszont mértéktelenül. Édes boraik cukortartalma és évjáratazonossága sok kérdést felvet. Ebből adódóan hatalmas érdekellentét feszül köztük és azok között, akik boraikban a szőlő és a terroir jellegzetességeit kívánják megmutatni. Utóbbiakból eddig csak Mádon gyűltek össze annyian, hogy talán már számszerű többséget alkotnak.

Annál nagyobb örömmel fogadtam tehát a hírt, hogy Erdőbényén is a helyiek által alakított program készül – Hegyalja kapcsán sajnos korántsem az összefogás az, ami jellemzi a térségben érdekelteket, lásd például Alkonyi László megosztó tevékenységét vagy a „hagyományos” és a „reduktív” iskola közti torzsalkodásokat illetve az Országos Borminősítő Intézet sorozatos kicseszéseit a termelőkkel. Ráadásul Erdőbénye esetében a „helyiek” jelentős része valójában nem helyi, hanem csak „bebíró”, azaz Budapestről szalajtott, kész csoda tehát, hogy közös hangot találtak a tősgyökeresekkel. Még jobban örültem annak, hogy a kínált programok annak a célközönségnek szóltak, akinek a tokajit igazából el lehet adni: a családos, gyermekkel és egzisztenciával rendelkező városi középosztálynak. A legjobban pedig az tetszett, hogy mindehhez gasztronómiai körítés is társul.

Várakozásaimban nem csalódtam. Sőt. A falu délutánra megtelt, úgy hogy a II. Világháború óta itt ennyi embert nem láttak. A helyszínek mindegyikén kellemes házibuli kerekedett - volt „bor, mámor, Bénye”. Senkit sem zavart a sok kisgyermek vagy síró csecsemő, a felszabadult apukák és anyukák vidámmá tették a napot. Este a Specko Jedno koncerten Rutkai Borival együtt tombolt még a Disznókő igazgatója is. Szép volt, hogy a szervezők nem törekedtek kizárólagosságra: a hagyományosnak gondolt öreg fahordós borok mellett a dűlő- és évjáratspecifikus új stílusú pincészetek is bemutatkoztak. Meglepetés volt az Ábrahám pincészet, ahol 750 forintért kellemes száraz Furmintot adtak (az ár egy palackra vonatkozik). Homonna Attila, Karádi és Berger valamint a Béres borait számosan elemezték már. Elég itt annyi, hogy mindegyikük egységes, elejétől végéig átgondolt sorozatot tett le az asztalra. A Karádi és Berger pincészet ráadásul rendkívül koncentrált, gyönyörű édes borokat is bemutatott (korábban csak száraz bort árultak). Jó volt inni a Vissy pincészet száraz Furmintját is. Az Olze-Vin borai helyett inkább a kóstolóhelyiséget jellemzem: műanyag lambériával burkolt boltíves pince, linóleumos padlóval… Maga az eleven Kádár-korszak. Érdekes és ezzel gyökeresen ellentétes színfolt volt a H. Bardon borászat, melynek tulajdonosa nem más, mint az MDF-lehallgatási ügy kapcsán ismert Tombor András, aki borai mellett két képzőművész testvére gyönyörű ikonjait és vicces grafikáit is közzétette bényei házukban. Kezdeti lépései is ígéretesek, de legjobb borai még pincében vannak és csak jövőre lesznek kaphatóak. Karádi Szilvia és Berger Zsolt az egy hónappal korábban is használhatatlan romnak tűnő vincellérházból fantasztikus hangulatú, barátságos romkocsmát varázsolt.  Talán éppen a kiváló bor és a fantáziadús, de egyszerű fogások szerencsés találkozása miatt is volt itt az egyik leghangulatosabb buli szombat este. Lehman Pascal, az Ős Kaján étterem vezetője ismét bebizonyította, hogy francia létére talán ő ápolja leginkább a tokaj-hegyaljai gasztronómiai hagyományokat. A helyi alapanyagokból készített ételek iránti elkötelezettsége több mint tiszteletreméltó. Mi magyarok köszönettel tartozunk neki, azért, amit étteremtulajdonosként a vidékért tesz.

A nap leghitelesebb pontja számomra mégis a Kerékgyártó-pincészetnél volt. A falu egy inkább csapás jellegű „utcájában” a ház mellé kirakott csikótűzhely platniján falusi viseletbe öltözött nagymamák három féle krumplis lángost sütöttek, darabját száz forintért (!), mellette csinos lányok kínáltak szőlőt és mutatták az utat a konyhakerten át a pince felé, ami előtt egy már évtizedek óta forgalomból kivont Barkas váza állt. Őszinte leszek: a pincében bemutatott borok a hagyományos, pénztelenség miatt kényszerek sorozatát bevállaló borászra utaltak. Az egyszerű és tisztességes hegyaljai termelőre, akinek még arra sincsen pénze, hogy előre palackba töltse termékét. Mindezt azonban felülírta a fiatal és idős családtagok lelkesedése és őszinte vendégszeretetük. Náluk lehetett megtalálni a leginkább házias fogadtatást.

A borokhoz és a helybéliek igyekezetéhez képest kissé vegyesen sikeredett a program gasztronómiai része. Az ÁNTSZ kukacoskodása és szervezési okok miatt a beharangozott helyben sütés-főzés elmaradt, ehelyett szinte mindent catering cég szállított Budapestről Bényére. Az adagokat helyenként igen borsos áron kínálták. Ezzel szemben a Vissy pincészet ingyen adta saját helyi, friss ribizli, málna és meggy szörpjeit. Sajnos alig lehetett helyi csemegéket találni, volt ugyan néhány svábszalonnás katona ízletes paradicsommal és uborkával, és a Ligeti-juhászat sajtjait is meg lehetett egy darabig kóstolni, de minden túl hamar elfogyott. Összegezve: aki Bényére jött, remek kezdeményezéssel, sok lelkesedéssel találkozhatott. A szervezők felismerték, hogy a tokaijval együtt életérzést is kell adniuk. Azt az életérzést, amit Tokaj-Hegyalja szerelmesi már régen ismernek, bár tudják, hogy a környék iránt érzett szeretetük néha elfogulttá teszi őket. A bényei fesztivál ehhez adott hatalmas segítséget. Elindult valami, amitől Hegyalja talán olyan lehet egyszer, mint amilyennek látni szeretnénk.

Remélem, hogy az ehhez tartozó gasztronómiai kereteket jövőre még jobban kidolgozzák. Még inkább remélem, hogy a szorgalmas bényeiek is felismerik: érdemes kinyitniuk kamráikat és portáikat a pesti turisták előtt.

Címkék: fesztivál tokaj erdőbénye

32 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr361327073

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Erdőbénye borászai a Bor, Mámor, Bénye fesztiválon 2009.08.21. 21:08:10

Mindig nehéz fotókat szelektálnom, sokáig tartott míg átválogattam a „Bor, Mámor, Bénye” fesztiválon készült fotókat. De megvannak. Íme a PWSDesign válogatása azokról a pincészetekről ahova eljutottam, pincészetekként. A sorrend nagyjából időrendbeli, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.08.21. 08:32:47

Biztos forrásból tudom, hogy az egyik blogger nem budapesti, bár a lényegen nem változtat :)

ezanevjelenikmeg 2009.08.21. 14:59:44

nem "bebíró", hanem gyüttment! :) csakhogy a hegyaljai szóhasználatot kövessük... de mi is nagyon örülünk, hogy sikerült megtalálni a közös hangot, és mindenki, helyiek és gyüttmentek közös erőfeszítéssel dolgoztak azon, hogy ez az egész létrejöhessen... jövőre ugyanitt!

Zeolitalma 2009.08.21. 17:04:39

A fesztivál valóban szuper volt, a legjobb az idén! Remélem jövőre se romlik el, és megint ennyien lesznek.
De mielőtt az egekbe emelnénk Kerékgyártó mamát (amiben egyébként igazatok van, korrekt ár, nagyon jó kis lángos)azt meg kell említeni, hogy pont ezzel a lépésével veszélybe sodorta a fesztivált.
Engedély nélkül sütött, ami miatt az ÁNTSZ bezárathatta volna az egész fesztivált!
Ha rossz a szabályozás, nem az a megoldás, hogy áthágjuk a szabályokat, hanem az, hogy próbálunk hivatalos megoldást keresni.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.08.21. 20:24:28

Gratulálok a Bényeieknek! Annyira jó ilyet hallani!

hadik 2009.08.22. 09:43:51

Az ÁNTSZ-ügyön én is gondolkodtam már. Rendszeresen táboroztatok gyerekeket, ott úgy oldjuk meg, hogy 10 fő alatt főzünk és akkor nem kell leadni mintát az ÁNTSZ részére. Járható út az is, ha a terméket formailag ingyen adják és van egy doboz kirakva amire rá van írva a termék "ajándéka" - megjegyzem az araboknál a Koránt így árusítják. Akárhogy is van, jövőre meg kell oldani, hogy a helyiek főzhessenek és ne catering cégek jöjjenek el egy vagyonért.

hegyaljai 2009.08.22. 10:43:29

@hadik: A vendégfogadást gátolják a borkimérés, vendéglátás, higénia, adózás túlzott adminisztrációs előírásai. Ez igazán a legnagyobb baja az ilyen induló rendezvényeknej, a rajta részt vevő kisvállalkozásoknak. Az ingyenes, de mégis fizetős megoldás valószínüleg az APEH számára lesz elfogadhatatlan. Most úgy láttam mindenki igyekezett blokkot adni. A perselybe, dobozba dobott pénzzel viszont nem fog tudni elszámolni. No ezeken a dolgokon kellene változtatni, és az magában megindítaná a gazdasági fejlődést, és nem csak Erdőbényén.

Maderspach 2009.08.22. 11:10:42

Jó kezdeményezés, kár hogy sokszor utólag értesülök az ilyenekről...
Jövőre ott leszek, de léci máskor beharangozót is írjatok, ne csak beszámolót...

kegyetlenkirály 2009.08.22. 19:18:08

Kiragadott gondolatok az eltöltött estéről:
Elsőre valóban elfogadható volt a rendezvény.A "kisebb" pincészetek pl. az Abraham pincészet és a már említett Kerékgyártó megvalósította a rendezvény igazi célját.Sajnos akitől a legtöbbet vártam (Homonna Attila)ott ért a legnagyobb csalódás.Ismeretlenek vendéglátása: 0 , 500-800 forintos kóstolói ár a borok minőségéhez képest , hát ....... ennél már csak a Jakab nevezetű vendégpincészet tétele volt borzasztóbb.Ellenben a szintetizátoron játszó ,de zongora játékként meghírdetett műsor hibátlan volt, mint ahogy az Ábrahám pincészet népdalestje.
Tessék 1 kicsit elgondolkozni , földönjárni ami az egész rendezvény javára fog válni.Jővőre ugyanitt Bényén.

lilacékla 2009.08.22. 20:17:38

Te valahol máshol kóstóltál, mert Homonna borai 400 és 500 forintba kerültek.
Homonnánál annyian voltak folymatosan, hogy nem tudott minden ismeretlent "vendégül látni". De bort mindenki tudott venni magának.

csite 2009.08.22. 20:20:12

Pár sor tőlem, sorjában:
Nem költöztem le Bényére.
Alkonyit lehet szidni, de tessék érveket mondani, vitatkozni azzal szemben amit letesz az asztalra.
A Vissy család a borait hozta a rendezvényre, és promotálta.
Az általuk kínált szörpöt a mi családunk készítette.

hadik 2009.08.22. 20:26:12

Csite: elnézést a tévedésekért. Alkonyit nem szidtam, csak megemlítettem hogy van egy vita, ami elég sajnálatos. Ha már erről is szó van, meg kell jegyezzem, szerencsétlen, amikor valaki egy átláthatatlan rendszer alapján a dűlők egy részét első osztályúnak minősíti, míg más részét nem, úgy hogy semennyire sem veszi figyelembe utóbbi dűlők korábbi minősítéseit. nem véletlenül rágtak be rá sokan. És ezen nem segít, hogy egyébként rengeteget tett a borvidékért.

Carloska 2009.08.23. 10:00:12

@hadik: Ha vitát említettél volna, akkor nem Alkonyi László megosztó tevékenységéről írnál álnéven, hanem korrekt érveket sorakoztatnál fel. Tény, hogy Alkonyi gondolatai már nem tetszenek Szepsy Istvánnak, mert másokat is beemel ma már Szepsy mellé. Országunk nagy borászának sem kéne elfelejteni, hogy az elmúlt 15 évben belőle is többek között Alkonyi csinált legendát. Kettejük közötti alapvető különbség, hogy Alkonyi mögött nincs gazdasági érdek. Szepsyt nagyon tisztelem boraiért, de emberileg gyenge.

hadik 2009.08.23. 12:59:48

Carloska: Kicsit elszaladt veled a ló. Szepsy borai nem azért jók, mert Alkonyi (is) írt róla. Nem ő csinált legendát belőle, hanem saját maga munkájával, becsületességével és boraival. Alkonyi gondolatai nemcsak Szepsynek nem tetszenek, hanem a Mádi kör egyetlen tagjának sem (hogy mást ne nevesítsek). Alkonyi nem objektív és mindenki által mérhető kritériumok alapján sorolta be a dűlőket. Alkonyi mögött ugyanúgy van gazdasági érdek, mint Szepsí mögött, hiszen mindketten Hegyaljával kapcsolatos tevékenységükből élnek. Az egyik bort termel, másik borszakíró. Senki sem azt kifogásolta, hogy Alkonyi másokat is beemel Szepsy mellé, ellenkezőleg, ez nagyon is örvendetes. Mindkét személy sokat tett hegyaljáért. Kettejük közül azonban nem Szepsy volt, aki másokkal nem egyeztetve, mások véleményét semmibe véve, teljesen szubjektív alapon új minősítési rendszert talált ki és ezzel másoknak anyagi hátrányt is okozott - még akkor is ha mindent belső meggyőződéséből, elhivatottságból tett.
P.S. Azt, amit Szepsyről írtál, mindenki aki személyesen ismeri őt, csak cáfolni tudja. Szerintem még Alkonyi László sem mondana ilyet róla. Ismered egyáltalán személyesen?
Mivel Alkonyinak egyébként személyesen is elmondtam, nem értek egyet a dűlőbesorolásával, nem kellett ez ügyben soha sem álnevek mögé bújnom.

kegyetlenkirály 2009.08.23. 13:01:56

@lilacékla: Kedves Hölgy! Soraidból kitűnik, hogy nem ismeretlen emberként vettél részt ezen a rendezvényen.Valószínűleg ezért nem is kellett fizetned a kóstolásért, tehát nem vettél bort,ab ovo sajnos ott kóstóltam.Abban igazad van, hogy mindenki tudott magának bort venni, Én is, ezért tudom az árakat. Konkréttaban: Jakab furmint:400.-
Homonna birtokválogatás:500.-
Édes Hármas:800.-,de nem is az ár a lényeg.(hanem az ár-érték arány)
Továbbá mint írtad ,nem is vártam el Tőle ,hogy vendégül lásson, hiszen 1 vagyok a sok ismeretlen közül aki szeretett volna kóstolni és ezért látogatott el hozzá.Gondolom tisztába volt vele,hogy nem csak a szűk baráti köre érkezik a jól meghirdetett rendezvényre.Megértem ,hogy "nem tudott minden ismeretlent vendégül látni",de akkor amikor a kóstolópultnál 3 perc után még köszönni sem tudott és a mellette álló hölgy nagynehezen megkérdezte, hogy mit adjon....akkor tényleg nem is a vendéglátással van a baj,ezt másnak nevezik.

homonna 2009.08.23. 15:53:29

Kedves Kegyetlenkirály,
1.minek nevezik ezt?
2.ha valakit név szerint b@szogatsz, akkor vállald a nevedet!
3.(nem vagy te ismeretlen).
üdv
Homonna Attila

hegyaljai 2009.08.23. 19:40:26

@hadik: Úgy látom ennek a post-nak a címe alapján nem itt kellene véleményt mondanom Alkonyi és Szepsy vitájáról, illetve igazat adnom bármelyiküknek is.
Minden esetre riasztóan kevesen voltak a a borvidék és a rendezvény jővőjéről rendezett megbeszélésen. Érthetően a helyi borászok a vendégekkel voltak elfoglalva.
A "tutit" pedig azért sem szabad kimondani, mert ugye a metszést a szamártól tanultuk, az első borász pedig a részeges Noé volt,a sommelier, az eredetileg öszvérhajcsár, aki az utazó királyi udvar tagjainak vizet és bort kínált, a kolostorok kódexmásolói, az első történetírók, akik a borról is először írtak, róluk, Anonymus és mások példáján is tudjuk, hogy szívesen írtak kedvezőt azokról a birtokosokról, akik a kolostornak adományoztak.:)

nick: 2009.08.24. 00:12:37

@carloska:

ha Szepsy Istvánt gyengének titulálod emberileg, akkor vagy nem ismered, vagy teljesen hülye vagy, vagy mindkettő

sztem az utóbbi...

(és bocs, hogy ezt most nem fejtem ki neked jobban, úgyis kár lenne beléd)

nick: 2009.08.24. 00:16:17

nem mellesleg Szepsy István és a többi mádinak leginkább az nem tetszik Alkonyi László tevékenységében, ha önhatalmúlag szeretné klasszifikálni a dűlőket
az azért túl nagy falat egy embernek, akármekkora borszakíró, borász, MW vagy akármi

pl. már csak ezért sem tenné meg Szepsy István sem egyedül
pedig ugye...

így hát valszeg másnak sem kéne

az azért lényegesen komolyabb dolog annál, mintsem hogy egy okos ember egymaga boldoguljon vele

nick: 2009.08.24. 00:20:26

sajnálattal olvasom, hogy egyesekben tüske lett a rendezvény miatt - ez szomorú

magam sajnos nem voltam, de annak örülnék, ha minél több ilyen esemény lenne, ahol a tokaji bor jóhírét keltik, és nem anyázás kerekedne végül belőle

(bár fentebb magam is résztvettem ilyesmiben, az is igaz...)

Nóniás 2009.08.24. 10:39:05

@Carloska: Karcsika! A történet fordítva igaz. Ha valakit emberileg ki kell emelni, az pontosan Szepsy. Őt ugyanis nem az zavarja, hogy másokat is beemel - hanem egyes dűlők, pontosan Szepsy ötletei alapján - hanem számos kiváló mádi dűlő lehúzása ebben a borászok számára valóban drámai időszakban.

kegyetlenkirály 2009.08.24. 11:41:54

@homonna: Kedves Attila !

1.érdektelenség,figyelmetlenség,lenézés,stb. válaszd ki magad.
2.nem szeretnélek "baszogatni", mert nem ismerlek.Biztos nagy szereped volt a rendezvény megszervezésében.Ezúton ha megengeded gratulálok Neked.A fentebb leírt okokból látogattam el hozzád.Nálad sajnos így jártam! Ezért mint, boraid után érdeklődő,halandó látogató,én kérek bocsánatot.

szentirmai_zsolt · http://pwsdesign.com/ 2009.08.24. 12:27:13

Uraim, uraim!

Összefogás, összefogás, összefogás...
Egy ilyen példaértékű kezdeményezést inkább pozitív tanácsokkal, ötletekkel kellene támogatni.

Tisztában vagyok vele hogy a világ csak egy nagy biznisz, de akkor is! Miben segít ez a személyeskedés a Tokaj Hegyaljai borászoknak?

szentirmai_zsolt · http://pwsdesign.com/ 2009.08.24. 12:35:27

Erről pl. mit tudtok?

"34 civil szervezet hivatalosan benyújtotta a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 14/2006 FVM-EüM-ICSSZEM együttes rendelet módosítására vonatkozó részletes javaslatát..."


www.turizmusonline.hu/cikk.php?id=24770

awolf · http://awolf.hu 2009.08.24. 16:21:48

Sziasztok,
itt is található pár kép, ha valakinek kell szóljon, szívesen küldök:

www.ipds2006.hu/gallery/bor_mamor

szentirmai_zsolt · http://pwsdesign.com/ 2009.08.24. 20:01:59

Szóval nem kellene egy nagy állampolgári összefogás, és átverni azokat a törvénymódosításokat a törvényhozókon, amik megakadályozzák hogy az elmaradt térségeken élő kisemberek lélegzethez jussanak?

Én csak egy senki kis digitális címfestő vagyok, én nem tudom mire lenne szükség. Csak abban vagyok biztos, mire nem. Arra biztos nincs semmi szükség, hogy folyamatosan abba haljon meg minden disputa, hogy milyen szar minden. Meg arra sincs szükség, hogy mindenki jól értesültként előadja magát, és megmutassa ország-világnak, hogy Ő bizony tudja mitől szar minden.

Össze kell beszélni, higgadtan, pragmatikusan megtervezni milyen törvényi támogatásra van szükség, és a megfelelő formában átvinni a törvényhozáson.

Adjatok segítő ötleteket egymásnak!

szentirmai_zsolt · http://pwsdesign.com/ 2009.08.24. 20:05:01

elnézést az első bekezdés képzavaráért, így értettem:

Szóval nem kellene egy nagy állampolgári összefogás, és átverni azoknak a törvényeknek a módosításait a törvényhozókon, amik megakadályozzák hogy az elmaradt térségeken élő kisemberek lélegzethez jussanak?

Szegediszomelijé 2009.08.24. 20:10:31

Kedves erdőbényeiek! Ezúton szeretnék gratulálni rendezvényetekhez! Készültem, de sajnos nem voltam -lányom kapott szülinapi meghívót legjobb barátnőjétől, ugye megértitek... Az előzetesek alapján egy minden eddiginél gazdagabb boros rendezvényt találtam. És egy utat, ami Tokaj számára tényleg út lehet, szemben a "nem kell nekünk világörökség" sírás-rívással. Mondom én ezt úgy, hogy nem ott élek, és nyilván nem testközelből tapasztalok. Ám biztos vagyok benne, hogy ez a jobb irány. Közös munkátokhoz sok sikert kívánok! Remélem, jó példátok ragadós lesz. Jövőre pedig jó előre kitöltöm a családi naptárat:-)

Szegediszomelijé 2009.08.24. 20:16:47

Karádi Bergeréknek pedig hatalmas gratula a 2007-es Furminthoz -ezt volt alkalmam kóstolni a nyáron, és még a garázsomban is van (csak hogy dicsekedjek:-)

esommelierHU · http://www.borteka.hu 2009.09.01. 08:54:33

Fotók és szövegek a Bor, mámor, Bénye szombatjáról - nosztalgiázóknak és azoknak is, akik biztosak abban, hogy jövőre ezt már nem akarják kihagyni!
borkaland.hu/felhasznalo/petike
Barátsággal
Péter
www.borteka.hu

esommelierHU · http://www.borteka.hu 2010.02.26. 09:55:49

Nosztalgiázzunk, hogy találkozzunk!
videa.hu/videok/emberek-vlogok/bor-mamor-benye-abraham-beres-borteka.hu-1CvR7zmXpQAkZazS
Bor, mámor veletek ugyanitt!
Barátsággal
PS: A zene egy debreceni (diák) rockzenekaré!
süti beállítások módosítása