Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Vörös narancs

Fischer Syrah 2006

2009.09.17. 11:05 - palack

Amikor Badacsonyba mentem kipróbálni a régiós buszjáratot majdnem eljutottam Fischerékhez is. Végül aztán biztosra mentem, maradtam az ismert ösvényen, így elmaradt az első találkozás. Nem kellett azonban sokáig várnom, kisvártatva elém került a pince 2006-os syrah-ja a Borfalu Bortékában 1890 Ft-ért. Ennyi pénzért nem hagyhattam ott ezt a prémium (táj)bort egyenesen St. Georg Bergről, hiszen olyan finesszel rendelkezik, amely feltétlenül kiemeli őt a kiváló tételek közül is. Nem a hátcimke dicsekszik íly szerénytelenül, hanem sötétvörös Balaton Winfer minősítése mondaná mindezt a fogyasztónak a palack tartalmáról, ha rá lehetne ragasztani a színes pöttyöt. No, nem a fogyasztóra, hanem a palackra, bár ez most némiképp egybeesik, úgyhogy kissé megkeveredtem. Jöjjön inkább a bor.

Illata közepesen intenzív, a fajtához képest visszafogott. Édes karakterű, ám a piros gyümölcsök mellé némi szelíd zöldesség társul. Eper és piros ribizli jó adag párolt zöldséggel. Ahhoz, hogy a fajtától elvárt fűszeres illatokat kapjuk, már igen látványosan be kell dugnunk orrunkat a pohárba és minden szégyenkezés nélkül hangosan és nagyokat szippantani. Nekem bejött, könnyű dolgom volt egyedül este tízkor az erkélyen.

Szájban biztatóan kezd. Szép gyümölcsösség, közepesnél intenzívebb zamatok, enyhe fűszeresség. Lágy és kedves, de nem lomha. Tannin szinte nincs is benne, ez még nem is lenne baj, a korty közepe azonban túl lapos. Több lendület, magasság kellenne ide, helyette csupán némi zöldesség érkezik. Főleg alacsonyabb hőmérsékleten érződik, ha melegszik a bor, akkor kevésbé markáns ez a jegy. A lendület középről viszont mindenképp hiányzik, nincs igazán íve a kortynak. A görbe vége nagyjából rendben van, a finisre a savak is magukra találnak. Lehetne azért hosszabb: finom kesernye érkezik jól időzítve, majd távozik a többiekkel együtt viszonylag gyorsan. Kellemes, könnyed syrah: nálam ez narancs pötty, 5 pont és megérte az árát.

Címkék: 2006 kóstolás vörös ötpontos badacsony syrah fischer

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr251387174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.09.17. 12:19:34

Egyetértek az értékeléssel, pince áron 1500Ft, igen, ennyit bőven megér. Általános kritika a Fischer borokkal kapcs, hogy nem kapnak fát (ez koncepció, mondván fiatalok a tőkék), illetve sok bor savhiányos (a legtöbb fehér). Ha ez a Syrah kapott volna fát, akkor lenne "közepe"...

Léna75 2012.03.07. 16:50:54

@akov: talán érdekel a 2009-es Fischer Syrah Barrique talán már érdekesebb lehet a számotokra.
süti beállítások módosítása