Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Harc az elemekkel

Chardonnay-k vakon

2009.10.23. 06:00 - dagadtos

Amilyen lelkesen védem a cabernet sauvignont a borínyencek különféle támadásaitól, annyira nem tudom megszeretni magam sem a chardonnay-t, megmondom őszintén. Bár a fajtával nyilván nincs baj, a stílus, melyet a középmezőnyre aggattak, fáraszt és idegesít, a legjobbakat pedig nehéz megfizetni. Nemrég egy hosszabb fehér sor közepén kóstoltunk pár chardonnay-t vakon, az eredmény most sem lett túl meggyőző, de talán tanulságos, úgy döntöttem tehát, jegyzeteimet viszonylagos rövidségük ellenére is közzéteszem.

Montes Alpha Chardonnay 2007

Folyékony fa. Támad a vaníliaszörny - oak monster (6:30-nál) - sok kis harcos gumimacival az oldalán. Később felüti a fejét az a benzines-fekete ribizlis illatjegy is, mely szinte minden chilei vörösborból árad. Most elemezgethetném, hogy a savak jók, elbírnak a nagy testtel, talán csak az alkohol melegít túlzottan, hogy a bor rendkívül koncentrált, hogy az utóíz végül is hosszú, hogy nagy nehezen fel lehet fedezni gyümölcsöket is a kortyban, de nálam az újfa és a gumicukor annyira kiverte a biztosítékot, hogy mindez nem érdekel. Megértem, hogy többen 6-7 pontot adtak rá, az én szememben azonban kár a szőlőért, kár a fáért. 4 pont.

William Fevre Chablis Premier Cru Montmains 2006

A Fevre Chablis egyik legjobb birtoka, a Montmains premier cru létére is közelebb van a szortiment aljához, mint a tetejéhez. Csokoládé, virágok, citrusok és mineralitás, szépen, visszafogottan. Kóstolva lendületes, sok, de kerek savval, közepes testtel, és a vártnál kicsit kevesebb tartalommal. Példás hordóhasználat, tisztaság és elegancia, de ahogy eddig valamennyi chablis-nál, én itt is feljebb tekerném a hangerőt, így halk, erőlködésre késztet Ahhoz meg nagyon drága. 6 pont.

Kovács Nimród Chardonnay Battonage 2007

Kitöltés után azonnal orrba ver a tuttifruttis, rágógumis, vaníliás illat. Bántóan közönséges. Kóstolva annál nagyobb meglepetés ér: páratlan struktúrájú bor, nagy testtel, élénk, de simogató savakkal, krémes textúrával. A korty kissé édes, direkt és populáris, de a pazar szerkezet sok mindenért kárpótol. Hosszú, újfás utóíz.  Remek anyag, de ezt az illatot nem tudom megbocsátani, így 6 pont.

Gróf Buttler Chardonnay 2007

Megkapó illatában vér, égett gyufa és zöldségleves – kóstolásra ösztönöz egyből. Szájban jól hozza, amit illatban ígér, vegyszeres, keserű és vas íze van. Biztos a terroir. Sarah Connor rémálma: palackozott folyékony fém. Egyébként nem lenne rossz bor, arányosnak, tartalmasnak tűnik, egy erősebb mágnessel pedig bármikor rátalálunk a pincében. Én kizártam, mások kihasználták az alkalmat, hogy olyan területein barangoljanak a 100-as skálának, ahova egyébként ritkán juthatnak el.

Nyakas Chardonnay Selection Barrique 2007

Az eddigieknél mélyebb, már-már aranyszín. Vakon is többeknek feltűnt, hogy késői szüretről van szó, illatában édes gyümölcsök, méz és erős, de nagyon jól eltalált fa. Szájban hatalmas, hihetetlenül koncentrált, intenzív, a csokoládés, almás, mézes aromák mindenhova eljutnak. Hosszú lecsengés. Csak azért nem kap stabil 7 pontot, mert annyira nagy és olajos, hogy még a remek savak ellenére is kissé farnehéznek tűnik, így valahova 6 és 7 pont közé tenném. Mindenkinél a chardonnay-kör győztese. Mikor megtudtuk, hogy mi is egy Nyakas chardonnay-t emeltünk a magasba, szinte master of wine-nak éreztük magunk, ha csak egy pillanatra is.

Malatinszky Noblesse Chardonnay 2006

Vakon többen is franciának tippeltük – mint néhány burgundi bor, ez is egyszerre tűnik oxidáltnak és élettelinek. Reszelt alma, citrom, tejes jegyek, főképp tejkaramella és füst. Szájban koncentrált, de nem olajos, kifejezetten sok savval, az összkép kis híján savanyúba fordul. Intenzív, tartós zamatok; izgalmas, hűvös karakter. Kár a már bántó savhangsúlyért, így épp csak eléri a 6 pontot.

Légli Ottó Landord 2006

A 2007-es Landord teljesen lenyűgözött a Várban, még a vele párban kóstolt Szepsy Nyulászónál is jobban tetszett, ehhez képest a 2006-osra leplezés előtt azt tippeltem, hogy egy közepesen sikerült badacsonyi olasz-rajnai házasítás. Az ásványok dőlnek, illatban-ízben alig érezhető más, leigázott mindent a talaj. Halványan pörkölt jegyek, citrom és technokol. A savak erőteljesek, a korty egysíkú, tiszta és szikár, mindenütt csak csupasz, kopár kövek. Folyékony föld. 5 pont. Másnak két éve sokkal jobban tetszett, talán az érés tett keresztbe neki, talán csak mi voltunk most pechesek.
 

Címkék: chardonnay monarchia gróf buttler malatinszky nyakas légli fevre montes

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr971466887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.10.23. 07:14:24

Érdekes merítés!
Ezek közül a Monarchia, a Malatinszky és a Landord-hoz volt szerencsém, azok értékelésével többé kevésbé egyet értek.
A Landord 06 a tavalyi nyár egyik emlékezetes fehérbora volt, nagyon szerettem. Idén tavasszal egy chardonnay-körben előkerült, és egyáltalán nem hasonlított korábbi önmagára. Szikár, ásványos, délceg savú, és a technocol is sajnos stimmel! Tavaly nyáron egy erőtől duzzadó gyümölcsbomba volt, nekem sokkal jobban tetszett, mint most a 07-es a Várban.
Kb. egy hónapja tartott Chardonnay-kóstolónkon Bott Frigyes 07-ese volt kiemelkedő, azt tettem olyan 6 és 7 közé félútra. Egyébként fehérborosként szerintem sem a chardonnay a legizgalmasabb fajta!
ps.Én is időben közel kóstoltam a Landord 07-et és Nyúlászó 07-et, Nekem az utóbbi SOKKAL jobban tetszett.

alföldi merlot 2009.10.23. 09:28:46

A Szepsy Nyúlászó Furmint és a Légli Landord 2007 között mi klasszis különbséget találtunk a Nyúlászó javára. alkoholista.blog.hu/2009/07/22/a_barna_tasak_nem_hazudik

borkősav 2009.10.23. 09:32:39

Gróf Buttler Chardonnay 2007

Megkapó illatában vér, égett gyufa és zöldségleves – egy erősebb mágnessel pedig bármikor rátalálunk a pincében...
nagy duma és tetszik hogy kizártad és nem vetetted rá a a terroire eszmélyét.
De milyen is a vér szaga??? vagy te denevér vagy?

lackó 2009.10.23. 09:47:02

@borkősav: a vér szaga fémes, nem kell ahhoz denevérnek lenni, naponta találkozunk érdekes szagokkal (egyébként ezzel is, disznóvágás, nyers hús...). Szóval a fémesség az illatban (szagban) is benne van.

ZioN 2009.10.23. 09:59:25

Lenyűgöző egyesek miket nem éreznek és hogyan öntik mondatba a tapasztalataikat.
Vicces ezzel szemben hogy ízlik-nem ízlik?

Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2009.10.23. 10:05:13

@borkősav: szerintem is elég érdekes jelzők:)

Durvalegény 2009.10.23. 10:07:38

Mostanában egyre gyakrabban szivárognak be ide a "jé, ezek a borbuzik mennyi ökörséget összehordanak!" típusú bámészkodók. Nem akartok továbbállni a bélyeggyűjtők és az autodidakta matekzsenik fórumjaira,? Ott is fogtok érdekes dolgokat olvasni.

docgoyo 2009.10.23. 10:22:48

Durvalegény:
Elég rövidlátó és szánalmasan "egyszerű" hozzászólás! A "hétköznapi" borivók - aka nem borbuzik - nélkül az egekbe magasztalt boripar aligha lehetne nagyobb üzlet a kékfestőkénél. Te, kedves borbuzi, egyedül egy házi pincészetet sem tudnál eltartani, mégha reggeltől estelig kóstolnád is a termést.
Tessék megbecsülni a kissé tudatlan vagy félprofi érdeklődőket is, az ő tömegeik teszik lehetővé, hogy létrejöjjenek például ilyen blogok!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.23. 10:33:08

@ZioN:
Juhász Gyula

Anna örök

Az évek jöttek, mentek, elmaradtál
emlékeimből lassan, elfakult
arcképed a szívemben, elmosódott
a vállaidnak íve, elsuhant
a hangod és én nem mentem utánad
az élet egyre mélyebb erdejében.
Ma már nyugodtan ejtem a neved ki,
ma már nem reszketek tekintetedre,
ma már tudom, hogy egy voltál a sokból,
hogy ifjúság bolondság, ó de mégis
ne hidd szivem, hogy ez hiába volt
és hogy egészen elmúlt, ó ne hidd!
Mert benne élsz te minden félrecsúszott
nyakkendőmben és elvétett szavamban
és minden eltévesztett köszönésben
és minden összetépett levelemben
és egész elhibázott életemben
élsz és uralkodol örökkön. Amen.

Persze azt is írhatta volna Juhász Gyula, hogy Anna már nem tetszik :) Én azért örülök neki, hogy nem ezt tette, ugyanis jó olvasni egy-egy gondolatot szépen megfogalmazva.

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2009.10.23. 10:52:24

@docgoyo: nagy vonalakban egyetertek, kiegeszitve azzal: nem hiszem, hgoy barmelyikunket is az asztal korul kergettek harom eves korunkban, ha nem tudtuk felmondani, mit jelent a sav, az asvany, a kerekseg.
Hetkoznapi borivokbol lesznek a mukedvelok, mukedvelokbol a hozzaertok, hozzaertokbol a profik. Pontosan az olyan blogok es beszamolok segitsegevel, mint ez is itt. Tavlatot adnak az izlik-nem izlik binaris ertekeleshez kepest.

En nem szeretem a bort (csak a balatonfelvideki muskotalyosokat, amelyeknek szoloize van es nem borize, meg a friss mustot), de szivesen olvasom az effele leirasokat, mert a gasztronomia szelleme bizony megerint.

Batoritok minden hozza nem erto borkedvelot, hogy ne csak olvasson, de kerdezzen is, ugy erzem, vannak itt olyanok, akik szivesen segitenek a muvelodesben, akar csak egy-egy linkkel is.

En is egy kocsma falan kifuggesztett erdekes es hosszu leirasbol tudtam meg eloszor, mit lehet felfedezni egy bor izeben. :)

pastor 2009.10.23. 10:57:29

@Durvalegeny:

Tény, hogy ezeket a borblogokat a borbuzik írják, de sokkal többen olvassák. Az utóbbiak nem borbuzik, de szeretnének jó bort inni. A borbuzik segítsége ebben felbecsülhetetlen. Ezért fontos, hogy ne csak egymás által érthető vicceskedésből és ironikus stílusbravúrokból álljon a blog, hanem tartsátok szem előtt a laikus olvasót is, aki tényleg nem érti, hogy most az a kizárt bor jó volt, vagy nem jó.

A legjobb borokat kívánom mindannyiótoknak továbbra is, de mondjátok is el érthetően...

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.10.23. 11:01:14

@drbarta: a szepsy nyulászó és a landord 2007 közül a fesztiválos toplistámon utóbbi az első lett, előbbi pedig csak azért nem második, mert két szepsy nem kerülhetett fel rá, és az úrágyát sokkal gazdagabbnak találtam. nem először tűnik úgy, hogy a szerzővel nagyon szinkronban van az ízlésünk, a 07-es landord jelen állapotában igen szép bor. a bott frigyest viszont előbb 7, majd 8 pontra adtam, klasszis az is, kár, hogy nem lesz folytatása.

Kabagyöngye 2009.10.23. 11:36:06

Szegény Chardonnay a burgundiai pedigréjét levetkőzve mára bármikor, bárhol, fillérekért megkapható „útszélivé” küzdötte le magát. Bárhol megterem, a közepes kommerszet bárhol könnyen tudja, borászatilag a 4-5 pont magassága nem kihívás, fát neki, azt irány az USA. Meg is lehet nézni, mi lett belőle. ABC.

Tapasztalataim szerint a Chardonnay valójában – burgundiai kék társához hasonlatosan – egy egészen kivételes terroir-fajta, mely saját erényeit csak a termőhellyel együtt tudja megmutatni. Ha a termőhely sajátosságainak előtérbe helyezése nem cél (vagy nincs mit mutatni), akkor jön a vaníliás almabor megoldás. Ahol pedig megfelelők a feltételek és a hozzáállás ott a Chablis az Chablis, a Montrachet pedig Montrachet, egyik sem Chardonnay, pedig mindkettő az.

Hazai vonalon nagy érdeklődéssel várom, hogy Légli Géza hova jut a burgundiai szemléletű Vitézzel. A 2007-es elképesztően fás és túlzottan oxidált volt (spontán hordós erjedés, részben akác hordóban), a 2008-as nekem már sokkal kedvesebb, a még mindig jelenlévő fa (nem új barrique) mellett már itthon kivételes struktúrát és aromagazdagságot mutat. Ha a 2009-es borokkal csak fele akkorát lép előre a borász, mint a nyolcassal tette, akkor a nagy durranás lesz.

Mr Chablis 2009.10.23. 12:41:54

@BZoltan:
Ez frappáns volt, gratula.
@Dagadtos:
Leirhattad volna a 2003-as Malatinszky-t is, amit a legutóbb kóstoltunk. Most már belátom, ott támadott igazán a vanilia szörny. ahhoz képest a 2006-os már sokkal kerekebb és gyümölcsösebb. De éppen most fogyott el nálam egy Tóth Sándor féle 2003-as kereklevelű, azóta ez a magyar No.1 számomra.

Ferraiolo 2009.10.23. 13:16:38

Csak egy kis kiegészítést szeretnék hozzátenni az amúgy érdekes és olvasmányos posthoz. A Monarchia Chardonnay az Kovács Nimród Chardonnay Battonage 2007 néven fut, kéretik ezt pontosan feltüntetni.

meru 2009.10.23. 13:57:26

@BZoltan: A versértelmezés teljessége kedvéért: "És imádom a mai napig".

rector · http://rector.blog.hu 2009.10.23. 14:28:04

Nem vagyok borszakértő, csupán egy mezei "user", sőt, ennyire kifinomult érzékelésem sincs (bár egy gumimacit azért biztos kiszúrnék a boromban), de a bejegyzést olvasva már értem, miért kultúra a borkultúra. Az érdeklődésemet máris is került felkelteni. Azért ZioN hozzászólása is megfogott, mivel a tudásomhoz elég közelállónak érzem. :) Mindenesetre gyakrabban fogok itt olvasgatni, mert érdemes. Köszönöm dagadtos.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.23. 14:48:49

@meru: Hány és hány borral vagyok én jgy te jó ég :)

Szegediszomelijé 2009.10.23. 15:34:52

@Mao elvtárs: @rector: Gasztronómia szele, érdeklődés -talán közelebb álltok a borok világához, mint gondolnátok! Legyetek az érdeklődésen túl vállalkozó szelleműek is: próbáljatok ki alkalmanként valamit a vacsi mellé. Érdemes az olcsóbbak közül: mint mindent, ezt is az eljén érdemes kezdeni. Sztem hamar rálelhettek arra a borstílusra, ami élvezetet nyújt nektek.
Én pedig, hogy ne csak az igét osszam, este eldöngetek egy kadarka kóstolóra:-)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.10.23. 15:49:16

Nem Chablis-ből származó chardonnay-k között Chablis-t kóstolni övön aluli a Chablis számára. Annyira más a borstílus, annyira különböző, hogy a nagyobb testű testvérek elnyomják a Chablis-t. Megaztán a Chablis nem az a típusú bor, amit magában sokáig iszogat az ember. Halat, kagylót, polipot hozzá!

evernever 2009.10.23. 17:42:19

Mitől van fémes íze egy bornak? Technológiai hiba vagy rossz tárolás?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.23. 18:15:35

@evernever: Pontos eredete tudtommal nem ismertm de vas és réz ionok okozhatnak fémes ízérzetet, ráadásul a csersavak mindenképpen intenzívebbé teszik a rézionok ízét.
Konkértan az octenol (CH2=CHC(=O)(CH2)4CH3) aromás vegyületnek van fémes íze, de az acetamidok is okozhatnak fémes ízélményt. Vagyis bármilyen olyan kémiai reakció amely a nyálkahártyából vagy bármiből a szánkban van lipid bomlást eredményez az fémes ízérzetet okoz. Például a vasszulfát szaga (orrvérzéscsillapító gyógyszereknél, textílfestékben, stb) is okozhat ilyen módon fémes ízt. De sok más helyen lehet hallani azt, hogy indokolatlanul érez valaki fémes ízt.

A boroknál ugyanakkor fémes ízérzetről beszélünk akkor is amikor csak amolyan puskaporos avagy acélosav éles savú a bor. Az előbbi lehet a terroirhoz is köthető (Loir völgyének némely bora) az utóbbi pedig lehet technológiás.

Mr Chablis 2009.10.23. 19:58:26

@akov: Chablis for ever.egyedül, polippal, rákkal, végül is mindegy. De egy preimer cru-t már inkább csak magában iszom, És a múltkoriban egy bizonyos Somlói Juhfarkat ittam utána.
Nos, a Chablis nem tiltakozott.:)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.10.24. 10:34:01

A cikk hatására felbontottam a Montes Alpha Chardonnay 2007. Az újfa sok, de nálam nem verte ki a biztosítékot. A sav viszont kevés volt (picit), az alkohol sok, az utóíz nem elég hosszú, és kevés zöldesség csúszott az egészbe. Nálam sem kapna 4-5 pontnál többet, tökéletesen unalmas/izgalommentes bor, ehhez viszont drága.

Utána egy Tóth István Merlot 2004 jött, ami a fa tekintetében überelte a chilei kollégát. De nem újfa, hanem inkább régi, mintha berohadt hordóban ülne az ember. Kicsit szellőzött, de radikálisan nem változott. A TI Kékfrankos 2003 (hogy TI-t mentsem) viszont egy ízlésesen elkészített, fűszeres, nagyon hosszú utóízű, számomra tipikusan egri bor.

dagadtos 2009.10.24. 15:04:56

@akov: Hát nem tudom, ez azér nem volt egy famentes sor, de a Montes mellett szinte reduktív bornak tűnt valamennyi. Zöldességet aztán végképp nem éreztünk benne, őszintén meg is lepne a dolog.
De hogy nem kóstolom újra, hogy ellenőrizzem a dolgot, abban egészen biztos vagyok:)

Octopus 2009.10.24. 16:01:08

Nekem ettől jobban tetszett a Montes. Tényleg sok az újfa benne, de mellette az az egzotikus gyümöcsáradat, némi petróleummal (nem olyannal, mint egy érett rajnai rizlingben, de némileg talán hasonlóval) karöltve, az bejött. Ugyan nem álmaim bora, de szvsz elég jó.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.10.24. 17:16:30

@dagadtos: a zöldesség alatt egy kis fanyarságot értettem, ami ebben a borban, így nem tetszett. Hiába, a burgundi stílt nem lehet überelni szvsz. Ha már Montes, akkor az Alpha Syrah 2006 inkább, kellemesen itatja magát. Bár már régen ittam, de akkor a Montes Purple Angel 2005 eléggé tetszett (Carmenere + pici Petit Verdot).

loading 2009.10.24. 18:23:56

@Ferraiolo: Elnézést a gonoszságért: sajna a névváltozástól nem lett jobb. A 2006-os jobb (akárcsak a Pinot Noir).

rector · http://rector.blog.hu 2009.10.25. 19:58:53

@ironman: Köszönet a bátorításért. :) Ami a tanácsot illeti, azt pedig jó szívvel megfogadom. A vacsimhoz pedig máris keresek valami kellemes "tesztalanyt"...

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.10.26. 08:22:03

Kíváncsi lettem volna ezeknek a boroknak az árára is. Persze majd mindjárt beírom a googlebe, de azért na :)

Egyébként én mindig megmosolygom kicsit ezeket a leírásokat, nagyon költőiek, de épp ez a lényeg benne. Akinek nem tetszik, ne olvassa.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.10.28. 19:33:22

@ZioN: Hat igen, egy sima "igen sz*r(-nyu) volt" biztos gyorsabb es metszobb leirast ad,

dehat igy reszletesebb, nem? Legalabb tudni, hogy az ize volt a rossz, es hogy mennyire/miert.

Sztem tobbet arul el a laikus fogyasztonak is, mint a "kicsit savhangsulyos, es picit kilog a tannin", ami utan meg mindig eleg nehez lehet eldonteni, hogy vegyen-e az ember.

Verizu onkannasat meg valszeg nem fog (hacsak nem eppen azert :) ).
Azt veszem le, hogy dagadtosnak nem izlett.

Ha kostolod, akkor ird le, hogy milyennek talaltad. Akar csak azt, hogy izlett, vagy nem izlett.
Ez a bor amugy engem is fura asszociaciokra ragadtatott.
süti beállítások módosítása