Olvasóink számára aligha újdonság, hogy a rendszeres borfogyasztás árt a fogaknak, alapvetően azért, mert a savak kioldják a kalciumot a zománcból. A fehérek nagy általánosságban savasabbak, mint a vörösek, azaz a hardcore fehér rajongóknak - oh, ti csodálatos almasavbontatlan furmintok! - még inkább tanácsos óvakodniuk a fogmosástól. A BBC, és még 63 más hírforrás most arról számol be, hogy német tudósok 24 órán át áztattak fehérborban egy felnőtt fogat, és úgy találták, hogy a zománcréteg 60 mikrométeres mélységéig veszített kalciumot és foszfort. A Johannes Gutenberg Egyetem kutatói szerint fogaink legádázabb ellensége a rizling, mivel ennek pH-ja a legalacsonyabb, a legfogbarátabb pedig egy Rioja vagy pinot noir lehet. A bor káros hatásának kivédésére hatásos és ízletes ellenszer a sajtfogyasztás, mivel a sajt nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot. A sajt segít semlegesíteni a savtámadást, és növeli a nyál remineralizáló hatását. A fogmosással pedig várjunk, mert minél hamarabb kezdjük el a fölpuhult fogzománcot karistolni, annál nagyobb kárt okozunk vele.
A bejegyzés trackback címe:
https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr161465167
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Idet 2009.10.24. 17:33:16
Jajj, de gáz! Én éppenhogy a rizlingeket imádom! Csopaki...Csopabe... Igaz, hogy a sajtot is. Akkor most egy korty bor, egy falat sajt, vagy hogy?
2009.10.24. 17:55:39
ezé' van benne a glicerin eh?
Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.10.24. 18:37:16
Megfogadni való! Köszönjük az infót! (mi fehérbor rajongók)
Dr_D · http://www.pallas70.hu/marketing-kepzes.php 2009.10.24. 18:51:59
kellemetlen tény... kéne bele kálciumot is nyomatni a glicerin mellé! :D vagy csinálhatnánk sajtbort is!
Tzupi 2009.10.24. 19:15:22
És máris megvilágosodott számomra, hogy a franciák miért fogyasztanak sajtokat előszeretettel a bor mellé :)
Kóstolómester (törölt) 2009.10.24. 22:30:46
Negyven fölött ráadásul a fogak kezdenek meggyengülni, baromira vigyázni kell. Én évente egy csomó pénzt szánok magánfogorvosra és ellenőrzésre. Ha kóstoló marathonra megyek akkor minden 10-ik bor után forrásvizet kortyolok, "zuhanyoztatom" a fogakat hogy kerüljem a káros savhatást. Van a Provamelnek egy savtalanitó fogkréme direkt a borhatás ellen de szerintem jobb a barna kenyér, sajt meg víz. A borklubban különben egy csomóan nem törődnek ezzel a fogzománc kérdéssel én meg mondom hogy jön még kutyára dér.
Fűrészpor 2009.10.25. 22:41:46
Am: Az almasavbontatlan furmint az jobban szétszedi a fogad mint az almasavbomlott?
alföldi merlot 2009.10.26. 07:51:30
@Fűrészpor: Hogy szétszedi-e jobban, azt nem tudom, de hogy érzékenyebb rá, az biztos.
Utolsó kommentek