Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Tokaji borlovagok

2009.11.01. 09:00 - alföldi merlot

Szerencsére akad már néhány Master of Wine, aki láthatóan azon van, hogy Magyarország-szakértővé képezze magát. Mivel a MW-lefedettségünk minimálisnak mondható, ez kölcsönös előnyökkel járó törekvés, számunkra publicitás, nekik karrierlehetőség (a magyar niche-t nyilván kevesebb könyökléssel lehet meghódítani, mint mondjuk a portugált vagy a görögöt, hogy a többiről ne is beszéljünk). Lényeg a lényeg: végre őszintén érdeklődnek irántunk olyan borszakértők, akiknek szavára és ajánlásaira a fél borvilág hallgat. És ezért minden segédeszközt érdemes a kezükbe adni, információt szájukba rágni, bort orruk elé tolni.

A Magyarországra immár rendszeresen látogató Angela Muir MW mellett a legnagyobb hívünk szintén hölgy, Caroline Gilby MW, aki tapasztalatait szerencsére írásban is rögzíti (pl. így és így). Október elején a Tokaj Reneszánsz meghívására Gilby kisasszony 4 napot töltött Hegyalján, és a szakmai programok mellett a Vinum Regum Rex Vinorum Tokaji Borlovagrend lovagjává ütötték. Vele párhuzamosan a Decanter állandó szakértője, Stephen Brook MW nyolc napot töltött Tokajban. Őt nem ütötték lovaggá, viszont kiválasztotta a Tokajt képviselő 12 bort a Decanter londoni bemutatójára (én szóbeli közlés alapján még így tudtam, aztán a link tanúsága szerint diverzifikálódott a portfólió). A harmadik nem kevésbé fontos vendég, Tim Triptrees volt, a Christie's aukciós ház borászati szakértője, igaz, ő nem árulta el, hogy mi szél hozta (reméljük, hogy a jelenleg egyetlen tételnyi magyar választékot akarják bővíteni). Október 3-án Caroline Gilby mellett Antoine Guego és Auguszt József üttetett borlovaggá, az előbbi az Accor Hospitality magyaroszági és szlovákiai regionális igazgatója, az utóbbi kiváló magyar cukrászmester

A Tokaj Renaissance és a Decanter történelminek mondható bemutatóján szereplő 12 tokaji borászat: Alana-Tokaj, Béres, Bodvin, Chateau Dereszla, Chateau Pajzos, Sauska-Tokaj (chardonnay és sauvignon blanc!), Gróf Degenfeld, Disznókő, Dobogó, Patricius, Pendits, Royal Tokaji, Samuel Tinon. Külön öröm, hogy a holnapi eseményre minden jegy elkelt.

(A képen a borlovagina. Photo by Studio Bakos.)

Címkék: tokaj borlovag mw tokaj reneszánsz caroline gilby angela muir stephen brook

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr651490220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SLACÓ 2009.11.01. 13:27:12

...borlovagina... ez jó.. :-))

töppedt 2009.11.01. 16:02:43

@SLACÓ: ...borlovagina... ez jó.. :-))
DE NEM HIZELGŐ

invino 2009.11.01. 18:26:30

Tim Triptree, a Christie's aukciós ház állandó borszakértője a Wines of Hungary meghívására érkezett Magyarországra, és elsősorban Tokajról kíván átfogó cikket írni az aukciós ház által gondozott International Fine Wine Report című kiadványban.

SLACÓ 2009.11.01. 22:48:07

Ma volt a tv2-n a Borkultusz c. műsor 4. része. Itt elhangzott egy félmondat a 2 puttonyos aszúról. Még nem találkoztam 2 puttonyossal, föl tudna e világosítani valaki ez ügyben? Előre is köszönöm.

Vizvári Pál 2009.11.01. 23:23:59

@SLACÓ: a magyar bortörvény alapján ilyen nincs, Szlovákiában állítólag létezik...

Sárfehér 2009.11.02. 10:10:32

@töppedt:

Mondjuk ki: bunkóság. :((( Kedves Alkoholisták, szedjétek már ki.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.11.02. 12:37:12

@Sárfehér: nem új találmány a megnevezés. Számomra ez utalás (lopás?) Hofi híres poénjára.

oddbinsa 2009.11.02. 13:35:59

A képen látható Caroline Gilby MW - az áprilisi londoni Wines of Hungary bemutatón mondókáját kissé fanyalogva adta elő. Néhányan sokszor bosszúsan összenéztünk a dühtől. Csipkelődött, hogy vannak még higiéniai problémák és folytathatnám retorikába foglalt "kedvességét". Neki nem jutott más csak Magyarország. Amúgy pedig jobb ha tudjuk, hogy sajnos borzalmasan le vagyunk nézve - általa is. Az MW-ktől nem kell úgy hasra esni, a hiedelemmel ellentétben nem jedi-k, van aki hosszú évtizedekkel ezelőtt lett azzá és tudása ma már ...hát megkérdőjelezhető. Volt szerencsém néhányukhoz, lelkes tanulási szándékkal és tisztelettel érdeklődtem tőlük és fogalmuk sem volt dolgokról. Ettől elkeseredtem, és ez mondatja velem amit itt írok.

Sárfehér 2009.11.02. 13:56:38

@oddbinsa:

Ez így elég elkeserítő... mégis helyes az a borlovagina? Szó sincs érdeklődésről, csak a munkaköri kötelesség?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.11.02. 15:04:45

@oddbinsa: sok kívánnivalót hagy a magyar borok átlag minősége, ezt kevesen vitatják. Azt is tudni kell, hogy az összes MW a franciákból és az újvilágból él. Ennyi, no comment. Ebből kimozdítani őket, bizony szinte lehetetlen.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.02. 16:23:18

@oddbinsa: Meglepő módon ebben az írásban is sikerül közhelyes ostobaságokat pöttyintenie a hölgynek: www.cix.co.uk/~cgilby/SWEET21.pdf

De itt sem kevesebb arcpirító hülyeséget ír: www.cix.co.uk/~cgilby/Promise%20of%20the%20East1.pdf

Ezt a hölgyet el kellene tiltani az írástól.

Sárfehér 2009.11.02. 16:58:27

@BZoltan: Mire gondolsz? Szerintem nem veszélyes, na jó, egy angol, aki úgy találja, hogy az auszik fújják nálunk a passzátszelet. Nyilván felületes angol nagyközönségnek írta, úgy, hogy azok elolvassák, és el is fogadják.

oddbinsa 2009.11.02. 18:40:48

@BZoltan: @akov: @Sárfehér: persze tisztelettel illik beszélnünk, de a kemény kritika is megengedett. Végül is ez az WSET és csúcsán az MW kreatúra az angol borkereskedelem végterméke, s az én londoni bor-ismeretségikörömre alapozottan mondom: a legtöbben egyszerű borkereskedőkből lettek MW-k és aztán saját céget alapítottak, vagy vezető borvásárlók egy ilyen cégben vagy szupermarketben. Végül is az angol osztálytársadalom címek utáni vágya is benne van ebben a két betűcskében.
Egykor MW-vé válni megfelelt a mai WSET diploma szinttel. A fent C. Gilbytől tudom, hogy maga is borkereskedő cég alkalmazottjából indult el a két betűért. Szerintem Magyarországnak az lenne az érdeke, hogy végre legyen egy igazi egyénisége, aki habitusával és a magyar neve mögé tett MW címmel elcsábítja a világot a magyar borkalandra.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.02. 20:30:31

@oddbinsa: Én tényleg, de halál komolyan mindig igyekszem nekifutni ennek az MW meg WSET dolognak pozitívan. Elsősorban azért mert számomra hiteles emberek is mondják, hogy van tartalma a dolognak. De akkor miért van az, hogy rendszeresen belefutok valami olyan mérföldes ostobaságba ami kimondottan ezen wset/mw mondakörhöz köthető? Szóval nekem nagyon vegyesek az érzéseim én nagyon nem alaptalanul.

Abban tökéletsen egyetértek, hogy ez az egész MW/WSET buli az angol borpiacról szól, ha valaki oda akar nyomulni akkor tényleg érdemes dörgölőzni ezekhez a borjedikhez. Én ezzel együtt és ettől függetlenül a belföldi piacot és a belföldi borfogyasztási kultúrát tartom fontosnak és így ezeket wine master címeket nem tudom komolyan venni.

Kóstolómester (törölt) 2009.11.02. 21:02:49

Volt egy olyan hogy 5 évvel ezelőtt nagyon érdekelt az egész MW dolog, bele is vágtam volna de többek között az is kiderült ha belső információkat szerzel hogy a bormesterek élete eléggé viszontagságos, házasságok esnek szét. Ha a bor éjjel nappal betör az életedbe akkor bizony annak hatása van. Különben nem kell ahhoz személyes találkozó hogy csalódj egy MW-ben, engem az úgynevezett "borlovagok" idegesitenek halálra, itthon van belőlük egy csomó, legtöbbjük hihetetlenül tudatlan. Ma már kerülöm őket ha lehet.

oddbinsa 2009.11.02. 23:06:02

@BZoltan, @Kóstolómester: : az iskola jó kihívás mindenképp, pláne angolul. A WSET borkereskedő, borértő képzés, jó sok pénzért, ahol magadnak kell sokat tanulni és kóstolni, berepülő diákként mondjuk Bp-ről vagy londoni lakosként. Londoniként azért jó, mert számtalan kóstolóra eljutok szakmai alapon, és olyan borokat kóstolhatok "minden nap", amiről a hazai borozó csak álmodik, és ez a kóstolási spektrum új látószöget ad a kis szakadt haza borhelyzetére, és az ember elkeseredik, s közben a magyar büszkeség és dac felágaskodik, hogy ez nem igazság. Pedig az.
A WSET-hez visszakanyarodva, Magyarországra is adaptálva van az ottani tudás akadémikus része: ez hasznos is, jó is, mint ahogy dr. Mészáros Gabriella kimagaslóan teszi borértőként és iskola alapítóként egyaránt. Rajta kívül van még néhány értő, aztán jönnek a nagyképűek, és az alkoholisták. Illetve a magyar bor ügyét szívükön viselők (ez utóbbi csoportba sorolom magam). Remélem a sok "értő" között nem fog elveszni a lényeg, és ahogy Széchenyi mondaná a Magyar bor nem volt, hanem lesz - kissé parafrazálva.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.03. 07:54:09

@oddbinsa: Ahhoz, hogy jó borokat kóstolj nem wset tanfolyam és nem mw aspiráció kell, hanem jó ízlés és/vagy pénz.

A magyar bornak pedig nem London felé kellene kacsingatnia hanem Miskolc, Szeged, Debrecen, Győr, Budapest és úgy általában a belföldi piac felé. Ahogy nem az idegen nyelvű (minden szempontból) sokdanos, feketeöves borjedik kedvét kell keresni és nem nekik kell minden áron (és legfőképp nem a mi pénzünkből) megfelelni, hanem a határon belüli vélemény-ízlés formálókkal kell együtt dolgozni.

A magyar bor jövője a belföldi borfogyasztáson áll vagy bukik.

hegyaljai 2009.11.03. 09:06:49

@Kóstolómester: Ami a borlovagokkal kapcsolatos megjegyzésedet illeti, tudnod kellene, hogy van Magyarországon néhány "no name" tehát ismeretlen nevű borvidék, ahol a termelők alapítanak egy borlovagrendet, és lovaggá avatják "Bögyös Macuka" aktuális celebet, vagy "Nagy Erős János" neves sportolót, és akkor a bulvár média minden fórumán két nap alatt végig megy a hír, tehát elérték amit akartak, botrány nélkül róluk beszélnek. No most ezektől nem is várható el, hogy eredetvédelmi, vagy borkémiai előadást tartsanak. Londonból nézve még a tokaji is alig lépi át a "no name" küszöbét, és itt nem celebeket, hanem MW és WSET személyiségeket illik trófeaként felmutatni. A történet ennyi.

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.11.03. 09:27:59

@Kóstolómester: még én is tokaji borlovag vagyok, gondolj bele :)

@BZoltan: hajszálpontos, betűről betűre stimmel

hegyaljai 2009.11.03. 09:31:50

@BZoltan: Természetesen a hölgy generalista, tehát a műsora és a cím amit birtokol arról szól, hogy ő mindent ismer, és ő mindent jobban tud. Az általad ajánlott két linket átolvasva nem hibáztatom a tokaji eredetével kapcsolatos félreértései miatt, mert ez még a magyar szerzők műveiben is össze-vissza van leírva. Egy ilyen generalistától az elvárható, hogy sok forrást - mostanában főleg internetest - elolvasson, de forráskritikára nyilván nincs ideje. Igy maradt benne, hogy a legfontosabb osztrák édes boros vidék a Lake Constance, mely a Bodeni-tó neve. No most Ausztria érintkezik a tóval, de nem tudok arról, hogy a Bregenz északi lejtőin egyáltalán édes bort termelnének.
Ami pedig a második link stílusát illeti, az természetes egy britnél. A gyarmatok lenézése, pláne, ha még nem is angolul beszélnek ott, mint Ausztráliában, vagy Új-Zélandon.

mossberg operator 2009.12.15. 23:02:55

Beszelgettem cegunk Kozep-Europaert felelos bszerzojevel (aki egy friss MW, s evente jar errefele). Nem hallott meg a Raspi-rol, Wenningerekrol...
Kuldtem neki bort Raspitol a bel0s postankkal - ergo biztos megkapta, illetve irtam egy levelet amiben emlitettem par magyar boraszatot (cim, link, stb), hogy itt nezzen korbe, ha akar...Ezen kivul mit lehet meg tenni?
süti beállítások módosítása