Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Magyar géniusz

2010.02.05. 07:00 - alföldi merlot

Egyszer belecsaptam a lecsóba, amikor azt állítottam, hogy bár fehérországnak tekintjük magunkat, mégis nehéz olyan magyar száraz fehéret találni, amiben a művelt nemzetközi borízlés is fölismeri az értéket. Akkor provokatívan azt a feladványt hirdettem meg, hogy nevezzünk meg nem tokaji, árérték arányban jó, nem fás, elegáns, komplex, finom és száraz borokat. Az azóta eltelt hat hónapban találtam másfél ilyen bort, most meg egycsapásra négyet. Sokkal ritkábban lelkendezem, mint szeretnék, ezért jól esik, hogy most kimondhatom: Takács Lajos egy kibaszott nagy zseni. Ami ugye Goethe szerint 99 százalék verejték. Ezt talán ő sem gondolta komolyan, de Takács Lajos esetében tudható, hogy veríték, áldozat és őrültség is kellett és kell ahhoz, hogy a Hollóvár-borok megszülessenek.

Aki egyáltalán nem ismeri a Takács Lajos-sztorit, az kattintson ide, illetve nézze meg az Isabelle Legeron-féle videót:

(sajnos ketté van vágva, az első fele itt rekedt). A zsenialitáshoz, a verítékhez és a magyar géniuszhoz egy pillanatra visszakanyarodva, érdemes ezt is elolvasni.

Alig egy hónapja írtam, hogy „egy kóstolás nem kóstolás, de megkockáztatom, hogy a 2008-as Hollóvár-borok rendkívüli értéket képviselnek.”  Most már tudom, hogy nemzeti kincsek. Én legalábbis még egyetlen pincétől sem kóstoltam egy évjáratból négy ennyire tökéletes-közeli bort.

A kóstolás első estéjén a négy 08-as Hollóvár közé három további bort kevertem, és vakon kóstoltunk (kiváló kommentelőnk, drbarta elévülhetetlen kontribúciójával). Viszonylag könnyen kiszúrtuk a „kakukktojásokat”, egyedül a 2008-as Olaszrizling hozott zavarba. Amiben a Hollóvár-borok elváltak a többitől, az az izgalmas, ásványos és gyümölcsös jegyeket mutató illat, a koncentráció és az olajosság szájban, a tökéletesen érett savak és a gazdag, olykor kirobbanó zárlat. Ugyan az első találkozás is tanulságos volt, ám 24 órával a bontás után visszakóstolva őket jóval részletgazdagabb képet kaptam. Másnapra kisimultak, gyümölcsösebbé és definiáltabbá váltak, vagyis annak, aki szeretné a maximumot kihozni belőlük, javaslom, hogy kóstolás előtt néhány órán át szellőztesse őket karaffban, vagy 24 órával korábban dupla dekantáljon.

Hollóvár Somlai Hárslevelű 2008

Viszonylag telt, aranyszín, a korona nem engedi el a pohár falát, oda-vissza liftezik. Az első napon az illatban petrolt, sárgabarackot, mézet és sült gesztenyét találtunk. Másnapra kontrasztosabb és gyümölcsösebb lett, és aztán ezt az összetéveszthetetlen illat-konstellációt őrizte az utolsó cseppig (ami esetünkben a harmadik napot jelentette): papaya, kivi, konzervkukorica, a háttérben zsírkréta. A korty finoman elegáns, az osztrák smaragd veltelinik szélesebb, barátságosabb egyensúlyát idézi, de azoknál koncentráltabb, öblösebb. A komplett és komplex kortyban zsírkrétás, törökmézes, aszalt sárgabarackos jegyek. Makulátlanul sima felszín, olajos textúra, kerek és diszkrét savak, amelyek inkább a korty második felétől aktiválódnak. A lecsengés rendkívül hosszú, gazdag és tágas, némi mandulás kesernyével. Az enyhe cseresség ellenére nem szárít, sőt kimondottan szaftos, hosszan vibráló a zárlat. Életem legszebb hárslevelűje. 8 pont és best buy.

Hollóvár Somlai Olaszrizling 2008

Ez volt az egyetlen Hollóvár, amit vakon nem ismertünk föl. Másnap visszakóstolva pedig nem ismertünk rá. Az első nap hiányzott belőle a többi HV izgalma, ásványossága, teltsége és komplexitása. Egy átlagosan jó olaszrizling-féleségnek gondoltam, tagadhatatlan savdeficittel. 24 órával később beleszerettem, de oldalbordám józanul figyelmeztetett, hogy a savak relatív puhasága miatt a másik három magasságába nem kapaszkodhat föl. Az összbenyomást a keleties gazdagság, a túlcsorduló gyümölcsösség, a kényeztető, lustán hömpölygő, krémes korty, és a lecsengésben fölbukkanó marcipános-virágporos jegyek határozzák meg. Én a Rizlingodisszeával a számban, hajlok arra, hogy azt mondjam, ez a bor ragadta meg eddig számomra a legtisztábban az olaszrizling archetípusát. Egyúttal ez volt az egyetlen HV, amelyből teljességgel hiányoztak a puskaporos, gránitos,  gombás jegyek. Számomra nagy test, nagy élvezet, és 7 pont plusz best buy.

Hollóvár Somlai Furmint 2008

Most nem a színtiszta kéksajttal indított, hanem natúr férfivizeldével. Aztán jött a kéksajt. Kóstolva már az első kortytól kezdve lenyűgöző. (Érdekes módon, attól kezdve, hogy először átjárta a szánkat, már szagolva is sokkal barátságosabbnak találtuk.) Majd kiugrik a pohárból: férfivizelde, kéksajt, lóhere virága, mandula, bazalt, érett szőlő, gomba. Az illat gyorsan változik és nagyot, és minden egyes új öntésnél előadta a full montyt. Kóstolva páratlan élénkség és elegancia jellemzi. A korty a száj minden szegletét kitölti. A pazar gyümölcsösség alatt ásványos áramlat dolgozik. Sós, édes, savanyú és fanyar megmagyarázhatatlan harmóniában. És mindvégig olyan lendülettel sodor magával, hogy nincs idő gondolkodni rajta. Mire sikerülne az egyik benyomást megragadni, már két megállóval arrébb járunk. A lecsengés nem is lecsengés, hanem grand finale. Nem lekonyul, elvékonyodik, elhal, mint a borok többségénél, hanem a korty második felétől egy alkohol-fröccs szárnyán tovább repül, és percekkel később is újabb és újabb érzetekkel bombáz. Számomra a legnagyobb magyar száraz fehér. 9 pont és best buy

Hollóvár Somlai Sauvignon Blanc 2008

Az első találkozás alkalmával ez tűnt az aduásznak. Fésültebb, simulékonyabb, a klasszikus eleganciáról kialakított képünkkel könnyebben fedésbe hozható, mint a Furmint vagy a Hárslevelű. Ugyanakkor ennek a bornak a harmóniája alcsonyabb hőfokon valósul meg, nincsen benne olyan lobogás és eredetiség, mint pl. a Furmintban. De elég legyen a kukacoskodásból, a lényeg, hogy ez a bor is a hetedik mennyországba repít. Az illat tiszta és elegáns, nem olyan intenzív, mint a furminté vagy a hárslevelűé, viszont az első pillanatokban sincs benne semmi olyan, amitől egy kevésbé rutinos fogyasztó hátrahőkölne. A fajtához társított harsány illatjegyek szelíden, szolidan jelentkeznek, és a sokat emlegetett bakmacskahúgy teljesen hiányzik a repertoárból. Fodormenta, egres és sárgadinnye az előtérben, mögöttük csalán és édeskömény. Kóstolva kiegyensúlyozott, finom és elegáns, egészen különleges savszerkezettel. A korty magja gyümölcsös-florális, amit ásványos burok vesz körül. A krémes textúra ellenére csontszáraz. A korty második felétől barackmagos fanyarság érezhető, a lecsengésben a savak finoman bizsergetik a nyelvet. Oldalbordám ezt szerette mind közül a legjobban. 8 pont és best buy.  

Az első napi kontextust biztosító versenyzőkre később fogok visszatérni, ám az egyikük szintén Hollóvár volt, a 2006-os Olaszrizling (az utolsó palackom). Ez a bor annak idején revelációt jelentett számomra, és örömmel nyugtáztam, hogy a vakszakaszban most is remekül helytállt, egy vastag ponttal verte a 2008-ast. De a mozgásuk ellentétes volt: 24 órával később a '06-osból elszállt a spiritusz, a '08-as viszont gyönyörűen fölépítette magát.

Hollóvár-szűzeknek a Sauvignon Blanc-t vagy az Olaszrizlinget ajánlom kezdésnek (ez utóbbit tanácsos 24 órával előbb dupla dekantálni). A levegőztetést mindegyik meghálálja, és a szokásosnál kevésbé hidegen, 18-19 fokon érdemes őket kóstolni.

Ha volt valaha jól elköltött pénz, akkor ez az. Ilyen minőséget ilyen áron én még borban nem találtam. És amikor a forintjainkat örömre váltjuk, talán abban is segítünk, hogy Takács Lajos ne adja föl a hegyi életet. 

 

Címkék: olaszrizling somló furmint hétpontos nyolcpontos sauvignon blanc hárslevelű kilencpontos hollóvár 2008 takács lajos

96 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr391730816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.02.05. 07:32:32

köszönöm, felkerültek a listára (amúgy is régóta érik bennem a gondolat).

töppedt 2010.02.05. 07:40:03

Lehet, ezt a posztot már régebben meg kellett volna írni

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.02.05. 07:44:39

Azt szeretném kérdezni, hogy szerinteg az olaszrizlingnek ez a csúcsa, vagy tud jobbat is?

Szerinted minimum 2 pont különbség van a "nagy" olasz és a "nagy" furmint között?

Az a mondat, hogy a Rizlingodüsszeia alapján ez az olaszrizling archetípusa, azt jelenti, hogy szerinted ez a legjobb olaszrizling, vagy valami mást?

Kóstolómester (törölt) 2010.02.05. 07:48:58

Fellelkesedtem...minden jól hangzik.
2008-ban a somlón csak a Hollóvár alakított nagyot vagy a többi pincészet is?

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.02.05. 08:06:48

mi 2x is próbát tettünk a sb-vel, egyszer sem nyert...:-(

fiatalborivo 2010.02.05. 08:10:17

Na ennek kapcsán, következő vásárlásom egy olasz és egy furmint lesz tőlük ha a mai vizsgával sikeresen lezárom ezt a vizsgaidőszakot is.

alföldimerlot 2010.02.05. 08:14:30

@RAMBO: Bár nehéz többéves emlékképeket egy egészen frissel összehasonlítani, hajlok arra, hogy mindent összevetve ez volt a legszebb olaszrizling. De nem hiszem azt, hogy ennél szebb olaszrizling nem lehetséges. És úgy sejtem, hogy a következő csúcs is Somlóról és talán Takács Lajostól várható.
Nem tudom, hogy "nagy" furmint és "nagy" olaszrizling között mindig van-e két pont különbség. Itt volt.
Az archetipikus alatt azt értem, hogy nagyon pontosan képezte le azt, amit én az olaszrizling jellemének gondolok. A kritikaként megfogalmazott lustaságot én az igazán érett olaszrizling savszerkezetére jellemzőnek vélem. Ugyanakkor remélem, hogy fokozatosan kialakul olaszrizlingben is egy olyan etalon-csoport és vele "szabvány", ami fölöslegessé teszi a más fajtákhoz való mérést, azaz elfogadja, hogy az olaszrizlingtől nem várhatunk acélos gerincet. Én imádtam így, ahogy volt.

alföldimerlot 2010.02.05. 08:21:56

@Kóstolómester: Györgykovács Imre így értékelte legutóbb az évjáratokat: 2005: 7; 2006: 7; 2007: 7; 2008: 8. Kreinbacher Pince: 2005: 5; 2006: 7; 2007: 6; 2008: 8. Somlói Apátsági: 2006 - 9; 2007 - 10; 2008 - 8.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.05. 08:32:47

Örülök ennek az írásnak. Hajrá Lajos, hajrá Somló :)

Az egykori nagy magyar száraz borok feletti - valóban nem kicsit provokatív - kesergést én falsnak találtam.

A Lajos ezen borai nekem is bejönnek. Mondjuk bevallom, hogy nem emlékszem rá pontosan, hogy melyik tétel mennyire száraz. A címkén mi szerepel? Tudható a pontos analitika?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.05. 08:34:58

Én azért átlag 1 ponttal szigorúbb voltam, de valóban szép sor volt. Ha lesz egy kis időm, illetve, ha bárkit is érdekel pár sorban leírhatom azt, hogy én hogy láttam a borokat.

@Kóstolómester: Tornaiéktól Várszegi Gy. egy borfesztiválon azt mondta, hogy eddig a 08-as Top Selection-ok állnak a legközelebb az elképzeléseihez, így bizonyára azok is szép borok lesznek.
Somlói Apátsági Pince is remek borokkal jött ki, a héten kóstoltam a juhfarkot, nálam hasonló élményt okozott, mint a fenti furmint(bár gyökeresen más stílus).

@ringsider: Az SB bár most is nagyon tetszett, de nekem októberben jobban bejött. Akkor a sajátos "Hollóvár" stílus mintegy a háttérben volt jelen, és teret engedett a fajtajellegnek, nekem az megkapóbb volt, most Hollóvár és Somló legyűrték a fajtát, de így is szép volt.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.05. 08:36:42

@BZoltan: Száraz mind! 14-es alkohollal, maradékcukor, ha van is, szerintem nagyon kevés.

alföldimerlot 2010.02.05. 08:43:13

@drbarta: Én is egy ponttal szigorúbb voltam (az olaszrizlingnél kettővel), amikor együtt kóstoltuk a borokat. De ez egyrészt jellemző a vaktesztekre, másrészt másnap és harmadnap kivirultak.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.05. 08:43:47

@alföldimerlot: Az évjárat minősítése nem feltétlenül korrelál a borok minőségével. Nehéz, cudar évben is teremhet piszok jó bor, csak mondjuk drágábban, kevesebb és melósabban. A 2008-as évben a lisztharmat és a jégverés az ami nehézzé tette az évet. Ami viszont termett az nem volt rossz.

Tomaho 2010.02.05. 09:36:38

A korábbi évjáratokat is nagyon különleges boroknak tartottam. Kellett már ez az írás, ami egyértelműen kimondja, amit én is hiszek. Szerintem Takács Lajos elképesztő jó borokat készít.

Fokoló 2010.02.05. 09:50:44

Én csak egy HV bort kóstoltam,valami 17-es olaszt kis maradékcukorral. Az egész jó volt. Amit nem értek, hogy egy férfivizelde illatú bor miként lehet a "legnagyobb fehér magyar" illetve best buy? Nekem inkább bretgyanusnak tűnik,amit a fiatalon érezhető gombásság is erősít.Ez a személyes tapasztalatom a hasonlóan jellemzet borok alapján. Attól még a test,savak és a többi rendben lehet.Én is veszek egyet kipróblni.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.02.05. 10:08:43

Nem lehet tudni, pontosan mennyi a maradékcukor bennük?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.05. 10:16:36

Hollóvár hárslevelű 2008

Intenzív illat, mézes ásványos karakterrel, enyhén túlérett gyümölcsösséggel, a korty koncentrált, tömör és hosszú, alapvetően férfiasan szikár karakterét fokozza a lecsengésben fellelhető kesernyés cseresség, valamint a kissé érdes textúra. Mindemellett gazdag bor, mely idővel nyílik és egyre többet mutat. 6-7p

Hollóvár Olaszrizling 2006
A bor illat és ízvilágát átható , fülledt ásványossága hatja át. A korty koncentrált, tömör szerkezetű, savvilága intenzív, de végén szétterül, nem képez végig kellő magasságú gerincet. A bor határozott, egyenes vonalú, nem a legösszetettebb, nem is a legszerethetőbb tétele a pincének, viszont talán a leginkább alkalmas arra, hogy egyéb sallangoktól mentesen bemutassa, hogy milyen is a Hollóvár által tolmácsolt somlói mineralitás. 6p környéke

Hollóvár Furmint 2008
Előzőhöz hasonló világú , talán még áthatóbb illat, eleinte kicsit szúrós. Szájban igen koncentrált, nagyön tömör szerkezetű, savai sokan vannak, magasak, érettek, kitöltik a korty minden szegletét, hátukra veszik a nagy testet, erős gerincet adva neki. Ornamentikáját az előző bornál is tapasztalható fülledt-sós-avaros ásványos karakter és a mellette jelenlevő kicsit nehezen leírható vegetális díszítések képezik. A bort szerkezete, és gördülékenyen illeszkedő részletgazdagsága emelte a többi fölé. 7-8p

Hollóvár Olaszrizling 2008

Innentől már nem jegyzeteltem. Az előző igen nagyszerű bor után kicsit szerencsétlen sorrendben jött,lágyabb volt, nem volt annyira kitöltött a korty, a savak is kuszábbak voltak, nem annyira feszesek és határozottak, ásványossága nem igazán volt meghatározó, sajnos nem sikerült ez alapján azonosítanom akár hozzávetőleges származását.Karakterét primér kissé tutti-frutttis gyümölcsössége határozta meg.( nekem nem elég harsogóan friss , de a túlérettek koncentrált jellegét is nélkülözi, utólag gondolva sok olaszrizlingre ez jellemző).
Egyébirént vastag és gazdag bor, a negatívnak ható leírás oka, hogy az előző bor demonstrálja a hiányosságokat. 5p körül

Hollóvár Sauvignon Blanc 2008
Fél éve az tetszett meg benne, hogy finoman magán hordozta a pincészet egyedi stílusát, mégis talán minden más boruktól egyértelműbb fajtajelleggel bírt.
Most úgy tűnt , hogy a sajátos „Hollóváras” illat és ízjegyek (lsd. Fenn többször) átvették a dominanciát a korábban egyenértékűnek tűnő és nagyon jól mutató érett egres és vágottcsalános aromák felett. Most nagyon hasonló volt a furminthoz, attól picit lágyabb, barátsogasabb, kerekebb, de mégis egy kicsit kevésbé magávalragadó. 7p körül

/ezek kizárólag az első napi, vakkóstolás benyomásai, ahol az egyes borok képesek elnyomni a másik értékeit, könnyen lehet , hogy egy -egy tételre több időt , energiát fordítva(mint azt a szerző tette) még több értéket lehet kiszálazni belőlik/

Egyébként remek sor, és nagy gratuláció Takács Lajosnak.

Kóstolómester (törölt) 2010.02.05. 10:29:13

@Fokoló: Somlónak megmagyarázhatatlan hatalma van az ember felett...olyan mint a Gevrey-Chambertin vörösei...hatalmába kerít valami felsőbb érzés. Az egyetlen hely ahonnan még a gyenge fehéreket is kedvelem.
Az ember megbocsátja szerelmesének hibáit és szemet húny felette.

Ui:Ugyanez Sopronban más téma...ott üsd vágd, nem apád nem anyád.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.05. 10:48:02

@Kóstolómester: Érdekes, én azokkal kapcsolatban akiket szeretek sokkal magasabbak az elvárásaim mint azokkal akik nem állnak közel hozzám annyira. Én ha vacak, gyenge somlói bort iszom akkor szinte dühös tudok lenni. Szerintem középszerű, unalmas tucatbort készíteni a Somlón az bűn. Egy Somlói lehet megosztó, lehet rétegbor, lehet megdöbbentő, lehet forradalmi, lehet szélsőséges... de jellegtelen, tucatbor ne legyen.
Usain Boltnak sem tapsolunk ha megnyer egy körzeti futóversenyt a magyar országos rekord idővel.

Kóstolómester (törölt) 2010.02.05. 10:59:36

@BZoltan: "de jellegtelen, tucatbor ne legyen."

Legyünk őszinték. A Tornai alap-tucatborokra gondolsz vagy a Spar polcain a Somlói ez, somlói az-ra?
Szeretném tudni hogy kik a leggyengébb láncszemek a somlón.
Légyszíves tájékoztass.
Itt és most.
(A nyáron átfogó túrát tervezek a hegyre mindenkihez aki számít és nem számít.)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.05. 11:35:20

@Kóstolómester: @BZoltan:
Én egyet értek a Mesterrel!Szerintem arra célzott, hogy nem kell nagyágyúnak lenni egy somlói bornak, ahhoz, hogy megcsillantson valamit a Somló zsenialitásáról. Másképp, egy korrekt, karcsúbb, egyszerübb tisztességes somlai is nagyon szerethető. Pl. A Tornainak az alapsorozatából amit eddig kóstoltam az ilyen.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.05. 11:36:36

@Kóstolómester: Hogy mire gondolok azt had ne tárjam itt és most a nagy nyilvánosság elé.

Nem hiszem, hogy építő dolog lenne arról beszélni, hogy mik a gyenge láncszemek. Beszéljünk inkább arról, hogy melyek azok a borok amik méltók a Somlóhoz. Takács Lajos borai, Várszegi György Top Selection munkája azok amik engem tavaly meggyőztek. De van még jópár példa én mégis őket emelném ki.

Jelenleg szerintem korrekt és az én mércémnek megfelelő borból nagyságrendileg úgy húszezer palackot töltenek a hegyen.

A Somlóra mindenképpen érdemes elkirándulni.

töppedt 2010.02.05. 12:13:41

Fiuk/Lányok?
E helyt gyakran nem a borokról szólnak hozzá, s most én is ezt teszem (bár a poszt sem csak a borról szól).
Nincs valami ötletetek arra,hogy AM szavaival élve "egy kibaszott nagy zseni" ne tűnjön el a palettáról.
Ez senkit nem zavar?
Az pedig nem válasz, hogy majd jön másik a helyébe.
Takács Lajossal Somló olyan magasabb régiókba lépett, ahol korábban soha nem volt. Nagyon nagy kár lenne ha abbahagyná és nekem nagyon hiányozna minden bora

vörös és fehér 2010.02.05. 12:21:04

@töppedt: engem zavarna, ezért veszem is a borait. tegyen mindenki így. (de komolyan, engem kifejezetten zavar, hogy a 2005-ös hárslevelűt még ma is megvehetem, rég el kellett volna fogynia)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.05. 12:36:46

@töppedt: Miért tűnne el Lajos a palettáról? Vagy egy szép birtoka, évről évre palackozza a borait, van egy igen korrekt kereskedője és van sok-sok látogatója a pincéjénél is.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.02.05. 12:41:03

Na, megjöttem a boltból, rajtam nem fog múlni a Hollóvár sorsa.

Sealed tender 2010.02.05. 12:47:55

Lehet hogy csak nekem tűnt fel, de a videón a borászok jól beszélnek franciául is meg angolul is.

Bevallom meglepett a dolog viszont pozitív örömteli hír. Lehet őket bátran küldeni nemzetközi közegbe, hamár bormarketing, ennél nincs is jobb.

Valószínűleg a néni látható lelkesedése is abból fakad, hogy közvetlenül tudott kommunikálni a borásszal.

Én ezt nagyon fontosnak tartom

alföldimerlot 2010.02.05. 13:18:18

@RAMBO: Tegnap szüleim révén, én is törlesztettem egy keveset az adósságból. De ha egyszer meggazdagodom, kartonszámra fogom venni.

Juventusy 2010.02.05. 13:18:19

Nekem is nagyon tetszett a 2008-as furmit!
Kíváncsi vagyok, hogy fog szerepelni a Furmint Február nagy kóstolón….. tapasztalataim szerint furmintban csak a Hollóvár tudja felvenni a versenyt a top Tokaji termelőkkel.
Számomra a Somlói hárslevelű jelenti a tökéletességet! :)

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.02.05. 13:45:23

Takács Lajos tényleg ZSENI nagybetűvel - a borai a kimagaslottak a legutóbbi nagy kóstolón is a Festetics palotában! Nagy kár lenne érte ha abbahagyná a borászatot... @BZoltan: Somlón tényleg érdemes bármikor kirándulni - így néz ki kb. most a hegy: www.magyarborkulturaert.hu/?p=2747

336 2010.02.05. 14:19:55

Kedves Mindenki!

Éljen, éljen! Tessen már abbahagyni az ömlengést, vagy legalább odaírni mellé valami hasznosat is.

HOL LEHET KAPNI? MENNYIBE KERÜL (már csak azért is, mert külön kiemeli a cikk az ár érték arányt)?

alföldimerlot 2010.02.05. 14:29:13

@336: Kedves 336, a poszt legvégén az "És amikor a forintjainkat örömre váltjuk" kezdetű mondatban van egy piros betűs aláhúzott szakasz, arra kattints rá, és kívánságod teljesül.

336 2010.02.05. 14:47:03

Hogy kicsit érthetőbb legyek: Ennek a blognak az a célja, hogy az átlagpógárt rábírja ara, hogy ha már iszik, akkor azt ne csupán azért tegye, hogy bebasszon. Az átlagpógár viszont leszarja a cukorfokot, a szabad és kötött kén arányát, viszont esetleg hajlandó megfogadni a tanácsot és beszerezni a nedűt. Viszont nem hajlandó pincébe menni, nem veszi a fáradságot, hogy utánanézzen, és időt sem szán arra, hogy egy ilyen cikk összes hozzászólását elolvassa azért, hogy kiderítse hol lehet hozzájutni az ajánlott tételhez. Tehát ne művészkedni tessen, hanem igét hirdetni!

336 2010.02.05. 14:50:26

@alföldimerlot: Látom, boldog vagyok, nem eléggé... Örülök, hogy Sanyinál lehet kapni, de szerinted ezt hányan vették észre??? NAGYBETŰ, CÍM, TELEFON, ÁR.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.05. 14:59:43

@336: Segítek.

Terroir Club
1037 Budapest, Csillaghegyi út 13.
info@terroirclub.hu
+ 36 1 453 6023
terroirclub.hu

Frmint - 3495Ft
Olaszrizling - 2995Ft
Hárslevelű - 3995Ft
Sauvignon Blanc - 3995 Ft

Kerti Öröm 2010.02.05. 15:27:10

1. Csak nekem furcsa, hogy az istenített borokban "zsírkréta", illetve "férfivizelde" aromákat vélt felfedezni a szerző?

2. Azt azért eddig is tudhattuk, hogy a kimagasló minőségű hazai fehérborokat a Somló környékén kell keresni. Nem kell nagy borszakértőnek lenni ahhoz, hogy Somlói borokat megkülönböztessünk más boroktól, mert extrém sav és ásványi anyag tartalmuk egyből felismerhető.

3. Személyes tapasztalatom szerint a Somlói boroknak kell pár év, hogy a csúcsra érjenek (6-8 évesen is teljesen jók még!), így kicsit korainak tartom, hogy a 2008-as évjáratot már most a legjobbnak állítják be. Valószínűleg 2-3 év múlva még jobb lesz.

e_easy 2010.02.05. 15:28:55

hujujujuj mekkora nagy 12 feju sarkany

Octopus 2010.02.05. 16:12:24

a 2006-os Takács olaszrizling utolsó két palackját mi is pár hónapja bontottuk, mind2 a végét járta már, reszeltalmás öregedő karakterrel, noha a remek egyensúly miatt még igy is kellemesek voltak. Mondjuk nem voltak borhűtőben tárolva, lehet úgy szebbek lettek volna...

zoli 2010.02.05. 17:47:40

Lehet, alapból én vagyok a rosszmájú, de az időzítés, a "kibaszott zseni", a legnagyobb magyar száraz fehér, az eddig még sehol nem látott mindenbestbuy egyszerre kicsit sok nekem.
Remélem a pontokat nem kell idesorolnom. Persze, mentsük meg Takács Lajost, csak tisztességes eszközökkel.
Asszem meg is nézem Mo. legszebb szárazát, hogy eldöntenthessem, mi újság...

2010.02.05. 18:29:55

@zoli: szerintem AM egyszerűen csak fellelkesedett, akkorát kóstolt. :)

alföldimerlot 2010.02.05. 18:59:28

@zoli: Ha azzal a céllal akarod valamelyik HV-bort felbontani, hogy bebizonyítsad a magad számára, hogy mennyire alaptalanul lelkesedem értük, a lelked rajta. (Mondjuk ezért szerintem kár egy palack jó bort föláldozni.) De milyen időzítésre gondolsz?

zoli 2010.02.05. 21:31:43

@alföldimerlot: most akkor én vagyok prekoncepciózus vagy te?
Gyanús volt a csillagok ritka együttállása, de miután nem hiszem, hogy a sima preferenciáidon túl csúsztatnál, gondoltam utánajárok.
Az, hogy azt gondolod, csak magamnak szeretném bizonyítani az igazamat, elég lesújtó és sértő kép rólam általad.
Ha nem lennék valóban kíváncsi, akkor tuti nem költöttem volna 4000 ft-ot egy borra, általában nem is szoktam.

Időzítés alatt lásd az albertgazdás írást, ugyanerre utalsz te is az utolsó bekezdésedben, ettől is támadt kicsit olyan érzésem, hogy az enyhe csúsztatás a jó ügy érdekében belefér...
Nem fogom prekoncepcióval kóstolni, nem szokásom, pedig lenne rá okom, ittam én már számomra nagyon nem tetsző Hollóvár bort.

Bor a hűtőben van, de egyelőre be vagyok dugulva, még várat magára a kóstolás, majd beszámolok róla.

alföldimerlot 2010.02.06. 03:52:29

@zoli: Akkor jobbulást, aztán az egészségedre. Felejtsd el, hogy én mennyire rajongtam ezekért a borokért, a borra figyelj, megérdemli. (Egyébként ha ismernél, tudnád, hogy mennyire abszurd az, amit föltételeztél.)

zoli 2010.02.06. 13:28:30

Köszi. Tudok elvonatkoztatni, de ha minden igaz, nincs rá szükség.

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.02.06. 14:36:56

@zoli: hát azért az albertgazdás bejegyzés sem megrendelésre készült :)

borkősav 2010.02.06. 16:18:32

Ez most valami vicc vagy kandikamera?

vargánya 2010.02.06. 16:19:39

Kedves "alföldi merlot"! Ha további szép és egyedi karakterű fehérborokra vágysz, menj el Kaló Imre pincéjébe ! Mint bizonyára Te is tudod, Takács Lajossal jó barátságban vannak. Lajos sok szakmai segítséget, ihletet ... kapott (kap) Imrétől.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.02.06. 18:01:40

Egy vertikális Hollóvár-kóstolón, nekem az volt a meglátásom, hogy a furmintok toronymagasan kitűntek a 3 (sauvignonnal 4) fajta közül. Annyira erős mezőny volt, s mégis az évjáratok annyira egyedi, megismételhetetlen karakterrel áldották meg a furmintokat, hogy engem is teljesen levettek a lábamról. A letisztultabb 8-as évet a borász is preferálja, bár nekem a brutál tömény 7-es furmint egy igazi vagány fehércápa volt! Az Olaszrizlingje pedig a somlóiak igazi kultbor már lassan. A hársak is igen megnyerőek, bár engem a félédes 2005-ös annyira nem vágott agyon. Ugyanakkor ha már az előbb zárójelbe zártam a sauvignont, most mégis kiemelnék egy (itt is) kevéssé emlegetetett Hollóvár nagyágyút: a 2007-es késői Sauvignont! Ugyan ez a legdrágább az összes bora közt, de egyszerűen szenzációs édesbor (pedig nem erről híres Somló). Úgyhogy, ha valaki a fenti írás hatására Hollóvár bevásárlókörútra menne, és nem sajnálja a pénzt, akkor Hollóvár Sauvignon 2007!!!
Ha valakit esetleg érdekelne: www.derekhegy.hu/blog/kostolasok/242-somloiak-1-hollovar-pince.html

pecz 2010.02.06. 20:26:30

Tavaly október elején kostoltam ezeket a borokat (meg méég másokat) is Takács Lajostól a TC-ben. Bár egyik bor sem volt rossz, az általam adott pontszámok lényegesen alacsonyabbak voltak. Gondolom ezek után 3 lehetőség áll fenn:
1) Nekem kevésbé ízlenek ezek a borok, ez simán lehet, ekkor bennem van a hiba, bár mégegyszer hozzáteszem, hogy kifejezetten jól estek.
2) Azóta sokat fejlődtek ezek a borok, ha igy van orulok.
3) Frissen bontva és túl keveset szellőztetve kaptuk őket, ekkor meg terjeszteni kellene, hogy igazából másnap szépek.

HradszkiRobi · http://borvendegvaro.blogspot.com/ 2010.02.06. 20:50:18

Isten éltesse Lajost! Ősszel a Festetics Palotában egyszerűen elemelkedtek, elléptek a borai a többitől.

töppedt 2010.02.07. 08:26:58

@BZoltan:
A poszt elején van egy link......
"A borok jók, a körülmények nem, dolgozunk" – foglalta össze a helyzetet Takács Lajos, a somlói Hollóvár Pincészet tulajdonosa, szőlésze, borásza. A hír, hogy a Hollóvár eladó, igaz, erősítette meg, de az információ részletezésekor egyrészt az derült ki, hogy a munka megy tovább, másrészt az, hogy a vevők nem tolonganak, harmadrészt meg, hogy a hegy legkiválóbb termelőinek egyike minden nehézség ellenére tele van tervekkel. "Ebből a borból nem lehet megélni" – magyarázta, hiába van belőle kevés, évjáratonként ötezer palack, a réteg is szűk, amely szívesen fogyasztja. "Nem vagyok benne biztos, hogy érdemes ezt így folytatni, nem tudom, még vagy tíz évig ezt akarom-e csinálni" – tette hozzá. "Ha jön valaki, és leteszi a pénzt, vége, nem készítek több bort" – fogalmazott.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.07. 09:17:18

@töppedt: Ugyanezt elmondhatja az magyar bortermelők 99%-a is. A Hollóvár nem eladóbb ma mint korábban, én már két éve is hallottam erről. Meg is kérdeztem a Lajost, hogy mennyire komoly. A válasza alapján szerintem annyira nem komoly mint amennyire azt sokan gondolják.

zoli 2010.02.07. 11:09:59

@AG 2.0: ilyesmire még csak nem is utaltam, egyedül a tartalmára.

dalton1 2010.02.07. 11:43:04

Szerintem lényegtelen a cikk időzítése, persze lehet összeesküvés-elméleteket gyártani, az említett mondat miszerint "Takács Lajos egy kibaszott nagy zseni!" igaz, mindegy milyen kulturális körülményekhez igazodva alakítjuk a megfogalmazást.

Ha neki pont kapóra jön hogy foglalkozunk vele, több borát vesszük meg, hát Istenem...megérdemli vagy sem nem én döntöm el, de a borai tényleg zseniálisak, nem mind és nem mindig, de ettől emberi.

Én amúgy is régen terveztem hogy alaposan megismerkedem a boraival. Ez talán csak az utolsó lökés volt.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.07. 14:30:46

@Kóstolómester: Bocs, de a Metroban kapható alap Tornai borok nagyon korrektek, most hirtelen nem is tudnék mondani ilyen jó-ár érték arányú magyar bort, kb. 1000Ft körül vannak. A furmintok még hordóban is voltak, minerálisak, jó struktúrával rendelkeznek.

Várszegi Gyurinak köszönhetően nagy változások voltak a Tornainál, akit szerintem illik most már pozitívnak értékelni a borvidék jövője szempontjából. Szerintem érdekesebb dolgok történnek ott, mint a Krenbacheréknél. Nyáron kóstoltam a 2008-as Tornai borokat hordóból és legalább 2-3 borról azonnal nyilvánvaló volt, hogy nagy anyag lesz belőlük.

Zolinemiszik 2010.02.07. 14:44:18

@akov: Teljes mértékben alá tudom támasztani a fent elmondottakat,Várszegi Gyuri lelkesedése, tudása sokat lendíthet a Tornai korábban nem éppen magas nívóján. 2007 tavaszán kóstoltunk hordóból, és a '06-os juhfarkra már nagyon kíváncsi vagyok, most milyen lehet.

takács bálint - zsebtévé 2010.02.07. 16:17:41

Hamárakkor, engem pl. idegesít, hogy a sokszor hivatkozott Top Selction sorozat boraihoz normális helyen nem lehet hozzájutni. Így azok pl. hogy tudnak majd elfogyni? Pedig nem sok készült azokból sem.

takács bálint - zsebtévé

t f 1 (törölt) 2010.02.07. 18:14:35

Én már össze se merem számolni, hogy hányszor akartam abbahagyni. Aztán mégis folytattam...

t f 1 (törölt) 2010.02.07. 18:27:30

Hozzáteszem(mielőtt valaki nekemugrik), hogy Takács Lajos is folytatni fogja. Lehet, hogy most van egy kis hullámvölgy, ami miatt megfordult a fejében a (f)eladás, aztán legyint egyet és minden megy tovább.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.07. 18:47:15

@t f 1: Nem fordult meg semmi Takács Lajos fejében. Évek óta mondja, hogy eladó a birtok, csak olyan összegre tartja, hogy akár mondhatná azt is, hogy nem eladó :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.07. 19:02:19

@Hepci: nekem is gondom van a Top Selection-höz való hozzáféréssel. Hol kapható? (a Metroban nem).

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.02.07. 19:04:53

@vargánya: Jobb oldalt van egy "Cimkefelhő". Keresd meg a kaló cimkét!
VAGY
Írd be a blog keresőjébe a Kaló szót.

Van találat? Naugye.... :)

vörös és fehér 2010.02.07. 19:42:56

@akov: merégiben erről megkérdeztem őket, pont amiatt, hogy több helyről is kérdezték, hogy fesztiválokon kívül egyáltalán megvehetők-e a Top Selection-ök, ezt a választ kaptam:

"A Corvinumnál vannak benn, de nagyrészt a 2006-osok. Sajnos nem sikerült még olyan (nagy)kereskedőt találnunk aki érdemben foglalkozna ezekkel a borokkal. A Metro-ban a Gr juhfark 2007 volt/van, ill. a Corvinum a budaörsi Auchan-ba vitte be őket. Természetesen a pincénél kaphatóak és nem is mennek rosszul, ill. exportra is csepeg."

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.07. 19:43:58

@akov: nem tudom, nézegettem neten. TS furmintot találtam a Budai Borszalonban (XI., Tas vezér u.).

late harvest 2010.02.07. 22:46:02

..Hát, nem is tudom a Furmint08...

Kéksajt meg férfibudi(húgyszag), és 9 pont!!!!
ez nekem sehogy nem áll össze. 10ből 6 borszerető tuti nagyon csúnyán lepontozza az ilyen illattal(hibával!) megáldott borokat. Ez csak nálad 9 barátom! Kizárt hogy ez lenne a legjobb magyar fehér, szinte sértésnek veszem a fehérboros borász kollégák nevében! Tudunk mi rendes illatú bort - legyen az gyümölcsös, vagy köves, vagy akármi kedves - csinálni!!! már elnézést.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.08. 08:44:27

@HradszkiRobi: "Ősszel a Festetics Palotában egyszerűen elemelkedtek, elléptek a borai a többitől"

Ha ez az a kóstoló, ahol a Nobilis Demeter Szerelmi és Hollóvár hársak kerültek terítékre egymás mellett 05-08-ig, akkor nem értek egyet. Ammelett , hogy nagy rajongója vagyok a Hollóvár pincének, azért nem állítanám, hogy magasabb értéket képviselne a másik két pince tételeihez képest, nálam fej-fej mellett volt értékben a mezőny, volt mind3 termelőnek olyan tétele, amely az adott évjáratból a legjobban tetszett, de átlagban talán a Demeter Szerelmiket éreztem a legerősebbnek.

A Hollóvár egyébként annyira gyökeresen mást stílust képviselt, hogy árnyaltan összehasonlítani a másik két termelővel nem is igazán érdemes.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.08. 08:53:21

@late harvest: Tény , hogy átható, nem szokványos illattal rendelkezett, de szerintem nem volt húgyszagú, és nem volt hibás. Azért mert nem a szoványosan finom, kellemes, hízelgő aromákat kínálta, attól még nagyon értékes és egyedi tétel, és elsőre szokatlan típusú gazdagsága mellett lehengerlő és harmonikus bor.
Mindammellett számomra se 9 pont, se pedig az eddigi legnagyobb magyar fehér.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.08. 08:55:15

@drbarta: ...sőt még csak nem is az eddigi legnagyobb Hollóvár-bor..bár mondom, hogy tényleg remek

loading 2010.02.08. 10:35:47

Nem akarok ünneprontó lenni, de a húgyszag,-íz nem előnye egy bornak. Kolléganőm, aki nem tartja magát borértőnek, de sokat fogyaszt (főként Gere /pl. Solus/ és Bock tételeket, meg Bolykit) az írás hatására elrohant vásárolni egy palackkal. Furmintot vett. Nem idézném szószerint véleményét pl. a posztolóról, de szerinte az íze is lóhúgy, amely szellőzés után vérízű lett.
Sokszor az jut eszembe, hogy a kézműves borászok ugyanannak a 10ezer "borértőnek" készítik a boraikat. A többi lehetséges fogyasztó pedig nem érti miért jó pl. egy ilyen bor (én sem) és nem vesz belőle legközelebb. Sajnos így bármennyire is kicsi a palackszám, nem fogy el.

dalton1 2010.02.08. 10:41:38

Én nemrég kóstoltam a '08-as furmint-ot, se kéksajt, se hugyszaga nem volt, picit fülledtnek hatott, de ahogy szellőzött/melegedett egyre szépült, igaz csak 8 pontot kapott...:)

alföldimerlot 2010.02.08. 10:49:28

@loading: Egyrészt öröm, hogy a kolléganőd elolvassa, amit írtam, sőt, hitelt is ad neki. Másrészt szomorú, hogy a pokolba kívánt miután megkóstolta a furmintot. Én annak, akinek az ízlését a Gere, Bock és Bolyki borok jellemzik, csak óvatosan mernék somlói, vagy Hollóvár-borokat (főleg a furmintot) ajánlani. Mentségemre legyen mondva elhelyeztem egy figyelmeztetést: "Hollóvár-szűzeknek a Sauvignon Blanc-t vagy az Olaszrizlinget ajánlom kezdésnek (ez utóbbit tanácsos 24 órával előbb dupla dekantálni)."

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.08. 11:36:10

@alföldimerlot: a húgyillat meg a 9 pont nekem se jön össze, a kettő egyszerűen kizárja egymást. Tetszett több Hollóvár tétel is, éreztem is bennük a nagyságot és vibrálást (főleg hársakban), de ez a legnagyobb magyar fehérbor minősítés, hmmm, elvetett sulyok. Kicsit hasonló túlzásnak érzem, mint Bussay doktor borainak állandó sztratoszférába repítését...
A legnagyobb - ha van ilyen értelmetlen cím - nem lehet húgyszagú. Borban se...
Mert kiöntjük, kóstolás előtt.

alföldimerlot 2010.02.08. 11:59:48

@Hepci: Ha azt akartam volna írni, hogy húgyszagú, akkor azt írtam volna. De a lényeg, hogy nem akarom rád - vagy bárki másra - erőltetni a véleményemet. Én megkóstoltam két alkalommal, több napon át, odaadó figyelemmel, és arra a következtetésre jutottam, hogy "számomra a legnagyobb száraz magyar fehér". Ez vagyok én.

vargánya 2010.02.08. 13:22:07

@RAMBO: Nem Neked szólt az ajánlásom, hanem a poszt szerzőjének. Nem arra vagyok kiváncsi, hogy ismeri-e Kaló Imrét, vagy, hogy hányszor említi a nevét a "felhőrégiókban". Nem tudom, hogy AM vol-e már a picéjében, gyanítom, hogy még nem. Ezért ajánlottam.Nem reklám gyanánt (arra Imrének nincs szüksége), Jó szándékkal. Ha Téged kért meg, hogy válaszolj nekem, akkor kérle, hogy ezt közvetítsd! (Bár ez ÍGY elég röhejes.)

loading 2010.02.08. 13:30:53

@alföldimerlot: Nem szeretnék kukacoskodónak tűnni, de szerintem magad is tisztában vagy azzal, hogy ha ezen az oldalon valamelyikőtök 9 vagy 10 pontra értékel egy bort, akkor arról minimum beszélni fognak (ld.a sok hozzászólást). A ritkábban idelátogató olvasók, pl. egy jó bor ajánlatért, nem feltétlenül olvassák el-jegyzik meg a teljes szöveget: 9 pont a tízből az jelent valamit (ld. saját pontozási meghatározásotok). És nem veszi figyelembe a szerző és a közte lévő "váltószámot". Én pl. fehér borokban nem gondolom, hogy ugyanolyan pontszámra értékelném az általad bemutatott borokat (ld. Szepsy furmint kapcsán írottak), mert aktuálisan nagyon különbözőek vagyunk ezen a területen (lehet változik majd).
Ugyanakkor azt gondolom, hogy a 9 és a 10 pontos borok esetében nem szabadna kezdők, haladók, szüzek, kipróbáltak megkülönböztetést tenni: annak a bornak sajna, majd' mindenkinek ízlenie kellene. Mint a nagy színészeknél a színpadon. Mondjuk nincs is sok közmegegyezéses nagy színész...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.08. 13:39:03

@alföldimerlot: felteszem akkor az adekvát kérdést: szerinted milyen a szaga egy férfivizeldének? Nekem egy vizelde húgyszagú, de nyilván vannak korlátaim az illatok plasztikus elképzelése/definiálása tekintetében. :)
@vargánya: LOL (RAMBO)

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.02.08. 13:47:00

@dalton1: nocsak-nocsak. mi sokat kóstolhatunk együtt(((: Én sem éreztem WC-re, pláne nem hugyra emlékeztető szagokat a borban. Inkább csak penetránsnak nevezném. De ezért is adtam rá csak 7-et. Ellenben a 2007-es és a 2006-os esetében (részben pont a példás illatjegyek miatt) megvolt a 8 pont is.

takács bálint - zsebtévé 2010.02.08. 13:53:01

@akov: @Hepci: @vörös és fehér: Normális helynek egy viszonylag könnyen megtalálható borszaküzletet gondoltam, normális árakkal.
A Crvinm honlapján komolyan kell melózni, mire megtalálod, amit akarsz. Nem beszélve arról, hogy az ISmárban 700-900 Ft-ért kapható alap Tornai-k 1.500-ért...hát...
Akkor a TSel. borok is arányosan ennyivel drágábbak, mintha "normális" helyen venném?
Egyébként ezeket eddig is tudtam, a kérdés inkább költői volt.

takács bálint - zsebtévé

borkősav 2010.02.08. 15:07:44

Hat igen ez nagy kapufa volt...nem tudom hogy komoly fehérboros termelő beenged- e majd a pincéjébe, miután egy penetráns szagú borra kiraktad a legnagyobb magyar fehér jelzőt..de már csakazért is megkostolom, sőt szepsy 07 urbánnal vakon.

alföldimerlot 2010.02.08. 15:07:48

@loading: Eddig még nem adtam száraz magyar fehérre kilenc pontot, most sem hirtelen felindulásból tettem. Számomra ez egy közel tökéletes bor, akkor is, ha nem minden árnyalata felel meg az általános szépségeszménynek.

alföldimerlot 2010.02.08. 15:13:03

@demisec: Ha jól látom, akkor ti még októberben kóstoltátok, jóval közelebb a palackozáshoz.

alföldimerlot 2010.02.08. 15:13:53

@vargánya: Köszönöm a tippet. Nem jártam még Kaló Imrénél.

Sárfehér 2010.02.08. 15:33:26

A furmintnál ez az inkriminált illatjegy, amiről itt szó volt, számomra is talányos. Valamilyen amin, azaz fehérje-bomlástermék, abban megegyezhetünk. Lehet, hogy a furmint fehérje tartalma kiemelkedően nagy..?

Namost én ezt éreztem több furmintban is, de inkább idősebbekben. Pl. a 2004-es Karády és Berger furmintban régebben nem volt benne, most nemrégiben bontottam egy palackot, és ott- találtam. Mindenesetre nem feltétlenül van kárára a bornak.

e_easy 2010.02.08. 15:49:28

@drbarta: Robi sztem a Somloi kostolora gondolt es nem az altalad emlitett TC szulinapira

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.02.08. 16:37:01

@alföldimerlot: 2szer kóstoltam a szóban forgó bort, de valóban mindkét alkalom ősszel volt (október és november). Nekem a korábbi, szűretlen furmintok szintjét nem ütötte meg ez a szűrt furmint, azoknál egyenesebb, szikárabb volt. Ettől persze még egy kiválóságról beszélünk a maga nemében.

dalton1 2010.02.08. 17:44:19

Én viszont most kóstoltam nemrég /január végén.../.

metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2010.02.09. 13:25:24

A Somló kóstolón annyira keveset kaptunk a pohárba, hogy én abból nem tudom megítélni, a bor nagyságának fokát. Nagyon szép volt minden Hollóvár tétel, de hogy mennyire is pontosan, az akár a második kortyból derülhetett volna ki.

IHB 2010.02.10. 14:24:18

@BZoltan: Akkor miért árulja a pincét? Nem közvetlenül tőle tudom, de már több szakmabelitől és somlói érdekeletségütől hallottam.

töppedt 2010.02.10. 16:46:06

Hétfőn, két napja borkóstolón ittam ujra az említett borokat a Hollóvár Somlai Sauvignon Blanc 2008 kivételével. Ezt Takács Lajos nem hozta mágával. A három közül én a furmintnál cövekeltem le, és megkockáztatom Alföldinek igaza van. A kiürült pohár illatával is egész jól elvoltam sokáig. Bármelyik magyar furminttal összevethető vakon és nem maradna alul. Nálam
Ui. Lehet megint telihold volt és Kaló vörösei is potencirozták a hatást. Megnéztem nem volt telihold. De amit írtam fenntartom

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.10. 19:27:01

@IHB: Hívd fel és kérdezd meg tőle. Szerintem annyira nem árulja a birtokot.

Van különbség aközött, hogy létezik az az összeg, hogy eltolja a bringát a hegyről és aközött, hogy aktívan árulja az ültetvényt és keresi a vevőt. Tudtommal inkább az előbbiről van szó.

zoli 2010.03.10. 01:15:36

@alföldimerlot: Ha még olvasod/olvassa vki, most érkezett el a referálás ideje. 4edmagammal 4edmagában kóstoltuk ezt a 8-as furmintot. Hosszasan, aprólékosan soroltam az erényeit és gyengéit, de végül kitöröltem, beszédesebb az, ha azt mondom legalább egy sokkal jobb bort mindjárt találtunk ezen a hirtelenbazaltos kóstolón, legfeljebb hármat.
Teljesen egyetértek a húgyos illattal, a kortyonkénti változékonysággal, de túl sok tekintetben komoly hiányérzeteim támadtak, így én úgy gondolom volt egy ihletett pillanatod, amikor kissé elragadtattad magad végkövetkeztetésedben vagy egyszerűen nagyon mást keresünk egy-egy borban...

2010.04.23. 08:50:00

@zoli: mi meg pár napja Lajosnál kóstoltuk az asszonnyal (szinte minden borával egyetemben), és egyik esetben sem éreztünk büdöset, húgyos illatot. nagyon nem.

AM lelkesedését egyébként immáron abszolút meg tudom érteni, fantasztikusak a borai, a hozzáállása a borkészítéshez pedig példás.
süti beállítások módosítása