Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Osztrák-magyar

2010.02.22. 06:00 - vörös és fehér

Gábor vagyok, alkoholista. Ezekkel a szavakkal kezdtem életem első olyan borkóstolóját, amin nekem kellett beszélnem a borokról. A figyelmet a kezdő mondat után megkaptam, mondani sem kell. Művelt alkoholista, magyarázkodtam. Nevettek. Majd előre mosakodtam kicsit a borsor miatt. A felkérés ugyanis úgy szólt, hogy egy ausztriai céges síelésre rakjak össze egy sort, magyar és osztrák párokat, legyen zöldveltelini, rajnai rizling és kékfrankos, meg valami édes. Ja, és lehetőség szerint azonos árkategóriába essenek a pár tagjai. Könnyűnek tűnik ez a feladat?

Nekem nem volt az, pláne, hogy a szállítás miatt pár nap alatt kellett kitalálnom a párokat, és a beszerezhetőség miatt az osztrákokat a Wein und Co.-tól kellett rendelni; onnan félig vakon válogattam. Kezdésnek mindenesetre egy Váli budai zöld fröccsel indítottunk, azt leszámítva, hogy a társaság egy részének elfelejtettek szénsavas vizet előkészíteni, nem volt ez rossz kezdés. Bár magában a bor nem lehetett egy nagy élmény, elszaladni mégsem szaladt el senki.

Zöldveltelinik

Azt tudtam, hogy a legnagyobb bajban a magyar zöldveltelinivel leszek. Ebben nagyot nem is tévedtem. Miklós Csabi 2007-ben csinált egy vastag, alkoholra kihegyezett Punktum-ot, de azt tudtam, hogy ehhez közel hasonlót sem fogok az osztrákok közt találni. Ezért levettem egy 2008-ast tőle a Borfalu polcáról, és alaposan megkóstoltam. Úgy döntöttem, ez jó lesz. Jó is volt, könnyed, 12,5-es alkohollal bíró bor, nincsenek benne nagy mélységek, egyenes savgerinc, könnyedség, tipikus mindennapok bora. Eléri az öt pontot, többre nem is törekszik érzésem szerint. Nem is drága, 2000 forint alatt megvehető. Csak hát a 10 euróért (tudom, kicsit drágább volt, ráadásul épp akciós is) beszerzett Rudi Pichler Federspiel keresztbe lenyelte Csabi borát. A Federspiel a wachaui borok középső kategóriáját jelenti, itt is a moderált szesz a lényeg többek között, ennek is 12,5-es alkoholja volt. Ittam már neves termelőktől rossz Federspielt, most nem. Csupa virág, csupa gyümölcs illat után lendületes, kissé szénsavval is megtámogatott korty, egyik pohár után az ember nyúl a másikért – remek, zamatos, színes bor. Erős hat pont.

Rajnaik

Bajban voltam a rajnai-páros összerakásával is, és itt nem a magyar versenyzőt választottam ki nehezen. A felkéréskor már tudtam: Szentesi József 2008-as nadapi rizlingjét viszem, abból is az erősen hozamkorlátozott termésből szűrt Bátyust. Közel 4000 forint – ennyiért wachaui Smaragdot nem igen lehetett kapni. A Federspiel itt szóba sem jöhetett, teljesen más műfaj a két bor, kompromisszumos megoldásként egy 2007-es kremstali válogatást választottam mellé, a Stift Göttweig Silberbichl borát, Parker is, a Falstaff is dicsérte, kíváncsi lettem rá. (Igen, egy borkóstolót az ember elsődlegesen önmagának szervez.) Remek bor volt ez, trópusi gyümölcsös illattal, szép, lendületes savakkal, krémes testtel. Akár egy gyenge hatost is adtam volna rá. Csak hát a Szentesi bor mellett színtelennek tűnt. A nadapi rajnai finoman hordófűszeres (érezhető benne a hordó, de nem zavaró egyáltalán, csak hogy egy vitához én is hozzátegyem saját középutas véleményem), erőteljesen ásványos, gyümölcsös illata sokunkat rabul ejtett aznap. A korty komplex, izgalmas, remek savú, élettel teli. 11 gramm maradékcukor is kerekíti a bort, ami nálam eléri a nyolc pontot is. Ez volt az a bor, ami után többen is azt mondták: eddig kizárólag vöröset ittak, mert azt gondolták, hogy a fehérek unalmasak, de most belátják, hogy tévedtek. Lehet egy fehér bor is nagy. Ennél jobb visszajelzést nem is kaphattam volna a kóstolóról.

Kékfrankosok

A kékfrankos-kört, ismét, magyarázkodással kellett kezdenem; meg kellett kérnem a kóstolótársaságot, hogy pörgessék, forgassák a poharakat, mert az intenzív felmosórongy-illat ki fog szellőzni Ráspi 2007-es kékfrankos válogatásból. Volt már tapasztalatunk ugyanis ezzel az illattal. Szerencsére így lett, és átvette az ásványosság a vezető szerepet, kiegészülve fűszerekkel, gyümölccsel. Kóstolva is összetett, izgalmas, még zabolátlan bor képét mutatta, jó lesz ezt egy év múlva újrakóstolni. A hét pont már most jár neki. Sokkal könnyebben befogadható volt az osztrák bor, nevezetesen a Gesellmann Blaufrankisch Creitzer 2007, fűszeresen gyümölcsös íze és illata, egyszerű, de stabil savszerkezete kiemelkedő élményt nem nyújtott, de egy szerethető, szép bort igen. A hat pont megkérdőjelezhetetlen volt. A kóstoló után azért kíváncsi voltam, melyik kékfrankos tetszett inkább a társaságnak, és örültem, hogy a többség a szokatlan illatú és ízű Ráspit nevezte meg.

Mivel sejtettem, hogy a társaság nagy része vörösbor-párti, ezért egy 2007-es Bolyki merlot is került a sorba, sokan örültek is neki, a leghamarabb ez a bor fogyott el a visszakóstoláskor. Intenzív málna, szeder és paradicsom illatát kis vanília övezte, amit meleg, finoman fűszeres, gyümölcsös korty követett. Izgalmas, remek bor, egy magyar merlot sorba szívesen beteszem egyszer. Hat pontot adtam rá most, kíváncsi vagyok más kontextusban hogy fog mutatni.

Édesek

Zárásként két édes bort kóstoltunk, az osztrák Kracher Beerenauslese Cuvée 2007 labdába sem rúgott a Tokaj Nobilis Amicus 2008 mellett. Előbbi egy kellemes, szőlős, birses aromákkal bíró, kicsit lomha desszertbor (5 pont), utóbbi maga a desszert. Enyhén gombás, nagyon friss, őszibarackos, birsalmás illata is levett már a lábamról. Szájban izgalmas, tartalmas, színes, lendületes volt, nálam ez a tétel is megkapta a nyolc pontot. Elfogult lennék?

Szeretem a keretes szerkezetet, így kezdjük újra: Gábor vagyok, alkoholista. Holnaptól majd azt teszem hozzá: ex-művelt. Több mint két évig írtam ide, ez alatt született közel másfélszáz írás (keretes ez a szerkezet is, Miklós Csabi foglalja keretbe), elfogyott ennél jóval több bor. Most behúzom kicsit a kéziféket. Élveztem ezt az időszakot, sokat tanultam közben, ha valakit megbántottam, elnézést érte. Állítólag lehet úgy is bort inni, hogy az ember nem azon töpreng közben, milyen címet is adjon a majdani cikknek. Kipróbálom. Persze ha valamit nagyon el szeretnék mondani, majd valahogy elmondom. Igyanak jókat - frappánsabb elköszönés most nem jut eszembe.

Címkék: hatpontos ötpontos kékfrankos hétpontos nyolcpontos gesellmann ráspi édes rajnai rizling 2007 zöldveltelini 2008 tokaj nobilis kracher miklós csaba kremstal szentesi rudi pichler

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr61779273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2010.02.22. 07:01:57

Szép volt BgÁbor, exművelt. <taps> A döntésed okaira kíváncsi lennék. Vagy lőj ide róla pár sort, vagy majd személyesen.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.22. 08:09:26

Szép írás a végére, gratula.
Zöldveltelini: Miklós Cs. 08-as punktum, nekem nagyon tetszett, nagysága alapján én se adtam volna 5 fölé, de végül annyira kellemes volt fogyasztani, hogy 6-nál kötöttünk ki. Januári sielés alkalmával volt szerencsém kóstolni néhány osztrák grünert. A 13 eurós kamptali Jurtschisch testvérek feltételezhetőleg alsóbb kategóriása szerintem mindenképp jobb volt nála, de 8-9 eurós kremstali(Nigl-ék egyik alappéldánya) szerintem kevesebb volt a miklóscsabinál.

rajnai: Bátyus: hát nem megmondtam??:)

édes: Amicus 2008-szép bor, de míg a 07-esből hiányoltam némi extra lendületet, itt most kissé élesnek éreztem a savakat, ami nálam elég nagy szó, mert elég jól bírom, komplexitásban, pedig úgy éreztem egyelőre elmarad a közvetlen elődjétől.

Kóstolómester (törölt) 2010.02.22. 08:17:37

Viszlát Gábor...a család az első. Bírtam ahogy írsz, őszinte ember vagy.

Az osztrák-magyar válogatás jól sikerült de látom hogy Ungarn felé húzott inkább a szíved.

Érdekes dolgok is kiderültek...
Szentesi hordózza a rajnait...a Rajna vidékén pedig szinte senki sem hordózza ezt a fajtát...

A Ráspi "Felmosórongy" válogatás kékfrakosát tüzetes vizsgálat alá veszem mert így leirva nem tetszik nekem ez a dolog az illatrégióban...

"Élveztem ezt az időszakot, sokat tanultam közben, ha valakit megbántottam, elnézést érte."

Kérhetsz is elnézést...tutti hogy megbántottad azokat akik szeretik az írásaidat...most meg elmész.

Az élet ilyen.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.22. 08:40:47

Ez igazán jó írás. Ezt a vonalat kellene tartania a művalkesznek.

Zöldvelteliniből nekem régebben a Scheller Szőlőbirtok borai tetszettek. Bár egy ideje nem kóstoltam őket, de szerintem egy próbát megérne.

Gábornak pedig sok köszönet a színvonalas írásokért. Remélem azért még olvashatunk majd valamikor, még ha nem is itt.

godbacchus 2010.02.22. 09:23:37

Szinvonalban remek írás. Fejlődésünk szempontjából nekünk borimádó és készítő művelődő alkeszeknek igény lenne mégtöbb ár-érték-stílus összehasonlító kóstolókra hazai és külhoni borosgazdák boraiból.

fiatalborivo 2010.02.22. 10:05:07

Viszlát Vörös és Fehér, biztos vagyok benne hogy jó okod van a távozásra, de azért valakit ajánlj be magad helyett a Művelt Alkoholista írói közé, nemám itten elfogy a csapat.

kukko 2010.02.22. 10:07:35

Kedves Gábor! Jó volt olvasni a cikkeidet, a későbbiekben is kívánok neked borokban gazdag jövőt!

A cikk is időszerű, ma terveztem ugyanis megimerkedni a Szentesi borokkal, és ha minden igaz, akkor a mai pinceáron kóstolón a Bátyus is ott lesz. Kedvet csináltál hozzá!

Az Amicust pedig szombaton ittam Győrött, a Tokaj Grand Touron.

Octopus 2010.02.22. 10:11:46

Frappáns zárás, viszont nem örülök a hírnek...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.22. 11:21:01

Akkor hát jó Kinder Brunellozást a csokoládépultnál!

Remélem műveletlenül is folytatod a tesztelést, csak lazán és a cikkcímek gondja nélkül...

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.02.22. 12:20:43

Ezt a kib.szást, a borokhoz nem tudok hozzászólni, a búcsúzkodást meg nem szeretem, legfeljebb vodkával, de az meg nem ide való. Gondolom, azért mész el, mert kaptál egy remek állásajánlatot, ahol sok pénzt kapsz azért, hogy ingyen igyál azt, ami eszedbe jut, és néha rácsapj a titkárnő fenekére, más okot nem tudok elképzelni, és akkor az tök jó.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.02.22. 13:10:52

Mostanában naponta volt itt post. Sajnálom, hogy egy szerző "kiesik".

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.22. 13:35:35

@RAMBO: Lehet, sok ez a napi post. Engem nem zavarna ha csak hetente lenne egy post de az ehhez hasonló stílusú és témájú.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.22. 13:56:20

@Kóstolómester: engem is az lep meg, hogy valaki a hordóra kattan ár a rajnaiban, holott a klasszikus rajnai szinte sohasem lát hordót. Ez a magyar szájnak volna köszönhető???

czudarka 2010.02.22. 13:56:49

"Hajnali ködös vasútállomás!
A mozdony füstje könnyeket csal a szerelmes pár tekintetébe!
A lány szemét törölgetve áll a fiú előtt és szipog!
A kalauz fütyül a vonat lassan indul!
A füstöt árasztó ósdi szerelvény lassan eléri a szomszéd méh telep ipari vágányait! A lány megtörli a szemét és kifújja a szénanáthától piros orrát!
És a fiú már köszöntik is a Pestről
megérkező anyósát!"

Nagy búcsú szép pillanatai!

De nem ért véget remélem!
EXV&H néven simán kommentezel majd itt! És simán emlegetjük, majd a szüleidet is, mint már annyiszor egymás között!

Szerettünk! Szeretünk! Minden jót!

@RAMBO: lehet, hogy sok a napi de én imádom, hogy van mozgás!

marvin__42 2010.02.22. 14:06:37

"Kérhetsz is elnézést...tuti hogy megbántottad azokat akik szeretik az írásaidat...most meg elmész."
Ezzel egyetértek :-)

Sok sikert, bármi is az, ami miatt így döntöttél. Köszönjük az írásokat! Ha nagyon rádjön, ne fogd vissza magad, és írj még, örömmel és kíváncsian fogom olvasni, ahogy eddig is.
Totál kezdőből még mindig, de már nem annyira műveletlen alkoholistává képzett ki (többek között) ez a blog,
és ezt Neked is köszönhetem - köszönöm is.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.22. 14:38:25

@akov: Szerintem tévedsz. A német rizlingeket szerintem szokás fahordóban tárolni.
Gyanítom fordítási hiba áldozata lettél, ugyanis az újfahordózás nem szokás a rizlingeknél, de fahordót azért ott is használnak. Furcsa is a felvetés. Szerinted a saválló a cél előtt miben erjesztették, tárolták a bort?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.22. 14:51:37

@BZoltan: bocs, újfára gondoltam. Amikor hordófűszerről van szó, akkor zömmel az újfa a felelős, nem a régi.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.22. 14:55:16

@akov: Ezzel sem értek egyet. A hordó akár új akár régi, akár kicsi akár nagy tesz hozzá a borhoz. Egy sokadtöltésű 12 hektós hordó is tud "hordófűszerességet" csalni a borba.

vörös és fehér 2010.02.22. 14:56:17

@akov: szentesinek két éves (ha jól rémlik) és 12 hektós stockinger hordója van. szerintem igen szép pluszt ad a rajnaihoz.

vörös és fehér 2010.02.22. 14:57:03

@czudarka: nem hinném, hogy ne v&f néven kommentezzek tovább. vagy valaki szeretné a nickem?!

dagadtos 2010.02.22. 15:03:47

@akov: Hiába nem újfa, itt komoly tölgyes zamatokat, fás fűszereket visz a borba. Megmondom őszintén, én vakon kisebb, újabb hordóra tippeltem.

Ly  2010.02.22. 17:05:21

Ismét egyetértek BZoltan-nal (2010.02.22. 08:40:47)
"Ez igazán jó írás. Ezt a vonalat kellene tartania a művalkesznek."
Én is így gondolom.

"Zöldvelteliniből nekem régebben a Scheller Szőlőbirtok borai tetszettek. Bár egy ideje nem kóstoltam őket, de szerintem egy próbát megérne."
Én 2000 óta egyre sűrűbben kóstolom Tóth Sándor borait, annak idején a Zöldveltelini volt az első bor, amit az Interspar-ban 1000 Ft körüli összegért megvéve jutottam arra, hogy a sörökön túl a borokkal is érdemes foglalkozni. A hangsúly azóta hangsúlyosan eltolódott a borok felé...
Viszont a Scheller Szőlőbirtok hosszúérlelésű fehérborai még mindig nagy kedvenceim, a Zöldveltelinijük minden évben meghatározó élmény számomra: "bárhol bármikor bármihez". Alkesz mércével 6-7 pontos borok, és még mindig bőven 2000 Ft alatt lehet palackját megvenni. Hol? Pl. a sokat bántott angol bormagazin Bp. XII. kerületi boltjában vagy bizonyos kézműves borokkal foglalkozó helyen. A Spar érdekeltségű üzletekben sajnos már nem szoktam találni.

Én aki vélhetően még mindig jóval kevesebbet kóstoltam, mint a posztoló roppantul csodálkozom rajta, hogy nem találkozott még eme tétellel. Csak ajánlani tudom, bár hozzá kell tegyem, hogy összekóstoláshoz nem biztos, hogy szerencsés a Scheller-féle hosszúérleléses stílus.

Ly  2010.02.22. 17:08:53

A Szentesi rajnait kóstoltam a várban, de annyi fa volt benne, amennyit én nem szoktam kedvelni. Számomra itthon a Bussay féle 2007-es az etalon és Légli Ottó 2006-osa.

Ly  2010.02.22. 17:15:30

vörös és fehér-nek!

Köszi az írásaidat, sok sikert további terveidhez!

vörös és fehér 2010.02.22. 18:50:22

@Ly : szia, ismerem, szeretem a Scheller borokat is, sőt, itthon van is még a 2003-as veltelinijükből. a baj az, megintcsak, hogy tőlük sem tudtam volna osztrák borral összemérhetőt letenni az asztalra. másmilyet (és hogy ez jobb vagy rosszabb lett volna, ki tudja) igen.

tényleg, a 2003-asnál frisebb évjárat van tőlük már valahol forgalomban?

tudtommal amúgy a Pál Tamás-féle Wine&Arts borboltnak nincs köze az angol borújsághoz (decanter-hez)

kösz mindenkinek a kösz-öket.

takács bálint - zsebtévé 2010.02.22. 20:22:03

@vörös és fehér:
Sajnálom, hogy megint egyel kevesebben lesztek! Van aki eddig sem írt túl sokat, vannak akik egyre kevesebbet írnak, van aki szinte csak egy-egy komment erejéig bukkan fel.
Még egy kösz-t azért bekarcolhatsz!

takács bálint - zsebtévé

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.22. 21:20:50

@vörös és fehér: jókat írtál, további jókat!
Azér' egyszer kóstolj meg egy H******* száraz muskotályt és írd meg maszekban, mire jutottál vele...

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.02.23. 00:01:47

@Ly : Ma kóstolva a Szentesi borokat nem tűntek túl fásnak - de ízlések és...
Amúgy kíváncsian várom, hogy kinek mi volt a favorit a kézművesborok mai kóstolóján.
Igen megosztó bor volt Szabó Zoli Chardonnay 2008-as (nem kapható válogatás) bora az epres lórúgás:) bár a sava kicsit elmászott.
Vagy egy banános Juhfark...
Somlói Apátsági 2007-es Furmint édes...
A Gróf Buttler Phantom 2006-os... Nadapi Csóka... és még sorolhatnám...

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2010.02.23. 09:20:27

Békés, boldog, gondterheltségtől mentes, felszabadult borozgatást kívánok én is!

Félédes Zweigelt 2010.02.23. 10:35:39

@vörös és fehér:
Köszönjük az eddigieket, minden jót és tényleg nem szabad stresszesen borozni.

Örülök, hogy ennyire jól szerepeltek a magyar fehérek. De azért abban még zárkóznunk kell az osztrákokhoz, hogy 10 euróért ne csak jó esélyünk legyen egy 5-6 pontos fehérre, de még nagy is legyen a választék.

Vicces, hogy mindkét osztrák fehér megvolt nekem is. Ilyenek a magyar vásárlási szokások: bemegyünk a wein&coba és letaroljuk az akcióspolcot. (és mennyire igazunk van)

vörös és fehér 2010.03.01. 20:16:44

Jut eszembe, pénteken, csak hogy a keretes történetnek legyen még egy kerete, végigkóstoltam Miklós Csabi 2009-es borait, palackozás előtti állapotukban, mind a 13 tételt, többször, alaposan, és hát lesznek ott megint csodák. Meg füligérek, ezredesek is.

De igazából a Punktumot akarom idebiggyeszteni még: a vastag 2007-es kistestvére, tartalmas, nem olyan durván alkohol hangsúlyos mint amaz volt, komoly bor.

Meg a négy ezerjóra is érdemes lesz odafigyelni, egy pincéből lehet körképet csinálni a fajtáról, és ez jó.

De legeslegjobban a chardonnay ezerjó házasítás tetszett, ez a beszéd, mondtam, és ezt mondja majd a cimke is.
süti beállítások módosítása