Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Négy párbaj

Az 50 eurós portugiesertől Guigalékig

2010.02.27. 12:30 - dagadtos

Éppen csak barangoltam a neten, próbáltam ledolgozni a kínzó lemaradást - öntudatlanul is vágytam tanulni a gránitot, meg minden - mikor örömmel láttam, sikerült betölteni a piaci űrt: van már 50 euró feletti magyar portugieser, pinceáron. Szívdobogva kerestem saját palackjaimat, melyeket tavaly vettem bőven négyezer alatt, gondoltam, magával a borral ünnepelem önnön gyarapodását, ezt a kivételes hozamot.

Máskor a tőzsdén érhetne inkább hasonló szerencse. A palackokból ugyanis dőlt a méz és a negró, gyönyörűen. No, az nem terroirjegy, nem a riolittufa egyfajta finom kifejeződése, sokkal inkább azt jelzi, hogy féltve őrzött borkincsünk rommá oxidált.

Ha őszinte akarok lenni, mindez inkább az én hibám, mint a boroké. A két Buttler 2006-os portugiesert ugyanis bő egy éve a szobámban tartottam, van ugyan borhűtőm, de oda csak az értékesebb borok férnek, a többit a lakás (sokszor és sokféleképpen bemért) leghűvösebb pontjain fektetem. Lehet még közlekedni a szobámban, de kell hozzá némi ügyesség.
Abban szinte biztos vagyok, hogy megfelelően tárolva ez a bor még élne, arra is tisztán emlékszem, hogy egészen tetszett, mikor régebben kóstoltam. Az pedig talán csak egyéni bolondériám, hogy ennyit egy 2006-os, 50 eurós vörösbornak simán ki kell bírnia, ahogyan ez rendre be is igazolódik külföldi borok esetén. Elég annyit mondanom, egyetlen 20 euró feletti fiatal francia, olasz vagy spanyol vörösboromnál sem fordult elő még hasonló.

Akárhogy is van, a félelem miatt, hogy a szobahőmérsékleten heverő készletem egy része haldoklik, azonnali fogyasztásba kezdtünk. Az eredeti terv szerint hat szobaérlelt bort versenyeztettünk volna hármas csoportokban, azonban úgy alakult, hogy 1-1 kettes párbajjal foglaltuk keretbe a kóstolót – részint a közelmúlt eseményeinek köszönhetően, részint pedig, mert jólesett.

Urbán vs Lőcse

Első körben engedtünk az aktualitásoknak, és összekóstoltuk a 2006-os Szepsy Urbánt azzal a 2007-es Lőcse furminttal, melyet sportnyelven szólva Neil Martin alaposan megpontozott. A párosítás pikantériáját csak később vettem észre: a kritikus az Urbánt is értékelte, méghozzá mindössze 85 pontra a Lőcse 93-ával szemben. Nálunk is többféleképpen szerepelt már, jelen állapotában palack írta le, éppen két napja, és csak egyetérteni tudok. Meglepően érett illat trópusi gyümölcsökkel, mandarinnal, sült almával, sőt kevés petrolossággal. Kóstolva ízgazdag és végtelenül harmonikus, lendületes, de kerek savakkal, alig érezhető alkohollal, összecsiszolódott alkotóelemekkel. Olyan, mintha a csúcson lenne, de az üveg alján még két nap múlva is élt, erős 7 pont, minimum. Béresék dűlőszelektált furmintja intenzív fás, virágos jegyekkel nyitott orrban, ez később mézzel, citromfűvel egészült ki, kedvesen. Szájban kifejezetten koncentrált, vastag, de kissé darabos – az alkohol is kilóg, a fa is visz bele némi durvaságot. Az persze nem kérdés, hogy 2000 alatt óriási vétel, de ha valakinek kedve támadna megajándékozni valamelyik furminttal, inkább a Szepsyt kérném, erobertparker ide vagy oda. 6 és 7 pont között.

2007-es villányi kadarkák

A második csoport borai már közel egy éve 22 fokos lázban égtek, azonban különösebb ápolás nélkül is túlélték a megpróbáltatásokat. A 2007-es Malatinszky Le Sommelier azért már gránát színnel fogadott, de nem tűnt sem öregnek, sem oxidáltnak, csak végtelenül egyszerűnek. Málnás–málnacukros illat, puncsos édességgel súlyosbítva, szájban fehérboros struktúrával és aromákkal Mondhatnám, hogy elegáns, de inkább híg. Gyenge 4 pont. A hiányzó koncentrációt a Sauskától azonnal megkaptuk, a kadarkát annál kevésbé. Édesen gyümölcsös, kávés, nápolyis. Ragadós és direkt. A korty fás, édes és nagyon alkoholos, ugyanakkor sűrű és hosszú. Gyerekkoromban ilyesminek képzeltem a gumibogyószörpöt. Akkor még kevesebb alkohollal. Volt, aki vakon syrah-nak tippelte. 5 pont. A szörptől, kávétól és alkoholtól nem tudott elszakadni a Günzer Ördögárok sem teljesen. Az erőteljes hordófűszerek és az egészen szokatlan ribizliszörpös-mentolos aromák mellett a szép, élénk savak sem tudták borszerűvé tenni nekem a kortyot, pedig ebben a mennyiségileg kevés, de annál alattomosabban szárító tanninok is próbáltak segítségükre sietni. Egyszerre savanyú és lekváros. Nem mondom, hogy nem finom, de egészen valószínűtlen teremtés, 5 pont

2004-es villányi küvék

A következő hármas tagjai nemcsak idősebbek, de már közel két éve funkcionáltak szobadíszként, és mivel az évjárat sem túl fényes, értük aggódtam igazán. Ennek megfelelően a Tiffán Carissimae épphogy, de már túljutott a csúcsán. Orrban koros, a csokoládé mellett ragasztó és babérlevél, gyümölcs már sehol. Néha sajnos villan a zöldpaprika is. A korty savalapú, a többi összetevő már kopott valamennyit, bár a tanninok még így is húznak a végén. Vannak még értékei, de ez így már inkább 5 pont, mint 6. Sokkal jobban bírta szobafogságot Ifj. Gere Attila Finesse Cuvée-je. Klasszikus bordói házasítás 44% merlot-val, a Kopárral ellentétben tisztán a Kopárról. Nemes, összetett illat: bőrös animalitás, avar, eszpresszó, rumos dió. Kóstolva nagy testű, arányos bor, jó savakkal, érezhető sóssággal, hosszú utóízzel. A tannin lehetne valamivel finomabb, de hirtelen nem is tudom, ittam-e már jobb 2004-es hazai vöröset. Talán eléri a 8 pontot is. A 2004-es Kopáromat érlelhettem volna akárhol, dugósnak bizonyult ugyanis, így a nagy összevetés elmaradt. A nagyokkal ellentétben sajnos nem tudok a TCA mögé kóstolni, de úgy sejtem, a Finesse-szel nem tudta volna felvenni a versenyt.

Észak vs Dél

Ráadásképp megnéztünk még két tételt a hűtőből is, persze csak tudományos összehasonlítás végett. A választás a Rhone-völgyére esett; északot pedig Guigalék képviselték, egészen pontosan a birtok kastélyáról elnevezett Cote-Rotie 2005-ös évjárata. A Chateau d’Ampuis afféle lépcső, belépőbor a Guigal-szortiment felsőházába; a sima Cote-Rotie felett, de a legendás dűlőszelektáltak alatt helyezkedik el valahol. 7 dűlő termése, a syrah-n kívül 7% viognier-t is tartalmaz, a kritikusok pedig szerették az évjáratot, a WS 94, Parker 94-96 pontot vágott hozzá. Tudja, amit csak a legjobb északi borok tudnak: tökéletesen beérett, nincs benne semmi bizonytalanság, nem billen meg egy pillanatra sem, mégis hűvös, elegáns, izgalmas. Füstölt hús, égett gumi, szegfűszeges-borsos fűszeresség, mentolos frissesség. Kóstolva izmos, erőteljes bor, közepesnél nagyobb testtel, perfekt struktúrával, még fiatal, de jó tanninokkal, végig egyfajta különleges mentolos-borsos csípősséggel a kortyban. Sokkal jobb, mint az egyébként drágább 2002-es La Landonne, amit nemrég sikerült megkóstolnom. Persze a maga 80 eurójával ez sem olcsó. Nyolcas.
Hiába választottunk délről is neves ellenfelet, hiába tartják a Domaine du Vieux Télégraphe-t igaz ár-érték menőnek, Châteauneuf-du-Pape most labdába sem rúgott Cote-Rotie mellett. Igaz, a 2000-es La Crau (a birtok csúcsültetvénye) pontjai is jóval szerényebbek (WS85, RP91), ára is mérsékeltebb. Felismerhető grenache-os gyümölcsösség, főtt eperrel, konyakmeggyel, tisztán és intenzíven. Kóstolva is ezeket kapjuk, remek arányokkal, tulajdonképpen hibátlanul. De nincs mélység, nincs komplexitás, nincsenek váratlan húzások. Főtt eper van. Az meg 45 euróért kevés. Erős 6 pont.
 

Címkék: kadarka furmint gere attila villány gróf buttler béres portugieser szepsy malatinszky tiffán chateauneuf du pape günzer guigal sauska telegraph cote rotie

54 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr581794397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kóstolómester (törölt) 2010.02.27. 12:44:31

"van ugyan borhűtőm, de oda csak az értékesebb borok férnek, a többit a lakás (sokszor és sokféleképpen bemért) leghűvösebb pontjain fektetem."

Tanultam egy érdekességet egy hasonló helyzetű külföldi borbarátomtól:
Ő az ÖSSZES palackját vásárlás után azonnal 3 réteg újságpapírba tekeri, leragasztja majd filctollal feliratozza.

Hihetetlen hogy 3 év után kóstolt borok milyen tökéletesen jó állapotban voltak nála pedig egyszerűen egy sarokban tárolta őket.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2010.02.27. 13:15:22

Nem lehet, hogy Neil Martin Nem a Lőcse Furmintot, hanem a Tokaji Furmint Lőcse Dűlőt pontozta? Ez komoly félreértés lehet, bár abból még nem árulják a 2007-est, de nem tudom, miket mutogatnak egy ilyen Decanter kóstolón. Mindenesetre beszerzek egy Lőcse Furmintot, kíváncsi lettem rá. Az ár pedig korrekt. Szerintem Béresék akarják képviselni azt, amit többen is hiányolunk. Alacsony ár és korrekt borok a hétköznapokra.

Kóstolómester (törölt) 2010.02.27. 13:46:02

"mikor örömmel láttam, sikerült betölteni a piaci űrt: van már 50 euró feletti magyar portugieser, pinceáron."

Túl vagyok azon hogy bedőljek a Buttler marketingnek.
A gyászos és egyszerű 2005-ös Syrah trilógia csaknem 100 eurót kóstált annak idején.
Kezdő borász, kezdő borai, mondtam is a "kapitánynak" hogy nem kell terroir-t emlegetni mikor a tőkék még azt sem tudják hol vannak.
Makacs ember nagy mellénnyel. Most meg a Portugieser 15 ezer forintért?
Komikán túl.

kisgágó 2010.02.27. 14:57:24

A '04-es Finess 30 Eur környékén tényleg ajándék volt, a '06-ról nem is beszélve Szerencsés ember akinek van még belőle.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.27. 16:02:58

@Kóstolómester: nyilván a vérsznobok felé céloz Bukolyi úr, de a legutolsó hírek szerint a dolog pénzügyi egyenlege nem volt lelkesítő, megdőlt a hajó, gyámság alá kormányozták a kapitányt.
Ebben a műfajban Ráspi furmántosabbnak tűnik, jövőre talán már lesz bora csak 100 rugóért, csak előjegyzésre. Bár előbb még el kell nyomatni az aktuális Mátékat, remélhetőleg nem több tízezer palack készült belőle... LOL

balassa 2010.02.27. 16:30:59

Két éve fekszik 6 palack buttler portugieser a pincémben (13-14 fokon), bontottam hát én is egyet, mert kíváncsi lettem azonnal, hogy mi lehet vele: tiszta illat, komplex gyümölcs aromák, öregedésnek semmi nyomát nem találtam. Szerintem még fejlődni fog ez a bor. Dagadtos szerintem tényleg nem jól tárolod a boraidat! :) Este vendégek jönnek hozzánk, velük fogom meginni ami még marad addig a palackban! :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.27. 17:04:00

@Kóstolómester: nem oly rég jártam egy Syrah kóstolón és a 2006-os nálam messze a legjobbnak jött ki. Jól struktúrált, izgalmas bor.

Nekem furának tűnik ez a sznobosítás, amit említetek. A legutóbbi Decanterben David Bird nyilatkozott, hogy elvitték Bukolyihoz, és a 3 pince közül az egyik, ahol valaha is elsírta magát a borokon, a Bukolyié volt... csak gondoltam megemlítem. :)

ilCapitano 2010.02.27. 17:12:39

Alkoholisták, ha Villány kerül szóba, szinte sose látom Gere Tamás és Zsolt nevét a posztokban. Pedig nagyon szépen fejlődnek, érdemes lenne a 2006-os Aureus-t, vagy a 2003-as Cabernet Franc válogatás megkóstolnotok, mindkettő nagy bor (8 pont).

kisgágó 2010.02.27. 17:22:28

@akov:
örömében? vagy bánatában? nem mindegy....

ongroá 2010.02.27. 20:15:18

@Kóstolómester:

Olvass kicsit tovább Mester.
"...saját palackjaimat, melyeket tavaly vettem bőven négyezer alatt."

A jelenlegi 50+ eurós ár egyetlen kereskedő maradék készletének szól.
BTW A citált kereskedő honlapján található leírás utóiratát érdemes elolvasni: "PS: Az ár a bor nagyságának szól: mi ezzel a gesztussal rehabilitáljuk ezt a meg_nem_értett (sőt, többek által "lesajnált") borzsenit. Bízom benne, hogy egyetlen példány sem fog tőlünk elkelni, s így majd nekünk kell elfogyasztani a teljes 5 palackból álló készletet!"

Az én utóiratom: A nagy mellényről Te, Mesterünk igazán sokat tudhatsz. Közel áll hozzád.

Kóstolómester (törölt) 2010.02.27. 22:03:30

@ongroá:

La triste vérité est que vous avez probablement raison. Je mai ont plus réagi.
Je n'aime toujours pas Bukolyi et sa vinification.

Senki sem hibátlan, én sem.

smici74 2010.02.27. 22:06:09

Én is meg tudom erősíteni: az inkriminált ár nem a pince árképzése, Anti árazta így be, hogy senki se vegye meg - majd fél év múlva saját maga elfogyasztja őket.
Azt mondta, ha vesznek belőle, rögtön leveszi a netről.
Sajátos, nekem mégis tetsző elismerés egy bornak.

Különben is a piac törvénye egyértelmű: minden annyit ér, amiért megveszik!

Kóstolómester (törölt) 2010.02.27. 22:08:56

@akov:
"nem oly rég jártam egy Syrah kóstolón és a 2006-os nálam messze a legjobbnak jött ki. Jól struktúrált, izgalmas bor."

Erről mondj valami közelebbit ha lehet mert az elmúlt évben én a Syrah/Shiraz-nak szentelem a legnagyobb figyelmet és a három csalódást okozó 05-ös után nem foglalkoztam a 06-al. Van kóstolójegyzeted netán? Melyik kóstolón szerepelt?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.28. 00:33:05

@kifli: KG-ra gondolsz, a KOGART ház népboldogító ambíciókkal megáldott urára?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.28. 07:57:58

@Kóstolómester: "Je mai ont plus réagi." SAjnos több , mint 10 éve egyáltalán nem használok francia szavakat, így benne van a lehetőség, hogy most lebőgök, de nekem a fenti fordulat megfejthetetlen

Je n'aime toujours pas - ha azt akartad írni,hogy soha nem szerettem, én úgy írtam volna, hogy je n'aime jamais- a soha szerintem jobban hangzik direkt fordításban, mint úgy hogy letagadod a mindiget(toujours)
De kérdezzük meg Mistinguett kollégát, Ő mostanság jobban benne van, én tényleg mindent elfelejtettem 10 év alatt.

Buttler syrah 2006-csak fesztiválon kóstoltam , de nagyon tetszett, másoktól is eddig nagyon jókat hallottam felőle. Érdekesseg , fent említett fesztiválon az egyik 2005-öst is kóstoltam és nem igazán tetszett, a 06-os sokkal jobbnak tűnt. Szerintem megér egy próbát.

Kóstolómester (törölt) 2010.02.28. 09:13:38

@drbarta: Az én franciám is rozsdás, csak az itt lévő két franciás hizzászólóval szoktam gyakorolni.
Szóval azt szerettem volna mondani ongroá-nak hogy talán túlreagáltam a Buttler kérdést de a borait továbbra sem tartom etalonnak.

Szegediszomelijé 2010.02.28. 10:19:20

Ongroá megelőzött:-)Mondjuk dagadtosnak sem ártott volna ráklikkelni a tételre...
@Kóstolómester: A Buttler borok sztem is baromi drágák általában, legalábbis nekem, az én pénztárcámhoz. Más összehasonlításban már nem biztos. Az egri borászok egyértelműen elismerik Bukolyit, mint borászt. Nem ártana, ha miután kiosztottad az észt a somlói és tokaji borászoknak, különös tekintettel persze Szepsy Istvánra, az Egriekkel is megtennéd e kegyet (mert ezek szerint rájuk fér).

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.28. 11:00:21

@Kóstolómester: Értem én hogy mit akartál mondani franciául, de szerintem jónéhány hiba van benne.(szerintem ráadásul durva egymással össze nem férő szarvashibák)

A 2006-os Buttler syrah 5e alatti árával viszonylag jó vételnek minősül.

Kóstolómester (törölt) 2010.02.28. 12:02:33

@ironman: "Nem ártana, ha miután kiosztottad az észt a somlói és tokaji borászoknak, különös tekintettel persze Szepsy Istvánra, az Egriekkel is megtennéd e kegyet (mert ezek szerint rájuk fér)."

Régen beszéltünk vasember.
Sok a gond mindenfelé, szinte az összes borvidéken. Én hajlandó vagyok megvitatni bármit ami segít.

dagadtos 2010.02.28. 12:08:09

@ironman: Hogy érted, hogy ráklikkelni?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.28. 14:12:35

@dagadtos: Szerintem úgy értette, hogy a Buttler portugieser-re ha ráklikkelsz a pinceáron.hu oldalon, akkor látható, hogy ez a tétel azért annyi, mert "eladóinak" túl drága és személyes ahhoz, hogy beszerzési áron szórják szét a legutolsó megörzött palackokat. Köztudomású, hogy sokkalta olcsóbban hozzá lehetett jutni, amíg ténylegesen kereskedelmi forgalomban volt, tehát nem fair 50 Eurós borként kezelni.
A Buttlernak ez egyébként kifejezetten az olcsóbb vörösei közül való volt, nem is hiszem , hogy igazán hosszú távú érlelésre szánták, inkább azért (volt) kuriózum, hogy feltételezhetőleg megmutatta egy másik , koncentráltabb arcát a portugiesernek.
Nem mindig az adja meg egy bornak az újkori értékét, hogy mekkora potenciál van benne, a fiatalkori fogyasztási élmények is díjazandók, nemcsak az hogy x év múlva mi lesz...
Az árról annyit, hogy feltehetőleg a gyűjteményed egy-egy már egyáltalán nem kapható "gyöngyszemét" valószínűleg te sem beszerzési áron adnád tovább, ha vevő lenne rá...

dagadtos 2010.02.28. 14:36:05

@drbarta: természetesen ráklikkeltem, különben nem linkelem. A hivatkozás mellett a főszövegben is jeleztem, hogy nem ennyiért volt annak idején a piacon.
Nem fejtettem ki explicite, gondoltam érthető: szerintem arról az trendről mond el valamit ez a történet, amelyik szeret kéthavonta új világlegjobbborát kikiáltani Magyarországon, miközben olyan nemzetközileg megkerülhetetlen követelményeket, mint stabilitás vagy érlelhetőség figyelmen kívül hagy. Nem ritkán még ezek értékét is tagadja.

Sajnos én még mindig nem tudom tanulni a gránitot, nem hiszem hogy ezért jó, hogy vannak Szentesi-borok. Nem sírom el magam boroktól, ellenkező esetben súlyos mentális, esetleg hormonális problémákra gyanakodva orvoshoz fordulnék. Nem férek rá arra az egy kézre.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.28. 16:25:51

@dagadtos: Az érlelhetőség egy bornál az valami olyasmi lehet mint a földnél a kapálhatóság. Szinte látom is ahogy egy földet áruló tulajdonos azzal fényezi az eladó területet, hogy milyen frankón kapálható, sőt fel is ásható, akár éveken keresztül.

Az érlelés a borkészítés része (ráadásul költséges és időigényes része). Ideális esetben a termelő a palackozás után a megfelelő körülmények között tárolva érleli a bort és amikor úgy gondolja, hogy elérte azt az érettséget amit szeretne akkor kereskedelmi forgalomba engedi.

Ha egy bort olyan állapotban ad el a termelő a fogyasztónak, hogy az még nem alkalmas a fogyasztásra az olyan mintha a ruhaboltban csak összefércelt öltönyt árulnának, hogy majd a vevő elvégzi az utolsó öltéseket. Ebben az esetben én rendszerint eladási kényszert, piaci nyomást vagyis gazdasági szempontokat szoktam sejteni.

Szóval én érlelhetőség helyett eltarthatóságot mondanék, az meg rokonterep a stabilitással aminek a fontosságával tökéletesen egyet értek.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.28. 16:38:19

@dagadtos: Nekem már volt rá példa, hogy nemzetközileg elismert rhone vidéki termelő elismert vörösbora(WA92-94) mellett nagyon szépen mutatott egy Buttler. Ez mellett jónéhány egyéb tétele is igen magas szintet képvisel, és bátran berakhatóak szerintem egy közepesen erős nemzetközi sorba. Ettől még nem világlegjobb bora, de azért értékeit ne vonjuk kétségbe.

A hozzászólás második része ugye nem nekem szólt?
Gránit:nem szeretnék újra mineralitás-vitákat inditani, szerintem nem kellőképpen letisztult a mechanizmusa annak a jelenségnek, hogy a borok miként tesznek szert sajátos ásványos karakterükre, de valamiképpen biztosan!
És az általam kóstolt Szentesi-borokban érezhető egy csípős, szárazan köves karakter ,amit, akár csak közvetve, de talán írhatunk a gránitos talaj számlájára is.( talán legerősebben a vörösdinkában érződik, de a B-cuvée-ben is tisztességgel-szerintem próbálj rájuk, ha még nem tedted volna, ha már igen és nem tetszett akkor tekintsd tárgytalannak)

Szegediszomelijé 2010.02.28. 17:28:28

Érdekes adalék lehet: Az irígylésre méltó lengyel vinisfera honlap 3 nagy bejegyzésben mutat be egri borászatokat és kóstolási jegyzeteket itt:
www.vinisfera.pl/wino,755,149,0,0,F,news.html
Nagy örömömre, több borászatot és bort igen nagyra értékelnek 6 * -os rendszerükben. A megítélés abszolút nemzetközi mércével történik, a honlap igen jártas mindenféle nemzetközi vizeken, mint Burdundia, Bordeaux, Toszkána stb.
Én két éve Kaló Imrénél futottam össze 3 lengyel borújságíróval. Irígylem őket, mennyi helyen járnak, kóstolnak! Nagyon érdeklődőek voltak, és ahol tudták, a kóstolt borokat stílus szerint párosították külföldi borvidékekhez. Lehet, épp e honlapnál is szerzők, nem tudom. Nagyon tetszik a lengyelek eme lekes és nyílt érdeklődése a borok, és azon belül a magyar borok iránt is.

dagadtos 2010.02.28. 17:38:23

@drbarta: nekem is volt. A syrah-kat kifejezetten szeretem. Nem vontam kétségbe az értékeit, nem is akartam, nem tudom, ezt honnan vetted.

Az ásványokba én sem mennék bele, szerintem nem titok, hogy jóval kevésbé hiszek az ilyesmiben, mint szokás. Viszont azt mindenképp túlzásnak tartom, hogy azért értékelendő valakinek a munkássága, mert megtanulhatunk miatta egy követ.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.28. 18:36:19

@dagadtos: "Viszont azt mindenképp túlzásnak tartom, hogy azért értékelendő valakinek a munkássága, mert megtanulhatunk miatta egy követ."

Ezt mindenki más is túlzásnak tartaná szerintem. Még szerencse, hogy senki, sehol, soha nem állította, hogy Szentesi József érdemei között akár elsődleges lenne az, hogy általa megismerhetjük a gránitos alapú termőhelyet.

Azt hiszem, hogy az a magát művelt borivónak tartó fogyasztó aki nem tudja, hogy Szentesi József munkássága miért is értékelhető az a csekettőt nézte eddig és valószínűleg szatyorban élt.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.28. 20:18:02

@dagadtos: "szerintem arról az trendről mond el valamit ez a történet, amelyik szeret kéthavonta új világlegjobbborát kikiáltani Magyarországon, miközben olyan nemzetközileg megkerülhetetlen követelményeket, mint stabilitás vagy érlelhetőség figyelmen kívül hagy."

Én ezt úgy értelmeztem, főleg a postban is említett portugieser "kudarca" után, hogy a Buttlert is egy afféle hirtelenjött trend áltak méltatlanul világlegjobbborának kiáltott brand-nek tartod.
Erre reagáltam Buttler védelmében, de nem anyatigris jelleggel gondoltam, hanem csak pozitivumokat szerettem volna említeni, a fenti negatívumok okán.
Egyébként nem érzem, hogy vita lenne köztünk a tényállást tekintve, csak értelmezési problémák végett estleg, a posthoz meg gratulálok!

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.28. 22:32:38

@BZoltan: Te vagy a király, vazzeg!
cseh kettest nézte, meg szatyorban élt...
Boncz Géza forever!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.01. 01:04:35

Erősen az az érzésem, hogy a hobbiborászok kissé túl vannak értékelve errefelé. Pedig valószínűleg úgy könnyebb jót csinálni, hogy a költségvetés nem számít.
Hosszan idézhetném a neveket, akiknek a borai kultikus tárggyá váltak bizonyos körökben, miközben a borászati "vállalkozásuk" sokmilliós veszteséget termel. Nem évente, havonta. A boraik meg rettentő jók, igen, biztos, csak nem bírnak ki télen a nem túl meleg konyhánkban másfél hónapot megpimpósodás nélkül...
Szóval, nem azt mondom, hogy a borok értékelésénél figyelembe kellene venni a gazdaságosságot (két fürtöt szedek le egy hektárról LOL) is, viszont nem feltétlen kellene ezeket a - tiszteletreméltó - hobbistákat követendő példaképként állítani azon bortermelők elé, akik meg is szeretnének élni a munkájukból...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.01. 07:23:37

@Hepci: Kedves Hepci, lennél olyan kedves, hogy leírnád, pontosan mely "hobbi" borászokra és mely boraikra gondolsz?

Az általad felvetett témához pedig annyit hozzátennék, hogy szerintem pedig sokan megfeledkeznek arról, hogy a szőlészet-borászat az nem tőzsdei day-trade. A bortermelésbe fektetett tőke megtérülése igen sok idő és minél nagyobb minőséget tűz ki a gazda célnak annál hosszabb az befektetési időszak.

Súlyos tízmilliókba kerül egy-egy hektár hegyi szőlő telepítése, művelése mire az minőségi bort kezd el teremni. Gyakorlatilag több évtizedes megtérülésre lehet számítani egy új telepítés esetében.

Azt, hogy az értékelésnél szerinted figyelembe kell venni a bor gazdaságosságát egy furcsa felvetés. Sokan itt azt nem hajlandók az értékelésbe beleszámítani, hogy vegyszeres gyomirtóval mérgezte a gazda földet vagy kapált inkább.
De érdekelne, hogy te ezt hogy gondolod. Mondjuk 5 pontos egy bor, 3 rugóért, de egy másik ugyanolyan minőségű bor ami 8 rugóba kerül az már hat pont, mert azon már kaszál a termelő rendesen? :)

Amúgy azt sem értem, hogy egy bor gazdaságos megtermelése milyen összefüggésben van az eltarthatóságával.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.01. 09:09:08

@BZoltan: Nem, nem írok le egyetlen nevet és bort se. Tisztelem a "hobbistákat" és több ilyen borásszal jó viszonyban vagyok, nem akarok senkit megbántani (kivételesen). Amíg van rá pénzük, tegyék, amit tesznek, ez jó nekünk, fogyasztóknak. Kivéve azon eseteket, amikor a szűretlen, ultranaturális - és tényleg remek - borokat pár hét 20 fokon történt fektetés után bánatosan ki kell önteni a klotyóba.
Nem akartam ennyire sarkítani a dolgot, mint Te kérded, nyilván nem lehet a termelés körülményeit figyelembe venn a pontozásnál. Csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy vannak példák, amik elméleti értelemben talán követendők, mégse értelmes dolog elvárni a követésüket bárkitől, aki racionális alapokon szeretne működtetni egy borászati vállalkozást.
ha viszont így van, akkor követendő példa-e a követendő példa? Ez a kérdés. A gasztronómiában is, például (ott is vitázunk néha mindketten). Lehet-e követendő példa egy csúcsminőséget nyújtó étterem, amibe havi 20 millát tol be a tulajdonos?
Nem véletlen, hogy az Eged-hegy büszke kapitánya is pénzügyi infúzióra szorult, hasonlóan Lőrincz Györgyhöz és számos, más pályát megfutni készülő borászhoz...

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.03.01. 09:10:50

@dagadtos: kedves dagadtos...
érlelhetőséghez csak egy kérdés: vajon azok a minden strapát bíró csodaborok 20 maniért kaptak e valami jó kis tartósítást alkotóiktól, hogy bírják konyhád melegének kínvallatását?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.01. 09:51:02

@Hepci: Ha nem írsz konkrétumot akkor miért írsz bármit is? Ha van véleményed akkor vállad, ha pedig nem akarod vállalni akkor szerintem felesleges.

Szerintem amikor egy bort értékelünk akkor az érzékszervi élménynél érdemes tovább menni.

Azt meg tényleg és komolyan hidd el, hogy többféle gazdasági modellben lehet bort termelni. Egy 40-50 éves megtérüléssel számított befektetés az első felületes pillantásra ésszerűtlen hobbiborászatnak és értelmetlen pénznyelőnek látszat.

Nekem igazán elhiheted, hogy nem minden befektetésnek kell 1-2 éven belül megtérülnie. Ha az ember befektet akkor többszintű portfólióban gondolkodik és helyez el tőkét rövid távú és hosszú távú megtérüléssel is. Sőt, adott esetben lehet úgy is befektetni, hogy nem konkrétan az anyagi megtérülés a cél. Nem minden befektetésnek pénz a megtérülése. Például egy jó vacsorának az ára sem térül még, mégsem lehet azt mondani, hogy értelmetlen pénzt kiadni egy gasztroélményre. Vannak dolgok amiknek a hozama nem mérhető anyagilag. Közhelyesen mondhatnám azt is, hogy nem mindennek az értékmérője a pénz.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.01. 10:31:51

@BZoltan: Te is írtál már úgy dolgokat, hogy nem voltál hajlandó nevesíteni a konkrétumokat, határozottan emlékszem...
Miért és kinek lenne jó, ha leírnám, hogy XY termelő Z bora bizony, megpimpósodott 3 hét szobahőmérsékletű tárolás után?
Eszemben sincs azt gondolni, hogy egy befektetésnek 1-2 éven belül meg kell térülnie. Azt gondolom viszont, nem kellene olyan "modelleket" agyba-főbe dícsérni és követendő szakmai példaként teljesen kritikátlanul felmutatni, amikben a megtérülésnek a halvány sansza sincs meg.
Én is csináltam ilyet hobbiból (étterem). Némi idő után rájöttem, húsz év se lesz elég, hogy legalább nullára kijöjjön a napi működés mérlege (az lett volna a végcél, hehe). Na, akkor viszont azonnal abbahagytam...
Egyébként ezzel a hobbiborászkodással egyáltalán nem gondoltam Rád, hiszen nem ismerjük egymást. Láthattad, korábban én is megneveztem magam.
Üdv.: OG

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.01. 10:50:03

@Hepci: Szerintem vagy rosszul emlékszel, vagy félreértettél valamit. Bizonyos provokatív kérdésekre nem vagyok hajlandó nagy nyilvánosság előtt válaszolni. Ez nem ugyanaz a műfaj.

Azt meg továbbra is fenntartom, hogy léteznek olyan befektetések amiknek a megtérülése egy emberöltőn túl várható. Inkább örülnünk kellene, hogy a rohanó világunkban vannak akik hajlandók pénz, energiát és időt szánni olyan dolgokra amik több évtizedes távon teremtenek értéket.

Azt meg ismét csak hangsúlyozni tudom, hogy _NEM_ csak a pénz az érték. Sőt szerintem a pénz soha nem elsődleges érték.

Én alapvetően olyan borászati/szőlészeti vállalkozásokat szoktam elismerni ahol a befektető épphogy nem a pénzügyi megtérülés az elsődleges szempont, hanem mondjuk a környezettudatos termelés, a szőlőmunkás becsületének növelése és megélhetésének biztonsága, valamint minőségi és stílusbeli értékmentés, elfelejtett fajták ápolása.

Ha egy termelő tisztán és a környezetet kevésbé terhelő módon termel jó minőséget, biztosítja jópár szőlőmunkás családjának a megélhetését és olyan olyan borokat rak a fogyasztó elé amik a magyar bor sokoldalúságát és minőségi potenciálját mutatja be akkor az messze, de nagyon messze lényegesebb fegyvertény mint az, hogy mondjuk 20 év alatt megtérül a befektetése.

Mondom, a pénz nem érték. A pénz az csak egy eszköz, hogy értéket teremtsünk.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.03.01. 11:09:13

@Hepci: nem tehetted, tehát nem folytattad...
de ha nem lennének azok a borászok, akik pénzügyileg nem indokolható döntéseket hoznak, nem lennének olyan éttermek, akik a gazdaságosságra fittyethányva is működtetnek csúcskonyhát, akkor a parlagon sosem nőne virág...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.01. 11:18:40

@BZoltan: @ringsider: én mindig örülök minden gazdaságilag irracionális vállalkozásnak. Mert kínálnak nekem valamit, amit annyiért nem kaphatnék meg, ha valakik nem finanszíroznának gazdaságilag irracionális vállalkozásokat. :)
Veszem ezek borait, amíg nem szorulnak befektető bankárra (mert utána vége a dalnak), meglátogatom az éttermeiket, mielőbb (még bedőlés előtt). :)
Csak könyörgöm, ne mondjátok azokra, akik racionális tevékenységgel 30%-al rosszabbat kínálnak 30%-kal drágábban, viszont ebből élnek, hogy szarok, és mindenképp tekintsenek példaként az előbbiekre!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.03.01. 11:37:16

@kisgágó: jó a kérdés, természetesen örömében... :)

dagadtos 2010.03.01. 11:45:01

@ringsider: nem tudom sajnos kikóstolni az ilyesmit. Mindenesetre a konyhámról még nem esett szó!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.01. 11:53:45

@Hepci: Szerintem badarság irracionálisnak nevezni egy olyan vállalkozást ami nem a te gazdasági szemléleted alapján üzemel.

Üzleti racionalitás van sokféle. Az is egy racionalitás, hogy 10 éven belül nyereséget termel egy vállalkozás és az is egy racionalitás, hogy 50 év múlva fordul pénzügyi pluszba a rendszer. Szerintem egy értelmes befektetőnek többféle megtérüléssel és többféle kockázattal van összetett portfóliója.

Azt meg szerintem senki nem mondja, hogy példaként kellene bárkire tekinteni. Az viszont szerintem megkérdőjelezhetetlen tény, hogy egy hosszútávú célokkal induló tőkeerős borászat nagyobb eséllyel tud kompromisszummentes minőséget termelni mint az amelyik kevés tőkével és a gyors megtérülés kényszerével próbálkozik.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.01. 12:17:32

@BZoltan: nekem irracionális minden olyan vállalkozás, aminek a napi szintű pozitív egyenlege (nem a megtérülése!) az életemben nem remélhető. Kicsinyes és anyagias vagyok. :)
Azért örülök mindenkinek, aki ilyeneken erőlködik és abban látja élete értelmét, hogy pl. az alsógatyáját is betolja egy csúcsétterembe... Én még a nélkülözhetőbbik nyaralót se toltam be a Maligánba, amilyen pitiáner vagyok...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.01. 12:31:13

@Hepci: Nekem a mai nap már vidámabb lenne, ha elfogadnád, hogy nem mindenki számára a napi megélhetést szolgálja minden befektetés.

Szerintem amúgy a világ egy jobb hely lenne, ha többen terveznének akár több generációra előre.

Nem mellesleg aki szőlőt ültet az kénytelen tudomásul venni, hogy az az oltvány amit ma elültet az úgy 20-30 év múlva fog igazán jó bort adni. Innentől szerintem érdemes más szemmel nézni a borászati befektetéseket.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.01. 12:56:57

@BZoltan: szívesen elfogadok bármit, hogy vidámabb napod legyen, de miért nekem mondod ezeket, Zoltán? Én megtettem a magamét, betoltam hobbiból úgy 12 millát a Maligánba pár hónap alatt, megkerestem egy csomó Budapesten ismeretlen (kis)termelőt, vettem a boraikat. Majd sikerült a 12-ből mintegy 6-ot ki is vennem/mentenem... :)
Ha majd mindenki ennyit áldoz a hobbijára és mások kényeztetésére, átgondolom a további lehetséges invesztíciót. Na, semmiképp se a Maligánba...

kifli 2010.03.01. 13:06:30

@Hepci: megkérdezhettél volna engem. mindig mondtam, hogy a maligán eleátkozott hely. ezen a helyen étterem soha sem lesz nyreséges.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.01. 13:42:16

@Hepci: Azért mondtam neked, mert te vetetted fel a témát.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.03.01. 19:15:41

dagadtos,

Azért a gránitos dologhoz hozzátenném, hogy számomra nagyonis van jelentősége, mert azok a csodálatos savak, amik a legtöbb Szentesi bornak a gerincét (és így az egyensúlyát)adják, nem sok termőhelyen lehetségesek Magyarországon, sőt, nagyon kevésen. Jó hogy egy ilyen perfekcionista ilyen különleges termőhelyen dolgozik.

A hobbi-nem hobbi dologról meg az a véleményem, hogy bele lehet tolni nagy lóvét kacsalábonforgó kóstolótermekbe , földalatti katedrálisokba, hipertechnológiába is, meg bele lehet tolni különleges termőhelyekbe, hozamkorlátozásba, sok minőségi élőmunkába is, kérdés ki mit tart fontosabbnak.

meru 2010.03.01. 20:32:53

@BZoltan: Kösz az előző postban az extraktra vonatkozó válaszodat.

dagadtos 2010.03.02. 11:42:36

!HELYREIGAZÍTÁS! A posztban a villányi kadarkáknál eddig tévesen megjelenő "Malatinszky Tenkes" helyett valójában a 2007-es Malatinszky Le Sommelier Kadarkát kóstoltam. A hibáért elnézést kérek, javítottam.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.03.06. 18:57:02

@dagadtos: ...én is furán nézek a besírós alkeszekre, mert én besz*rni szoktam a borokon/pincékben, mondd, hová fordulhatok?

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.03.06. 19:06:02

OFF:
(merthogy picit a borokról lesz szó)

Igaz, hogy a Finesse alapanyaga nem az, mint a Kopáré, az előbbi dűlős, válogatott és ezáltal gondolom felettébb szűkösen rendelkezésre álló alapanyag, de...

ha már ennyire jót csinált a merlot-hangsúlyos Kopár alternatívával kísérletezve ifjabb Gere Attila, ráadásul a 2006-os Finesse vs Kopár összehasonlításnál szintén tartom a megállapítást,
plusz a Kopar 2006-ban a CS is elfoglalhatta végre méltó helyét 2%-kal,

nem lehet, hogy jobban előtérbe illene/kellene tolni az ifjabb mestert a reflektorfény felé?

Szinte sosem hallani róla, ha jól emlékszem, akkor még a Juniboron is Andrea volt a pincétől az új Kopárral... (mivel én nem tudtam elmenni, így elnézést, ha tévedek).
Pedig Attila az ifjú borász a családban, ha jól sejtem.
süti beállítások módosítása