Három évre eltiltotta az "egri" termékjelzés használatától a Vincze Borászat Kft-t Eger Város Hegyközségének Választmánya - írja az MTI nyomán Index anyánk. A határozat szerint jelentős kötelezettségszegés - hamisított bor előállítása, forgalmazása, továbbá a bor előállítására, tárolására, nyilvántartására, forgalomba hozatalára vonatkozó rendelkezések megszegése miatt rótta ki a szankciót a testület - közölte Tarsoly József egri hegybíró.
További büntetésként 20 ezer forint pénzbírsággal sújtotta a borászatot a választmány, illetve szintén három évre eltiltotta a mindenkor hatályos jogszabályi rendelkezésnek megfelelő eredet, vagy minőség-megjelölés alkalmazásától, az oltalom alatt álló eredet-megjelölést viselő bor, a védett eredetű bor és az oltalom alatt álló földrajzi jelzést viselő bor minőségjelölés alkalmazásától is.
Mint azt akkoriban megírtuk (először itt, majd itt is), a történtek előzménye, hogy a természetesnél több mint kétszer több glicerint talált szeptember végén az országos hírű egri Vincze borászat által vizsgálatra beküldött mintában a Borminősítő igazgatóság.
Kocsi Emília, a KBI igazgatóhelyettese akkor elmondta: a Vincze Borászat Kft. 6 palack eredetvédett egri bikavért küldött be az igazgatósághoz azért, hogy adjanak ki forgalomba hozatali engedélyt a mintával megegyező, 250 hektoliternyi, a pincészetében tárolt borra. Később viszont nem találták meg a megjelölt tételt a borász egri pincéjében.
Október közepén a KBI már nemcsak a Vincze pincészetből beküldött mintákban, hanem olyan borokban is talált glicerintöbbletet, amelyek akkor már kereskedelmi forgalomba kerültek. A többi között több, 2005-ös évjáratú Vincze Borban is, vagyis abból az évjáratból, amikor a szakember elnyerte az Év Bortermelője címet.
A KBI szerint a műszeres vizsgálat kimutatta, hogy minden esetben szintetikusan előállított glicerinnel próbálták a bort testesebbé tenni.
Az utolsó 100 komment: