Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Bécs legjobbjai II

Weltweinfestival - vörösek

2010.05.19. 08:00 - dagadtos

A hatalmas Bordeaux és Bourgogne szorításában nincs időm elmesélni, hogy a riojai Roda remek borokat készít, a csúcsot jelentő Cirsion (2007) például olyan sűrű, hogy talán még maga Bock József is belepirulna; hogy soha nem ittam syrah-t olyan sok és bántó tanninnal, mint a Chapoutier 2006-os Sizeranne és 2004-es Le Pavillon Hermitage-ai; hogy az itthon is kapható brandek közül a toszkán Tenuta di Biserno 2007-es csúcsborai (Il Pino és Biserno) megint kivételesen tetszettek jellegzetes  húsleveses-borsos aromáikkal, míg a Billecart-Salmonhoz továbbra sem vagyok eléggé ínyenc – bármennyire szeretik is a franciák belföldön, bármennyire nagyra tartja a szakma, nekem  még a top pezsgők is túl savasak, agresszívan buborékosak, sokkal szögletesebbek, mint a krémes és komplex Pol Rogerek, különösen a zseniális 2002-es Rosé; vagy hogy hiába nem szeretem a chilei borokat, a 2006-os Montes Folly gazdagságával, puhaságával még engem is ellágyított.

A Moric kékfrankosairól azonban muszáj megemlékeznem. Az eddigi legnagyobb nemzetközi karriert befutó osztrák vörösök paradox módon nem igazodnak semmiféle nemzetközi sztenderdhez, nem követik a stílust, melyre manapság szeretik kiszórni a 90 felettit. Velichék 2007-es blaufränkischei egytől-egyig tiszták, közepes testűek, savasak, szedres-áfonyás gyümölcsösségük mellé pedig erős fűszeresség (bors, kömény), illetve animalitás társult általában. Côte de Nuits kékfrankosok. Hogy az ilyen fokú kiegyensúlyozottság inkább erénynek vagy hibának számít, nem tudom, mindenesetre a szortiment alja is megkapta volna az erős hat pontot, de a teteje sem lépte volna át a hetest. A 20 eurós Moric és a két 50 euró feletti csúcsfrankos, a Neckenmarkter Alte Reben és a Lutzmannsburg Alte Reben között a különbségek minimálisnak látszottak, utóbbiakban több volt a mélység és a tannin, de nem robbantak akkorát, mint szerettem volna ilyen felvezetés után.

A Burgundiával kapcsolatban itt-ott kialakuló vitákat, véleményeket tekintve a Weltweinfestival középutas tapasztalatokat adott. Egyetlen rossz pinot noirt sem ittam, a mezőny minden egyes tagja elérte volna a hatost, ha pontozok, egy-kettőnél pedig még a nyolcas gondolata is felmerült bennem. 
A 60-70 eurós átlagár persze agyonüti az eufóriát, pórázon tartja a lelkesedést. Burgundia kiváló, Burgundia megkerülhetetlen, de tagadhatatlanul a világ legdrágább borvidéke.
Hasonlóan közhelyesnek és tanulságosnak tűnt az általános kép a borok karakterét illetően: a kóstolt pinot-k feszesek, savhangsúlyosak voltak, az itthon megszokottnál általában több tanninnal és neutrálisabb aromákkal. A Grand Cru pedig Grand Cru, megbízhatóbb minőséggel, markánsabb kontúrokkal, nagyobb egyéniséggel.
A nap felfedezettjévé a Daniel Rion & Fils lépett elő, a nem túl ismert birtok teljes sora village-boroktól Grand Cruig egységes és hibátlan volt, ráadásul az árakat is úgy-ahogy féken tartják (kb. 25 és 100 euró között). A Vosne-Romanée Les Beaux-Monts 2007-ese volt például az egyetlen Premier Cru, mely virágos-ásványos-málnás aromáival, perfekt arányaival, hosszúságával simán felvette a versenyt a Grand Cru borokkal. Nem nyűgözött le ennyire a sokkal nagyobb sztár Méo-Camuzet kínálata, a hírnévhez és az árhoz képest nekem túl sok volt a sav, túl kevés a koncentráció (Fixin 2008, Vosne-Romanée 2007, Nuits-Saint-Georges aux Murgers 1er cru 2007), leszámítva a finoman füstös 2008-as Clos de Vougeot Grand Crut, talán a fesztivál legmélyebb, legkomplexebb pinot-ját. A WEIN & CO-nál is kapható David Duband borai az érdekesen borsos-fémes 2007-es Charmes-Chambertin Grand Crun kívül nem maradtak túl emlékezetesek, a fehéreknél már emlegetett Bonneau du Martray 2007-es Cortonja még kissé kócosnak tűnt, és bár jó volt, a 90 eurót azért nem sikerült kipörgetnem belőle.

Mindig is úgy gondoltam, jobb elkerülni a félmegoldásokat, ha Bordeaux-ról van szó, azaz okosabb dolog a névből engedni valamelyest, mint másodborokba menekülni ugyanabból a pénzből. Meglepetések most sem értek, a 2006-os Chevalier de Lascombes túlzottan animális és meglehetősen keserű volt, a 2007-es Alter Ego de Palmer egyszerűen zöldnek tűnt, egyedül a tartalmasabb 2007-es Les Pagodes de Cos árnyalt valamit a képen. A birtokboroknál fordult a kocka,  ott éppen a már nálunk is többször megénekelt 2004-es Cos d'Estournel nem tudta tartani a lépést az egyívású Palmerrel – utóbbi már egészen összeállt, izgalmas kávés-szárított paradicsomos-meggyes aromáival, intenzív sósságával nálam a kóstoló vöröse lett. Korántsem tetszett ennyire a kisebb margaux-i sztár 2006-osa, a Lascombes ugyanis a szép kávés, karamelles illatok után szájban roppant keménynek mutatkozott, elsöpörtek mindent a tanninok, nem úgy az orrban egészen hasonló Smith-Haut-Lafitte-nál, ami a fehérek után itt a vörösek között is nagyot villantott.

Legjobbak

Legjobb fehérbor: Chateau Smith-Haut-Lafitte 2007, Bonneau du Martray Corton-Charlemagne GC 2007
Legjobb vörösbor: Chateau Palmer 2004,  Daniel Rion & Fils Vosne-Romanee Les Beaux-Monts  1er Cru 2007, Tenuta di Biserno Biserno 2007
Legjobb pezsgő: Pol Roger Rosé 2002
 

Címkék: bordeaux roda burgundia palmer montes moric cos d’estournel bonneau du martray weltweinfestival smith haut lafitte tenuta di biserno billecart salmon pol roger méo camuzet daniel rion & fils

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr962014516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ledzi 2010.05.19. 12:07:56

Nem tudsz véletlenül egy olyan oldalt ajánlani, ahol lehet rendelni ilyen borokat?

dagadtos 2010.05.19. 13:56:14

@Ledzi: Nehezet kérdezel, ha egy-egy konkrét bor érdekel, az általában nyomozást igényel, ráadásul mivel általában friss évjáratokat kóstoltunk, néhányat még nehéz is megtalálni a piacon, ha pont ugyanabból az évjáratból szeretnél rendelni.

Az első bekezdésből van, ami itthon is kapható, az itt felsoroltakat jellemzően a Bortársaság tartja. (Tenuta di Biserno, Billecart-Salmon, Montes).

Azokat az oldalakat írom csak le, ahonnan már vagy rendeltem, vagy más rendelt, és minden rendben ment:

A Moric borokhoz: weinshop24.at

Franciából nagyon jó: www.millesimes.com Persze minden nem lesz meg itt, pl. a Daniel Rion & Fils külön kutatást kíván. Csak banki átutalással fizethetünk magyarként, de nem volt még gondom vele, már többször rendeltem.

Rodából van egy kevés a nem túl olcsó www.vinexus.de oldalon (van kártyás fizetés, nagyon gyors szállítás korrekt áron), illetve már rendeltem innen is: www.hailshamcellars.com . Itt az ügyintézés nehézkes, a személyes levelezgetés elkerülhetetlen, a lista sokszor elavult, viszont vannak izgalmas borok a kínálatában, a szállítás pedig kifejezetten olcsó Angliához képest (20 font/12 palack). Kártyával is lehet fizetni.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.05.19. 20:08:30

Daniel Rion borai nekem is nagyon tetszettek, és érdekes módon én is a Les Beaux Monts-ot szúrtam ki, mint roppant szimpatikus tételt, mint azt valaki más is tette, és tán ezen a blogon meg is vitattuk.

Pol Rogernél pedig a két belövő NV pezsgő tette hirtelen igen magasra a lécet, tényleg rámtört a soruk legelején az érzés, hogy igen, a Champagne az Champagne...

Sajnos a best-of-Roda már a legvégére maradt, így a "igen jó anyag ám ez" gondolatánál nem sikerült határozottabb véleményre jutnom.

európai 2010.05.19. 22:39:46

Nagyon szépen köszönöm ezt a nagyszerű beszámolót. Nem állítom hogy burgundi szakértő lennék de a Meo-Camuzet boraihoz már többször volt szerencsém.

Kedves dagadtos, sajnálattal olvastam hogy nem nyűgözött le a borászat jelenlegi kínálata, ugyanakkor egy nem várt csvarral a végén kijelentetted hogy tőlük a 2008-as Clos de Vougeot Grand Cru talán a fesztivál legmélyebb, legkomplexebb pinot-ja volt. Ezt jólesett olvasni.

Nagyon szépen összefoglaltad a kóstoló eseményeit, mégegyszer, köszönöm.

kukko 2010.05.20. 13:16:24

A fesztivál legjobb fehérborai között természetesen ott a helye Szepsy borainak is! Természetesen megértem, hogy egy nemzetközi fesztiválra kiutazva inkább olyan tételeket kóstol az ember, amiket itthon nem igazán tud, de én elcsábultam.
Vörösök között még megemlíteném az 1999-es Chateau Palmert is, ami természetesen nem mutatta az öregedés jeleit.

shiraz 2010.05.21. 14:37:46

Attila,
ha tetszett a 04-es Palmer, ajánlom a 05-öst. én nagy kritikusa vagyok Bordeaux-nak, de az a bor nagyon komoly. tavaly a 130 Bordeaux-i 2005-öst felvonultató Annual Claret Tastingen nálam simán verte a az összes 1er cru-t.
üdv
KA

dagadtos 2010.05.21. 18:13:09

@európai: én is köszönöm a dicséretet. A Meo-Camuzet-nél őszintén szőlva a sor maga is kicsit csalódás volt, reméltem, hogy az anyagilag nehezebben elérhető tételeikből is hoznak. A két 2007-es egyszerűen vékony volt nekem, ezzel nem értett mindenki egyet, én viszont határozottan többet vártam. A Clos de Vougeot tényleg nagyon jó volt, még az ár is elfogadható, szerintem.

@kukko: direkt hagytam ki a 99-est, amit én kóstoltam, egyértelműen öreg volt, de később másik palacknál hallottam ellenvéleményt, így inkább nem írtam le. Az enyémet vakon odadugtam AG orra alá (de utálom, ha valaki velem játszik ilyet!), és egyből rámondta, hogy túl a csúcson, jóval.

@shiraz: hidd el, szívesen megkóstolnám, de a 250 eurós ár már nagyon fájdalmas. 150 euró felett még kivételes alkalmakra sem szoktam bort venni, kóstolóra is csak nagyon ritkán. Ha lesz lehetőségem, mindenképp megnézem, a két 2005-ös 1er cru után, amiket kóstoltam, el sem tudom akkor képzelni, ez mit tud. A 2007-es tetszett a mondovinón, ez még jobb volt, és van egy 2001-es, amit júniusban csapra verünk, ha minden igaz.

shiraz 2010.05.25. 13:24:54

@dagadtos:
háát Bordeaux kiemelt nevei piszokdrágák... én sem venném meg ennyiért.
ha tudsz ősszel kimenni londonba az Annual Claret Tasting nevű eseményre, ott átlagos belépőért cserébe megkóstolhatod több mint 100 birtok borát.
süti beállítások módosítása