Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Brunello di Monte San Giorgio

2HA Tabunello 2008

2010.10.06. 06:00 - palack

Mégiscsak volt valami értelme az idétlen pöttyöknek, ha nem is úgy, ahogy azt megálmodói gondolták. Annak idején ugyanis többen felkaptuk a fejünk a szentgyörgy-hegyi terroirt hűen tükröző sangiovese felbukkanására. Tényleg csak bukkanás volt, hiszen – alighanem ennek köszönhetően is – igen gyorsan elfogyott az addig ismeretlen pince „extraszűz” bora, ami persze 284 palackos mennyiségnél azért annyire nem megdöbbentő jelenség. A következő évjáratot és a borok mögötti embert, Török Csabát most szeptemberben a Várban ismerhettem meg, már csak ezért is érdemes volt kimennem.

Végigkóstoltam a 2008-as sort, ez a 2HA birtok esetében két fehéret és két vöröset jelent. Az olaszrizling és a szürkebarát számomra egyértelműen magán viseli az induló birtokok talán elkerülhetetlen gyermekbetegségét: az új hordók nagyon rájuk telepszenek. Amit viszont sikerült kihámozni a faréteg alól, az határozottan bíztatónak tűnt a jövőre nézve. A vöröseket sem tippelném tartályosnak, viszont ők már most más ligában játszanak: a cabernet nagyon tetszett, a sangiovese-be pedig egyszerűen beleszerettem. Legszívesebben nem is mozdultam volna a Balaton Borgaléria standjától jó ideig, bár a tizenötödik visszakóstolásnál azért már biztos furcsán néztek volna rám.

Pedig nem igazán emlékeztet arra, amit erről a fajtáról szerény tapasztalatom alapján jellemzőként elkönyveltem magamban, dagadtos barátom is inkább pinot-nak gondolta volna, ha nem látja a címkét. Vajon a terroir vagy valami más okozza a markáns különbséget?

Színe már-már silleresen téglavörös terracottába hajló opálossággal. Illata közepesnél intenzívebb, igen vonzó elegye gyümölcsös, virágos, hordós és ásványos jegyeknek. Karakterében hasonlít a Ráspi-borokra: őszibarack, kakaó, eper, langyos szikla és egy kis ibolya szippantható ki a pohárból. Kedves, természetes és szép: magasra teszi a lécet – már orrban. Nem lesz ez végül baj, ugyanis szájban maradéktalanul teljesíti egy pillanattal korábban tett ígéreteit. Közepes testű, nagyon finom, remek struktúrájú, sűrű szövésű bort kóstolhatunk. Élénk, játékos és rendkívül jóízű savai mellé némi érett de határozott tannin is felzárkózik. Kell is ez, hogy mesterien ellenpontozza a korty közepén felbukkanó gyümölcsös, hordófűszeres édességet. Az alkohol is megmutatja magát ilyenkor bátran, szerencsére azért nem szemtelenül. Utóíze hosszú, lehetne akár egy fokkal intenzívebb is. Igazi örömbor: nagyon jó inni, csúszik rettentően, érdemes azonban egy cseppet jobban is odafigyelni rá, mert szép és élénk színei mellett izgalmas rétegei is vannak. És ez a következő évjáratokban reményeim szerint és alighanem egyre inkább így lesz majd, ahogy öregednek és bölcsebbé válnak a tőkék. Ő most a hét pont legteteje, azzal a személyes megjegyzéssel, hogy ennyire talán még sosem habarodtam bele hétpontos borba, az élmény nyolcas volt.

Mindössze 550 palack készült belőle, így hamar el fog fogyni annak ellenére, hogy bizony nem olcsó. Mégis azt mondom: az életigenlés fénye bőven megér ennyit.

A képeket innen és innen vettem.

Címkék: balaton kóstolás vörös hétpontos nyolcpontos sangiovese 2008 szentgyörgyhegy 2ha

69 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr482348614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fugu 2010.10.06. 07:34:24

Akkor,és ott nem nyűgözött le, (ebben csöppnyi szerepe lehetett a "corvinumos" hölgynek is, mivel kóstolómennyiséget nem ad, mert "nem tud vele elszámolni", viszont a 15 jegyes bor féldecije nála nyolc jegy. Azzal bizonyára már könnyebb elszámolni.) de már annyian dicsérték, hogy vennem kell egy palackkal, és újra meg kell vizsgálnom. A "Cabernet viszont egyértelműen izgalmas tétel, ajánlom figyelmetekbe! 90% cabernet franc, 5% petit verdot, 5% sangiovese. Csaba borai hamarosan kóstolhatóak lesznek az alkeszen gyakran emlegetett kedvenc vinotékámban.

borispán 2010.10.06. 09:30:11

Nagyon gyorsan váltogatod szerelmeidet, kedves Alföldi. Tegnap a Languedocba voltál szerelmes, ma pedig ebbe a sangiovesebe. Fugunak látod ez távolról sem volt szerelem...
Kiváncsian várom múzsád újabb ihletését.

dalton1 2010.10.06. 09:43:55

Mondjuk ebbe a borba palack lett szerelmes...:)

borispán 2010.10.06. 09:50:36

@dalton1: Borfatale...akkor ez már egy szerelmi háromszög. Lehet hogy palack a nagyszerűen felcímkézett borospalackba lett szerelmes.

palack 2010.10.06. 10:15:32

@borispán: Languedoc - AM, illetve Tabunello - palack: ez akárhogy számolom inkább négyszög. Borban egyébként is megbocsáthatóbb lenne a csapodárság, az pedig kifejezetten jó (nemcsak bor esetében), hogy nem mind ugyanabba vagyunk szerelmesek.

Az viszont érdekelne, miből gondolod, hogy cimke alapján lelkesedem?

marvin__42 2010.10.06. 10:22:52

Tetszett a cím - eltartott egy darabig, mire leesett, mit is jelent...
A bor is biztos tetszene, már sokan írtak róla szépeket, de tényleg nem olcsó, hát ez van. Majd valami mással életigenlek :-)

~Balaton~ 2010.10.06. 10:53:11

Kóstoltam a bort. Nekem is tetszett. Örülnék neki azonban, ha ez az olasz fajta továbbra is tabu maradna a Balatonon. Van elég baja már a magyar borvidékeknek a túlzott fajtaválasztékkal. A külföld rajtunk röhög, illetve duzzad a büszkeségtől, hogy nála jobbat keleten se tudnak, hiszen őket másoljuk. Az egész ágazat egy gyökerek nélküli, divatmajmoló, hobbikertészetre hasonlít. Az ilyen dolgokra nem lehet már ráhúzni, hogy a "sokszínűség az érték".
Ha lenne Furmint Sauternes-ben lehet, hogy sokkal jobban teljesítene, mint bármelyik helyi fajta, de az ziher, hogy egy francia gazda sem kockáztatná az évszázados borvidéki arculatot egy önző kísérletért.
Kéne már egy borászok közötti "gentlemen's agreement" arról, hogy milyen fajtákkal lehet foglalkozni.

Remélem, hogy ennek a bornak a sikerét nem követik máshol újabb telepítések.

borispán 2010.10.06. 11:42:08

@~Balaton~: Mitől félsz? A sangiovese különben rövid élettartamú bort ad általában, a szupertoszkánok húsz-harmincezer fölött nagyon jók de a 10 euros sangiovese unalmas. A balatoni vörösborokat én nem bírom, a Ranoldert sem.
Palack: Ez a címke nekem nagyon tetszik, már azért is megvenném! Te amúgy is csendes, szemlélődő típus vagy, gondoltam boztos tetszik neked is.

fugu 2010.10.06. 13:26:21

@~Balaton~: Na, itt indulhat az igazi vita! Ez ám az izgalmas kérdés! Már a Kreinbacher syrah is kiverte itt-ott a biztosítékot. Én mégis örülök, hogy vannak ilyen póbálkozások! Bocs!

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.10.06. 14:53:27

@~Balaton~: azért tegyük hozzá, hogy minden borvidéken sokkal több cucc készül, mint amit lepalackoznak - csak egy csomó izgalmas apróságot megtartanak a gazdák maguknak. (pl AM nyári kirándulásán az édes, fehér CdP, Biondi-Santi rosato-ja, satöbbi)
Szerintem kísérletezgetnek eleget külföldön is, hogy az ausztrál nebbioloról és kékfrankosról már ne is beszéljünk, ráadásul egy csomó mindenről az is kiderült, hogy érdemes volt vele próbálkozni.

Persze elfogadhatóbb lenne minden, ha mi is megtaláltuk volna már a saját hagyományainkat :)

tunderninja 2010.10.06. 16:00:45

Szerintem jó az,hogy ha valaki érdekes fajokkal próbálkozik,mely fajok benne vannak a világ élvonalaiban.
Nekem a meglátásom,hogy ha nekem is lenne tőkém,hogy létrehozzak egy borászatot,én se egy 30.-ik Sauvignon Blanc-t,vagy egy 28.-ik Chardonnay-t telepítenék.
Ő is tiszteletet és hagyományt(Olaszrizling) megőrízve kísérletezik(Sangiovese).
Az,hogy a magyar borászat egy nem kitaposott úton halad és dolgozik az is biztos.Az útkeresés az szerintem folyamatosan fennáll,egyenlőre.
Ez elmúlt időket tekintve most már vannak olyan fajták,amit bátran lehet telepíteni,vannak olyan fajták amiket telepítenek de minek?és lesznek azok a fajták amik telepítésre várnak,vagy már kísérleteznek vele.
Örülök neki,hogy volt szerencsém kóstolni ezt a bort és igazán kitűnőnek találtam.
Szerintem ez az igazán életszagú,ha valami jó azt el kell fogadni és lehet szeretni,ha valami nem jó azt ki kell önteni.
Az meg,hogy mi mennyibe kerül itthon abba ne menjünk bele.Az már monetáris fórum.
Szerintem igazán egyedi ez a bor és mi akik azért ledöntöttünk már a nyelőcsövünkön egy pár 100litert:DMi ilyen kis gyöngyszemekre vágyunk.Valljuk be őszintén ki kiváncsi egy 57-ik Irsai Olivérra,ha olyan vízekre szeretnénk utazni,hogy valami mást valami különlegest szeretnék kóstolni.Erre itt van ő és más társaik,és ha még ez igazán jó is,akkor mi is a baj?
Szerintem semmi.Pont ezt keressük a különlegest,az ember ilyen és a borivó ember is ilyen.
peace

~Balaton~ 2010.10.06. 18:40:58

@fugu: A Kreinbacher Syrah az nem ugyanaz. Ott nem volt előtte egy kékszőlő fajta sem. Meg tudom érteni őket, hogy egy olyan piacon, ahol a vörösbornak nagyobb a presztízse és könnyebben eladható választékbővítésként bevettek egy kékszőlőt a hagyományos fajták mellé.
De a Balatonon más a helyzet. Ott fajták jönnek, mennek, követik a divatot, degradálják a régió hagyományait, rontják a borok presztízsét és nem úgy tűnik, hogy a folyamat a közeljövőben megállna.

~Balaton~ 2010.10.06. 20:30:55

@Szomjas Gödény:
Ott a pont az utolsó mondatodban.
Elsősorban én is erre gondoltam.

@tunderninja: Persze kísérletezni jó dolog és valószínűleg jelen pillanatban a 2HA számára ez a bor egy hatalmas üzlet, aranyáron mérik.
Egy valamit azonban nem veszel figyelembe. Ezek a tőkék 5-10-20 év múlva is ott lesznek és teremni fognak. Ennek a bornak a sikere újdonság erejében rejlik, érdekesség. De vajon 5 év múlva is így lesz? Érdekelni fogja a borértő elitet ez a Sangiovese az ötödik évjárat után, vagy inkább más "újdonságokra" fogja fenni a fogát? Én sejtem a választ. Láttuk ezt már a Cabernet-k, a Pinot és legújabban a Syrah esetében.

Kísérletezni jó dolog. De szerintem inkább régi, helyi fajtákkal kéne, mert újdonságértékük mellett ezek tudnak valamit, amit ez a Sangiovese nem: hitelesek.

Daeril 2010.10.06. 20:45:17

@~Balaton~: ha lenne Szent-György hegy AOC akkor ennek a bornak a címkéjére nem lehetne valószínűleg felírni, hogy Szent-György hegyi. Valszeg balatonfelvidékiként lenne feltüntetve és ha és amennyiben finom (én nem kóstoltam sajnos) akkor senkit nem érdekelne ez...

borispán 2010.10.06. 21:03:40

@Szomjas Gödény: Megvan a saját balatoni hagyomány, láthatod a nagy BB poszteren az Interspar parkolójában, ott fogja a félédes vörösborral telt poharat a pirosruhás jó nő. Ennyi.

borispán 2010.10.06. 21:12:27

@~Balaton~: Mintha dühös lennél erre a balatoni sangiovesere. Pedig szükség van rá mert a balatoni vörösborok szarok. A legbosszantóbb az hogy egy-két évig jól néznek ki, aztán összezuhannak, nem érdemes, és nem is lehet érlelni őket.
Esetleg görög, vörösboros fajtákat kéne telepíteni, talán az bejön mert a balatoni pinot málnaszörp meg az el****ott cabernet áfonyalekvártól kiráz a háromezerforintos hideg.

ambrusqkac 2010.10.06. 22:11:21

Érdekes téma elgondolkodtató és tanulságos kommentekkel. Azonban szerintem lenne egy téma, mely sokkal fontosabb. Mi a helyzet Somlón a hétfői események után? A médiából nem egyértelmű, hogy ez a szennyezés mekkora területen terült szét és mennyire közelítette meg a Somlót.

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.10.07. 01:08:35

@ambrusqkac: Pontosan, hogy hat az iszap Somlóra?

Török Csaba 2 Ha-ját szeretjük!

borpancsoló 2010.10.07. 07:18:55

@borispán: Nem azért szarok a balatoni vörösborok, mert nem is oda valók? (mondjuk most főként a felvidékre gondolok)
Úgy értem; én mindig elcsodálkozom, amikor a Badacsonytól 10km-re a Káli-medencében azért mondanak le borkóstolót, mert nincs vörösbor a sorban.
Én ezt nem is értem. Tokajban miért nincs vörösbor? Tudom, hogy unalmas amit szajkózom, de miért nem lehet a letisztulás felé haladni Magyarországon, miért kell folyton feltalálni a melegvizet? Villányban a kékszőlő érzi jól magát, nálunk meg a fehér. Az ad - országos viszonylatban - kiugróan jó minőséget. Pont.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.10.07. 07:33:22

Főleg azért ugrom erre a dologra, mert nálunk a Mátrában is ez a helyzet.

Amennyire tudom, a filoxéra előtt kb hasonló súllyal voltak a Balaton környékén kékszőlők is, mint fehérek. De kb 4 éve írt erről egy kimerítő, alapos cikket Roznik Ferenc a Borbarátban, mármint a balatoni vörösökről. Nekem en bloc a kedvenc magyar vörösborrégióm (Jásdi, Villa Tolnay, Kreinbacher, Légli Géza főleg). Nameg az itt főszereplő Tabunello 07-ese, amitől tavaly elájultam amikor megkóstoltam.

Nálunk a Mátrában még ilyenebb a helyzet: a legtöbbek fejében úgy él, hogy ez egy echte fehérboros borvidék, voltak kollégák akik a fejüket csóválták hogy mi mégis próbálkozunk vörösökkel is.
Ehhez képest a filoxéra előtt a kadarka volt a borvidékünk legfontosabb fajtája évszázadokon keresztül. Ma pedig nem engedélyezett fajta:(
Számomra pedig érzelmi értelemben meghatározóbb a filoxéra, vagy a 2.VH előtti borvilág hagyományainak újrafelfedezése, orientációs hatása, mint a 20 század főleg második feléé.

Természetesen nem azt mondom hogy akkor oltsák át azonnal a balatoni szőlők felét vörösre, de kísérletezni miért ne lehetne? Főleg ha ilyen fantasztikusak ezek a kísérletek - legalábbis pár közülük.

borispán 2010.10.07. 07:46:39

@ambrusqkac: A Somló dombon van b**zd meg! Olyan magas talán nem lesz ez a tetű iszap.

borispán 2010.10.07. 07:58:28

@borpancsoló >>: Hogy a francba ne lenne vörösbor Tokajban?

www.azuzlettars.hu/dugohuzo0506

Ha ilyen vacakul megy tovább a régióban, átolthatnák az összes szőlőt vörösnek, végre lenne a Balatonnak vetélytársa. Tokaji ausbruch. Vissza a monarchiába.

borispán 2010.10.07. 08:09:23

@pinotnoir_777: Alföldi szerelmes lett, te meg elájultál. Ez a sangiovese egyre jobban szédíti az embert! Egyre furábban viselkedtek. Van már valaki aki összeesett vagy elsírta magát?
A Villa Tolnay fehérek szuperek, a vörösek felejthetők, a svájci mágus is csak ember. A Kreinbacherék egyetlen gyenge vörösborától nem kell hátraszaltót ugrani, a Ranolder meg célt tévesztett a gyengécske merlot-CF küvével együtt.

borpancsoló 2010.10.07. 08:44:31

@borispán: aztakurva :) Mindig érik meglepetések az embert :)

ambrusqkac 2010.10.07. 08:47:38

@borispán: Tegyük fel, hogy a legrosszabb scenárió jön be, hogy Kolontártól Tüskevárig a terület egy évtizedeken át életképtelen félnukleáris vörös sivataggá alakul, ahonnan száraz időben a szél 10 kilométerekre hordja a szennyező port. (nézzétek meg google maps-on hol is volt ez pontosan) A legnagyobb település, Devecser és még több falu kihal, elköltöznek az emberek. Innentől eltűnik a potenciális Somló környéki turisztikai infrastruktúra és a munkaerő. Éveken át tiltakoztak a tokajiak a szalmaerőmű ellen. Nekem ez az ajkai történet legalább olyan veszélyesnek tűnik.

borpancsoló 2010.10.07. 08:48:48

@ambrusqkac: Majd inkább az esetlegesen keletkező iszapportól lehet félni, de őszintén szólva nem hiszem, hogy ilyenkor, ilyen esetben a szőlő sorsa érdekel-e valakit. (Engem még az érintettség ellenére sem)

ambrusqkac 2010.10.07. 08:50:31

@Borkandúr: bocs! igazából ezt a választ neked szántam nem pedig ispánnak, aki irritáló stílusával és egyszerűségével, sokszor saját magának ellentmondó kommentjeivel válaszra sem érdemes.

borpancsoló 2010.10.07. 08:54:30

@ambrusqkac: Az a baj, hogy száraz időben sokkal tovább el tudja szálítani a szél ezt a nehézfémes szutykot.

Az biztos, hogy az érintett földeken a következő évtizedekben nem lesz virágzó mezőgazdaság; bár a TV-ben azt mondta egy okos ember, hogy a következő két évben nem javasolja gumós, gyökeres növények termesztését.

Többek közt ez is leverte nálam a biztit. Meg hogy nem kell félni a lúgtól (PH13!)és az iszaptól, de azértv égessék el a ruhákat.

A tájéloztatás ma is olyan szinten van, mint Csernobilnál. (Mossák meg a salátát)

tunderninja 2010.10.07. 08:59:58

@~Balaton~: Hatalmas üzlet.Nem tudom,hogy ma a borászatban mit lehet nevezni hatalmas üzletnek ma Magyarországon,szerintem kb 5-6 olyan cég van akinél ez helytáll.
Utalva az előző bejegyzésemnél mi mennyibe kerül abba ne menjünk bele.Főleg ebben az országban.Ennek ez az ára.Ennyi.
A Sangiovese ugyanolyan ősi fajta,mint azok a fajták amik a filoxéra vész előtt éltek a szőlőskertekben,vagy lehet ősibb is.Ez számomra hiteles.Ahogy a tőkék öregedni fognak akkor remélhetőleg még nagyobb és egyedibb bort fog adni,akkor és itt visszatérnék a pénzre,sokkalta elérhetőbb áron vásárolok Sangioveset.
Az,hogy a 2Ha pince csinált egy ilyet,és ez még jól sikerült is,tudom,hogy jószokáshoz(magyar sajátosság) híven vannak a környezetében irigykedők.Egyszer érdemes lenne elmenned megnézni az ültetvényeit megnézned a pincéjét,beszélgetned egy kicsit az emberrel magával.Látnád mekkora alázat,tisztelet van a szőlő iránt.
Ezek a feltörekvő kis pincék az ország minden tájáról,nagyon örömmel veszem őket,mindegyikük akik leraknak az asztalra tiszteséges ,jó,- esetekben különleges dolgokat nekem ez tetszik.Ezek a kis pincék értéket, munkát teremtenek kis családoknak.
Minket fogyasztókat meg elbűvölnek,hogy lehet itt ilyet is?Azta,eddig miért nem lehetett.

borispán 2010.10.07. 09:24:49

@ambrusqkac: "...a terület egy évtizedeken át életképtelen félnukleáris vörös sivataggá alakul..."

Hát ez mi? Kivetted Éli könyvét a videótékából?

~Balaton~ 2010.10.07. 12:05:24

@tunderninja: ne aggódj, nem az irigység beszél belőlem, nincs semmi okom rá.

Igazad van, az hogy "hatalmas üzlet" túlzás volt részemről. Én inkább attól tartok, hogy mert van egy piaci szempontból jelenleg sikeres példa, az egy sor más termelőt arra ösztönözhet, hogy kövesse. Lehet három-négy év múlva már egy féltucat pince fog ilyen bort felmutatni, szépen lassan elvész az újdonságérték, betömődik a rés a piacon és a M,CS,CF,PN,Sy fajták után kipipálhatjuk a Sangioveset is, mint a 20 éves fajtagyüjtemény újabb tagját. Végül a most éljenző borértő elit megunja, elkezd fintorogni, hogy mi értelme is volt ennek az egésznek, a csalódott termelők meg készíthetik az újabb még cifrább összetételű és még cifrább nevű házasításokat, vagy nézhetnek újabb "újdonságok" után. Én amondó vagyok, hogy újdonságértéket lehet más, hitelesebb módon is előállítani. Mondjuk régi, a borvidékről eltűnt fajtákkal, új művelésmóddal, más klónokkal. Ez egy hosszabb és munkásabb feladat, de ez történt az elmúlt 50-100 évben tőlünk nyugatra is. Hosszú távon jobban megéri mind a borásznak, mind a régiónak, mert terméke egyedi és eladható marad, mind itthon, mind külföldön.
Elnézést a fröcsögésért, be is fogom a szám. Mint mondtam, a bort kóstoltam és tetszett. Gratulálok a birtoknak az elért eredménykehez, de örvendetes lenne, ha végre megindulna egy piaci szempontból racionálisabb, letisztulási folyamat ezen a téren, mert én hiszek abban, hogy a Balatonnak fontosabb küldetése van, mint hogy a magyar Midi-vé váljon.

cabernet's son 2010.10.07. 12:39:13

@~Balaton~: Èn örülök a Sangiovese Grosso megjelenésének Magyarországon. Az olaszok által megszterettem és kíváncsi vagyok, mit mutat Magyarországon. Remélem lesz is valaha szerencsém hozzá és ha igazán jó bor, akkor nálam nem megy át egyhamar unalmasba sem. Nem hiszem egyébként, hogy a nemzetközi piacokon való megjelenésre szánták ezeket a tökéket. kis hazánk belsö kínálatát viszont megfelelöképpen színesítheti.

takács bálint - zsebtévé 2010.10.07. 18:13:54

@ambrusqkac: Borispán stílusa (meg a kép a neve mellett) KóstiMesti-re emlékeztet.

tb-zstv

ambrusqkac 2010.10.07. 18:57:39

@takács bálint - zsebtévé:
Mesti amellett, hogy nagyszájú volt, profi és tartalmas kommenteket írt, míg utóbbit Borispánról nem mondanám.

Mestivel nem tudom mi van. Biztos a sok kormányzati munka mellett nem jut ideje netezni:)

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.10.07. 22:25:45

borispán,

Megint okosabb lettem, ezek szerint gyökeresen szar az ízlésem.
Neked mik a kedvenc magyar vörösboraid, komolyan szeretném tudni?!

borispán 2010.10.07. 22:35:32

@pinotnoir_777: Miért lenne szar az izlésed? Egy pocsék borvidék legjobb vörösborait választottad.
Én Taklerben és Bockban utazom.

borpancsoló 2010.10.08. 11:08:00

@borispán: Egy pocsék borvidék?! Fejtsd már ki ezt bővebben! Azt is, hogy Te mit értesz a "BORVIDÉK" szó alatt?

borispán 2010.10.08. 11:32:58

@borpancsoló >>: A szűkebb Balaton régióra gondoltam, és főleg vörösborokról van szó. A ti pincészetetek tökéletesen megjeleníti ,hogy pontosan mire való ez a vidék. Te is jól tudod, hogy félédes chardonnayal nem fogtok világsikert elérni, de a bortúristáknak jó lesz. Nincs ebben semmi különös vagy rossz.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.08. 12:22:50

@borispán: hát, nem tudom...
A Villa Tolnay vörösektől nem dobtam hátasokat, eddig a csopaki dolgok (pl. Tamás, akkor inkább Petrányi) se nyűgöztek le, de a Légli G. vörösök se elég jók?

borpancsoló 2010.10.08. 12:48:09

@borispán:
Na ez az. A Balaton az Régió, pl a Balaton-felvidék az Borvidék, míg pl a Káli-medence meg OEM körzet.

Legalább a fogalmak legyenek jók, ha már szakmaiak vagyunk, mert így ez csak hangzatos bekiabálások.

Abban persze egyet kell értenem, hogy általánosságban nem jó kékszőlő-termőhely a Balaton körzete, de azért egy Dörgicse vagy Tihany okozhat meglepetéseket, szóval az ilyen nagy kijelentésekkel óvatosan kell bánni.

Ha már nagy kijelentések:

Ezt a "jó lesz"-t azért rágcsáld meg egy picit; elárulom, amikor jószájú borászok vagy borértők kóstolták a sorunkat, a fiatal boraink közül ezt emelték ki a legtöbben, mint meglepő szakmai bravúrt és a legtöbbször az a mondat hangzott el idén hogy "nem is gondoltam volna, hogy egy fiatal félédes fehérbor valaha tetszeni fog"

Szóval - bár nem ismerlek - szállj le a magas lóról mert könnyen pofára lehet esni.

borpancsoló 2010.10.08. 12:50:01

@borpancsoló >>: mert így ez csak hangzatos bekiabálások.

Bocs: "ezek", nem "ez"

Daeril 2010.10.08. 13:13:39

Kiváncsi amatőrként kérdezem a hozzáértőket: Miért nem jó kékszőlő termő vidék a Balaton felvidék? Nem érik meg? A talajt nem bírja? Túl meleg van ellenkezőleg? Egyáltalán melyik fajtának nem jó?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.08. 13:30:24

@Daeril: dehogyis. :)
Mert Borispán ezt állítja...

borispán 2010.10.08. 13:43:11

@Daeril: Engem a vacak klónszelekció, a túlzott tőketerhelés és a fehérboros mentalítású, vörösbort készítő borászok zavarnak leginkább. Tudtad, hogy sokan túl későn szüretelnek és képtelenek megtartani a savegyensúlyt?
Majd Hepci elmagyarázza a többit.
De lehet hogy nem, ha szerinte nincs semmi gond, mert minden ba***ttul rendben van a magyar tengernél.

Daeril 2010.10.08. 14:05:26

@borispán: OK vettem a lapot...
Tehát a te véleményed szerint lehet jó vörösbort termelni Balaton felvidéken, csak...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.08. 14:10:26

@borispán: nem a magyar tenger meg a terroár tehet arról, hogy a BB pancsovinákat reklámol az óriásplakátokon meg a Varga hogyan töppeszti a Töpszlit...
Viccolni lehet, persze...

borpancsoló 2010.10.08. 18:23:10

aha.. szóval a 15% alkoholt megugró Villányi csúcsborok a biológiai érettség állapotában lettek leszedve, mi?

egyik ámulatból a másikba esem. Mit esem, csapódok! :)))

@borispán: Fehérboros mentalitás!? Hát ezen beszartam!

:DDDD

szulfit 2010.10.08. 21:59:58

Isten látja a lelkemet, szeretek minden bort, ami bio, öko és terroir, de azért mindennek van határa. A 2007-es Tabunellot értő közönséggel montalcinoi borok után kóstoltuk, a 2008-as kiadást kevésbé értő közönséggel néhány chianti után kóstoltuk. Az eredmény ugyanaz volt: sikítva menekültünk. Ez a bor tiszta, szép, de kb. egy egri kadarka szintjét hozza, azt nagyon szépen, de pont kétszer annyiba kerül. Sajnos a 2008-as CF sem szebb: természetes bor, érdekes is, de zöld, zöld, zöld. Akinek ez tetszik, annak csak azt tudom üzenni, hogy "az éjszakáink szebbek, mint a nappalaitok". Egyébként ha a Consorzio megtudja, hogy a brunello védjegyre ennyire emlékeztető nevű bort mert valaki forgalomba hozni, addig fogja perelni ezt a csókát, amíg a 2HA-ból mínusz 10HA nem lesz.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.10.08. 23:43:59

@szulfit: Technikai kötözködős estét tartok, bocs. A brunello az a sangiovese helyi klónjának a neve - tehát a bor neve olyan, mint mondjuk a szekszárdi kadarka, ahol a kadarka a szőlőfajta neve, ellentétben a pl. bikavérrel.
Azt meg mán tán csak nem védték még le...

Szóval szerintem igen nehéz lenne nekik pereskedni, bár elismerem, hogy lehetne amellett érvelni is. (Nem szeretem, ha perlik a madarakat :))

Esetleg felvetethetjük az őszinte fiúkkal odaát a "brunello sauvignon" nevet, és ezzel másnak le is passzoltuk a problémát. :)

Az a része viszont érdekes annak, amit mondasz, hogy hogy is szerepelne ez a bor egy brunello / vndm / chianti sorban....

@Daeril: jó kérdés, engem is kevés vörös győzött meg eddig a Balaton-felvidékről, pedig állítólag igen meleg hely, segít a tó is, meg ilyesmik, mégis a fehéreket kergetem szívesebben az északi partról (a déliről valamiért jobban tetszik az átlagos vörös nekem).

@borpancsoló: "nem is gondoltam volna, hogy egy fiatal félédes fehérbor valaha tetszeni fog" - te, voltak ezek már nővel? (hölgyek esetében: ...férfival?)

palack 2010.10.09. 08:43:12

@szulfit: kösz, hogy rávilágítottál, hogy jónéhányan sötétségben élünk.

Daeril 2010.10.09. 09:51:57

@Szomjas Gödény: Délen hordalékos talaj van szemben az északi kövessel jól látom?
Lehet hogy az északi vulkáni töménység megfekszi a "gyomrát" a most futó vörös fajtáknak.
Vagy túl meleg van a nagyobb kitettségű hegyoldalakon így az érés gyors és a szőlő megfő, nem tudom...
@borpancsoló: kifejtenéd a te véleményedet is kérlek? Miért gondolod hogy általánosságban nem megfelelő kékszőlő termő vidék a Balaton Felvidék. Neked elég nagy rálátásod lehet a termőhelyre.

tunderninja 2010.10.09. 10:25:39

@szulfit: Mi akik sötétségben tévelyedünk azt akarod,hogy menjünk ki a fényre?
Kérlek taníts.
Valószínű,hogy te nem ismered a régi iskolát ahol a p9-es Grossó klónnal készítik azok a régi öregek ma is a Brunello Di Montalcinókat amiket az olaszok is előszerettebben fogyasztanak.Valószínű te abba az USA típusú fogyasztói csoportba tartozó fényhozó vagy,akik már a Pikkoló klónnal kevert Brunellókat szeretik jobban.
Ez a tradiciósabb Brunello híve amitől is világhírű lett a Brunello Di Montalcino.

szulfit 2010.10.09. 13:33:02

Pusztán annyit mondtam, hogy szerintem és a velem együtt kóstoló emberek szerint a Tabunellonak nincs sok köze a toszkán sangiovesehez. Egy kicsit zöld, nem teljesen érett anyagból készült, de nagyon tiszta egri kadarkára emlékeztet. Ehhez képest félrevezetőnek tartom a nevet és az árat. Érdekességképpen meg lehet kóstolni (mint a NAG mátraaljai syrah-t), de nem mond semmit a fajtáról és nem is élvezetes inni. Félpénzért egy jó egri kadarka, egy szép chianti vagy egy jobb rosso di montalcino szebb, élvezetesebb. Nyilván toszkán borok mellett kóstolva a magyar vörösborok 90%-ában feltűnik némi érettségdeficit, ezért is mondtam, hogy milyen borok mellett kóstoltam. Ha ez Nektek kioktatás, akkor kivánok több magabiztosságot a véleményetekhez.

dagadtos 2010.10.09. 14:39:04

@szulfit: Nem, Te annyit mondtál, hogy ha valakinek tetszik egy adott bor, akkor annak azt üzennéd, hogy az "az éjszakáink szebbek, mint a nappalaitok". A vitába inkább nem szólnék bele, de a pontosság kedvéért ennyit mondtál.

fugu 2010.10.09. 22:14:51

Ahogyan nyilvánosan megígértem magamnak újra megkóstoltam a Tabut. már korábban is vesszőparipám volt: egy kóstolás, nem kóstolás. Igaz! Másodjára sokkal jobban tetszett. Mi lehet az oka? Ezen gondolkodom azóta is. Talán most nem egy frissen bontott palackból kaptam? Nem tudom. A lényeg, hogy új színt hozott Csaba! Tényleg nem oly érdekes már számomra a négymilliomodik cab sav. A kérdésre, hogy szabad e, a válaszom: Virágozzon száz virág! Kóstolható a Pálinkafeszt bejáratánál a Sándor Palota előtt. Még vasárnap. Többek között.

borispán 2010.10.10. 09:37:41

@fugu: "Másodjára sokkal jobban tetszett. Mi lehet az oka?"

Ittam pár hete egy spanyol Monastrell (Mourvedre) vacakot, fura ízű bor volt, a második üveget tegnap dörgöltem be, az jobban ízlett, mert tudtam mire számítsak.
Lehet hogy veled is ez történt?

fugu 2010.10.10. 12:43:56

@borispán: A "jobban ízlett" kevés. Tetszett. Komplex zamatok jönnek a szájban, van mire figyelni.
Ma újra nekifutok. Azokat is megértem, akiknek nem elég testes, színét kadarkára hasonlítják. Na és? Ebből nekem az jött le, hogy milyen kiváló kadarkáink vannak. És tényleg!

Nekem az fáj, hogy sokan tőmondatos becsmérléssel intéznek el egy bort. Ez több, mint udvariatlanság. E fórumon én több empátiát várok el, és kevesebb személyeskedést. Ja, és azt, hogy adjunk annak a bornak még egy esélyt, ahogyan én is tettem. Enélkül kevéssé hiteles a bíráló.

borispán 2010.10.10. 13:39:44

@fugu: Kóstolójegyzetet azonban te sem írtál, így sohasem tudom meg hogy ár-érték arányban hogyan utazik. Ötezerért máshol komoly cuccokat mérnek.
Azt még palack is megjegyezte hogy nem olcsó.
Ui: A tőmondatos majmokkal pedig ne törődj, elmehetnek a pi***ba!

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.10.10. 19:54:58

@szulfit: "Pusztán annyit mondtam, hogy szerintem és a velem együtt kóstoló emberek szerint a Tabunellonak nincs sok köze a toszkán sangiovesehez."

pusztán nem ennyit mondtál, de vagyük úgy, hogy mégis: szerintem sincs köze ahhoz a toszkán sangioveséhez, amelyet olyan behatóan ismertek ti ketten. ezt egyébként senki sem állította

próbáljátok meg máskor más kontextusban, gazdagabbak lesztek egy finombor-élménnyel. azaz ha már a cabernet-t is szóba hoztad, hát kettővel

előre is egészségetekre

(ha mégsem próbáljátok, több marad azoknak, akik szeretik. én sem iszom el előletek a savanyú kékfrankosokat, mindenki jól jár :))

borpancsoló 2010.10.11. 07:28:19

@Daeril: Van egy nagyon triviális probléma a Balatonnal, mint borrégióval kapcsolatban: sok-sok kicsi mikroklímából összetevődő borvidékek összetevődése :)
Kékszőlő szempontjából teljesen végletes területekből áll: Tihany, Dörgicse, Boglár; szemben pl a Badacsonnyal.

Pont emiatt a differenciáltság miatt nem szeretnék általánosságban talajra vagy éghajlatra hivatkozni, de személyes észrevételem, hogy a hozzám bérpalackozásra érkező tételek között a fehérborok mindig nagyon-nagyon pozitív csalódást okoznak és a legkisebb pincészetek vagy őstermelők olaszrizlingjeiben is ott van a nagyság lehetősége, a rozék is szép üde gyümölcskosarak, de amilyen strukturáltnak, testesnek érzem a fehéreket, úgy érzem mindig egy kicsit laposnak, kicsit kevésnek a vöröseket.

Nem rosszak, de országos viszonylatban nem adnak olyan kiugró élményt. Én úgy gondolom, hogy egy-egy területen olyan bort kell termelni, amivel az egyedi arculatot és az országos kiugrást, a kategórián belüli vezető szerepet ki lehet vívni. Villányban a vörösborok, Tokajban a nagy száraz fehérek és aszúk, a Balatonfelvidéken a tüzes, ásványos, fineszes fehérborok.

(Hozzá kell tennem; a déli partot nem ismerem túl jól, inkább csak az észak-balatoni borvidékeket továbbá, hogy a vörösboros véleményem természetesen csak a nagy átlagra vonatkozik; találkoztam már gyönyörű, elképesztően testes, zamatos vörösökkel és gyenge, semmilyen fehérekkel, de többségében más a véleményem. )

szulfit 2010.10.11. 08:25:31

@AG 2.0: Ha nincs köze a toszkán sangiovesehez és nem is akar olyan lenni, ne legyen "Tabunello" a neve. Ha valami szebb fantázianeve lenne neki, biztos kevésbé idegesítene (ahogy a NAG Syrah sem bánt, pedig az egy másik kedvenc borvidékem szőlőfajtáját helyezi északi kontextusba).
A savanyú kékfrankost pedig már én is kiöntöm a lefolyóba :)

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.10.11. 09:06:10

@szulfit: hát én is ezt írtam tavalyi nyolcpontos posztomban:

"Egyvalami nem tetszik benne: a neve."

de legalább nem latin

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.10.11. 09:14:31

@AG 2.0: @szulfit: mindjárt kiderül, hogy mindenben egyetértetek :)
Egy jó sangiorgiovese-t esetleg?

tunderninja 2010.10.11. 11:41:20

Itt van nekem egy septében összedoott saját elemzés,a leírás 2010.06-03.-án íródott ekkor még nagyon friss volt a tétel,és ez aznapi hangulat,mint tudjuk egy kóstolás nem kóstolás,többször kell megnézni egy tételt,ebben abszolút egyetértek Fuguval.Az illat csábítóan elegáns.Friss érzetet is ad.Ahogy egyre jobban tellik az idő kezd előjönni benne egy kis animális illat is de ott a hátulján.
Csodálatosan fűszeres ízkavalkád,ennyi fűszer ilyen elegánsan tálalva,egyedi.Ilyen sokrétű fűszerkavalkádot,hihetetlen.
Igen élénksavú,de az is szépen illeszkedik,nem karcol.Az ízben a csodás fűszerezettség mellett,ami elsősorban ropogós piros cseresznye és egy leheletyi csípőspaprika,megjelenik a kömény,hangyafasznyi fahéj,és erőteljes nem tudom mia neve,de régen lehetett kapni azt a feketecukrot,talán medvecukor volt a neve.Szájban nagytestű de nem bántó elegáns,remek a gerince.Hosszú lecsengésű.Meleg,tűzes lecsengés.
Egy kicsit ha hosszabb ideig tartja az ember a szájában van egy enyhe szárítóssága,de nem bántó,és nem is zavaró pont elegendő.
Fa még egy kicsit erős de integrálódik hamar szerintem.Színe élénpiros,kicsit kadarkás halvány pinot noir beütésekkel.
A bor szerintem annyi fűszerkavalkádot vonultat fel elegánsan,hogy kalapomat emelem;)
A test szépen besimulva dolgozik amit fogyasztás közben nem is érezhető szerintem.Ami nagyon tetszett ebben a borban,hogy úgy tud lenni jó,hogy nem kell 1-2dl után meginni 1liter vízet,Olyan itatja magát.Nekem akkor aznap ez volt a véleményem.Próbáltam szépen megírni,de eltörpülök,ily cikkírók mellett,mint pl:a cikkíró vagy AG.2.0 mester:)
Peace

Daeril 2010.10.11. 16:15:37

@borpancsoló >>: Köszönöm a válszod!

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2010.10.11. 19:55:48

@borpancsoló >>: Nekem az a véleményem, hogy a Balaton északon fehér, délen pedig vörös. Földtanilag az északi oldal egészen Somlóig egy terület, míg a déli inkább a Dél-Pannon régióra hasonlít. Szerintem ez egy jó szerepmegosztás. Az hogy észak miért nem jut dűlőre kékszőlő ügyben rejtély. Szerintem se szerencsés, hogy pár évente gyökeresen új fajták jelennek meg, de mivel a vörösbornak marginális szerep jut errefelé, ezért hitelességi problémát talán nem kell belőle kreálni. Ez egy kísérletezési folyamat. A végén reméljük kisül belőle valami jó is.
Ez az északi parti kékszőlő dilemma amúgy már nagyon régi gyökerű lehet. Észak-Balaton kékszőlőben mindig is egy átjáróház volt. A teljes északi part fajtafelhozatalát nem ismerem részletesen, de Csopakon és környékén tudtommal a filoxéra előtt csak két kékszőlőből készült tisztán vörösbor: Kadarka és Cabernet Franc. Voltak más fajták is, de ezeket vegyesen ültették és dolgozták fel a fehérekkel.
Azt nem hiszem, hogy a klíma nem elég meleg. Pl Tihany és Csopak környékének klímája olyan meleg, mint Szekszárd (>2000 óra napsütés, 550-600 mm csapadék, >10,5 fok évi középhő.)
A Balaton északi partja későbbi szüret esetén egy savgyilkos hely. Olyan kékszőlővel lenne érdemes foglalkozni, mely korán érik, van elég sava és képes elegánsan bemutatni az ásványosságot.

Daeril 2010.10.11. 21:36:15

@kisrizling: Mintha olvastam volna valahol egy Tihanyi kék nevű ősi fajtáról (talán Rambo oldalán?) szóval annyira átjáróház nem lehetett régen ha saját fajta is kialakult

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2010.10.12. 11:06:19

@Daeril: Igen, ismerem, de szerintem tiszta vörös nem készült belőle. Ha jól tudom, Szentesi készít is belőle bort és eléggé bizakodó a fajtával kapcsolatban. Asszem, a Borbarátban van is most egy interjú vele.
Ettől függetlenül ez a fajta is eltűnt a Balatonról az összes régi kékszőlővel együtt. A régi gazdáknak valószínűleg meg is volt rá az okuk, hogy miért nem telepítették újra a filoxéra után.

Daeril 2010.10.12. 20:26:18

@kisrizling: Ez a flioxéra utáni ujratelepítés egy elég ködös történet:
Sopron fehérborvidék (furmint) ujratelepítve kékfrankossal (pedig a furmint elég jó fajta nem?)
Mátra alját domináló kadarka ültetvények eltünnek jön az olasz... ugyanakkor Egerben megmarad a vörös bár a fajtaösszetétel változik
1800-as évek közepén publikált Fehér megyei szőllészeti tájrajzban a Válvölgy és Tabajd-on alkotó (értsd konkrét szőlősgazda) Letenyei Lajos leteszi a nagyesküt a Kadarka és a "dinkák" mellett mint gazdaságosan jó haszonnal termelhető fajták. Filoxéra után ezeknek nyoma sem a környéken...

Édesapám (50-es születésű) majd száz évvel a filoxéra utáni gyermekkori élményei a vácrátóti szőlők felújításáról: ahol nagy volt a homok ott lehetett bujtatni vagy "saját lábán" ültetni ott azt csinálták (olcsó) minden más helyre (kötött) talaj olyan oltványt ültettek ami volt!!! Tehát nem annyira tudatos választás egy egy fajta telepítése hanem a szűkösség megalkuvásának és a tömegbor igényének a kereszteződéséből kijövő kényszerdöntés. (gondolj csak a kertekben még fellelhető Othello és Noah ültetvénekre)
süti beállítások módosítása