Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A chileieknek minden sikerül

Berlin Tasting a Kempinskiben

2010.10.22. 06:00 - Műtannin

Vajon mekkora a valószínűsége annak, hogy az embernek egyik nap ötöse van a lottón, másnap pedig benyit hozzá a félmeztelen és kissé részeg Scarlett Johansson egy üveg Hennessy XO-val a kezében?

Szombatig úgy gondoltam, hogy kábé ugyanekkora a valószínűsége annak is, hogy életemben valaha két egymást követő napon két Chateau Margaux-t kóstoljak, ráadásul még egy-egy Mouton Rothschildot, Sassicaiat, Cask 23-at meg néhány egyéb bordeaux-it is közben.

Egy régi barátom nem régen borkereskedésbe fogott, és importálni kezdte az Errazuriz chilei csúcspincészet borait. A chileieknek meg van egy mutatványuk, egy világszám, a Berlin Tasting, miszerint berlini kóstoló, azt rendezte meg múlt pénteken a budapesti Kempinskiben.

A berlini kóstoló olyan a chileieknek, mint az észak-amerikaiaknak a párizsi: a nemzeti borbüszkeség alapja. 2004-ben Berlinben úgynevezett rangos európai borkritikusok és mindenféle véleményvezérek jobbnak vakkóstolták az Errazuriz borait a francia klasszikusoknál (két Chateau Latour, két Margaux és egy Lafite volt a mezőnyben). Nagy ünnep volt ez a chilei bornak, megnyíltak hirtelen a világszupermarket fölső polcai. Az Errazuriz azóta is ünnepli a történelmi eseményt, marketingjének gerince, kvázi; road show-zik lankadatlan ezzel a világszámmal, hülye lenne nem turnézni, persze, a töredékébe kerül, mint a magyar bormarketing, és hányszor hatékonyabb! (Akit érdekel, itt elolvashatja az összes Berlin Tasting összes eredményét, körülményét, utózöngéit, történelmi érdemeit.)

Tehát a hazai forgalmazó Wine Age Kft. és az Errazuriz október 15-én posztberlini megakóstolót rendezett: Bordeaux-Toszkána-Napa vegyesválogatott, azaz Chateau Margaux, Chateau Mouton Rothschild, Sassicaia, Tignanello és Cask 23 az Errazuriz öt bora ellen.

A nagy szabású eseményre megjelent a teljes magyar borelit: szakírók, tévések, rádiósok, mindenféle médiákok, belőtt hajú félcelebek, vendéglősök, két nagykövet, sommelier-k dideregtek a légkondikból süvítő jeges szélben - a chileiek komolyan vették ám a dolgot, szigorúan 18 fokos borokat akartak kóstoltatni.

Lehetne találni hibát vagy éppen kivetni valót a módszerben: almát a körtével, Beethovent Mozarttal, Edwin Martont Mága Zoltánnal, Chilét Bordeaux-val, Bordeaux-t Toszkánával, Toszkánát Napával, Napát Chilével, carmenerét cabernet-vel, shirazt sangiovesével, és így tovább. Fajták, országok, földrészek - mindenki mindenki ellen, vakon. Ráadásul maga az Errazuriz szervezi az összes kóstolót, tehát ha nagyon gyanakvók lennék, valami trükköt sejthetnénk a dologban, nem véletlenül nyernek mindig a chileiek (vagy ha nem is nyernek mindenütt, de mindig meg tudnak előzni több szuperdrága világklasszist). De mi hálás közönség vagyunk: hiszünk, és tapsolunk, amikor a bűvész körbe forgatja a dobozba zárt, az imént kettéfűrészelt hölgyet, aki mosolyog, és lábfejével meggyőzően integet.

Annyi kis személyes szkeptikuskodást (kötekedést, tamáskodást) még a lényeg elé, hogy az ilyen tudományosan szigorú vakkostolók énnálam szinte mindig ugyanazzal a végeredménnyel zárulnak: komolyan veszek, koncentrálok, minden ízlelőbimbót célra tartok, lögybölök, szaglászok, öblögetek, és végül kóstolok tíz (vagy akárhány) szar bort. Mert végig a hibát keresi az ember ilyenkor. Ebben sok a tannin, emez savhiányos, itt túl sok a hordó, amott brettes az illat.

A tíz versenyző:

Hazaiak (Errazuriz-borok):
Don Maximiano Founder’s Reserve 2006 - 35-40 EUR
Shiraz La Cumbre 2006 - 30-45 EUR
Kai 2006 (Carmenere) - 80-85 EUR
Seña 2006 - 40-60 EUR
Vinedo Chadwick 2007 - 80-100 EUR

Vendégek:
Chateau Margaux 2007 (Bordeaux) - 280-300 EUR
Chateau Mouton Rothschild 2007 (Bordeaux) - 200-300 EUR
Sassicaia 2007 (Toszkána) - 90-110 EUR
Tignanello 2007 (Toszkána) - 40-50 EUR
Stag’s Leap Cask 23 2006 (USA, Napa) - 80-100 EUR

1. Elsőnek jött a Margaux. A legbujább illatú bor a mezőnyben. Ibolyás, virágos, vaníliás, elképesztően gazdag. Idővel föl lehet benne fedezni a magyar cabernet-k jellegzetes zöldpaprikás fajtajellegét. Az ízben némi csalódást kelt, nagyobb testet, energikusabb ízeket vártam, inkább visszafogott, de elegáns. Határozottan zavart a keserűsége a végén. 7 Alkoholista-pontot így is adtam volna rá, simán.

2. Hosszú percek, sőt egy óra után sem találtam benne semmilyen föltűnő illatjegyet, egyszerűen illat nélküli bor volt, illetve valami nagyon-nagyon halovány dolgot lehetett érezni, darált, kicsit zöld meggyet, ha az ember megerőltette magát. Ízben viszont nagyon határozott, kifejezetten lendületes savakkal, tejeskávés, tejcsokis ízekkel, földes, ásványos, orvosságos aromákkal, elképesztő koncentráltsággal. Ezzel a lendülettel le is ütött a lábamról, úgyhogy az illattalanság ellenére kiosztottam egy kilencest ceruzával, de a teljes kör végigkóstolása után ezt túlzásnak találtam, visszavettem 8,5-re. Kábé két óra és három-négy celsius fok elteltével előkerült az illat is, gazdagon: hecsedli, gesztenye, avar. Sassicaia 2007 volt, és aligha véletlen, hogy a legjobb háromba hoztam: igazából ez az egyetlen borvidék, amelynek az ízvilágában otthonosabban mozgok, toszkánokat sokkal többet kóstoltam, mint Bordeaux-t, Napát vagy Chilét.

3. Illatban és ízben is erőteljes hordójegyek, kakaók, vaníliák, sőt bakelit, alkoholédesség, jó savak. Teljesen integrált, kerek tannin. A vége kissé leégett. 6,5 pont körül. (Don Maximiano 2006.)

4. Az illat alapján az előbbi bor rokona, nagyon hasonló hordóhasználat, de emez gyümölcsösebb, a teste kissé vékonyabb. Ribizlis, erdei gyümölcsös, szép hosszú, de a közepe, mintha lyukas lenne, legalábbis furcsán döccen a korty. Ez 7. (La Cumbre Shiraz 2006, itt nagyjából minden elolvasható róla.)

5. Hosszan vigyorogtam, amikor beleszagoltam a pohárba. Ilyen egyértelmű, éles fenyőillatot borban még sosem éreztem. Próbáltam újra, újra és újra: fenyő! Tömör, brutál fenyő. A korty is egészen furcsa, végig jelen volt valami zöldérzet, de nem az jellegzetes magyaros zöldborsóhüvelyes éretlenség, hanem valami üdébb, elegánsabb zöld. De zöld. Már a korty elején jelentkezett tanninérzet, ez a mattság adta a bor szélességét inkább. Savanykás mattság uralta a kortyot, valami sav-tannin játék, ilyesmivel még nem találkoztam. Idegen, de izgalmas. 7,5. (Chateau Mouton Rotschild 2007)

6. Kissé illathiányos. Édes, széles, hömpölygő, koncentrált, egészen különleges strukturájú bor. Egy kicsit sem visszafogott. A legnagyobbnak tűnő test a mezőnyben. Talán a savak lehetnének markánsabbak, az alkoholból meg vissza lehetne venni egy csöppet. Ez igazi versenybor, az ilyen veszettül áradó borok mindig az élen végeznek. Legyűrt, megadtam magam: 8 pont. (Kai Carmenére 2007)

7. Óvatoskodó illat, mély, földes, pincés, likőrös, gyógyfüves, édeskés. Nagyon édesen és unikumosan indul a korty, szépen strukturált, nagyon hosszú. Lekváros, erdei gyümölcsös, és végig édes. A hordójegyek megint eltúlzottak, rengeteg égettség, keserű a végén. Tannin határozottabb, mint a mezőnyátlag. Újvilág. 7 pont. (Stags Leap Cask 23 2006)

8. Csábító, mézes, lekváros (erdei gyümölcsök) illat. A lekvár oda is kozmált egy kicsit. Élénk, édes és kerek bor. Széles, harmonikus, de utóízben zavaró csípés a garat táján. Határozottan, hosszan. Kár érte. Teljesen ellentétben áll a selymesen gördülő, lekváros, kicsit orvosságos korttyal. 7,5 pont (Tignanello 2007)

9. Bágyadtabb illat, de abban aztán határozott Technokol rapid. Az előbbieknél kisebb test, rendes savak, szépen együtt van minden. Feketeribizli a gyümölcs, egyenes, határozott struktúra. Kellemes bor, erős, de nem nagyon rafinált. 7 pont. (Sena 2006)

10. Kissé zavaros, cefrés, tejsavas illat. Nagy, édes indulás a szájban, érezhető tanninhangsúly már a korty elején. A tannin egyébként még itt sem durva vagy szárító, csak feltűnően több, mint a korábbi borokban. (Ide nem tudom nem beszúrni ezt a megjegyzést: tíz nagyon nagynak számító vörösbort kóstoltunk, az összes tétel együttes tanninérzete nem volt annyi, mint a 2009-es Vylylan Kékoportónak. Még egyszer mondom: kékoportónak. Ez a brutális, szárító, szájpadlásgyaluló, ki tudja, honnan származó csersav már sehol sincs divatban a világon, nálunk még mindig a villányi vörösök alapkelléke.) Nagyon hosszú, kissé csípős utóíz. A klasszisa vitathatatlan, de igazán emlékezetesnek nem mondanám. Hét pontnál több, nyolcnál kevesebb: 7,5. (Vinedo Chadwick 2007.)

A végeredmény (az első hármat jelölte meg mindenki, tehát helyezési számok alapján):

1. Sena
2. Kai
3. Chadwick
4. Tignanello
5. Don Maximiano
6. Cask 23
7. Mouton Rotschild
8. Margaux
9. La Cumbre Shiraz
10. Sassicaia

Hármas chilei győzelem, ahogy az már berlini kóstolón lenni szokott.

(És másnap Alföldi Merlot kolléga is tanúja volt a csodának: egy békés máriaremetei családi házba bekopogott a félmeztelen és kissé részeg Scarlett Johansson, miszerint újabb palack Chateau Margaux került elő. Az már másik, kevésbé tudományos történet, és esztelen calvadosozással végződik.)

Címkék: 2006 chile bordeaux toszkána mouton rothschild 2007 errazuriz scarlett johansson napa sena tignanello sassicaia kai don maximiano berlin tasting wine age chateau margaux cask 23 vinedo chadwick

37 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr32384999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

decsko 2010.10.22. 07:50:25

Szia! Elírtad az első helyezettet: A Sassicaia 8,5-et kapott tőled, majd a végén utolsónak soroltad, javítsd légy szíves.

alföldimerlot 2010.10.22. 08:08:21

@decsko: A pontszám a szerző saját értékelése. A sorrend az összes résztvevő által adott helyezések összegzése.

vinos 2010.10.22. 08:11:24

Marketing szempontból valóban indokolt a 2007-es Bordeaux-i borok kiválasztása ellenfélnek, hiszen egy legendásan rossz évjáratról van szó. Ezekkel a borokkal szemben lehetne villányi és szekszárdi versenyzoket inditani es mar johetne is a press release. Amúgy a pontszámok és a hazai árak nem csináltak nagy kedvet az Errazuriz borokhoz. A hazai tanninokra vonatkozó megjegyzésed telitalála; elsősorban nem mennyiségi, hanem minőségi problémáról van szó.

borelite 2010.10.22. 08:35:45

A végeredmény nekem azt üzeni, hogy a magyarok is nagyjából úgy kóstolnak,lényegében hasonlóan ítélnek meg egy ilyen borsort, mint sok más helyén a világnak. Ez jó!!!

borelite 2010.10.22. 08:37:06

@vinos: Kiváncsi lennék, ki finanszírozna meg egy hasonló kóstolót, a chileiek helyett nagy magyar borokkal?

ISándor · http://szolonaplo.blog.hu/ 2010.10.22. 08:43:45

Jó kis cikk ez! Mindig tanul az ember (villányi tanninok).

Tényleg, nem akarnátok szervezni egy nyilvános kóstolást lámák számára? Merthogy én eddig a borban kis túlzással, csak bor illatot fedeztem fel. Szívesen elmennék egy olyan alkalomra ahol együtt kóstolhatnék szakértőkkel. Ti mondanátok, hogy milyen a bor mi lámák meg figyelnénk és próbálgatnánk felfedezni az adott ízeket, meg mondanánk, hogy hűűűű meg haaaaa és tényleg ilyen a tannin? :-)

Azért persze komolyan írtam, nagy szükség lenne az értő közönség képzésére is, mert jók ezek a cikkek itt az alkeszen de mondjuk egy "irányított" kóstoló segítségével jobban megérthetnénk hogy mire is gondoltatok pontosan.

Ha csak szakértők olvasnak benneteket akkor bocsánat, de azért remélem vannak itt még rajtam kívül is kezdők. :-)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.10.22. 09:10:54

Nekem is tetszett a cikk! Köszönet!

marvin__42 2010.10.22. 09:32:24

@ISándor: Vagyunk még, ne aggódj :-) Sőt, alighanem mi vagyunk többen, dde persze csak tipp.

marvin__42 2010.10.22. 09:32:59

@marvin__42: '...de ez persze csak tipp' akart lenni a vége.

Kabagyöngye 2010.10.22. 10:44:47

Szegény Margaux-nak nem sok esélye volt, az egyébként remek üdvözlőfalatkák, majd 1 óra előadás után, belövő bor nélkül, egy „nagy sor” legelején… persze ha valakinek volt ideje visszakóstolni a végén, valószínűleg felfelé korrigálta a pontot (így tettem én is), de azért a handicap nem tűnt el teljesen.

Örülök, hogy még valakinek tetszett a Sassicaia ebben a sorban, nálam is bent volt a top3-ban (az összesítésben elfoglalt helye alapján, valószínűleg csak mi voltunk így ketten). Nagyon tetszett az őszi karaktere a bornak, a hecsedli, kökény, gesztenye, friss avar, birsalmasajt. Még fiatal, de szép savak, nem kevés, de természetes tannin. A szokásosnál elegánsabb, mégis klasszikusan toszkán, ismét igazolódik, hogy 2007 nagy év volt arrafelé. Szépen „öregedő” bor lesz ez. (És talán akkor nem lesz utolsó sem).

almát a körtével… valóban! A teszt fő tanulsága – ismét – hogy ez nem lehet vakkóstolóként kezelni. Szerintem az összes résztvevőnek egyértelmű volt az első percek után, hogy honnan is származnak a borok, így gyakorlatilag mindenki a saját ízlését és (bocs) sznobságát pontozta le egy kicsit. Egy zigóta állapotú bordeaux-i érdemel-e több pontot, vagy egy már teljes erejével dübörgő chilei? (apró megjegyzés, az összes európai 2007-es volt, az újvilágiak pedig 2006-osok).

Ezzel együtt természetesen nagy élmény volt, köszönet érte, sok-sok ilyen kéne még….

alföldimerlot 2010.10.22. 10:50:22

@vinos: Nekem is ez volt az első gondolatom, de aztán megnézve a korábbi évek fellépéseit, nyilvánvaló lett, hogy nem direkt válogattak szar bordeaux-i évjáratot, hanem így jött ki idén a lépés. Aztán ahogy továbbkutakodtam, kiderült, hogy volt azért itt egy tanulási folyamat, pl. 2006-ban Torontóban belefutottak egy pofonba, ugyanis megengedték, hogy ne embrionális európai boroknak (éppen csak boltokba került) kelljen versenyezniük, és ez megmutatkozott az eredményben: www.theberlintasting.com/toronto/results.asp?state=t&menu=r Ekkor egy év ki is maradt, aztán 2008-tól már ez az új rendszer fut: a legfiatalabb kapható évjáratok versenyeznek. Ettől még persze lehetnek a chileiek a világ legjobb borai :)

e_easy 2010.10.22. 11:12:08

nagyon jo cikk, egyszer szivesen vegigkostolnek egy ilyen sort

cabernet's son 2010.10.22. 12:59:26

@ISándor: Sokat kell kóstolni, meg sokat olvasni hozzá. Így szép lassan néhány év és pár száz üveg bor elteltével valamelyest értövé válhat az ember. Még én is nagyon az elején tartok (120 tudatos üveg február óta), de egyet értek a felvetéseddel, én is szívesen kóstolnék együtt az alkesz szerzöivel, söt kommentelöivel is, mivel sokan közülük figyelemreméltó szakértelemröl tesznek tanúbizonyságot. Minden bizonnyal sokat tanulhatnánk tölük.
Üdv: I. Sanya (azaz ISándor akár én is lehetnék ;-) )

ISándor · http://szolonaplo.blog.hu/ 2010.10.22. 13:07:55

@cabernet's son: üdvözöllek kedves druszám :-)
Remélem találkozunk az első nyilvános alkesz kóstoló napon.

cabernet's son 2010.10.22. 13:26:39

@ISándor: Szervusz! :-)
Ha lesz ilyen, minden bizonnyal prio 1-el kezelném az idöpontot, azaz bevállalom akár a ca. 1500km-t is.
Kedves Alkeszok!
Amennyiben egy ilyen program szervezésére adnátok a fejeteket, legyetek szívesek tegyétek közzé az Alkeszon a helyet és idöpontot! Mindenki hozhatna magával 1-2 arra érdemes tételt így a borokról automatikusan gondoskodnánk. Kösz!
(azt hiszem akadna jó adag érdeklödö. Európai kedvéért lehetne a másodikat jövö nyárra tenni, az elsöt viszont spontán a téli szünetre két ünnep között (már ha élhetek egy konkrét javaslattal...) :-) )

borispán 2010.10.22. 13:37:27

Gratulálok Pán Péter, ez egy jó írás.

Az egyik tanulság, hogy szerintem mindannyiunkra ráférne ezen a blogon, egy éjszaka Scarlettel, egy üveg margóval, az sem baj ha az egy 7 pontos szar.
A másik tanulság, hogy a fiatal csúcsbordói még kiváló évjáratban is lehet olyan mint egy ázott veréb, de 10-15 év múlva meg előbújik mint valami lepkeszárnyú tündér!
Na akkor kéne a csillés boroknak visszajönni és próbálkozni a nyeréssel!

Az utolsó tanulság számomra meg az, hogy drága a bordói mint az állat és valamiért a csílei bort sem venném meg ötvenért vagy százért, mert ha ennyi lóvém lenne, más borra költeném, még akkor is ha kiváló a csillés bor.
Nem tudom miért...egy barolót szívesebben nézegetnék a polcomon.
Azért sok sikert nekik, meghódították a világot sokéves kemény munkával, mi meg az osztrák billáig sem tudunk eljutni.
Vaskos tanulság.

európai 2010.10.22. 13:48:50

@cabernet's son: Nagyon kedves vagy hogy rám gondolsz, de miattam ne várjatok ha nem muszáj, nem szeretnék kellemetlenséget okozni senkinek az időponttal kapcsolatban.
Kezdeményezésedet nagyon ismegértem, hiszen számomra is nagyszerű pillanat volt, mikor az idén kétszer is összefutottam, az Alkeszes író és olvasógárda több tagjával, elmondhatom, igazán különleges egyének vannak közöttük! :-)

borelite 2010.10.22. 14:04:01

@alföldimerlot: Valószínüleg nem a világ legjobb borai, de az ár/érték arányuk ezek szerint a prémium szegmensben sem rossz.
A budapesti kóstolóról eddig megjelent írások egyike sem említ egy lényeges részletet: a rendezvény elején a chilei borászat képviselője hangsúlyozta, hogy ez egy játék és az is célja, hogy a részvevők jól érezzék magukat.

Jenyei 2010.10.22. 14:50:29

Hát ha ez a kétszájú tündér is köztük van -egy a fehérnek egy a vörösnek?- akkor az tényleg nagyon különleges csapat :)

e_easy 2010.10.22. 16:10:11

@borispán: komolyan mondom a kommented vege fele mar izgalommal olvastam, es lam megszuletett egy tartalmas es a sokak altal kritizalt vulgaritas mentes komment.
remelem nem siklottam at semmin ba**meg :P

dagadtos 2010.10.22. 18:36:52

@Kabagyöngye: úgy örülök, hogy nem nekem kellett kimondanom, hogy egy ilyen kóstoló csak részben nevezhető vakkóstolásnak. Nehéz lenne elhinni, hogy gyakorlott kóstolóknak nagy nehézséget okoz felismerni a sorban rejtőző chilei borokat.

dalton1 2010.10.22. 18:56:38

Ha az óvilágiak 2007-esek az Újvilágiak meg 2006-osak voltak akkor közel két év volt közöttük...:S figyelembe véve hogy ott 2006 tavaszán volt a szüret...na jó...másfél...

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.10.22. 22:26:59

egyszer már villány is megverte a világot tanninostul-mindenestül, nincs veszve semmi :)

alkoholista.blog.hu/2009/01/31/villany_vakon_vilagszep

borispán 2010.10.23. 07:26:59

Jó reggelt emberek!

Ne felejtsétek, reggel dupla kávé, de este legyen bor.
A bor azoknak szól akik 56 októberében (és novemberében) ott voltak az utcán, hogy megváltoztassák azt amit ma is alig lehet.
Hogy is mondta annak idején Kossuth?
"Világra szóló győzelmet nem arattunk, de ellenáltunk!"
Egészségedre Tibi papa! Rád emlékezem.

vinos 2010.10.23. 08:17:40

@dagadtos: Azért az óvilág-újvilág elkülönítése nem mindig triviális, még Jancis Robinsonnak sem:
www.decanter.com/news/wine-news/485077/audacious-kiwis-take-on-best-of-bordeaux

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.10.23. 08:33:37

@vinos: ebben teljesen igazad van, de konkrétan ez a sor azért picit egyértelműbbnek tűnik.

alföldimerlot 2010.10.23. 09:50:57

@borelite: Szervezzük meg! Ha valaki tud segíteni a chilei és/vagy argentin borok beszerzésében, jelentkezzen, és rakjunk össze egy 4+4-es sort. Legyen az értékhatár 50 euro, és a jelleg legyen bordói.

Kabagyöngye 2010.10.24. 00:35:21

@alföldimerlot: Mi szívesen adunk terepet, poharat, sőt esetleg bort is egy ilyen kísérlethez.

európai 2010.10.24. 05:57:05

Boron kívül a sörben is jók?
Sydneyben megjelent nagy sikerrel, a 750 ml kiszerelésű KROSS 5 ale fuerte (belga stílusú) sör is.
Itt a sörértékelőn lehet olvasni róla:

www.ratebeer.com/beer/kross-5/103764/

borelite 2010.10.24. 09:05:35

@európai: A sörértékelő-listán az első huszonötben csak az egyik sörgyár (Kunstmann), a többi kis sörfőzde terméke. Ezek a kézműves sörök (cerveza artesanal) az utóbbi egy-két évben hódítanak,viszonylag magas áruk ellenére.Ízviláguk nagyon eltér a nagyüzemek tömegtermékétől.

borelite 2010.10.24. 09:10:41

@alföldimerlot: Szerintem megoldható. Előbb viszont az kellene, hogy valahogy konszenzus legyen abban, melyik 4 magyar bor mérkőzzön meg hasonló évjáratú és áru 4 chilei és - mondjuk 1-1 olasz és francia borrral.

kifli 2010.10.24. 23:35:17

így bedőlni a marketingnek...

alföldimerlot 2010.10.25. 04:48:29

@kifli: Tudom, hogy elsősorban az elmésnek szánt beszólások mestereként ismerhetünk, de ha ezúttal kivételt téve mégis fölfednéd e mostani bedőlés mikéntjét, ne adj' isten érvekkel, tényekkel alátámasztanád, abból mindannyian tanulhatnánk.

kifli 2010.10.25. 21:51:00

@alföldimerlot: az egész nem ér annyit, hogy emiatt gépeljek. töröld légyszi a hszemet.

alföldimerlot 2010.10.28. 14:42:12

Jancis Robinson ma megjelent kóstolási jegyzete a szerzőnél első, az összsorrendben utolsó Sassicaia 2007-esről:
San Guido, Sassicaia 2007 Bolgheri Sassicaia 18.5 Drink 2012-2026 Mid crimson. Very lifted and complex. Ripe but not flashy nose. Very terroir driven rather than strongly Cabernet. Released May/Jun 2010. Very lively and Lafite-like. Racy. Aristocratic. Very rewarding. Not especially hot. Sinewy. Even very slightly salty. So much more refined than Ornellaia 2007! Wonderfully subtle. 13.5%

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.10.28. 15:17:26

@kifli: ennél egy fokkal próbálj meg konstruktívabb lenni, pls,
ha már egyszer beleszóltál a ventillátorba...
süti beállítások módosítása