Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Borászkérdőív 2010

Szekszárd

2010.11.30. 06:00 - alföldi merlot

Szekszárdról sok jó bort várhatunk, de nem az idei évből. Az évjáratértékelésben a nulla pont lehetőségét hiányoló Pálos Miklós például nemes egyszerűséggel úgy fogalmaz, hogy a "kadarka megsemmisült". Dúzsi Tamás, Heimann Zoltán és Pálos Miklós pontszámainak átlaga éppen csak átlépi a két pontot. Szóval, 2010 Szekszárdon a bibliai csapás éve. De ahogyan arra Dúzsi Tamás is fölhívja a figyelmet: négy bivalyerős évjárat nagyboraiból válogathatunk, tehát fogyasztói oldalról aggodalomra semmi ok. A borászok viszont zokognak.

Dúzsi Tamás

1. Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2010-es évet?      
Hármasnak értékelem. A rendkívül nagy nyári fertőzésveszély ellenére a szőlőinket meg tudtuk védeni. A permetezésen kívül igen nagy szerepe volt a zöldmunkának és a gyomtalanításnak, hogy a sok eső után kiszellőzzön az ültetvény. Az őszi esők (szeptember 6-10. között 100 ml, egy hét múlva 50-70 ml) ellen már sok orvosság nem volt. A korai fajtáknál előrehozott szürettel lehetett megelőzni a lerohadást. Mivel sok Márton napi és könnyű bort készítünk, nekünk így elviselhető volt a probléma. Sok esetben a nagyobb minőséget adó fajtából is korai szürettel könnyű bort készítettünk (pl. merlot, shiraz stb.). A későbbi fajták, kékfrankos és cabernet sauvignon elég jól tűrte az időjárást, de nagy borokra itt sem szabad számítani. Az idén a lejtős és széljárta helyeken lévő szőlők bírták jobban az őszi sok csapadékot. Kóstolva a saját és más termelők már forgalomba került új borait, illetve kóstoltam nagy mennyiséget készítő jó nagyüzem borait is, a könnyű fehér és rose borok igen illatosak, elegánsak, és jól ihatók. Egyszóval jó bort ebben az évjáratban is lehet találni, legfeljebb nagy vörösborokat nem, de azokból még 2007-2009-ből igen szép tételek állnak megfelelő mennyiségben rendelkezésre. A fogyasztó nem marad bor nélkül. Az idei évjáratnál nagy jelentősége volt a szakmai tanulmányoknak, tapasztalatoknak, jártasságnak. Most nem a természet adta lehetőség és drága hordó készítette a jó bort.
2. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
Hát kedvezni egyiknek sem kedvezett, de egyes korai fajtákat pl. zenit, ezerfürtű és a 3 éves blauburger ültetvényről elfogadható érettségi állapotban és hibátlan minőségben tudtunk szüretelni. A zenit például 18 cukorfokos volt, ez a könnyűbor kategóriában megfelelő. Valószínűleg az ellenálló keresztezések jobban bírták az évet, ilyen ültetvények pl. Németországban nagyobb százalékban vannak elterjedve. Lehet, hogy jobban oda kellene figyelni ezekre a fajtákra. Nekünk ilyen telepítésünk nincs.
3. Melyik fajta szenvedett?
Nyáron sikerült megvédenünk az ültetvényt, de ennek ellenére a virágzás és egyéb gondok folytán kb. 60 százalék körüli termésmennyiség volt az ültetvényeken. Ősszel a vékonyhéjú rothadásra hajlamos fajták szenvedtek a legjobban pl. kadarka, zweigelt, merlot.
4. 2006-tól 2009-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat (tízes skálán)?
Egy-egy évjárat másképp hat a fehér, rozé, vörös illetve tokaji borokra, így nehéz minden szempontot figyelembe véve meghatározni.
2006: 8
2007: 9
2008: 7
2009: 9
5. Ha 2009-ből egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az?
2009-ből a Shiraz rose, ahol sikerült úgynevezett „nagy” rozét készíteni, amire már franciáknál van példa, és ezeknek a rozéknak ugyanúgy magasabb az ára, mint ahogy nagy fehérboroknak is nagyobb az ára a könnyű fehérborokénál. Ez a rozé két francia versenyen és a magyar Vinagorán is aranyérmet kapott. A magasabb árat még egyelőre nem érvényesítettük. A vörösbor tekintetében több bort tudnék megjelölni, de ezek a borok még nincsenek teljesen kész állapotban.

Heimann Családi Pincészet

1. Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2010-es évet?
3 pont       
2. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
Kékfrankos
3. Melyik fajta szenvedett?
Merlot, syrah, kadarka, elsősorban a szeptemberi esők miatt lettek nagyok a káraink.
4. 2006-tól 2009-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat (tízes skálán)?
2006: 7 pont
2007: 8 pont
2008: 8 pont
2009: 9 pont - csak Allah tökéletes
5. Ha 2009-ből egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az?
A merlot-k egyértelműen gyönyörűek.

Pálos Miklós (Borműhely):

1. Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2010-es évet?
1-es, mert nullás nincs! Soha nem gondoltam volna, hogy 2005 még megszépül!
2. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
A zweigelt elég szépen szerepelt, de a mindig hűséges barát a kékfrankos megint a legjobb lett! Természetesen az évjárati körülményekhez képest!
3. Melyik fajta szenvedett?       
Szekszárdon vannak területek, melyeken az 1350 mm csapadéknál is több esett október végéig! A szőlőtermesztés "felső határa" évi 900 mm, évi 1000 mm fölött a szőlő nem honos növény! Így hát a kérdésre a "Mindegyik" válasz lenne a legmegfelelőbb, de a kadarka tulajdonképpen megsemmisült! A világfajták éretlenek stb, stb... 
4. 2006-tól 2009-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat (tízes skálán)?
2006: 7,5
2007: 9,5
2008: 8
2009: 9,5
5. Ha 2009-ből egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az?
Kékfrankos classic és válogatás.

Címkék: szekszárd dúzsi heimann 2010 borászkérdőív pálos miklós

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr982481375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiatalborivo 2010.11.30. 08:36:42

Khm, Khm... Voltam Szekszárdon szüret közben és után. Azért nem ilyen vészes a helyzet mindenütt. Voltak akik egyáltalán nem panaszkodtak.Tudomásul vették, hogy rosszabb évjárat azt jóvan. De számomra ha valaki 1 meg 2 meg 3 pontot ad az évre az csak akkor elfogadható, ha saját néven nem hoz ki bort.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.30. 09:15:33

@fiatalborivo: Az évjáratnak szól a pont nem a boroknak. 1-es évjáratból is lehet 10-es bort csinálni, csak mondjuk nagyon keveset és nagyon magas költségekkel és rengeteg munkával.
Érdemes lenne tisztázni és egységesíteni, hogy minek és kinek is szól az évjárat minősítése.

Szerintem magától értetődő, hogy elsősorban nem a borok minőségéről szól, mert a 2010-es borokról egy hónappal a szüret után nyilatkozni értelmetlen. De ezt már leírtam egyszer.

alföldimerlot 2010.11.30. 09:22:28

@BZoltan: Én is így gondolom. Most az évjárat "természeti adottság" oldaláról lehet beszélni, ami persze nagyban meghatározza, hogy milyenek lesznek a borok (és mennyi).

czudarka 2010.11.30. 10:08:26

@fiatalborivo: nagyon örülök, hogy te ismersz olyat aki nem panaszkodik, én sem szoktam, csak megjegyzem, hogy miből élünk! Nem jelenti azt, hogy szuicid gondolatok határára ért volna sok borász, de szerinted mondjuk 4 pont lehet az az évjárat, ahol a tavalyi /nem túl magas-sőt alacsony-/ termésmennyiségnek a fele terem, és az is a magas ráfordított művelési költség ellenére szeptemberben végig vízben "áll", majd az esők szüneteiben, sokszor vizesen kerül feldogozásra a termény??????
A szőlőtermesztés északi határán az ilyen trópusokra jellemző csapadék mennyiség / Brazília átlaga /nem az Amazonas térségében!/ 1200-1500 mm /
hozzá nem brazil hőösszeg és( napsütéses órák száma) termelési határához tolta szőlőt! Ez nem azt jelenti, hogy holnap ki kell vágni mindent, de kötöttebb talajokon a sík területeken lehet hogy gond lesz egy-két ilyen évvel!
És ez csak a szőlő!
Hol marad a kassza!
Az átlagos termés fele, egyharmada mellett extra magas művelési költségekkel előállított szerény minőségű termék, ha ez jövőre megismétlődik akkor komoly bajok lesznek!
Az olasz borok kamionszámra száguldoznak nem csak borral, hanem sűrítménnyel felénk, melyre ebben a helyzetben /nincs szőlő, de papír van/ könnyen lesz "magyar" bor!
És senki nem tud csinálni semmit! Mivel a lejelentés megtörténik saját meg nem termett szőlőre!
Szóval szerintem az év végére simán megvan a brazil átlag csapadék felső határa a jövőben csak bízni lehet, hogy nem kell újra ilyet átélni!
Kapcsolódva egy geg: A halak úszóversenyt rendeztek. A tonhal ért be elsőnek a reményhal meg utoljára!:)))

Kívánok mindenkinek szép izgalmasa 2010-es borokat!

czudarka 2010.11.30. 10:12:04

Ja! a kérdésfeltevés elmaradt! Ha az idei 4 pont akkor mi az 1? a 2? a 3?
Kérlek fejtsd ki!

fiatalborivo 2010.11.30. 11:02:13

@czudarka: Nem tudom hogy a kérdés nekem szólt-e, de én nem mondtam hogy az idei év 4 pontos. Lehet hogy így gondolom de ezt nem mondtam, én ennek a megválaszolásához nem érzem kompetensnek magam. Ahhoz viszont érzem magam elég tájékozottnak, hogy ha itt csomó 1-2-3 pontos értékelést olvasok, az az esetek kevés, kb 5%-ban jelenti azt, hogy a gazda nem kockáztatja a bejáratott brandjét és nem hoz ki bort az adott évjáratból(Gróf Buttler pl), vagy jelenti azt, hogy azt mondja emberek azért 3 pontos az év mert 30%-a termett a normálisnak, így megszámozok minden palackot és követni tudjátok hogy tényleg nem hoztam ki 300 hektó bort csak 100at. Tehát ezt nagyon kevesen fogják csinálni és nem csak Szekszárdról beszélek. Pedig ha valaki azt mondja hogy 2-3 pontos év akkor az én szememben ez lenne a tisztességes, fogyasztókat tisztelő hozzáállás, vagy az, hogy emberek, én is pénzből élek, nem nagyon lett szőlő, ezért bizonyos helyről hozattam, az ottani szőlőnek ez és ez volt a jellemzője ezért mertem bevállalni, de tudjátok hogy a 2010es borom az nem az én szőlőmről készült. Szerintem ez lenne a tisztességes hozzáállás. Ellenben mi lesz? Itt beírja sok termelő a 2-3 pontot azt 2 év múlva meg látjuk hogy közel annyi bort kihoz 2010-ből mint máskor. És megindokolja azzal hogy a 2009est és a 2010est összeházasítottam mert a 2009es kicsit savszegény volt a 2010es meg szép savú, de 2010ben nagyon kevés termett és így az arány 2009:2010 70:30, de egy fantasztikus bor lett a végeredmény. Kóstolják ilyen nagyon ritkán készül... Ja persze... Ne legyen igazam, de szerintem ez lesz. És ezért írtam, hogy Szekszárdon voltam szüret idején, nem mindenki panaszkodik, meg nem mondják hogy 2-3 pontos év volt, mert megoldják, kihoznak olyan bort amilyet tudnak és a lehető legjobb színben tűntetik fel és ízleni fog a vásárlóiknak azzal együtt, hogy érezni fogják az évjárat hatását nem kicsit. De nagy nyílvánosság előtt nem mondják hogy ez nagyon gáz, rá fél évre meg kijönnek a rosek, egy évre a fehérek, 2 évre a vörösek és aztán azok is jók lesznek mert megoldja mindenki hogy iható, jól iható 5-6-7 pontos borokat adjanak ki a kezükből. Szerintem nem fér össze a 2 dolog.

lackó 2010.11.30. 11:04:47

Szerintem ti két ellenkező dologról beszéltek, de ez már AM is leírta.

Miki, sebaj, várnak a horvát szőlők, megyünk délre, az Adria is közelebb van! :D

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.30. 11:23:51

@fiatalborivo: Szerintem túlságosan sok időt és energiát fordítasz arra, hogy a saját spekulációd és meglehetősen alaptalan feltételezéseid körül pörögsz.

fiatalborivo 2010.11.30. 12:22:59

@BZoltan: Ez lehetséges, munka előtt még volt fél órám és leírtam amit gondolok.(Bevallom túl terjedelmesen) Az a jó hogy a rendszer visszakereshetővé teszi a kommenteket és a cikkeket is, majd tudok hivatkozni ha így lesz.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.30. 12:35:45

@fiatalborivo: A terjedelemmel nincs baj (és nem is pont én vagyok a megfelelő emiatt kritizálni bárkit), azzal van baj, hogy alaptalan spekuláció. Felesleges és kontra-produktív.

fiatalborivo 2010.11.30. 13:29:21

@BZoltan: Az alaptalanság nem igaz, tapasztaltam már több helyen ezt az eljárást, a különböző évjáratok házasítását, szerintem Te is tudnál ilyen borokra példát mondani, többet kóstolsz és ismersz mint én. Csak rávilágítottam, hogy ez egy olyan év amikor ezt várhatóan még többen alkalmazhatják és ellenőrizhetetlen az összetétel.(az hogy mennyi lesz 2009es és mennyi a 2010es bor abban amit 2010esnek mondanak vagy egy házasításnak mondanak évjárat nélkül). De persze lehet spekulációnak nevezni, ugyanúgy ahogy az olasz meg román kamionokat meg a mustsürítő berendezéseket is. Ezeket se vallotta még be egyetlen borász sem. Csak vannak páran akik ilyen spekulációkat is előhoznak néha-néha. Az hogy kontraproduktív, az meg szubjektív és nem ennyire triviális. Az én szándékom nem annak az elérése hogy ne mondják azt hogy 2-3 pontos évjárat volt. Hanem az hogy ha az volt, akkor adják el az alapbort nagy tételben és ne adjon ki egy jó nevű borász egy kétes minőséget amivel a hírnevét csorbítja. Vagy számoljon be róla hogy mennyiség szempontjából rossz, minőség szempontjából jó-átlagos év volt, de ez miatt lesz 600 palack és 30%kal drágább lesz mint terveztem. Ha ezt meglépi egy borász, számomra nagyon szimpatikus lesz és megyek és veszek tőle bort. Tehát ha kontraproduktív vagyok, bocs, de ha ezen elgondolkodik csak 1 bortermelő és ez alapján vagy ennek hatására lép mást mint amit tervezett, akkor már nem volt hiába való az a 20 perc amit gépeléssel töltöttem.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.30. 13:54:45

@fiatalborivo: Az évjáratházasítsának megvannak a maga írott és íratlan szabályai. A borok összetétele jó évjáratban pontosan ugyanannyira bizalmi kérdés mint egy rossz évjáratban. Mondom, konkrétumok nélkül ezen ennyit rugózni felesleges.

esoember 2010.11.30. 18:07:01

Ezek után kíváncsian várom - az amúgy nálam nagy kedvenc - kékfrankosokat 2010-ből!

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2010.12.01. 13:52:16

az előző kérdőívek alapján javaslom, hogy azokat borászatokat is tegyétek közzé, akik NEM válaszoltak a kérdőívre (és persze a magyarázat is jól jönne - ha van).

borispán 2010.12.02. 08:38:31

@szenvedély S.: Milyen magyarázat? Olyan ez a blog mint Észak-Korea, megvannak a barátai és ellenségei.
Éppen úgy mint a többi boros fórumnak. Van aki válaszol, van aki nem.
süti beállítások módosítása