Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Burgundia 2009/2

2011.02.08. 15:00 - Az Alkoholisták

A poszt szerzője, Wojciech Bonkowski január elején egy hetet töltött Londonban a 2009-es burgundiak “előkóstolásával”. 2009 a vörös burgundiak tekintetében kiemelkedő évjárat, a minőség egységesen kiváló, a szerény Bourgogne Rouge-ok szintjén épp úgy, mint a grand cruk magasságában. Beszámolója első felében Bonkowski eloszlat egy közkeletű téveszmét: "Egyes vélemények szerint 50 euró alatt nem adnak semmit. Ez súlyos tévedés. Bár kétségtelen, hogy vannak drágább borok, amelyek keveset nyújtanak, igenis lehet okosan válogatni. Én sok olyan bort találtam a 18–25 eurós kategóriában, amely hozza az utánozhatatlan burgundi jelleget: az intenzív gyümölcsösség és a légies elegancia kombinációját, amit sehol másutt a világon nem lehet a pinot noirban megtalálni.”

Az alábbiakban Wojciech Bonkowski beszámolója folytatódik.

Kóstolási rend

Fontos jeleznem, hogy az alábbi ajánlások en primeur kóstoláson alapulnak, vagyis ezek a borok még nincsenek a piacon. A kóstolt vörösek 80 százaléka még nincs lepalackozva, és kb. 60 százalékuk hordóminta lehetett (azaz félkész termék: egy ideig még hordóban maradnak, és előttük még a stabilizálás, a derítés és a szűrés). Kérem tehát, hogy a jegyzeteimet értékén kezeljék, vagyis közelítési kísérletekként. Valahogy úgy, mint az időjárás jelentést: amikor nyári napsütést jeleznek előre, akkor bizonyára nem fog havazni – hasonlóképpen egy általam az eleganciája és frissessége miatt magasra értékelt borból aligha lesz agyonfázott, parkerizált szörny -, de a hőmérséklet az előrejelzéshez képest néhány fokot eltérhet, vagy előfordulhat, hogy esni fog, noha az előrejelzés csak vastag felhőzetről beszélt: a januárban zárt, sprőd borok némelyike kinyílhat és szebbé válhat, míg a korai slágerek egyike-másika veszíthet a csillogásából az évek múlásával.

5 nap alatt hozzávetőleg 800 mintát kóstoltam meg: ez soknak hangozhat, és az is volt. Hivatásos kóstolóként az a feladatom, hogy az érzékeimet kihegyezzem, és észleljem az ilyen fiatal borok közötti apró különbségeket, és megjósoljam, hogy milyen fejlődési pályát fognak leírni – remélem, hogy megfelelő munkát végzek, de esendő ember vagyok, és tagadhatatlan, hogy a századik bor a sorban másként hat, mint az első. A változó kóstolási feltételek és a szájfáradás kivédése végett vörös borokkal kezdem a napot, és amikor a tanninok már túl fárasztóak, áttérek a fehérekre. Törekedtem arra, hogy a borok egy részét – főként a kedvenceimet – másodszor vagy harmadszor is megkóstoljam különböző napokon, különböző alkalmakkor. Amennyiben a kedvező benyomásaimat a visszakóstolás megerősítette, akkor úgy könyveltem el, hogy a bor valószínűleg tényleg jó.  

Az ajánlásaimat négy csoportra osztottam: borvidéki AOC, village, premier és grands cru – ezek durván az árkategóriáknak is megfelelnek. Mivel a bemutatók Londonban zajlottak, az árakat angol fontban adom meg, de ezek nem tartalmazzák a vámot és a forgalmi adót; az árak nagyjából megfelelnek majd az euróban várható árnak, amikor a borok elérhetővé válnak Franciaországban 2011 őszén. De ezek az árak csak tájékoztató jellegűek.

Bourgogne Rouge AOC
A 2009-es évjárat remek alkalmat kínál arra, hogy egyszerű vörös bourgogne-t vásároljunk. A borokat általában vonzó, érett, kényeztető gyümölcsösség jellemzi, hiányzik belőlük az a szögletesség, ami mondjuk a 2008-asok vagy a 2004-esek élvezetét megnehezíti. Az eszményi tenyészidőszaknak köszönhetően a szőlő egyenletesen érett, és az alacsonyabb presztízsű területeken is jó minőségű volt a szüret. Az ebbe a kategóriába tartozó borok zöme már kapható vagy hamarosan piacra kerül. Tartogatni nem érdemes őket, de a következő egy-két évben sok örömet szerezhetnek.

Domaine de Bellène Bourgogne Vieilles Vignes 2009 £9
Nicolas Potel új birtokáról származik ez a tipikus, karakteres és kissé földes pinot. Jó vétel.

Domaine Gilles Jourdan Bourgogne Pinot Noir Vieilles Vignes 2009 £9
Ez a mély, intenzív, enyhén füstös pinot egyértelműen az árán felül teljesít. A lecsengésben bevillanó zöldesség frissít az összképen.

Domaine Darviot-Perrin Bourgogne Vieilles Vignes 2009 £12
Modern stílusú, meglehetősen koncentrált, gyümölcsös aromákkal. A korty szinte robban, remek egyensúly és frissesség jellemzi. Jellegeztesen burgundi és szerethető bor.

Domaine Pierre Labet Bourgogne Pinot Noir Vieilles Vignes 2009 £13
45 éves tőkék termése. Koncentrált, tartalmas, minerális. Az ilyen borok adhatják vissza a hitünket, hogy Burgundiában is lehet méltányos áron kiváló minőséget vásárolni.

(folyt. köv.)

Címkék: 2009 burgundia évjáratértékelés bonkowski

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr182646031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.02.08. 15:34:46

Hiiiinnye, ez a műfaj célpont lesz, úgy látom, jó évjáratból származó, öreg tőkés alapborok, előtesztelve, elérhető áron ...

Még egy esély Burgundiának. Vagy nekem. Ilyesmik.

mossberg operator 2011.02.08. 16:47:27

Vajon mit ert szogletesseg alatt?

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.02.08. 17:14:26

@londonercsecse: Tetrapackos évjárat? :)
Talán a lekerekedett/gömbölyű/érett savak ellentéteként használhatja.
süti beállítások módosítása