Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Gere Frici vs. Bujdosó Rosé Secco

2011.03.28. 06:00 - Octopus

A rozészezon még odébb van, de inkább kezdjük el idejekorán a frissítők felmérését, gondoltam magamban, és megkóstoltam gyorsan két rozét, méghozzá gyöngyözőt. Azért gyöngyözőt, mert egyrészt szeretek mindent, ami pezseg, másrészt pedig a sima rozé lehet, hogy hűsít, de engem inkább hidegen hagy. Ilyenkor legalábbis még mindenképp, viszont buborékkal már rögtön izgalmasabb a dolog. Az talán a statisztikák ismerete nélkül sem egy különösebben merész kijelentés, hogy a Prosecco-jellegű nyári szomjoltók népszerűsége itthon is töretlenül ível felfelé, az egyre szaporodó próbálkozások is mindenképp ezt sugallják, az viszont talán már kevésbé egyértelmű, hogy ez sem feltétlenül egy könnyű műfaj. Sőt, nem is egységes, a most következő két versenyző például nem sok mindenben hasonlít egymásra, hacsak abban nem, hogy mindkettő a nyári melegben esne a legjobban.

Gere Frici 2010

Nem a legtipikusabb rozé szín, egészen halovány, szinte színtelen málnapiros, szürkés villanásokkal - igen tetszetős. Az illat már inkább a kapszula pinkjével harmonizál, azaz harsány, intenzív, orrbavágó, tömény tuttifrutti. Tiszta és friss, ahogy kell, de elég technós, reduktív boros: tuttifrutti, és más semmi. Belekortyolva erőteljes szénsav fogad, kisebb test, diszkrét ízek. Nem éppen koncentrált, bár nyilván nem is arra készült, az üdítő-faktor viszont a helyén van. Melegben, jól lehűtve kellemes lehet, de én speciel a tuttifrutti helyett az igazi gyümölcsöket preferálnám. 4 pont környéke (kb 2200-2500 Ft).

Bujdosó Rosé Secco 2009

Szintén habzó rozé, de egy világ választja el a Gerétől. Míg az inkább Prosecco-stílusú, primőr jellegű, emez határozottan pezsgős jegyeket mutat - egészen pontosan ahogy BOB kolléga is leírta anno a 2008-as kapcsán. Színe világos lazac-rózsaszín, illata finoman autolízises, kenyeres-élesztős, jó adag piros bogyóssal a kevésbé édes fajtából: cseresznye, vörösáfonya, ribizli. Tuttifruttinak nyoma nincs. Nem kevésbé gyümölcsös szájban sem, nagyobb méretű buborékokkal, melyek a közepes savak mellett kellő frissességet biztosítanak. A vége talán egy picit kesernyés, de nem zavaró mértékben, utóíze szép cseresznyés. Tehetség, azaz 5 pont (1500-2000 Ft, itt épp akciós 1200-ért)

Címkék: balaton négypontos ötpontos bujdosó rozé gere gyöngyözőbor villányi

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr442777308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loading 2011.03.28. 09:21:25

Engem egy picit zavar, hogy boldog-boldogtalan elkezdett gyöngyözőbort készíteni. A minőség elég egyenetlen. Az ár egyre kirívóbb. Nem gondolnám, hogy egy Hungária Extra Dry áránál drágább, illetve azt alulmúló termékekkel tartósan a piacon lehet maradni. Bár így könnnyebb a nem túl jól sikerült alapanyagot eladni, szerintem.
A fehér változatok jobban sikerülnek, az eddigi gyöngyözőbor tapasztalataim alapján.

dalton1 2011.03.28. 09:36:33

Egyetértek. Ahogy kezd divatba jönni, úgy merülnek fel azok a gondok ami miatt kimegy majd a divatból...mindenki meg akarja lovagolni és tényleg így könnyebben eladható...

Gere Frici ráadásul már elfogyott...

muskotály küvé 2011.03.28. 11:21:24

Reménykedek benne, hogy a 2010-es "rossz" év jó oldalaként felszínre kerülnek 11%-nál nem alkoholosabb (és 1100 Ft-nál nem sokkal drágább), könnyű gyöngyözők és nem gyöngyözők.

európai 2011.03.28. 11:50:47

Örömmel látom a csavarzár megjelenését a Gere boroknál.
Nemrégiben én is ittam egy hasonló kiszerelésű ausztrál rozét:

www.laurancewines.com/purchase-wines.html

Octopus 2011.03.28. 12:35:48

@európai: a csavarzárnak én is nagyon örülök, szívesen látnám több hazai boron, legyen az gyönygöző vagy csendes

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.03.28. 13:26:49

@Octopus: komoly eladási gondokat tud generálni, magyar ember idegenkedik tőle..egyenlőre...

janigod 2011.03.28. 13:56:48

Octopus jegyzete alapján ez a Gere bor engem egy ad absurdum "drága&techno" roséra, a 2010-es Torres Santa Dignára emlékeztet. Tavaly nyáron gondoltam veszek a sok magyar után egy drágább(=jobb???), külföldi rosét, ez meg úgyis sztárolva volt a BT-nél, így megkóstoltam, mit tud. Nos, ha nem is tuttifrutti, de meggymárka, igazi üdítősen, mintha teli lenne aromával. Képtelenség lett volna élvezni...

Viszont egy Perrin & Fils La Vieille Ferme Rosé 2008 Cotes du Ventoux-al elégedett voltam, azt érdemes lehet kipróbálni.

Magyar kedvencnek pedig marad a Pranter és Konyári...

@loading: Én is inkább a csendesek mellett vagyok, ahogy ez a fentiekből is kitűnik. Habzóborokból nekem Ebneré tettszettek.

európai 2011.03.28. 14:12:26

@ringsider: "komoly eladási gondokat tud generálni, magyar ember idegenkedik tőle..egyenlőre."

"Gere Frici ráadásul már elfogyott..."

Ha elfogyott, az elég jó ellenpont. Annak ellenére hogy csavarzáras.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.03.28. 14:14:28

@európai: amire ez a név van írva az elfogy, pláne ha próba jelleggel kevés készül belőle...3 kereskedő elvisz seperc alatt, kisöprik a pincét...semmi köze a csavarzárhoz...

muskotály küvé 2011.03.28. 18:35:31

@ringsider: ezt egyébként honnan tudni? Volt valami kutatás, vagy empirikus tapasztalat?
Én kifejezetten szeretem, nem gyöngyözőknél is.

muskotály küvé 2011.03.28. 18:36:58

@tunderninja: pl. Gedeon v. Font Kövidinka már 2009-ben is csak alkoholban lógtak ki a kereteimből :)

tunderninja 2011.03.28. 19:29:47

@muskotály küvé: Azok 11% alkoholok voltak,az nem kilógó.

balu1 2011.03.28. 21:16:33

Kedves Octopus!

Látszik hogy az életben nem tanultál borászatot, és a borkészítésről sincs fogalmad!
A Gere bor nagyon messze esik a tutti fruttitól, ezt ha (egy kicsit utánanéztél volna hogy a bor milyen fajtából is készűl) úgy hívják hogy fajtajelleg!!!

lackó 2011.03.28. 21:51:41

@balu1: nem a nyolckarút védendő, de halvány lilám sincs róla, miért ne lehetne a medocnak tutti-fruttis fajtajellege??? Vagy már az érzékeléshez is minimum borásznak kellene lenni?

Pierr Kardán 2011.03.28. 22:45:51

@balu1: Valljuk be, hogy elég kevés embernek van fogalma a sajtkészítésről (egyébként szerencsére!!!), mégis sokan meg tudják mondani, hogy melyik sajt a jó :-))

vörös és fehér 2011.03.28. 23:21:53

@balu1: én egyszer együtt csömöszöltem a polippal. mire nekem kierjedt a bor, neki bazdmeg kész volt a vaj. ennyire kurvára nem ért hozzá. mondtam is neki: polip, most hagyd abba.

Matt Albie 2011.03.29. 11:45:59

@ringsider: Szerintem csak a Kistücsök megvette legalább a felét

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.03.29. 12:37:55

@muskotály küvé: disznókő dry pl nagyon megsinylette, ha jól tudom...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.29. 12:38:15

@balu1: marhaság, a tutti frutti egyik fajtának sem fajtajellege. Majd ha élesztő nélkül erjesztesz bort és lesz tutti frutti szaga, akkor el is hiszem, addig nem.

Miért, Magyarországon lehet borászatot tanulni?

fugu 2011.03.29. 14:10:25

a faj élesztőnek a faj tajellege.

Belcsuj 2011.03.29. 15:25:44

@balu1: szerintem te is érzed, hogy a hozzászólásod vegytiszta kötözködés...
Ki mondta, hogy mindannyiunknak ugyanazt kell éreznie egy borban? Én meg azt hittem attól szép a kóstolás, hogy mindenkinek egyéni felfedezés.
Volt már az úgy, hogy én valamiben szilvára meg áfonyára vettem a gyümölcsöt, a többiek meg szederre és cigánymeggyre, na, sag schon, és akkor mi történt?
Ha Octopus tutti-fruttit érzett, akkor azt.

Benikuty 2011.03.29. 19:11:12

azon gondolkodom, hogy a bugyiszínű csavarzár, avagy az ár riaszt jobban? talán négyzetre emeli egyik a másikat...
mert hiperes olasz dolgon biztos elmegy, de így ez nagyon nem elegáns.
a Bujdosó nyakáról miért nincs ellentettként kép? mert az szép? ejnye na...:)

muskotály küvé 2011.05.12. 10:54:18

Ha valaki nem tud meglenni nélküle, Gere Frici van még néhány a szadai CBA-ban, asszem 2400-ért
süti beállítások módosítása